logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Vrancea: Morile de apă tradiţionale din Nistoreşti şi Spulber, aflate la Muzeul Satului, au fost restaurate

Image

Morile de apă tradiţionale din zonele Nistoreşti şi Spulber, aflate în prezent la Muzeul Satului din Crângul Petreşti, au fost restaurate şi inaugurate pentru public, duminică, cu ocazia celei de-a treia ediţii a Zilelor Satului Vrâncean.

"În cadrul Zilelor Satului Vrâncean am inaugurat proiectul de renovare al instalaţiilor tehnice de la Muzeul Satului Vrâncean. Intenţionăm să renovăm toate instalaţiile tehnice de la Secţiei de Etnografie a Muzeului Vrancei, cunoscută drept Muzeul Satului. Ne dorim ca aceste instalaţii din Muzeul Satului să se transforme din simple machete expoziţionale, în instalaţii funcţionale, cu ajutorul cărora copiii şi nepoţii noştri să poată înţelege cum se produceau altădată hainele, cămăşile, costumele populare, cergile, în Vrancea Arhaică. Avem două mori cu titirez, două instalaţii tehnice de la Nistoreşti, una de la Spulber, căreia i-am renovat deja roţile, avem joagărul de la Tulnici - Lepşa, moara de vânt de pe Valea Milcovului şi moara de la Boloteşti. Am renovat şi dârsta de la Nistoreşti, unde vom continua şi cu partea interioară a acestui angrenaj, acel cilindru unde se introduceau cergile pentru a fixa culorile. Am realizat deja vâltorile la exterior, partea motrică a instalaţiei. Primim zilele astea de la Nereju cele două roţi de moară titirez, pe care le vom monta pentru a da posibilitatea tuturor celor care ne vizitează să vadă, pe viu, felul în care funcţionau altădată aceste instalaţii", a declarat, pentru AGERPRERS, managerul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă.

Potrivit managerului, cea mai mare provocare pentru renovarea acestor obiective turistice tradiţionale a fost aceea de a găsi meşteri populari care să ştie să lucreze cu tehnicile şi materialele de altădată.

"Într-o Europă în căutare de identitate, elementele tradiţionale ne dau marca şi ne spun cine suntem. Avem bune intenţii, dar şi câteva provocări. Nu banii au fost problema în acest caz. Nu costă atât de mult aceste renovări, raportat la materialele ce trebuie folosite. Principala problemă pe care o aveam este resursa umană. Nu mai sunt oameni care să ştie să facă astfel de lucrări şi puţinii meşteri pe care îi mai avem merg şi execută case de lemn în diverse zone ale ţării. Nu vin să se chinuie să facă o roată de moară, pe bani puţini şi muncă multă. Dar am reuşit să găsim la Nistoreşti şi Spulber chiar pe urmaşii celor care au construit, utilizat şi mai târziu donat muzeului aceste mori", a spus Valentin Muscă.

Cele două mori de apă folosite de vrânceni de-a lungul secolelor au fost reconstruite astfel cu ajutorul unor meşteri locali, dar şi cu implicarea primarilor de la Spulber şi Nistoreşti, Sorinel Vulcan, respectiv Teodor Dobre.

"Această dârstă a fost făcută acum zeci de ani de tatăl meu, Ştefan Doldor, de fratele meu şi de mine. Am şi lucrat în ea, împreună cu părinţii meu. Era nevoie de mai multe persoane pentru că, odată udată, cerga devenea foarte grea, şi aveai nevoie de multă forţă pentru a o ridica din vâltoare. Mai apoi tata a adus-o aici, la muzeu. Iar astăzi am ajuns să lucrez din nou la ea, pentru a o renova. Am refăcut vâltorile şi roata, mai avem de renovat valul din interior şi partea de sus", a spus Stan Doldor.

Altădată, la dârsta de la Nistoreşti ajungeau cergi din toată zona Vrancei, dar astăzi nimeni din zonă nu se mai îndeletniceşte cu această meserie.

"Am avut dârstă la mine acasă, dar în 2005 a venit apa mare şi a luat-o. Am lucrat în ea 19 ani. Înainte veneau mulţi oameni cu cergile, chiar şi câte patru - cinci sute de bucăţi. Cergile ajungeau ţesute, se băgau prima dată în vâltoare, după care se duceau pe valul din interior, la căldură, unde se udau timp de mai multe ore, uneori chiar şi o zi şi jumătate, depinde cum era lâna. Şi tot aşa până se îngroaşă lâna. Atunci oamenii foloseau cergile în casele lor. După ce a fost luată de apă, nu am mai reconstruit dârsta. Şi pentru că nu mai există persoane dornice să ţeasă cergile. Au ieşit alt fel de pături, femeile nu mai ţes. Nici ciobanii nu mai strâng lâna pentru a o vinde, o găseşti prin pârâuri. Astăzi cine mai foloseşte cergile, le au din vechi. Dar altădată veneau aici persoane din toată zona asta de munte, Tulnici, Nereju, Vrâncioaia", îşi aminteşte Ion Hânţoiu, unul dintre cei care au lucrat la renovarea dârstei de la Nistoreşti.

Un alt obiectiv renovat este Moara de la Paltin - Spulber, care datează din secolul al XIX-lea, fiind deţinută anterior de Ion Neagu. Acum, roţile morii au fost făcute de meşterul popular Enache Manole. Moara remontată în cadrul Secţiei de Etnografie a Muzeului Vrancei, în complex cu o piuă de bătut stofa de sumane, este o moară cu roată medie, aşezată pe iaz, ca toate instalaţiile hidraulice vrâncene. Construcţia are două nivele, nivelul inferior care adăposteşte angrenajul morii şi instalaţia pivei şi nivelul superior, unde se află coşul morii şi depozitul de saci.

Cele două instalaţii au fost renovate cu finanţare din partea Consiliului Judeţean (CJ), în subordinea căruia se află Muzeul Vrancei.

"Noi, poporul român, avem cu ce ne mândri. Şi aici, la Muzeul Satului, avem ocazia să vedem ce făceau acum o sută, poate chiar două sute de ani, bunicii, străbunicii noştri. Cred că trebuie investit oricât ca să aducem la lumină aceste lucruri. Iar la Muzeul Satului avem case autentice, care ar fi bine să fie vizitate nu doar de focşăneni, dar de toţi vrâncenii, de acum şi de mâine, pentru că doar aşa putem ţine legătura cu istoria. Vizităm muzeul, dar sunt sigur că fiecare dintre noi, atunci când va pleca acasă, se va gândi mai mult la casa părintească, la bunic, la tot ce înseamnă familie", a spus preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.

Parte componentă a Muzeului Vrancei, Secţia de Etnografie a fost deschisă în 1977, fiind amplasată în Crângul Petreşti de lângă Focşani. Secţia cuprinde 73 de construcţii autentice grupate în 32 de complexe cu peste 6.000 de obiecte. Tehnologia prelucrării produselor cerealiere este ilustrată cu ajutorul instalaţiilor de măcinat, respectiv al morilor de apă şi de vânt. Alte tehnici privesc economia viticolă din zona podgoriilor şi sunt ilustrate detaliat prin unelte şi instalaţii de vinificare amenajate în crama monument de la Coteşti, datată printr-o inscripţie din 1859. Al doilea sector reprezintă o sinteză a tipurilor tradiţionale de gospodării şi construcţii din principalele localităţi de pe Văile Putnei, Zăbalei, Milcovului, Şuşiţei, Râmnicului şi Siretului. AGERPRES/(A, AS - autor: Dana Lepădatu, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: Muzeul Vrancei/facebook.com

Afisari: 39

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.