Garanţiile G7 pentru Ucraina sunt o greşeală periculoasă şi pot aduce ''atingere'' securităţii Rusiei (Kremlinul)

Kremlinul a transmis miercuri că garanţiile de securitate pe care Occidentul le are în vedere pentru Ucraina ar fi o greşeală periculoasă, care ar putea aduce atingere securităţii Rusiei înseşi şi ar expune Europa la riscuri mult mai mari pentru mulţi ani de acum încolo, relatează Reuters.
Se aşteaptă ca miercuri ţările membre G7 să anunţe crearea unui cadru internaţional care să deschidă calea unor garanţii de securitate pe termen lung pentru Ucraina, pentru ca aceasta să-şi consolideze apărarea împotriva Rusiei, şi să descurajeze Moscova de la viitoare posibile agresiuni, au declarat oficiali.
Moscova susţine că întărirea propriei securităţi în faţa a ceea ce ea consideră că este un NATO în continuă expansiune şi o Ucraină militarizată ostilă a fost unul dintre principalele motive pentru care a lansat în februarie 2022 ceea ce numeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina.
Este greşit şi "potenţial foarte periculos" ca Occidentul să ofere garanţii de securitate Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertizând că un astfel de demers ar atenta la securitatea Rusiei, care va ţine cont de aceasta în viitoarele sale decizii.
"Prin acordarea unor garanţii de securitate Ucrainei, (ţările din G7) pot aduce atingere securităţii Rusiei", a insistat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică telefonică, într-un comentariu pe marginea discuţiilor din cadrul summitului NATO de la Vilnius, potrivit Reuters şi EFE.
Potrivit Casei Albe, liderii G7 vor semna miercuri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski un acord prin care se angajează să acorde asistenţă militară pe termen lung Ucrainei. Un anunţ în acest sens va fi făcut imediat după încheierea summitului liderilor NATO de la Vilnius.
După cum a declarat consiliera pentru afaceri europene a preşedintelui Joe Biden, Amanda Sloat, liderul SUA şi ceilalţi lideri ai G7 vor semna o declaraţie prin care se vor angaja să ajute Ucraina "să îşi construiască o forţă armată capabilă să se apere împotriva oricărui atac viitor".
În practică, declaraţia va servi la iniţierea unei serii de negocieri bilaterale între membrii G7 (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada) şi Ucraina cu privire la furnizarea de ajutor militar Kievului.
Potrivit unor surse diplomatice, o astfel de asistenţă ar putea lua forma unor livrări de arme, a unor antrenamente pentru forţele armate ucrainene şi chiar a unor schimburi de informaţii la nivelul serviciilor secrete.
Peskov a insistat că, prin acordarea de garanţii de securitate Ucrainei, ţările în cauză încalcă principiul internaţional privind "indivizibilitatea securităţii", potrivit căruia securitatea unei ţări nu poate fi realizată în detrimentul securităţii altor state, şi "atentează la securitatea Federaţiei Ruse".
Este imposibil pentru Rusia să tolereze ceva care îi ameninţă propria securitate, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că speră că politicienii din Occident vor realiza riscurile legate de oferirea de astfel de asigurări Ucrainei.
O astfel de mişcare "este plină de consecinţe extrem de negative pe termen mediu, lung şi chiar scurt", a declarat Peskov.
"Prin luarea unei astfel de decizii, aceste ţări vor face Europa mult mai periculoasă pentru mulţi, mulţi ani de acum încolo. Şi, bineînţeles, ne vor face un deserviciu, lucru pe care noi îl vom lua în considerare şi de care vom ţine cont în viitor", a mai spus Peskov.
Rusia, care garanta securitatea, suveranitatea şi inviolabilitatea graniţelor Ucrainei prin Memorandumul de la Budapesta (1994), alături de SUA şi Marea Britanie, a invadat în februarie 2022 Ucraina, anexându-i patru regiuni (Doneţk, Lugansk /est/, Herson şi Zaporojie /sud/), amplificând totodată tensiunile cu Occidentul la un nivel apropiat vârfurilor de criză din perioada Războiului rece. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Parlamentul European adoptă suprataxe vamale masive pe îngrășămintele din Rusia și Belarus
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Parlamentul European a votat joi pentru introducerea unor suprataxe vamale pentru îngrășăminte și anumite produse agricole din Rusia și Belarus pentru a preveni o potențială amenințare la securitatea alimentară a UE și a limita fondurile ruse pentru războiul său din Ucraina.
UE, Franța, Germania și alte țări condamnă atacul de miercuri din apropierea Muzeului Evreiesc de la Washington
Uniunea Europeană, Germania, Franța, Italia și alte țări au condamnat joi atacul produs miercuri în apropiere de Muzeul Evreiesc din Washington, în care doi angajați ai ambasadei Israelului din SUA au fost împușcați mortal, au consemnat AFP, Reuters și dpa. Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, s-a declarat 'șoc
#Ucraina-Rusia:Unul dintre comandanții asediului asupra orașului Mariupol, numit la conducerea forțelor terestre ruse
Unul dintre comandanții asediului devastator asupra portului ucrainean Mariupol în 2022, Andrei Mordvicev, a fost numit oficial joi la conducerea forțelor terestre ale armatei ruse, după ce predecesorul său a fost transferat într-un alt post, informează AFP. 'Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, l-a prezentat trupelor pe
Secretarul de stat american Marco Rubio îndeamnă la regândirea eforturilor internaționale în Haiti
Secretarul de stat american Marco Rubio a îndemnat miercuri la regândirea eforturilor internaționale în Haiti, țară devastată de violența bandelor criminale, și invocă rolul Organizației Statelor Americane (OAS), informează AFP. 'Provocarea fundamentală cu care ne confruntăm în Haiti este că niciunul dintre mecanism
A cincea rundă de negocieri SUA-Iran asupra programului nuclear iranian va avea loc vineri, la Roma
Următoarea rundă de negocieri între SUA și Iran asupra programului nuclear iranian se va desfășura vineri, la Roma, a anunțat miercuri ministrul de externe al Omanului, Badr al-Bussaidi, a cărui țară joacă rol de mediere în discuțiile dintre Washington și Teheran, acesta din urmă confirmând la rândul său aceste negocieri, informează joi AFP.
Macron cere guvernului măsuri în lumina 'gravității faptelor' dintr-un raport privind Frăția Musulmană în Franța
Președintele francez Emmanuel Macron a cerut guvernului să formuleze 'noi propuneri' în lumina 'gravității faptelor' stabilite într-un raport privind mișcarea Frăția Musulmană și islamismul politic din Franța, care a făcut miercuri obiectul unei reuniuni a Consiliului de apărare al Franței, relatează AFP. Raportul,
Israelul condamnă uciderea a doi angajați ai ambasadei sale din SUA: Un act josnic de ură și antisemitism
Înalți oficiali israelieni, între care președintele Isaac Herzog, premierul Benjamin Netanyahu și ministrul de externe Gideon Saar, au condamnat joi uciderea, miercuri seară, a doi angajați ai ambasadei Israelului în SUA, împușcați mortal lângă Muzeul Evreiesc din Washington D.C., și au calificat atacul drept antisemitism.
Israelul va crea în Gaza o 'zonă sterilă' pentru ajutoare
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat miercuri că Israelul va crea în Fâșia Gaza o 'zonă sterilă' pentru distribuirea ajutoarelor umanitare, unde nu vor putea intra luptătorii grupării islamiste palestiniene Hamas, transmite dpa. Criticii arată că strategia israeliană a strămutat de mai multe ori civilii în
Rusia afirmă că a doborât în cursul nopții peste 100 de drone lansate de #Ucraina
Ministerul Apărării rus a anunțat joi că forțele sale aeriene au doborât în cursul nopții 105 drone ucrainene deasupra unor regiuni ruse, inclusiv 35 care se îndreptau către capitala Moscova, transmit Reuters și AFP. Atacul a determinat închiderea temporară a principalelor aeroporturi ale capitalei ruse. Primarul Moscov
#Ucraina: Forțele ruse continuă să atace în est, în special lângă orașul Pokrovsk, declară președintele Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse continuă să lanseze atacuri de-a lungul frontului de est, cele mai sângeroase lupte concentrându-se în jurul orașului disputat Pokrovsk, informează joi dpa. Zelenski a mai spus că unități ucrainene continuă să opereze pe teritoriul rus, în regiunile Ku
UPDATE/SUA: Doi angajaţi ai ambasadei Israelului, ucişi în apropierea Muzeului Evreiesc din Washington; suspectul, reţinut
Doi angajați ai ambasadei Israelului în Statele Unite au fost uciși miercuri seară într-un atac armat în exteriorul Muzeului Evreiesc din Washington DC, iar suspectul a fost reținut, potrivit oficialităților și relatărilor mass-media, informează Reuters. Un bărbat și o femeie au fost împușcați mortal în zona străz
SUA: Senatul propune noi sancțiuni împotriva Rusiei
Peste 80 de senatori americani și-au adus sprijinul miercuri unui proiect de lege care vizează impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în fața a ceea ce ei consideră a fi lipsa de voință a Moscovei de a pune capăt războiului din Ucraina, transmite AFP. Acești congresmeni din ambele partide doresc să pună mai multă presiune asu
Israel: Armata afirmă că a interceptat o rachetă lansată din Yemen
Armata israeliană a anunțat joi că a interceptat o nouă rachetă lansată din Yemen, de unde rebelii houthi vizează în mod regulat teritoriul israelian, transmite AFP. 'În urma sirenelor care au sunat recent în mai multe regiuni din Israel, a fost interceptată o rachetă lansată din Yemen', a indicat armata pe contul său
Coreea de Nord: Accident 'grav' în cursul ceremoniei de lansare a unei nave de război
Un accident grav a avut loc în timpul unei ceremonii de lansare a unei nave de război nord-coreene, a relatat joi agenția oficială de presă a țării, liderul Kim Jong Un vorbind despre un 'act criminal', notează AFP. Miercuri, în cursul ceremoniei de lansare a unui distrugător de 5.000 de tone în orașul-port Chongjin (
Canada a discutat la 'nivel înalt' despre eventuala sa participare la 'Golden Dome' american
Canada a purtat discuții 'la nivel înalt' cu Statele Unite despre o eventuală participare la 'Golden Dome', sistemul de apărare antirachetă dorit de președintele american Donald Trump, a declarat miercuri prim-ministrul Mark Carney, notează AFP. 'Avem capacitatea, dacă dorim, de a participa la Golden Dome prin investi