logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DINCOLO DE ARTĂ/Cea mai mare colecţie de tapiserie contemporană şi poveştile din spatele lucrărilor de artă decorativă (GALERIE FOTO)

Image

Muzeul Judeţean Buzău deţine cea mai mare colecţie de tapiserie contemporană românească din ţară şi lucrări de artă decorativă deosebit de valoroase, atât prin dimensiuni, greutate, cât şi prin istoria lor.

 



O parte dintre tapiserii, confecţionate manual sau industrial, sunt impozante prin mărime şi greutate şi sunt importante din punct de vedere cultural pentru că pun în evidenţă modele clasice inspirate din tradiţie, figuri istorice, trecând în revistă totodată istoria materialelor textile şi utilitatea lor.

 



"Sunt lucrări de foarte mari dimensiuni, unele au greutăţi apreciabile de sute de kilograme. Colecţia numără în jur de 200 de tapiserii monumentale. Ele sunt realizate în general din păr de capră sau fir de lână. Dacă ne uităm la artiştii pe care îi avem expuşi, cei mai mulţi nu au legătură cu Buzăul, lucrările - o parte dintre ele - au fost realizate industrial. O avem pe Adela Petre - Tezaurul uman viu, care a lucrat pentru casele prezidenţiale ale Franţei, Canadei, SUA, cu sute de expoziţii şi participări în România şi în străinătate; Cela Neamţu, Daniela Frumuşeanu, Ariana Nicodim...Arta de a prelucra lâna, de a prelucra materialul textil este foarte veche, necesitatea a fost dată de nevoia de a te îmbrăca, a te feri de frig. Ulterior, oamenii au început să îşi decoreze veşmintele. Această artă de a-ţi decora hainele - la un moment dat prin ea se face diferenţa de statut social, după care apare şi ideea de prestigiu social. Apare uniforma, dar diferită de zona civilă, de cea casnică, apoi apare textila mare de perete cu rol artistic, de înnobilare a spaţiului şi cu rol practic, pentru încălzirea camerei. Arta textilă este importantă pentru că reprezintă istoria ţesutului de la zona practică, artistică la cea decorativă", a declarat pentru AGERPRES directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.

 



Colecţia de tapiserie contemporană românească a luat naştere în urmă cu aproximativ 50 de ani, atunci când regimul comunist a găsit la Buzău un spaţiu suficient de mare unde să poată adăposti lucrări de artă textilă şi tapiserie utilizate pentru decorul unor instituţii publice. O parte dintre artiştii care semnează lucrările de tapiserie şi-au pus în pericol prestigiul şi chiar viaţa, ţinând cont de faptul că în perioada regimului comunist anumite tematici nu erau apreciate sau acceptate.

 

"În perioada anilor '70, cei de la Ministerul Culturii, aflând că la Buzău există un spaţiu generos pentru expunerea unor lucrări mari, au decis să trimită aceste lucrări. Aici a fost un centru de artă decorativă, un centru de colectare şi expunere a artei decorative. Tematicile legate de religie nu erau neapărat interzise în regimul comunist, dar se opreau undeva în atelier şi dacă îţi doreai să ajungă expuse sau cumpărate de minister trebuia să eviţi anumite aspecte şi atunci artistul Mimi Podeanu i-a cam păcălit şi a făcut lucrarea aceasta plină de icoane, doar că le-a stilizat astfel încât cei din comisia de cenzură pur şi simplu nu s-au prins. Lucrarea se numeşte 'Tradiţii', în lucrare apare 'Cina cea de taină', sunt reprezentaţi toţi apostolii lui Iisus Hristos, Sfântul Gheorghe...", a precizat pentru AGERPRES Alexandru Anghel, muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean Buzău.

 



Una dintre lucrările impresionante din colecţia de tapiserie este "Apa", semnată de Ariana Nicodim, realizată din păr de capră, în tehnica haute-lisse, care este expusă pe un perete şi se continuă în plan orizontal, simbolizând şuvoaiele de apă.

 



"Este ca un fir de apă, cu maluri, cu valuri şi cum într-un râu nu o să găseşti două valuri la fel, în lucrarea aceasta nu o să găseşti două fire cu aceeaşi textură, din acelaşi material. Are în jur de 4/3 metri, realizată după anii 1960. Este o lucrare complexă, este o lucrare tridimensională, cu un efect 3D", a explicat directorul Muzeului Judeţean.

 



Printre lucrările deosebit de importante şi valoroase se regăsesc cele semnate de Margareta Sterian, pictor, traducător şi scriitor, care, la un moment dat, persecutată de regimul comunist, din nevoia de a supravieţui, descoperă arta textilă.

"Fiind persecutată, nu avea nici măcar din ce să-şi câştige pâinea şi începuse să facă aranjamente florale, să coasă mănuşi, să facă pălării, fulare. Îndeletnicindu-se cu partea aceasta textilă, a început să realizeze lucrări în anii '50. În 1965 a avut permisiunea să meargă la Paris şi a plecat în ideea de a organiza o expoziţie cu aceste lucrări, care pentru vremea aceea erau inovatoare şi la Paris, expoziţie de colaj textil în direcţia artei brute, artei sărace, în care pânza de sac este un element care reprezintă modestia, peste care vine cu materiale frumoase care intră în contrast cu pânza de sac. Împătureşte lucrările ei şi la graniţă le spune vameşilor că sunt simple pături, nu au nicio importanţă artistică şi aşa a reuşit să plece. La Paris a avut o expoziţie grandioasă, unde a şi vândut câteva dintre piese", mai spune muzeograful Alexandru Anghel.

 



În arta decorativă, reprezentative sunt panourile artistei Margareta Sterian, create prin tehnica colajului, din materiale cu motive populare tradiţionale.

Expoziţia de artă decorativă şi colecţia de tapiserie pot fi vizitate la Muzeul Judeţean Buzău. AGERPRES/(A - autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.