În timpul rebeliunii din 24 iunie, luptători Wagner s-au apropiat de o bază nucleară rusă (Reuters)

În timp ce mercenarii Wagner revoltaţi mărşăluiau către nord, spre Moscova, la 24 iunie, un contingent de vehicule militare a luat-o către est, pe o autostradă în direcţia unei baze fortificate a armatei ruse unde sunt depozitate arme nucleare, relatează marţi Reuters, în exclusivitate, referindu-se la declaraţiile unui înalt oficial ucrainean, înregistrări video postate online şi interviuri cu locuitorii din zonă.
Odată ce luptătorii Wagner au ajuns în regiuni situate în zone rurale, urmărirea deplasării lor a devenit mai puţin exactă - la circa 100 de kilometri de baza nucleară Voronej-45. Reuters nu poate confirma ce s-a întâmplat mai departe, iar oficiali occidentali au declarat în repetate rânduri că arsenalul nuclear al Rusiei nu a fost niciodată în pericol pe parcursul rebeliunii Wagner, care s-a încheiat rapid şi într-o manieră misterioasă în seara aceleiaşi zile de 24 iunie.
Însă, într-un interviu în exclusivitate, şeful serviciilor militare ucrainene Kirilo Budanov a declarat că luptătorii Wagner au mers chiar mai departe. Budanov spune că mercenarii lui Evgheni Prigojin, şeful Wagner, au ajuns la baza nucleară şi că intenţia lor era să intre în posesia unor mici dispozitive nucleare din epoca sovietică pentru "a creşte miza" în contextul revoltei lor. "Pentru că, dacă eşti pregătit să lupţi până la ultimul om, aceasta este una dintre instalaţiile care ridică semnificativ miza", a explicat Budanov.
Singurul obstacol între luptătorii Wagner şi armele nucleare l-au reprezentat porţile de intrare la instalaţia de stocare a armelor nucleare, a spus Budanov. "Uşile depozitului erau închise şi (luptătorii Wagner) nu au intrat în zona tehnică", a afimat el.
Reuters nu a putut stabili din surse independente dacă luptătorii Wagner au reuşit să intre în Voronej-45. Budanov nu a prezentat dovezi care să-i susţină afirmaţiile şi a refuzat să spună dacă au avut loc discuţii cu Statele Unite şi cu alţi aliaţi despre presupusul incident. El nu a explicat nici de ce luptătorii Wagner s-au retras în cele din urmă.
O sursă apropiată Kremlinului şi totodată cu relaţii în armata rusă a confirmat părţi din declaraţiile lui Budanov. Un contingent Wagner "a reuşit să intre într-o zonă de interes special, motiv pentru care americanii au devenit agitaţi pentru că acolo erau depozitate muniţii nucleare", a declarat această persoană, pe care Reuters nu o identifică şi despre care spune că nu a oferit alte detalii.
O sursă avizată din estul Ucrainei, ocupat temporar de Rusia, a declarat că situaţia a provocat îngrijorare inclusiv la Kremlin şi a oferit imboldul necesar pentru grabnica încheiere negociată a rebeliunii, în seara zilei de 24 iunie, intermediată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.
Oficiali ai SUA şi-au exprimat îndoielile faţă de această descriere. Întrebat dacă forţele Wagner au ajuns la bază şi au încercat să obţină arme nucleare, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, Adam Hodge, a declarat: "Nu suntem în măsură să confirmăm această relatare. Nu am avut niciun indiciu în niciun moment cum că arme sau materiale nucleare ar fi fost în pericol".
Kremlinul şi şeful Wagner nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţiile.
Matt Korda, cercetător asociat principal şi manager de proiect la Proiectul de Informaţii Nucleare din cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani, a declarat că ar fi "practic imposibil pentru un actor nonstatal" să încalce securitatea nucleară a Rusiei. Poate că Wagner au mii de militari la dispoziţie, spune Korda, dar este puţin probabil ca vreunul dintre ei să ştie să detoneze o bombă.
"Dacă un actor rău intenţionat ajunge să pună mâna pe o armă nucleară, el va găsi aceste arme neasamblate", a spus Korda, care a explicat că este nevoie ca armele să fie aduse în stare de funcţionare prin instalarea unui echipament specializat şi apoi trebuie deblocate codurile de activare şi, pentru a face asta, este nevoie de cooperarea cuiva de la Directoratul al 12-lea, responsabil cu protejarea arsenalului nuclear al Rusiei.
Budanov este primul oficial care sugerează că mercenarii Wagner au fost aproape să pună mâna pe arme nucleare şi să escaladeze o rebeliune armată care a fost interpretată pe larg drept cea mai mare provocare la adresa puterii preşedintelui rus Vladimir Putin. Oficiali americani se tem de multă vreme de un scenariu de coşmar potrivit căruia, în urma unui conflict în Rusia, dispozitive nucleare ar putea ajunge la cine nu trebuie.
După ce s-a îndepărtat de un convoi mai mare care transporta armament greu şi avansa de-a lungul autostrăzii M4, la nord de oraşul Rostov pe Don, unde a început rebeliunea, un grup de luptători Wagner a mers către Voronej-45. Acest grup mai mic s-a deplasat spre est şi s-a implicat într-un schimb de focuri cu forţele ruse, în primul sat în care a ajuns, potrivit locuitorilor din zonă şi unor postări pe social media. Dar apoi se pare că au parcurs fără nicio problemă următorii 90 de kilometri, ba chiar au traversat nestingheriţi centrul oraşului care găzduieşte baza militară.
Reuters a urmărit înaintarea grupului de mercenari către oraşul Talovaia, situat la circa 100 de kilometri de bază, care există aici din epoca sovietică. Baza este una dintre cele 12 "facilităţi de stocare la nivel naţional" pentru arme nucleare din Rusia, potrivit unui raport al unor oameni de ştiinţă ai ONU. La Talovaia, forţele ruse au atacat coloana de mercenari, potrivit localnicilor care au vorbit cu Reuters. Un elicopter rus a fost doborât, doi membri ai echipajului pierzându-şi vieţile.
Facilitatea nucleară de la Voronej-45 este operată şi păzită de unitatea militară nr. 14254, parte a Directoratului al 12-lea din cadrul Ministerului Apărării rus responsabil cu protejarea arsenalului de arme nucleare al Rusiei, potrivit paginii de internet a ministerului şi a informaţiilor disponibile public. Însă ceea ce este depozitat aici reprezintă un secret foarte bine păzit. Rusia nu recunoaşte public nici măcar că ar depozita arme nucleare aici, această informaţie ieşind la iveală din relatări ale oamenilor de ştiinţă străini.
Reuters l-a intervievat pe Budanov în biroul său din Kiev, pe care Rusia l-a atacat cu rachete cel mai recent în luna mai a acestui an. El a declarat că Voronej-45 adăposteşte dispozitive nucleare mici care pot fi transportate într-un rucsac.
Reuters nu a putut stabili dacă dispozitive nucleare de mici dimensiuni, precum cele de care vorbea Budanov, sunt ţinute la Voronej-45. Însă există dovezi că astfel de dispozitive au fost dezvoltate de Uniunea Sovietică. Într-o mărturie în faţa Congresului SUA, făcută în 1997, Aleksei Iablokov, fost consilier prezidenţial rus pe probleme ştiinţifice, a declarat că oamenii de ştiinţă ruşi au creat în anii 1970 muniţii nucleare de dimensiunile unei serviete tip diplomat, care să fie folosite de către agenţi secreţi.
Astfel de bombe nucleare mici - suficient de uşoare pentru a fi transportate de o persoană - sunt relicve ale Războiului Rece, scrie Reuters, amintind că militari americani obişnuiau să se antreneze în sărituri cu paraşuta din avioane, cu arme nucleare ataşate de corpurile lor, iar militari sovietici se antrenau la sol, pentru a învăţa să le amplaseze în spatele liniilor inamice.
Dar, la începutul anilor 1990, ambele naţiuni au fost de acord să le înlăture din arsenalele lor, pe măsură ce tensiunile s-au calmat, şi chiar au făcut-o, cu toate că Rusia a mai păstrat unele dintre ele pentru a adânci porturile, a explicat Hans Kristensen, şeful Proiectului de Informaţii Nucleare din cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani, cu sediul la Washington.
Câţiva foşti oficiali americani din sfera neproliferării nucleare au avertizat că este greu de ştiut cu certitudine dacă ruşii şi-au respectat promisiunea şi au distrus armele nucleare de mici dimensiuni. "Nu cred că ruşii le mai au, dar nici nu aş paria cu viaţa că nu le mai au", a declarat David Jonas, fost consilier general în Administraţia de Securitate Nucleară Naţională a SUA, care ţine evidenţa armelor atomice şi materialului radioactiv în întreaga lume. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Parlamentul European adoptă suprataxe vamale masive pe îngrășămintele din Rusia și Belarus
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Parlamentul European a votat joi pentru introducerea unor suprataxe vamale pentru îngrășăminte și anumite produse agricole din Rusia și Belarus pentru a preveni o potențială amenințare la securitatea alimentară a UE și a limita fondurile ruse pentru războiul său din Ucraina.
UE, Franța, Germania și alte țări condamnă atacul de miercuri din apropierea Muzeului Evreiesc de la Washington
Uniunea Europeană, Germania, Franța, Italia și alte țări au condamnat joi atacul produs miercuri în apropiere de Muzeul Evreiesc din Washington, în care doi angajați ai ambasadei Israelului din SUA au fost împușcați mortal, au consemnat AFP, Reuters și dpa. Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, s-a declarat 'șoc
#Ucraina-Rusia:Unul dintre comandanții asediului asupra orașului Mariupol, numit la conducerea forțelor terestre ruse
Unul dintre comandanții asediului devastator asupra portului ucrainean Mariupol în 2022, Andrei Mordvicev, a fost numit oficial joi la conducerea forțelor terestre ale armatei ruse, după ce predecesorul său a fost transferat într-un alt post, informează AFP. 'Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, l-a prezentat trupelor pe
Secretarul de stat american Marco Rubio îndeamnă la regândirea eforturilor internaționale în Haiti
Secretarul de stat american Marco Rubio a îndemnat miercuri la regândirea eforturilor internaționale în Haiti, țară devastată de violența bandelor criminale, și invocă rolul Organizației Statelor Americane (OAS), informează AFP. 'Provocarea fundamentală cu care ne confruntăm în Haiti este că niciunul dintre mecanism
A cincea rundă de negocieri SUA-Iran asupra programului nuclear iranian va avea loc vineri, la Roma
Următoarea rundă de negocieri între SUA și Iran asupra programului nuclear iranian se va desfășura vineri, la Roma, a anunțat miercuri ministrul de externe al Omanului, Badr al-Bussaidi, a cărui țară joacă rol de mediere în discuțiile dintre Washington și Teheran, acesta din urmă confirmând la rândul său aceste negocieri, informează joi AFP.
Macron cere guvernului măsuri în lumina 'gravității faptelor' dintr-un raport privind Frăția Musulmană în Franța
Președintele francez Emmanuel Macron a cerut guvernului să formuleze 'noi propuneri' în lumina 'gravității faptelor' stabilite într-un raport privind mișcarea Frăția Musulmană și islamismul politic din Franța, care a făcut miercuri obiectul unei reuniuni a Consiliului de apărare al Franței, relatează AFP. Raportul,
Israelul condamnă uciderea a doi angajați ai ambasadei sale din SUA: Un act josnic de ură și antisemitism
Înalți oficiali israelieni, între care președintele Isaac Herzog, premierul Benjamin Netanyahu și ministrul de externe Gideon Saar, au condamnat joi uciderea, miercuri seară, a doi angajați ai ambasadei Israelului în SUA, împușcați mortal lângă Muzeul Evreiesc din Washington D.C., și au calificat atacul drept antisemitism.
Israelul va crea în Gaza o 'zonă sterilă' pentru ajutoare
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat miercuri că Israelul va crea în Fâșia Gaza o 'zonă sterilă' pentru distribuirea ajutoarelor umanitare, unde nu vor putea intra luptătorii grupării islamiste palestiniene Hamas, transmite dpa. Criticii arată că strategia israeliană a strămutat de mai multe ori civilii în
Rusia afirmă că a doborât în cursul nopții peste 100 de drone lansate de #Ucraina
Ministerul Apărării rus a anunțat joi că forțele sale aeriene au doborât în cursul nopții 105 drone ucrainene deasupra unor regiuni ruse, inclusiv 35 care se îndreptau către capitala Moscova, transmit Reuters și AFP. Atacul a determinat închiderea temporară a principalelor aeroporturi ale capitalei ruse. Primarul Moscov
#Ucraina: Forțele ruse continuă să atace în est, în special lângă orașul Pokrovsk, declară președintele Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse continuă să lanseze atacuri de-a lungul frontului de est, cele mai sângeroase lupte concentrându-se în jurul orașului disputat Pokrovsk, informează joi dpa. Zelenski a mai spus că unități ucrainene continuă să opereze pe teritoriul rus, în regiunile Ku
UPDATE/SUA: Doi angajaţi ai ambasadei Israelului, ucişi în apropierea Muzeului Evreiesc din Washington; suspectul, reţinut
Doi angajați ai ambasadei Israelului în Statele Unite au fost uciși miercuri seară într-un atac armat în exteriorul Muzeului Evreiesc din Washington DC, iar suspectul a fost reținut, potrivit oficialităților și relatărilor mass-media, informează Reuters. Un bărbat și o femeie au fost împușcați mortal în zona străz
SUA: Senatul propune noi sancțiuni împotriva Rusiei
Peste 80 de senatori americani și-au adus sprijinul miercuri unui proiect de lege care vizează impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în fața a ceea ce ei consideră a fi lipsa de voință a Moscovei de a pune capăt războiului din Ucraina, transmite AFP. Acești congresmeni din ambele partide doresc să pună mai multă presiune asu
Israel: Armata afirmă că a interceptat o rachetă lansată din Yemen
Armata israeliană a anunțat joi că a interceptat o nouă rachetă lansată din Yemen, de unde rebelii houthi vizează în mod regulat teritoriul israelian, transmite AFP. 'În urma sirenelor care au sunat recent în mai multe regiuni din Israel, a fost interceptată o rachetă lansată din Yemen', a indicat armata pe contul său
Coreea de Nord: Accident 'grav' în cursul ceremoniei de lansare a unei nave de război
Un accident grav a avut loc în timpul unei ceremonii de lansare a unei nave de război nord-coreene, a relatat joi agenția oficială de presă a țării, liderul Kim Jong Un vorbind despre un 'act criminal', notează AFP. Miercuri, în cursul ceremoniei de lansare a unui distrugător de 5.000 de tone în orașul-port Chongjin (
Canada a discutat la 'nivel înalt' despre eventuala sa participare la 'Golden Dome' american
Canada a purtat discuții 'la nivel înalt' cu Statele Unite despre o eventuală participare la 'Golden Dome', sistemul de apărare antirachetă dorit de președintele american Donald Trump, a declarat miercuri prim-ministrul Mark Carney, notează AFP. 'Avem capacitatea, dacă dorim, de a participa la Golden Dome prin investi