Ajutor pentru Ucraina/ România a pus accent pe dimensiunea umanitară şi economică

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, ţările membre ale Uniunii Europene (UE) şi NATO s-au mobilizat pentru a acorda sprijin militar şi umanitar ucrainenilor. Pentru prima dată în istorie, UE a finanţat achiziţionarea şi livrarea de arme şi echipamente, a acordat asistenţă politică, financiară şi umanitară, a impus sancţiuni severe împotriva Rusiei.
De la începutul războiului, UE, statele sale membre şi instituţiile sale financiare, în cadrul unei abordări comune de tip ''Echipa Europa'', au mobilizat peste 37,8 miliarde euro pentru a consolida rezilienţa generală economică, socială şi financiară a Ucrainei, sub formă de asistenţă macrofinanciară, sprijin bugetar, asistenţă de urgenţă, răspuns în situaţii de criză şi ajutor umanitar. În plus, măsurile de asistenţă militară se ridică la circa 15 miliarde euro, din care 5,6 miliarde au fost mobilizate în cadrul Instrumentului european pentru pace. Astfel, sprijinul total pus la dispoziţia Ucrainei până în prezent, de la începutul agresiunii Rusiei, este de aproximativ 53 miliarde euro. Luând în calcul şi resursele puse la dispoziţie pentru a ajuta statele membre să răspundă nevoilor refugiaţilor ucraineni, sprijinul total acordat Ucrainei se ridică la circa 70 miliarde euro, potrivit site-ului Comisiei Europene.
De asemenea, au fost instituite culoare de solidaritate pentru exporturile agricole ale Ucrainei, precum şi pentru exportul şi importul de alte mărfuri. Comisia Europeană, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Republica Moldova, Ucraina, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Grupul Băncii Mondiale au mobilizat împreună un miliard euro cu scopul de a spori securitatea alimentară la nivel mondial şi de a asigura resurse vitale pentru economia Ucrainei. Totodată, Comisia a înfiinţat centre logistice de protecţie civilă în Polonia, România şi Slovacia, pentru a facilita distribuirea asistenţei furnizate prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE.
Datele oficiale din România arată că, din 18 martie 2022 şi până în 24 februarie 2023, au fost emise 118.493 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare pentru cetăţeni ucraineni. La 31 martie 2023, erau 124.035 de refugiaţi din Ucraina. La un an de la începutul războiului, aproape 3.800 de copii ucraineni refugiaţi erau înscrişi ca audienţi în şcoli şi grădiniţe şi peste 6.700 de cetăţeni ucraineni fuseseră angajaţi.
Potrivit UNCHR, cei mai mulţi refugiaţi ucraineni au mers spre Germania - 1.069,730, Polonia - 994.775, Cehia - 345.880, Canada - 234.542. La polul opus se află Bosnia-Herţegovina, cu 175 de refugiaţi din Ucraina, Malta, cu 2.145, Islanda, cu 3.010, şi Albania - cu 3.210 refugiaţi.
Angajamente ale donatorilor şi cheltuielile militare ale statelor membre UE şi NATO
Potrivit datelor Institutului Kiel, cel mai mare ajutor financiar acordat Ucrainei a fost angajat de ţările membre şi instituţiile UE, peste 35 miliarde euro, şi de SUA, cu peste 24 miliarde euro. Şi în privinţa ajutorului umanitar, UE în ansamblul său (instituţii şi ţări membre) şi SUA sunt principalii contributori, cu peste 7 şi, respectiv, peste 3 miliarde de euro. Acestea conduc şi angajamentele militare pentru ucraina, cu peste 19 miliarde euro (UE) şi respectiv peste 43 miliarde euro (SUA).
Dacă cel mai mare ajutor financiar a fost dat în luna noiembrie 2022 (raportându-ne la perioada februarie 2022 - februarie 2023) - peste 18 miliarde de euro, ajutorul militar şi umanitar cel mai consistent a fost consemnat în decembrie 2022 - aproximativ 4 miliarde euro şi respectiv peste 24 miliarde de euro. Per total, lunile aprilie, noiembrie şi decembrie 2022 au fost cele în care Ucraina a primit cel mai mare sprijin (peste 15 miliarde de euro, peste 20 miliarde de euro, respectiv peste 41 miliarde de euro), potrivit Kiel.
Cheltuielile militare ale ţării noastre au crescut de la 1,30% din PIB, în 2014, la 2%, în 2020, şi au scăzut în anii pandemiei (2021 şi 2022) la 1,90% din PIB (2021) şi 1,70% din PIB (2022). România avea, în 2021, un Produs Intern Brut de 284.087,56 milioane dolari şi 19.119.880 de locuitori, potrivit World Bank.
La 24 februarie 2022, Ministerul Apărării a informat că, având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea. Conducerea MApN a anunţat, la acea dată, că a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp.
În sprijinul Ucrainei, România a pus accent pe dimensiunea umanitară, acordarea de asistenţă medicală şi acţiunile de evacuare medicală aeriană în alte state pentru pacienţi ucraineni răniţi. Încă de la începutul acestei crize, România a facilitat transferul ajutoarelor umanitare, operaţionalizarea HUB-ului de la Suceava fiind o extindere a capacităţii de furnizare a asistenţei. La 27 februarie 2022, MApN a anunţat că a pregătit toate cele 11 spitale din subordinea Direcţiei sale medicale pentru asigurarea asistenţei şi tratamentului pentru militarii ucraineni răniţi. Tot în acea perioadă, în urma solicitărilor primite de la Ministerul Apărării al Ucrainei, România a donat în regim de urgenţă muniţie şi echipamente de protecţie balistică din excedent, ''echipamente ce constituie un element de sprijin logistic necesar eforturilor Ucrainei de respingere a agresiunii Federaţiei Ruse''. Valoarea elementelor de muniţie şi a celor 2.000 de căşti de protecţie balistică şi 2.000 de veste antiglonţ cu nivel de protecţie III-IV s-a situat în jurul sumei de două milioane de euro.
De asemenea, România a făcut demersuri pentru a facilita tranzitul a peste 11 milioane de tone de cereale din Ucraina spre zonele unde erau necesare.
Ţara noastră a solicitat încă din anul 2016 întărirea prezenţei militare a NATO pe Flancul Estic în zona sudică a României şi a Mării Negre. La 24 februarie 2022, liderii statelor membre NATO au aprobat patru noi grupuri multinaţionale de luptă în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria, care se adăugau celor patru grupuri existente deja în ţările baltice şi Polonia.
Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) de la Cincu s-a constituit prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO dislocate în România. Scutul de la Deveselu este operaţional din mai 2016 şi face parte din sistemul ''The European Phased Adaptive Approach'' (EPAA), care are ca rol apărarea în faţa oricărui atac desfăşurat asupra Europei cu rachete balistice.
În contextul conflictului armat din Ucraina, un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit, în martie 2023, să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia.
România este una dintre ţările identificate de Comisia Europeană pentru majorarea capacităţilor de producţie în industria de apărare. ''Am identificat 15 companii din 11 ţări din Europa care pot să răspundă la această solicitare de majorare a capacităţii pentru a produce ceea ce este nevoie şi România este una din aceste ţări", a comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, în timpul vizitei efectuate în aprilie 2023 în ţara noastră, menţionând că sunt încurajate şi parteneriatele, joint-ventures.
''România va creşte de aproape patru ori capacitatea de producere de armament, în vederea alimentării ţărilor NATO. La fabrica de armament de la Cugir a fost demarat deja proiectul de modernizare a liniei de producţie cu muniţie pe calibrul NATO. (...) Vorbim de uzina de la Cugir, de Sadu, de Tohan Zărneşti, de Plopeni, vorbim de Dragomireşti. Toate aceste investiţii vor face ca România să devină un hub de furnizare pentru toate ţările NATO şi alte ţări europene. Repunem în funcţiune şi capabilităţi pe care le-am avut, din lipsa comenzilor nu au mai fost utilizate, dar acum împreună cu Centrul de Cercetare Dezvoltare de la Romarm le repunem în funcţiune'', a anunţat, la 21 februarie, ministrul Economiei Florin Spătaru.
Pentru a asigura service-ul armelor folosite în războiul din Ucraina - întreţinerea obuzierelor, a tancurilor Leopard 2 şi Challenger, vehiculelor de luptă Marder, a transportoarelor blindate Fuchs şi a camioanelor militare, producătorul german de armament Rheinmetall a demarat construcţia unui un hub logistic şi de întreţinere a echipamentelor militare la Satu Mare.
La 21 martie, Parlamentul României a aprobat iniţierea procedurilor de atribuire a mai multor programe de înzestrare vizând sisteme de arme SHORAD - VSHORAD, maşini de luptă pentru infanterie pe şenile - MLI, sisteme obuzier calibru 155 mm de nivel batalion, rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune, precum şi cu ghidaj infraroşu cu rază scurtă de acţiune cu o valoare de peste 10 milioane dolari, în prima etapă.
Parlamentul a mai aprobat programul de înzestrare 'Vânătorul de mine', în valoare totală estimată de 150.000.000 de euro (fără TVA), care se va derula pe o perioadă estimată de 5 ani în scopul obţinerii pentru forţele Navale Române a unor capabilităţi eficiente de detecţie, clasificare, identificare şi distrugere/neutralizare a minelor marine.
Programul de înzestrare 'Submarin împotriva ameninţărilor de suprafaţă şi subacvatice', în valoare estimată la 2.000.000.000 euro (fără TVA), constă în achiziţionarea a două nave de tip submarin, din clasa Scorpene, şi se va derula pe o perioadă estimată de 8 ani.
Programul de înzestrare 'Modernizare nave purtătoare de rachete' în valoare totală estimată de 375.000.000 euro (fără TVA) se va derula pe o perioadă estimată de 4 ani, în scopul modernizării sistemelor de luptă principale şi actualizării capabilităţilor operaţionale corespunzător nivelului tehnologic actual şi al asigurării unui grad ridicat de interoperabilitate cu alte unităţi de luptă proprii şi ale altor state membre NATO pentru trei nave purtătoare de rachete din clasa Tarantul din înzestrarea forţelor navale române.
România va adăuga în arsenalul său drone Bayraktar TB2, valoarea contractului de achiziţie fiind estimată la peste 300 milioane dolari.
De asemenea, la 18 mai, MApN a primit aprobare pentru iniţierea procedurii de achiziţionare a 54 de tancuri Abrams (acord 'guvern la guvern' cu SUA), cu o valoare totală estimată de 1.000.473.000 euro.
Totodată, la începutul lunii aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat achiziţionarea de avioane F35 generaţia a V-a. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România, spune ministrul de externe ungar
Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România și să-și exprime disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul acestora, în interesul relațiilor de bună vecinătate și al etnicilor maghiari, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a consemnat MTI. Solicit
Roberta Metsola, mesaj după întâlnirea informală cu președintele ales Nicușor Dan
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a postat miercuri noapte un mesaj pe platforma X după întâlnirea informală pe care a avut-o miercuri seara cu președintele ales al României, Nicușor Dan. 'Împreună la București. Împreună pentru Europa. Împreună pentru România',
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în vizită la Parlamentul Estoniei și Centrul e-Estonia
Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat miercuri Riigikogu, sediul Parlamentului Republicii Estonia, unde au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru Apărare, Kalev Stoicescu, de origine română, dar și Centrul e-Estonia, pentru a af
Prezidențiale2025/Congresmanul republican Joe Wilson, discurs de felicitare pentru Nicușor Dan în Camera Reprezentanților
Congresmanul republican Joe Wilson a susținut un discurs de felicitare la adresa președintelui ales al României, Nicușor Dan, marți, în Camera Reprezentanților. 'Domnule președinte, poporul american îl felicită pe președintele ales al României, Nicușor Dan, pentru victoria decisivă, ca independent, în alegerile din 18 mai 2025
Mureșan, despre solicitarea PE de prelungire a PNRR: Rezultatul nu e garantat, dar România poate deveni o voce importantă în discuții
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan recunoaște că executivul UE transmite un mesaj corect atunci când refuză în acest moment discuția despre prelungirea PNRR solicitată într-un raport votat marți de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, dar spune că succesul demersului este
UPDATE Olanda: Banda de motociclişti Hardliners este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents (surse)
Banda de motocicliști Hardliners, interzisă de justiție, este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Assen, a informat miercuri RTL Nieuws. Membrii bandei i-au recrutat pe autorii spargerii muzeului, au declarat pentru RTL Nieuws surse din lumea infracțională și surse din jurul anchetei desfășurate de poliție.
Vot în PE pentru solicitarea prelungirii PNRR: CE susține că toate plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2026
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Toate plățile din Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF) trebuie făcute de Comisia Europeană (CE) statelor membre până la 31 decembrie 2026 pentru țintele și jaloanele implementate până la 31 august 2026, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al CE.
Darryl Nirenberg, nominalizat pentru a deveni ambasadorul SUA în România, urmează să fie confirmat de Senat
Darryl Nirenberg, nominalizat marți în funcția de ambasador al Statelor Unite în România de președintele Donald Trump, va parcurge mai multe etape procedurale până la validarea de către Senatul SUA. Trump a făcut anunțul prin intermediul platformei sale sociale Truth Social: 'Am plăcerea să anunț că Darryl Nirenberg
Prezidențiale2025/ Membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA îl felicită pe președintele ales Nicușor Dan
Mai mulți membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA l-au felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan. Senatorii americani Jeanne Shaheen (lidera democraților din comisie, reprezentând statul New Hampshire), Thom Tillis (republican, Carolina de Nord), Chris Coons (democrat, Delaware), Pete Ricketts (repub
Alteța Sa Regală Principele Radu: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile'
Tartu - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile, sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în (Republica) Moldova acum câteva luni și sunt mândru de dezvoltarea acestor două țări care nu trăiesc vremuri ușoare', a
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat un raport care cere prelungirea PNRR cu 18 luni
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au adoptat marți, cu 63 de voturi pentru, 12 împotrivă și șase abțineri, raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare și Rezililență, din care este finanțat și PNRR-ul României, și care cere prelungirea planului cu 18 luni.
Prezidențiale2025/Președintele Kazahstanului l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea în funcția de președinte al României
Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, i-a trimis un mesaj de felicitare lui Nicușor Dan pentru victoria în alegerile prezidențiale din România, informează marți agenția de presă locală Kazinform, citând serviciul de presă al președinției kazahe. 'Cred că victoria în alegeri reprezintă o mărturie clară a încred
Regatul Unit: Un cetățean român, inculpat în ancheta privind incendierea unor proprietăți ale premierului Starmer
Poliția britanică a anunțat marți că un cetățean român a fost pus sub acuzare în cadrul anchetei privind incendierea mai multor proprietăți care au legătură cu premierul britanic Keir Starmer, el fiind al doilea inculpat în acest dosar, transmite Reuters. Potrivit unui comunicat al poliției metropolitane londoneze, bărbatul e
Dan Barna: Ușa grupului Renew e deschisă pentru Nicușor Dan, la reuniunile căruia ar putea participa și ca invitat
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Ușa grupului Renew Europe este 'mai mult decât deschisă' pentru Nicușor Dan, a declarat luni, la Bruxelles, eurodeputatul USR Dan Barna, vicepreședintele acestui grup în Parlamentul European, afirmând că este posibil și ca noul președinte al României să aibă statut de inv
Prezidențiale 2025/Volodimir Zelenski l-a invitat pe noul președinte al României să efectueze o vizită în #Ucraina
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat luni pe noul președinte ales al României, Nicușor Dan, primarul pro-european al Bucureștiului, să efectueze o vizită în Ucraina și, totodată, l-a felicitat pentru victoria sa în turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică în fața lui George Simion, despre care agenția de presă EFE s