REPORTAJ Harghita: Peste o mie de dansatori şi un public numeros, la manifestarea "Ziua celor 1.000 de fete secuience"

Peste o mie de dansatori amatori din Harghita, Covasna şi Mureş, în prezenţa unui public numeros, participă, sâmbătă, la tradiţionala manifestare "Ziua celor 1.000 de fete secuience", care se desfăşoară la marginea municipiului Miercurea-Ciuc şi care are rolul de păstrare şi promovare a tradiţiilor secuieşti.
Evenimentul a început dimineaţă, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, unde s-au reunit grupurile de dansatori îmbrăcaţi în port popular, dar şi turişti veniţi din alte zone.
La fel ca în fiecare an, cei mai mulţi participanţi, în special cei din satele învecinate, au venit în căruţe trase de cai, aşa cum se întâmpla şi la începuturile organizării acestei manifestări.
După ce autorităţile judeţene i-au salutat pe cei prezenţi, a urmat cel mai aşteptat moment al dimineţii, când dansatorii au evoluat câteva minute în faţa spectatorilor.
Au dansat persoane de toate vârstele, de la copii foarte mici, purtaţi în braţe de părinţii lor, până la seniori de 70 ani. Şi spectatorii au avut prilejul să se alăture dansatorilor.
Directorul adjunct al Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita, Fuleki Zoltan, a declarat că evenimentul este o sărbătoare pentru întreaga comunitate de secui, pentru că este vorba despre păstrarea tradiţiilor.
El a explicat că atunci când a fost organizată pentru prima oară, în 1931, "Ziua celor 1.000 de fete secuience", era un prilej ca fetele plecate să muncească în alte zone ale ţării, cu precădere în Bucureşti, să reîntoarcă acasă şi să îmbrace din nou portul popular, "ca să nu uite de unde au plecat şi unde trebuie să revină".
Evenimentul - a arătat Fuleki Zoltan - este şi un prilej de promovare a tradiţiilor secuieşti, dar şi de transmitere a acestora către generaţiile viitoare.
"Eu cred că acest eveniment este şi un bun prilej pentru a arăta cum trăim, care sunt obiceiurile noastre, chiar dorim să vină şi din alte părţi români, de diferite naţionalităţi, să stăm împreună, să ne cunoaştem mai bine, să ne cunoască mai bine. Ca să nu mai vorbim că nu primeşti pâine, dacă ceri în limba română. Haideţi, aici, fraţilor, să vedeţi cum trăim, suntem ospitalieri, oameni frumoşi, cu ochi limpezi şi să sărbătorim împreună, că este ceva extraordinar. (...) În acest fel, noi păstrăm obiceiul, dar trebuie să predăm şi generaţiilor viitoare, ca să nu rămânem numai noi cu aceste obiceiuri şi cu cunoaşterea portului popular", a declarat Fuleki Zoltan.
La rândul său, primarul oraşului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, îmbrăcat în port popular secuiesc, a punctat faptul că păstrarea tradiţiilor înseamnă un liant pentru comunitate.
"Evenimentul de astăzi urmează o tradiţie care a început în 1931. Totul se rezumă la a păstra tradiţiile, care înseamnă un liant pentru comunitate. Muzica, portul popular, identitatea comunităţii se pot exprima astăzi cel mai bine în întâlnirea tinerilor din Şaua Şumuleului", a afirmat Korodi Attila.
În majoritatea localităţilor din zonă există ansambluri folclorice ai căror membri îi învaţă pe copii dansurile populare încă de la grădiniţă, iar "Ziua celor 1.000 de fete secuience" este un prilej să se întâlnească, să danseze împreună, să lege prietenii.
"Noi începem să-i învăţăm jocuri şi dansuri populare deja din grădiniţă. Încercăm să intrăm în sistemul şcolar, ca să îmbunătăţim lucrurile de acolo (...) Din grădiniţă începem şi până în clasa a IV-a încercăm să fim prezenţi în fiecare săptămână în viaţa lor. Iar cu asta vine şi purtarea costumului popular şi arătarea lui", a explicat Sandor Csaba, conducător al unui ansamblu folcloric din Sândominic.
Evenimentul atrage, an de an, spectatori şi din alte judeţe, organizatorii dorind ca "Ziua celor 1.000 de fete secuience" să reprezinte şi un punct de atracţie turistică.
După dansul comun care a avut loc pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, participanţii au pornit în căruţe, pe jos sau cu autobuzele spre şaua dintre dealul Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, unde a fost oficiată o slujbă, după care grupurile de dansatori evoluează, toată ziua, pe scena în aer liber amenajată acolo.
La fel ca în anii trecuţi, pe dealul Şumuleu, locul în care se desfăşoară procesiunea de Rusaliile Catolice, are loc şi un târg al produselor tradiţionale, unde sunt prezenţi zeci de meşteri populari care îşi prezintă meşteşugurile.
În cursul după-amiezii este programat un spectacol al Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita, un dans comun al tuturor participanţilor şi va fi realizată o fotografie care să surprindă toate persoanele îmbrăcate în port popular.
Organizatorii se aşteaptă ca, în total, la eveniment să ia parte între şapte mii şi zece mii de persoane.
"Ziua celor 1.000 de fete secuience'' a avut loc pentru prima dată în 1931 de etnograful maghiar Domokos Pal Peter şi a devenit foarte populară în ultimii ani, organizatorii susţinând că, în prezent, se doreşte a fi o sărbătoare a familiilor, a comunităţii şi a promovării valorilor tradiţionale. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.