logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tulcea: Parteneriat educaţional România-Ucraina-Republica Moldova

Image

Colegiul ''Spiru Haret'' din Tulcea va încheia vineri parteneriate cu Liceul Tereblecea, raionul Cernăuţi, Ucraina, şi Liceul teoretic "Mihai Eminescu" din Căuşeni, Republica Moldova.

Parteneriatele se vor încheia în cadrul activităţilor prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la înfiinţarea Colegiului dobrogean "Spiru Haret" şi au drept obiectiv susţinerea reciprocă în activităţile educaţionale, potrivit directorului colegiului tulcean, Florin Anastasiu.

"Scopurile parteneriatului sunt multiple. Pe de o parte, susţinerea reciprocă în toate activităţile pe care urmează să le desfăşurăm. (...) De fapt, nu facem un parteneriat. Ne strângem mâinile în modul cel mai firesc şi româneşte posibil, ca fraţi ce ne aflăm, ca prieteni care suntem", a declarat pentru AGERPRES directorul colegiului din Tulcea, Florin Anastasiu.

El a adăugat că printre acţiunile pe care instituţia de învăţământ tulceană intenţionează să le desfăşoare se numără donarea de cărţi de literatură.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES


"Vrem din tot sufletul să putem ajuta în mod direct şi, iată, prin semnarea acestor parteneriate, legal, în primul rând prin ceea ce le lipseşte, cărţi în limba română atât de specialitate, manuale, cât şi cărţi de literatură, pe care noi aici le considerăm absolut fireşti, un dat, că ni se cuvin", a mai spus Florin Anastasiu.

Conducerea unităţii de învăţământ tulcene a organizat miercuri după-amiază, în cadrul activităţilor prilejuite de aniversare, o masă rotundă pe tema "Limba română, blestem şi binecuvântare", în timpul căreia cadre didactice din Ucraina şi Republica Moldova şi-au prezentat problemele cu care se confruntă.

"Avem 21 de sate în care vorbesc limba română doar cei în vârstă. Pătura de vârsta noastră o vorbesc, nu o scriu, că nu au învăîţat la şcoală, iar copiii şi nepoţii nici nu o vorbesc şi nici nu o înţeleg măcar. Şi avem tragedia noastră în aceste localităţi, că bunicii, străbunicii nu se pot înţelege cu nepoţii, strănepoţii", a declarat în timpul evenimentului secretarul Uniunii Regionale Comunitatea Românească din Ucraina, preşedinte al Centrului Bucovinean de Cercetări Actuale, regiunea Cernăuţi, Ucraina, Aurica Bojescu.

Ea şi-a exprimat dorinţa ca Ucraina să se integreze în Uniunea Europeană, astfel încât şi atitudinea guvernanaţilor la adresa minorităţii româneşti să se schimbe.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES


"Nu dorim ca de la 1 septembrie 2023, termenul legislativ când intră în vigoare o altă lege a învăţământului care spune că începând cu clasa a V-a unele discipline treptat vor trece la predare în limba ucraineană. Considerăm că asta este o îngustare a dreptului de a învăţa în limba maternă şi o discriminare, pentru că alte etnii din Ucraina au acest drept de a învăţa în limba maternă, ca tătarii din Crimeea. Noi ne cerem dreptul să avem statutul de populaţie băştinaşă şi atunci poate am avea posibilitatea să folosim nişte momente din legea populaţiilor băştinaşe. Pentru asta e nevoie de o decizie politică", a afirmat Bojescu.

În lipsa unui sprijin, minoritatea română din Ucraina va fi asimilată, în opinia ei.

"Fără ajutorul României sau al Uniunii Europene nu vom putea rezista. Vor fi asimilări, pentru că nu toţi vor putea rezista la 1 septembrie să se opună să nu îndeplinească o lege", a mai spus secretarul Uniunii Regionale Comunitatea Românească din Ucraina.

La rândul ei, profesoara din cadrul Complexului instructiv-educativ Draniţa, regiunea Cernăuţi, Liliana Gudan, s-a arătat nemulţumită din cauza faptului că examenul de absolvire a ciclului liceal trebuie dat obligatoriu în limba ucraineană chiar şi de elevii cursurilor în limba română şi din cauza faptului că trebuie să respecte noua lege a învăţământului.

"De la 1 septembrie, voi fi nevoită ca în clasa a VI-a să duc etica în limba ucraineană. Ca profesor, mă doare. Ce nu s-ar întâmpla, nimic nu ne poate lua niciodată limba în care ne-am născut, limba în care am rostit primul cuvânt, în care ne educăm copiii, în care ne-au vorbit strămoşii noştri", a afirmat profesoara Liliana Gudan.

Ea a mai spus că în momentul de faţă satele şi şcolile româneşti din Ucraina se depopulează.

Directoarea Liceului Tereblecea, Leontina Panciuc, a menţionat că în raionul pe care-l reprezintă copiii merg în continuare cu semănatul, slujba în biserică se face în limba română, iar copiii învaţă şi în limba ucraineană.

"Manuale avem. Suntem dotaţi cu manuale. Statul ne-a dotat cu manuale. Însă ele sunt scumpe, pentru că traducerea costă faţă de manualele în limba ucraineană. (...) Dacă ne dotaţi cu manualele dvs, la noi nu sunt recunoscute. (...) Ne dorim cărţi de literatură", a menţionat Leontina Panciuc.

La rândul său, decana Facultăţii de ştiinţe umaniste din Cahul, Republica Moldova, Liliana Grosu, i-a încurajat pe tinerii liceeni să promoveze limba română.

"Suntem asaltaţi de rusisme. (...) Bucuraţi-vă că aveţi limba română şi libertatea de a nu fi constrânşi de nişte ideologii politice sau de un vecin care vrea să te ia în derâdere şi îţi spune ceva în rusă. Bucuraţi-vă că aveţi această libertate!", a îndemnat Liliana Grosu.

La masa rotundă a participat şi câştigătoarea locului I la Olimpiada naţională de limba română, Evelina Gudan.

"Când eram mică, voiam să transmit iubire tuturor şi cred că pe viitor voi transmite iubirea mea faţă de limba mea maternă, de limba mea română şi voi face ca toţi oamenii să cunoască cât de puţin din această limbă. Nu ştiu dacă voi fi profesor de limba română, dar vreau să fac ceva în lingvistică", a declarat Evelina Gudan.

La eveniment a participat şi consulul general al României la Cernăuţi, Ucraina, Irina-Loredana Stănculescu, care a încurajat parteneriatele între unităţile de învăţământ din România şi cele din Ucraina, în contextul actual geopolitic.

Evenimentele dedicate împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea Colegiului dobrogean "Spiru Haret" au început luni cu un atelier pe tema democraţiei.

Teatrul "Jean Bart" va găzdui joi, ora 18.00, Gala Premiilor de Excelenţă ale colegiului, organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, premierea elevilor laureaţi la olimpiadele şi concursurile judeţene, regionale, naţionale precedând un program artistic al cărui invitat special este Horaţiu Mălăele.

Evenimentele se vor încheia vineri, la ora 18.00, în centrul oraşului Tulcea, cu un spectacol aniversar susţinut de ansambluri folclorice din judeţ, trupa de dans modern "The Titans" a şcolii de dans "Let's go Dance!", invitatul special al spectacolului fiind Alina Eremia. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:35

Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:30

ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare

Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:17

Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ

Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:05

REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe

'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze

Educatie - Stiinta 23-05-2025 14:35

Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget

Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r

Educatie - Stiinta 23-05-2025 10:58

Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași

Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po

Educatie - Stiinta 23-05-2025 05:00

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar

Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție

Educatie - Stiinta 22-05-2025 21:50

Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026

Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:58

Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:41

Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și

Educatie - Stiinta 22-05-2025 05:45

Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române

Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:56

Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:38

Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă

Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:57

Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:50

Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili