logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Andreea Vieru - românca ''ambasadoare'' a tangoului la Buenos Aires

Image

Artista Andreea Vieru, o bucureşteancă get beget, cântă şi dansează tango, cu pasiune, pe scenele din capitala Argentinei de mai bine de şase ani, în repertoriul său regăsindu-se şi tangouri româneşti.

"În contextul în care sunt atât de departe şi nimeni nu face asta la Buenos Aires, m-am simţit un pic ambasadoare a României aici. Din întâmplare am descoperit că îmi place şi mi se potriveşte un anumit repertoriu, cu muzică românească ce este atât de bogată", spune Andreea Vieru, o tânără din Bucureşti pentru care tangoul a fost "dragoste la prima vedere".

 



În lumina ca de scenă de la Cafe Tortoni, cea mai veche cafenea din Buenos Aires, un obiectiv turistic şi un fel de Casa Capşa din Bucureşti, dar unde sunt organizate spectacole de tango, Andreea Vieru povesteşte cu pasiune că a început să danseze tango în 2009, în capitala României, iar un an mai târziu s-a apucat să cânte muzică de tango, după ce profesorul ei de dans a auzit-o cântând în baie.

 



Sursa ei de inspiraţie a fost filmul 'Tango lesson'.

"Am văzut un film care m-a marcat foarte mult, se numeşte 'Tango lesson'. Mi-am dat seama după mulţi ani că, de fapt, eu căutam acest dans şi l-am găsit când trebuia. În 2009 am început să dansez şi în 2010 am început să cânt. Am început să cânt pentru că m-am împrietenit cu alţi dansatori de tango care cântau la pian, la chitară, la muzicuţă şi am zis să facem ceva simpatic pentru colegii dansatori şi să facem muzică de tango. Apoi grupul a crescut din ce în ce mai mult, am început să avem mai multe concerte. Se numeşte 'Sonido 13'. Apoi am hotărât că este momentul să vin la Buenos Aires şi să văd până unde pot să ajung cu această pasiune, pentru că tot creştea şi cam toată viaţa mea se organizase în jurul acestei pasiuni, atât dansul, cât şi muzica. Am început să predau la scurt timp după ce am început să dansez pentru că îmi plăcea foarte mult şi făceam asta toată ziua. Am participat în diverse spectacole şi momente de dans. Am fost instructor la Şcoala Tango Tangent şi parte din echipa dansatorilor de tango din spectacolul de teatru 'Un tango mas' de la Teatrul Odeon", povesteşte ea.

 



După ce a descoperit că are această pasiune, s-a hotărât să vină în Argentina - ţara în care a apărut tangoul. A ajuns pe 1 ianuarie 2017 la Buenos Aires, unde acum locuieşte, lucrează, cântă şi dansează. A avut drept profesori nume grele ale tangoului argentinian, precum Lidia Borda pe care Rolling Stone a descris-o drept "cea mai bună cântăreaţă de tango din prezent".

"Când am venit aici am luat-o de la capăt. Am început să iau lecţii intensive cu Lidia Borda, care este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai bune cântăreţe de tango de astăzi, cu Celia Saia care este iarăşi una dintre cele mai iubite cântăreţe de tango de astăzi şi cu alte profesoare", afirmă Andreea Vieru.

 



La început i-a fost greu la Buenos Aires, dar de la primul concert pe care l-a susţinut în capitala Argentinei spune că spectatorii au fost impresionaţi de vocea ei.

"Pe mine m-a surprins. De la primul concert pe care l-am avut aici lumea a fost foarte impresionată", mărturiseşte Andreea Vieru.

Povesteşte cu patos despre tangoul românesc din anii '30 - '40. Melodia cea mai apropiată de sufletul său este tangoul românesc "Ilona", dar pe care nu l-a cântat încă la Buenos Aires, ci doar în România. În capitala Argentinei, ţara unde a apărut tangoul, a cântat "Zaraza". Spune că este un tango despre care puţină lume ştie că de fapt este argentinian, versiunea sa ca text fiind mult diferită în România.

 



"Tangoul românesc 'Ilona' are muzică, personalitate românească şi un sentiment profund. Persoana care îl cântă povesteşte despre cum a pierdut-o pe această femeie. Cristian Vasile a făcut acest tango popular în România. Muzica tangoului 'Ilona' evocă o tristeţe pe care o regăsesc în tangourile din Buenos Aires. La Buenos Aires am ales să cânt 'Zaraza', care are o poveste interesantă. Puţină lume ştie că este un tango argentinian. Toată lumea crede că este românesc. Rima şi versurile au fost compuse în România, dar versiunea este foarte diferită de cea argentiniană. Înainte să încep să cânt sau să dansez tango citisem despre legenda povestită de Cărtărescu despre frumoasa Zaraza care a fost iubita lui Cristian Vasile şi rivalul lui a vrut să se răzbune şi a ucis-o, iar Cristian Vasile de supărare a băut terebentină şi nu a mai cântat niciodată. Am înţeles că sunt nişte elemente de realitate acolo inserate. Dar de fapt tangoul argentinian 'Zaraza' nu are nicio legătură cu nicio femeie, este de fapt despre un animal - un măgar sau o vacă -, iar tangoul este dedicaţia omului de la câmp animalului de companie care îl ajută să care porumbul către casă şi îi spune: Diii, diii, Zaraza! Acesta este refrenul!", explică Andreea Vieru, râzând.

Fără ezitare, ea spune că tangoul de la Buenos Aires este foarte divers, mai versatil faţă de cel de la Bucureşti.

 



"Nu aş putea să zic mai bun sau mai rău, dar mai versatil. Există foarte multe tipuri de tango în muzică, dar şi în dans. De exemplu, în muzică există tangoul oficial care se prezintă în spaţii şi orchestre mari; tangoul care se cântă într-un cartier fără niciun fel de amplificare şi vine lumea şi cântă ca într-un bar; tangoul cântat de persoane care îşi câştigă viaţa cântând în baruri şi cântă a cappella; tangoul celor care se prezintă în case de tango pentru turism în general şi e un stil specific; tangoul care se cântă în milonga (o seară de dans cu muzică de tango, în general din anii '30 - '50 - n.r.) care este pentru dans şi asta pe mine mă fascinează. În dans există tangoul pe care îl dansezi la milonga, orientat mai mult pentru cum se simte decât pentru cum se vede; tangoul pentru turism; tangoul de competiţie; tangoul de mondial, care are mai multe reguli. În general există o rădăcină comună, dar el se bifurcă în multe direcţii şi asta este pentru mine un univers infinit", arată Andreea Vieru.

 



Anul trecut a lansat primul său album - "Donde iras, ilusion" -, la Teatrul del Globo din Buenos Aires, iar pentru viitor pregăteşte alte două noi proiecte.

"Aş vrea să prezint anul acesta 'milongi' ca lumea să danseze şi mai am un alt proiect paralel care este unul mai mic, dar puţin diferit, cu o abordare un pic mai modernă şi care se numeşte 'Quarteto Vieru' (Cvartetul Vieru) - voce, chitară, bandoneon şi contrabas cu muzicieni din Argentina. Marea diferenţă este că nu avem partituri. Ei au partituri ca să aibă armonia, un reper, dar ideea este să facem ceva pe moment, aşa cum este şi tangoul dansat la milongi. La cursuri se învaţă nişte paşi şi la milonga se improvizează. Acesta este tot farmecul. E ca atunci când dansezi aceeaşi melodie a zecea oară, dar în seara asta am băut un pahar de vin, sau în seara asta tocmai am cunoscut pe cineva care îmi place, sau în seara asta tocmai m-am despărţit de cineva sau a venit cel mai bun prieten de la capătul pământului şi sunt fericită", afirmă ea.

 



Andreea Vieru spune că se va întoarce în România.

"Pentru mine tangoul înseamnă echilibru, conexiune cu alte persoane, un limbaj nou, unic. Înseamnă viaţa mea", subliniază artista. AGERPRES/ (AS - autor: Florentina Peia, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

Sursa fotografiilor: Arhiva personală Andreea Vieru

Afisari: 43

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.