logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Vrancea: Ansamblul de fântâni cu ciutură şi cumpănă de la Păuneşti - un muzeu în aer liber

Image

În centrul comunei Păuneşti, într-un perimetru de circa 2.500 de metri pătraţi, se înalţă falnice zeci de fântâni cu ciutură şi cumpănă, un ansamblu unic în ţară.

Vechimea acestora se pierde în negura timpului. Nimeni nu poate spune astăzi cu precizie când a fost ridicată prima fântână. Unii spun că ar avea circa 100 de ani, dar alţii merg până la 200-300 de ani şi chiar către secolul XVI, de când datează prima atestare documentară a comunei Păuneşti.

"Nu există dovezi scrise care să ateste vechimea acestora. Bătrânii ştiu că aşa le-au prins şi ei. Putem să ajungem la 100 de ani, poate chiar mai mult. Comuna e atestată din 1551, iar supoziţia mea este că primele fântâni au apărut pe vremea când s-au stabilit aici locuitorii. Cu toate astea, cred că numărul lor a crescut foarte mult în timpul Primului Război Mondial, când aici a fost cantonată parte din armata română şi rusă şi a fost mare nevoie de apă. Au avut şi oameni cu care să le facă. Şi spun acest lucru pentru că sunt făcute toate cu tuburi din ciment. Multe or fi fost din cele vechi, care atunci au fost doar refăcute. Cert e că acolo s-a găsit cea mai bună sursă de apă. Iar mai târziu, comuna fiind mare, având aproape 8.000 de locuitori, a fost nevoie de foarte multă apă, mai ales pentru vii, fiind o zonă viticolă. Oamenii stropeau viile foarte des, uneori săptămânal. Asta ar fi una din explicaţiile numărului mare de fântâni. Poate părea ciudat, dar oamenii stăteau la coadă pentru a se aproviziona cu apă. Iar de-a lungul timpului, cu siguranţă aici au fost mai multe, dar au mai fost acoperite. Şi probabil cele pe care le vedem astăzi ar fi avut aceeaşi soartă dacă nu ar fi intrat în atenţia presei, atrăgând în acelaşi timp şi turişti", a declarat, pentru AGERPRES, profesorul de istorie Liviu Roman, fondator al Asociaţiei "Păuneşti - Prezent şi Viitor", care militează pentru conservarea patrimoniului material şi imaterial al comunei.

În 2020, s-a declanşat procedura de clasare a complexului de fântâni cu ciutură şi cumpănă de la Păuneşti drept monument istoric, procedură care însă nu s-a concretizat.

"În anul 2020 s-a declanşat procedura de clasare a fântânilor ca monument istoric, în vederea strângerii informaţiilor pentru elaborarea documentaţiei de clasare, dar primăria Păuneşti nu a răspuns la solicitarea noastră de a ne pune la dispoziţie informaţiile de care dispun în arhiva instituţiei vis-a-vis de acele fântâni. Nu au răspuns nici cu informaţii, nici cu faptul că deţin sau nu aceste informaţii. Este un demers absolut necesar în elaborarea acestei documentaţii, o etapă ce trebuia depăşită pentru ca mai apoi să ne putem îndrepta către alte surse de informare, arhive, bibliografie, lucrări scrise. Astfel că ne aflăm exact în acelaşi punct în care eram în 2020, cu toate că intenţia manifestată a fost a lor, de a întreprinde toate demersurile de care sunt responsabili pentru a asigura clasarea acestor fântâni", spune Artur Ghinea-Dima, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea

Între timp, la Păuneşti, în jurul fântânilor s-au făcut o serie de lucrări de reabilitare şi modernizare, fapt care, potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Cultură Vrancea, constituie un alt impediment în calea declarării lor monument istoric.

"Solicitarea de informaţii privind fântânile a inclus explicit şi orice informaţii referitoare la intervenţiile efectuate asupra acestor fântâni. Ni s-a comunicat verbal, atunci când am fost la faţa locului, că tuburile fântânilor au fost complet înlocuite în anii 2000, cu tuburi de ciment. Singurele chestii originale care au rămas sunt pietrele pe care stăteau tuburile fântânilor anterior. La câţiva ani după înlocuirea tuburilor din beton, a fost înlocuit integral şi lemnul de la toate fântânile. Am fost informaţi că în zonă există şi un proiect de asfaltare. Actele de reglementare pentru clasarea unui monument istoric spun că din momentul în care există informare oficială privind declanşarea procedurii de clasare, obiectivul respectiv este protejat exact ca un monument istoric, dar pe o perioadă limitată, de 12 luni, iar orice lucrare în zonă necesită avizul Direcţiei de Cultură. Este dificil să mai putem vorbi despre o clasificare ca monument istoric a fântânilor. Dar, din punctul nostru de vedere, este importantă protecţia acestor fântâni. Povestea din spatele lor este reală, iar protecţia lor este de dorit. Şi în acest caz, protecţia lor se poate asigura şi prin Planul Urbanistic General al localităţii, fără a avea calitatea de monument istoric", a precizat directorul.

Primarul comunei Păuneşti, Gheorghe Popa, susţine că intervenţiile erau inevitabile, pentru că lemnul cumpenei sau furcilor era mâncat de carii, iar găleţile cu ciutură distruse de trecerea timpului.

"Era normal să le reabilităm. O cumpănă, o furcă nu pot să ţină mai mult de 20 de ani. Apoi trebuie reînnoite. Şi cimentul s-a mâncat. Nu puteam să le lăsăm de izbelişte. Au fost reabilitate prima dată în anii 2000. Anul trecut au fost reabilitate din nou de primăria comunei Păuneşti. Am pus furci noi, cumpănă, găleţi, le-am curăţat de trei, patru ori, le-am acoperit. Am alocat o sumă de aproape un miliard de lei. Foarte greu am găsit lemn pentru cumpănă, că nu puteam pune orice lemn, trebuie lemn de stejar, drept, de o anumită grosime. Nu am putut să punem găleţi cu ciutură, că fiind din lemn, se distrug repede. Cei de la Direcţia de Cultură nu ne-au ajutat prea mult. Au venit o dată pe aici şi cam atât. Acum încercăm să facem noi un proiect. Încercăm să punem pietriş, să facem ceva mai rustic, că nu e acelaşi lucru să pui asfalt printre ele. Încercăm să facem ceva frumos în zonă", afirmă edilul.

Despre vechimea ansamblului de fântâni, nici primăria nu deţine mai multe date. Ar fi fost ridicate de persoane înstărite şi transmise moştenire din generaţie în generaţie, fiecare fântână purtând de altfel numele familiei care a construit-o.

"Avem circa 25 de fântâni în acest ansamblu. Nu avem date certe despre construcţia lor, posibil să aibă 200 - 300 de ani. Au fost mai multe probabil, dar în timp s-au mai dărâmat. Nu ştie nimeni când au fost făcute. Lumea aşa le-a apucat. Bătrânii îşi amintesc că erau curăţate din când în când, dar şi ei tot aşa le-au prins, gata făcute. Am găsit documente de prin 1960, care vorbesc despre faptul că atunci când se făcea agheasmă, coborau preoţii de pe coline şi făceau agheasmă la aceste fântâni. Înainte de această dată nu avem alte date în arhivele noastre. Ştim din bătrâni că fântânile acestea au fost făcute de cetăţeni ai comunei care erau mai înstăriţi, cu dare de mână. Se adunau mai multe familii şi făceau o fântână. De aceea şi fântânile purtau numele lor: 'la Berbece', 'la Duman', 'la Ifrim'", povesteşte edilul.

Chiar dacă întreaga comună este branşată la sistemul centralizat de apă şi canalizare, iar astăzi populaţia are apă în curte, nu sunt puţini cei care continuă să folosească această apă, şi nu doar pentru udat sau adăpatul animalelor.

"Fântânile sunt toate sunt funcţionale. Noi avem comuna branşată la sistemul de alimentare cu apă. Avem un anunţ pe ele că apa nu e bună de băut. Şi, deşi toată lumea are apă în curte, sunt oameni care mai consumă, că aşa s-au învăţat. Zic că e mai bună apa din fântână, că fierbe fasolea mai repede. Lumea o mai foloseşte pentru a iriga culturile, pentru a stropi via, pentru a da apă la animale. Pe timp de secetă oamenii vin cu pompă şi scot apă cu cisternele. Eu, ca primar, am datoria să le conserv. Iar ca om, nu mă pun să astup o fântână. Până acum nu am făcut o fântână cu mâna mea ca să pot astupa una. Pe timpuri se făcea foarte greu o fântână şi de aceea am fost mereu contra acestui lucru", a fost de părere Gheorghe Popa.

Chiar dacă fântânile nu vor deveni monument istoric, în fiecare an, sute de turişti ajung la Păuneşti pentru a le admira. Este un ansamblu unic în ţară, un adevărat muzeu în aer liber. Comuna are peste 50 de fântâni pe cele trei dealuri pe care este situată, Novăceşti, Surlea şi Bostăneşti. Peste 25 dintre acestea sunt amplasate însă de-a lungul albiei amenajate a pârâului Valea Caselor, ceea ce a şi adus Păuneştiului renumele de comuna cu cea mai mare densitate de fântâni. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.