logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Buzău: Lupte în ring între roboţi la FTC, competiţie la care au participat 9 echipe din România

Image Imagine din galeria Agerpres

Un număr de 9 echipe din România s-au întrecut la Buzău în cadrul competiţiei First Tech Challenge (FTC), despre care organizatorii spun că este una dintre cele mai mari competiţii de robotică la nivel mondial.

Potrivit regulamentului din acest an, concurenţii înscrişi la concurs au avut ca sarcină de construit roboţi care să introducă, în mod automat şi ghidat de către driveri, conuri de plastic în ţevi dispuse într-un ring special amenajat.

 



Terenul de joc a fost amenajat sub forma unui pătrat, iar la fiecare meci au participat câte patru echipe, în alianţă de câte două, diferenţiate prin culori.

"Este o competiţie de nivel naţional, ne-au răspuns invitaţiei 9 echipe cu aproximativ 60 de participanţi, sunt echipe din Cluj, Iaşi, Bucureşti, din Buzău. Toate echipele sunt membre FTC, cea mai mare competiţie de robotică la nivel mondial, în SUA a apărut din 2005, în România mai târziu. Echipa Colegiului 'B. P. Hasdeu' Buzău s-a alăturat competiţiei din anul 2018. În fiecare an echipele primesc un kit de robotică pe baza căruia trebuie să construiască un robot care să îndeplinească anumite sarcini diferite de la an la an. Meciurile se joacă în alianţe. În funcţie de atuurile roboţilor, echipele îşi fac anumite strategii", a declarat, pentru AGERPRES, profesoara de informată Amalia Voicu, organizator al competiţiei şi mentor al echipei Homosapiens a Colegiului "B.P. Hasdeu" Buzău.

 



Startul meciurilor a fost dat de către un arbitru desemnat, iar punctajul cel mai mare oferit roboţilor care au dus la îndeplinire sarcinile într-un timp cât mai scurt. Potrivit regulamentului, echipele care reuşesc la finalul meciului să strângă cât mai multe conuri plasate în ţevile din plastic primesc şi cele mai multe puncte.

"În fiecare meci sunt implicate câte două echipe, sunt două alianţe a câte două echipe care se confruntă pentru a pune cât mai multe conuri în bările de plastic, meciul durează două minute şi jumătate, 30 de secunde este partea de autonomie în care robotul se mişcă individual, programat înainte, iar două minute robotul este condus de driveri", a precizat Alexa Glăvan, arbitru în cadrul competiţiei de robotică.

 



Pentru a putea participa la o competiţie de acest tip, elevii se pregătesc luni bune astfel încât robotul cu care se prezintă la competiţie să răspundă atât din punct de vedere mecanic, cât şi din punct de vedere al programării.

"Am stat şi 20 de ore în faţa unui calculator pentru programarea robotului, atunci când eşti ambiţios timpul nu mai este o noţiune. Este un hobby, este important să îţi placă ceea ce faci. În acest concurs, alianţele decurg interesant pentru că echipele joacă un număr mare de meciuri, este un ciclu în care poţi pica în echipă cu un fost adversar. Se pune accent pe înţelegere şi cooperare", a precizat Sârbu Alexandru, lider de echipă.

 



Competiţiile de robotică atrag un anumit tip de spectatori, familiarizaţi cu tehnologia, care au cunoştinţe solide de programare. Cu toate acestea, concursurile sunt dinamice şi inedite, motiv pentru care de-a lungul vremii au câştigat din ce în ce mai mulţi fani.

"Am crezut, cum am văzut în anumite filme, că este vorba despre o bătaie între roboţi, dar este mult mai complicat decât atât. Este vorba despre modul cum este construit robotul şi cum colaborează echipele. Mi-a plăcut cât de perseverenţi sunt. Văd un viitor în astfel de competiţii pentru că putem aduce anumiţi copii care sunt pasionaţi de programare şi robotică împreună" , a spus Mario Mihai Hurlup, unul dintre voluntarii şi spectatorii competiţiei de robotică.

La finalul concursului, echipele care se poziţionează pe primele locuri primesc din partea organizatorilor diplome. Câştigurile sunt însă mult mai mari, apreciză promotorii etapei de la Buzău.

"Elevii stau multe ori la centrul de robotică. Pentru aceste echipe, importantă este practica greu de făcut într-un centru de robotică. Noi am organizat acest eveniment în parteneriat cu Universitatea Bucureşti şi cu Asociaţia Generală a Inginerilor din România. Vor primi legitimaţii AGIR JUNIOR şi cred că este important pentru ei. Avem Facultatea de Inginerie şi Robotică prezentă unde viitorii studenţi sunt din rândul acestor copii", a mai afirmat organizatorul Amalia Voicu. AGERPRES / (A - autor: Florin Zafiu, editor. Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c) FLORIN ZAFIU / AGERPRES FOTO

Afisari: 56

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 23-05-2025 05:00

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar

Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție

Educatie - Stiinta 22-05-2025 21:50

Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026

Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:58

Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:41

Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și

Educatie - Stiinta 22-05-2025 05:45

Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române

Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:56

Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:38

Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă

Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:57

Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:50

Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:49

Ministrul Educației: Accesul copiilor pe rețelele de socializare doar cu acordul părinților - un lucru bun

Ministrul interimar al Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că accesul copiilor pe rețelele de socializare, până la o anumită vârstă, doar cu acordul părinților, este un lucru bun. 'Doar cu acordul părinților (accesul copiilor la rețelele de socializare - n.r.) mi se pare un lucru bun. Eu cred că și acum a

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:27

Ministrul Educației: La un moment dat va trebui să schimbăm Evaluarea Națională

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că Evaluarea Națională, susținută de absolvenții clasei a VIII-a, ar urma să fie schimbată la un moment dat, iar meditațiile regândite. 'Vă rog să vă uitați și la examenul care există în Italia sau în Franța. Au și ei un examen național care nu contează

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:18

Daniel David: Sunt pentru introducerea pe scară largă a tehnologiei în școli

Ministrul interimar al Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că este pentru introducerea 'pe scară largă' a tehnologiei în școli, dar într-un context de etică și siguranță pentru copii. 'Eu sunt pentru introducerea pe scară largă a tehnologiei în școli, dar am spus foarte clar - într-un

Educatie - Stiinta 21-05-2025 11:40

Ministrul Educației spune că nu are în vedere schimbări la bacalaureat

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că nu are în vedere schimbări la examenul de bacalaureat. 'Nu sunt de acord cu schimbări de pe un an pe altul în examenele complicate, dificile. Ele trebuie anticipate. Examenul de bacalaureat, la un moment dat, va trebui să fie conectat cu reforma planurilor-

Educatie - Stiinta 21-05-2025 11:39

David susține că e mai bine ca profesorii să predea mai puțin și mai relevant, decât mult și irelevant

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, consideră că elementul cheie în învățământul preuniversitar ține de curriculum și metodele de predare și a susținut că este mai bine ca profesorii să predea 'mai puțin, dar mai relevant, decât mai mult și irelevant și prost predat'. 'Cred că dincolo de a discu

Educatie - Stiinta 21-05-2025 11:03

Elevii din prima clasă de liceu de învățământ dual a Politehnicii București vor începe cursurile în septembrie

Elevii din prima clasă de liceu de învățământ dual a Politehnicii București vor începe cursurile în septembrie, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, rectorul instituției de învățământ superior, Mihnea Costoiu. 'La începutul anului școlar 2025-2026 din septembrie vom avea la liceu prima clasă de 15