logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Cluj: Iubitori de lectură de toate vârstele la Târgul de Carte Gaudeamus

Image

Tudor, un băieţel de 11 ani, este unul dintre copiii şi tinerii care au vizitat şi în acest an Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, organizat la Cluj-Napoca în perioada 5-9 aprilie.

"Îmi place să citesc. Am citit 'Ziloh', o carte despre un căţel şi despre copilărie. 'Cosomopolis' am terminat-o acum două zile. Dar cel mai mult recomand 'Ziloh'", mărturiseşte emoţionat copilul.

 

 

Ochii lui Tudor au un licăr de lumină, la fel ca paginile lucioase ale cărţii pe care o răsfoieşte cu degetele-i subţiri. "Pe asta am citit-o. Şi pe asta", arată el spre un alt volum care stătea întins pe tarabă, în aşteptarea cititorului potrivit. Ochii îi scânteiază de bucurie, ca şi cum ar fi făcut o descoperire, în timp ce-şi îndreaptă privirea, pe rând, spre mama sa şi şi spre colega care îl însoţea.

Mama sa, Anca, îl ajută în explicaţii.

 

 

"A prins drag de cărţi citind cărţi cu benzi desenate, l-am lăsat să-şi aleagă el cărţile şi în momenul în care am văzut că îi plac, l-am încurajat în această direcţie. Niciodată nu-i aleg cărţile, el şi le alege. Le alege din discuţiile din clasă, din ce aude de la colegi, încerc şi eu să mă adaptez, să-l ajut în această direcţie. El citeşte destul de mult, citeşte şi în engleză. În fiecare an de ziua lui, el primeşte cărţi, avem o tradiţie în familie. La un an a primit o carte, la doi ani, două cărţi, acum, că împlineşte 11 ani, am zis că-i fac o colecţie de 11 cărţi. Sunt pe lista de aşteptare două cărţi, 'Războiul care mi-a schimbat viaţa' şi 'Războiul care m-a învăţat să trăiesc'", a spus Anca, de profesie educatoare.

 

 

Ea însăşi este o pasionată de lectură şi probabil că în acest fel s-a "molipsit" de lectură şi fiul său.

"Găsesc târgul foarte bine structurat, sunt cărţi pe care nu le găsesc în librării. Eu sunt educatoare ca profesie şi am venit să caut cărţi de la un anumit autor, trebuie să-l găsesc şi sper să găsesc şi reduceri considerabile, pentru că vreau să fac achiziţii şi pentru grupă. Aş veni şi aş sta aici o zi întreagă. Citesc mult cărţi de copii, cărţi pentru mine, pentru dezvoltarea personală, cărţi de pedagogie, dar şi scriu cărţi de poveşti, atunci când nu găsesc pe raft o anumită temă", povesteşte Anca.

 

 

Ea şi fiul ei se numără printre miile de cititori care au vizitat Târgul Gaudeamus şi care, probabil, au cumpărat măcar câte o carte. Pentru acest an nu s-au făcut încă socotelile referitoare la numărul de participanţi, dar la ediţia de anul trecut statisticile arătau că târgul a fost vizitat de peste 21.000 de persoane, cifră care plasează Clujul în topul oraşelor ţării din acest punct de vedere.

 

 

"Numărul estimat al vizitatorilor, la ediţiile din 2022 ale Târgurilor de Carte Gaudeamus Radio România a fost: Craiova - 9.500, Cluj-Napoca 21.000, Oradea - 17.000, Timişoara - 5.000, Sibiu - 12.000, Braşov - 8.000, Iaşi - 6.800, Buzău - 6.500, Bucureşti - 70.000", a precizat responsabilul târgului, Connie Chifor.

Ediţia 2023 a Târgului de Carte Guadeamus a însemnat 61 de standuri în 14 pavilioane, care au acoperit o suprafaţă record pentru ediţia clujeană, de peste 850 de metri pătraţi. A însemnat şi mii, peste 15.000 de titluri de cărţi şi mii sau zeci de mii de vizitatori, semn că românii mai sunt interesaţi de lectură, deşi România nu stă prea bine, comparativ cu alte ţări, în ceea ce priveşte consumul de carte.

 

 

Evenimentul i-a vizat pe cititorii de toate vârstele, dar în special pe tineri, aşa cum explică Connie Chifor.

"Din moment ce în condiţiile astea dificile, cartea, totuşi, se vinde şi sunt multe târguri de carte, cel puţin unul pe lună în România, cred că oamenii citesc, dar, din păcate, un segment tot mai redus. Noi ne bucurăm şi acordăm o atenţie mai deosebită pentru copii şi tineri, încercând să facem ceva pe acest segment, să încurajăm participarea celor mai tineri cititori. Lucrăm mult cu inspectoratele şcolare, cu şcolile direct", spune Connie Chifor.

 

 

Dar şi cei în vârstă au venit în număr mare la târgul de carte, aşa cum a explicat Mariana Tănasie, unul dintre expozanţi, care a vorbit şi despre preferinţele cititorilor.

 

 

"Ca un motiv de bucurie, mai sunt încă pasionaţi de carte. În general, cărţile de dezvoltare personală merg bine, cărţi de psihologie, cultură generală, beletristica. Omul care a iubit cartea dintotdeauna va fi prezent la târg, indiferent de vremea care este afară. Sunt cititori de toate vârstele, de la copii, adolescenţi, persoane mai în vârstă, chiar aveam un domn care îmi spunea că are 75 de ani şi că încă tot citeşte. Şi fără ochelari", a spus Mariana Tănasie.

 

 

Unul dintre şefii editurilor participante, Vasile George Dâncu (Şcoala Ardeleană), crede că, deşi românii citesc mai puţin şi cărţi mai uşoare, pasiunea pentru lectură nu va dispărea.

 

 

"Lumea citeşte cărţi de spiritualitate mai nou, cărţi de gândire pozitivă şi, un lucru bun, a început să crească ficţiunea, dar şi cărţile scriitorilor români de proză, ficţiune. Au început să crească în vânzări faţă de acum 15-20 de ani. Aici e şi miza editorului. E foarte greu să promovezi literatura bună şi e mult mai simplu să editezi literatură comercială, cărţi care se citesc uşor. Eu cred că lumea nu va renunţa la carte. Nu e o tragedie. Tragedia e că nu citim la fel în raport cu alte state. De exemplu, maghiarii, per cap de locuitor, citesc mult mai mult decât românii. Poate televiziunea, ne credem noi mai europeni, dar poate că suntem mai balcanici... Dar dincolo de acest aspect, nu cred că se va renunţa la lectură, pentru că asta ar însemna să renunţe la poveste şi la propria lui concepţie despre viaţă. Deci, în orice lume, omul îşi face încercarea, în orice lume un om se caută şi atunci este nevoie de poveste. Când va dispărea povestea, vor dispărea şi cărţile. Ce este o tragedie, din punctul meu de vedere, o perversitate, e că acum, în Occident, moştenitorii lor, politically corect, taie din cei care acum nu mai pot să ia atitudine, că sunt morţi. Nu mai e Charlye Grăsanul, că e Charlye de dimensiuni mari, de exemplu. Astea mi se par foarte ciudate şi foarte perverse", subliniază George Vasile Dâncu.

 

 

Optimist este şi un cititor trecut de primele tinereţi, Mircea: "Sunt pasionat de cărţi, îmi plac cărţile şi am venit să văd ce este la târg. Nu sunt tocmai un cititor împătimit, dar încerc să citesc când am timp. E importantă lectura. Acum, sigur, eu am o anumită vârstă, m-am format într-o vreme în care cartea chiar era iubită... Sunt foarte multe răspunsuri posibile pentru care sunt mai puţini cititori. Se schimbă lucrurile, e o schimbare, dar cred că trebuie să ne păstrăm speranţa că lucrurile trec, acum, poate, printr-o perioadă de declin a cititului, dar cred că lucrurile îşi vor reveni. Sunt convins".

 

 

Cum spune logo-ul uneia dintre editurile participante la târg: "Fiecare carte este un univers care trebuie descoperit". AGERPRES/(AS - autor: Marius Septimiu Avram, editor: George Onea)

 

Foto: (c) Marius Avram/AGERPRES

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.