REPORTAJ/Franz Metz, muzicianul care îşi donează arhiva, pentru crearea unui Muzeu al Muzicii la Timişoara

Zeci de mii de pagini de partituri cu note aşezate ordonat pe portative, care au făcut să răsune în Banatul istoric de la 1680 până la rotunjirea României Mari muzici de salon în conacele de odinioară, şi-au găsit un loc vremelnic într-o arhivă personală din Munchen a muzicianului bănăţean Franz Metz, născut la Darova.
Organist, muzicolog istoriograf şi dirijor, cercetător în domeniul istoriografiei muzicale din spaţiul dunărean, în special din Banatul istoric, despre Franz Metz se poate spune că este românul cu rădăcini germane, dar şi germanul cu origini româneşti stabilit la Munchen după 1990, care doreşte să facă ceva pentru Timişoara, pentru muzică.
Franz Metz a declarat pentru AGERPRES că bogata sa arhivă de manuscrise, autografe şi alte documente muzicale şi-ar găsi cel mai bine locul într-un muzeu al muzicii, la Timişoara, unde să poată fi cercetate şi văzute de public.
"Este o idee veche a multor muzicieni din Banat. Ştiind că eu mă ocup de istoria muzicii bănăţene şi timişorene şi am la Munchen o arhivă foarte importantă, Arhiva Sud-Est Europeană de Muzică, specializată pe Banatul istoric, din anul 2000, în urmă cu trei ani, când l-am vizitat pe Remus Georgescu, mi-a spus: 'Cui las toate manuscrisele mele, lucrările, discurile mele, că nu am încredere nici în instituţii mari de stat şi nu avem la Timişoara un loc adecvat unde să le păstrăm?'. Apoi am mers la fiul marelui compozitor Eugen Cuteanu, care mi-a povestit acelaşi lucru, că este mai în vârstă şi trebuie să se despartă de aceste valori. Problema am mai discutat-o şi cu profesorul Damian Vulpe, cu alte familii de muzicieni, cu Peter Oschanitzky. Ştim că la Timişoara a existat în anii 90 un mic muzeu al muzicii, al lui Cornel Şuboni, la Lugoj am avut Casa Muzicii, dar nu mai există, la Sânnicolau Mare există tot Colecţia Bartok Bela, în incinta Castelului Nako, şi treptat s-a acumulat o tematică valoroasă, foarte interesantă. În Timişoara au activat câteva familii de muzicieni renumiţi, precum Novacek, Schwach", spune compozitorul Franz Metz.
Muzicianul a detaliat că Timişoara din România de astăzi a fost cel mai important centru de realizat instrumente muzicale: aici s-au construit viori, instrumente de suflat, piane, orgi, cembalouri.
"Haideţi să încercăm să aducem câteva mostre din aceste instrumente într-un muzeu, o clădire, o aripă a unui muzeu deja existent, să facem ceva, un muzeu al muzicii, o casă a muzicii! Cu doi ani în urmă, profesor Damian Vulpe a preluat ideea şi a publicat în câteva ziare timişorene articole despre această temă, chiar şi în Revista Uniunii Compozitorilor Români din Bucureşti a apărut un articol despre ideea creării unui astfel de spaţiu al muzicii în Timişoara. Apoi, ca urmare a emigrării populaţiei germane din Banat, în anii 70-80, mai ales după 1990, mai ales în Germania, şi o parte a acestui valoros tezaur muzical a plecat de aici. Foarte multe familii şi-au luat notele bunicului sau ale capelmaistrului din sat sau din oraş şi foarte multe dintre aceste familii mutate în Germania m-au contactat, ştiind că mă preocupă istoria muzicii bănăţene şi mi-au dat pachete cu note muzicale ale bunicilor. Aşa am preluat documente de la 20-30 de personalităţi muzicale, familii din Israel, Austria, Germania. Astfel, s-a format această arhivă enormă din Germania, care a devenit neîncăpătoare pentru a păstra totul. Sunt peste 70.000 de documente autografe muzicale, din 1680, preluate de dinainte de eliberarea de sub ocupaţia otomană, dar şi din secolele XVIII-XIX", ne dezvăluie Metz.
În urmă cu câţiva ani, organistul s-a gândit că nu are sens să păstreze la Munchen aceste documente, într-o arhivă personală, mai ales că tânăra generaţie de migranţi români în Germania nu mai are tangenţe cu ceea ce însemna cultura părinţilor.
"Dacă peste 50 de ani sau 100 de ani un cercetător va cerceta despre Franz Limmer, marele capelmaistru din Timişoara, sau despre alt compozitor important sau care a activat la Timişoara sau s-a născut aici, acela nu va veni la Munchen să cerceteze, ci normal, la Timişoara. Deci aici ar fi locul potrivit pentru a prezenta, pentru a interpreta şi pentru a cerceta această istorie a muzicii. Aşa mi-a venit această idee, dar problema este acum identificarea unui spaţiu care ar fi cel mai adecvat pentru înfiinţarea unui astfel de muzeu. Pe plan european sunt bani pentru astfel de proiecte, există un Centru de muzică sud-est europeană; este vorba despre Banatul istoric, pentru că 200 de ani mulţi muzicieni au activat la Vîrşeţ, la Mako şi au venit la Timişoara sau la Lugoj, venind de la Viena. Această regiune trebuie văzută în spirit european şi sper că putem reuşi să facem ceva în acest sens. Cu autorităţile locale am început demersuri pentru spaţiu. La noi este vorba doar despre muzică, nu despre politică", explică maestrul.
Franz Metz este condus de un crez: muzica începe acolo unde cuvintele nu-şi mai au locul. Este un fapt specific Banatului.
"În 1846, un dascăl timişorean a publicat o carte de cântece bănăţene, Banater Liederbuch, în cinci limbi: română, sârbă, boemă, germană şi maghiară. Şi aşa vine rândul pentru un cântec românesc. Este tipic timişorean. Nimeni nu i-a dat ordin să publice aşa ceva. Vizitând sau frecventând berăriile din Timişoara, seara, a observat că la o masă vecină încep oamenii să cânte cântece de beţie, sârbii. Dar ceilalţi nu ştiu textul, iar peste 10 minute încep alţii să cânte în limba maghiară cântece de pahar. Aşa s-a născut ideea de a publica Banater Liederbuch într-o limbă comună, a muzicii. Ceva pragmatic; hai să ne simţim bine şi să înţelegem şi cântecul de pahar al vecinului. Sunt chestii simple, omeneşti şi asta a fost întotdeauna spiritul Timişoarei, pentru că aşa simţim noi, aşa vrem să fie şi aşa trebuie să fie, nu pentru că ne impune cineva. Acel spirit s-a ţinut la Timişoara timp de mai multe secole, până astăzi şi sper că încă nu s-a pierdut", subliniază muzicianul.
Franz Metz susţine că municipiul Capitală Europeană a Culturii 2023 posedă o deosebit de bogată istorie muzicală, unde în cele trei secole de cultură muzicală au concertat renumiţi artişti ai lumii sau şi-au început aici cariera muzicală, activând ulterior pe marile scene din Berlin, Viena sau Paris. Mulţi dintre ei (artişti din domeniul muzicii) şi-au publicat biografia, scriind şi despre concertele lor la Timişoara sau în alte localităţi din Banat. Dar şi invers, se pot enumera multe nume de muzicieni din Timişoara care au făcut carieră pe scene importante ale altor continente.
Artişti din întreaga lume au fost plăcut impresionaţi de publicul de aici, foarte interesat şi atent. Toate acestea nu ar fi fost posibile, dacă nu ar fi existat aici o cultură muzicală foarte ridicată. La Timişoara existau deja în secolul XIX mai multe edituri muzicale, instituţii şi asociaţii muzicale, şcoli de muzică, ateliere de construit instrumente muzicale.
În demersul său, Franz Metz a susţinut recent, la Timişoara, o conferinţă bilingvă româno-germană, intitulată "Timişoara în Istoria Muzicii Universale", în care a vorbit despre acest subiect, evidenţiind prin interpretări la pian, alături de dirijorul doctorand al Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, Andreas Schein, atmosfera din seratele muzicale de altădată, din saloanele bănăţene.
În conferinţa susţinută la Timişoara, Franz Metz a prezentat premise pentru o expunere a valorilor muzicale din oraş în cadrul unui viitor Muzeu al Muzicii sau Casa Muzicii, întrucât istoria muzicală a Timişoarei şi locuitorii acestei metropole ar merita o astfel de instituţie. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.