logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Numărul cazurilor de abandon şcolar din judeţ s-a redus cu 40%

Image

Numărul cazurilor de abandon şcolar înregistrate în ultimii ani de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Tulcea a scăzut cu 40%, iar cel al unităţilor de învăţământ în care elevii primesc masă caldă sau pachete alimentare a crescut de la una singură, în 2019, la 15, în momentul de faţă.

Inspectorul general al ISJ, Viorica Pavel, a declarat pentru AGERPRES că, dacă în anul şcolar 2019-2020, 82 de elevi din judeţ au abandonat procesul educaţional, la finele anului şcolar 2021-2022, 49 de elevi au fost în aceeaşi situaţie.


"Pentru a reduce acest fenomen, în fiecare unitate de învăţământ, sunt atent monitorizaţi elevii aflaţi în risc de abandon. În acelaşi timp, părinţii sunt consiliaţi cu privire la importanţa educaţiei şi avem o legătură continuă cu comunităţile locale. Încercăm să motivăm familiile cu venituri mici. Pe de o parte, gândim un an didactic care să-i atragă pe copii la şcoală, dar avem programul 'Masă caldă' în 15 unităţi şcolare, avem implementat Programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar în 13 unităţi de învăţământ, mărirea cuantumului burselor, programul 'Laptele şi cornul', toate acestea duc la reducerea abandonului şcolar", a afirmat inspectorul general al ISJ.

 



Cei mai mulţi elevi care au abandonat cursurile la finele anului şcolar 2021-2022, şi anume 11, erau înscrişi la Şcoala profesională "Vasile Bacalu" din comuna Mahmudia.

"Cei 11 copii sunt de la învăţământul profesional, provin din familii defavorizate, monoparentale, cu părinţi plecaţi în străinătate, iar mulţi muncesc, cu forme legale sau nelegale, nu ştiu să răspund la această întrebare. O fată care nu e din comuna noastră a rămas însărcinată şi nu a mai venit", a explicat situaţia directorul şcolii profesionale, Alin Grigoraş.

El a mai spus că încearcă să-i atragă pe copii la şcoală prin diverse metode, unele dintre ele având deja rezultate.

"Ne străduim să-i motivăm să vină la şcoală, lucru care s-a văzut în acest an şcolar. Acum, în situaţia de abandon şcolar avem doar patru cazuri pe învăţământ profesional. Mai avem un caz la învăţământ gimnazial cu un copil care a plecat în străinătate. Studiază acolo, din câte am înţeles, dar nu a cerut niciun document de la noi, deci el este ca şi în abandon în situaţia noastră statistică", a arătat Grigoraş.

 



Printre activităţile cu ajutorul cărora conducerea unităţii de învăţământ încearcă să-i convingă pe elevi să finalizeze cursurile şi să obţină o diplomă de absolvire se numără atât sprijinul financiar acordat elevilor de unii agenţi economici la care fac practică, dar şi programul Erasmus, care oferă posibilitatea unui schimb de experienţă cu colegi de generaţie din alte state.

"Elevii noştri fac practică la agenţii economici şi, chiar dacă nu trebuie să fie plătiţi, ei îi sponsorizează pe copii, le dau burse pentru excursii. (...) Acum, ne pregătim să plecăm în Cipru şi e o motivaţie în plus pentru ei. Anul trecut, am obţinut un grant pentru 19 copii prin programul Erasmus, iar în Cipru vor merge elevi din clasele a X-a şi a XI-a să vadă cum îşi pot desfăşura activitatea într-o altă ţară", a mai spus directorul şcolii din Mahmudia, Alin Grigoraş.

Într-una dintre comunele vecine, la Beştepe, directoarea şcolii gimnaziale, Dumitriţa Zachiţeanu, a declarat că pentru a-i atrage pe copii şcoala a decis ca cei mici să beneficieze atât de programul ''Masă caldă'', cât şi de ''Lapte şi corn''.

"Noi am cerut ambele programe în cadrul şcolii, pentru că biscuiţii şi covrigeii pot fi luaţi acasă şi consumaţi de ceilalţi membri ai familiei. Avem copii care provin din familii defavorizate şi atunci foarte puţini sunt cei care lasă în clasă produsele de patiserie", a menţionat directoarea.

Ea a adăugat că, dacă elevii nu mănâncă în clasă carnea sau orezul din pachetul primit de la firma de catering, ei sunt învăţaţi să le ia acasă, în casoletă.

"Foarte rar se întâmplă să lase mâncarea în casoletă. Dacă nu-i place orezul sau carnea, o iau acasă. De fiecare dată când stabilim meniul, cerem şi părerea copiilor şi-i comunicăm distribuitorului eventualele probleme. Este primul an în care primim masă caldă pentru toţi copiii. Până în februarie 2022, am participat la un proiect de integrare a persoanelor aflate în risc de sărăcie şi excluziune, prin care primeau mâncare o parte dintre copii", a afirmat directoarea Şcolii gimnaziale din comuna Beştepe, Dumitriţa Zachiţeanu.

Persoanele care au abandonat şcoala din motive obiective îşi pot termina studiile indiferent de vârstă. Evdochia Partnoi, din satul Mahmudia, şi-a dorit foarte mult să-şi termine studiile, însă până anul acesta, când împlineşte 62 de ani şi urmează să iasă la pensie, nu şi-a putut împlini visul.

 



"N-am avut posibilitatea de a merge la şcoală, fiind dintr-o familie mare, iar eu cea mai mică. Am dat la seral în timpul căsătoriei, dar au apărut probleme de familie şi iar nu am reuşit. Mi-am dorit tare mult să termin liceul, iar acum, încurajată de oameni buni care ştiu ce înseamnă să ai o şcoală, sunt în ultimul an, la seral", a mărturisit Evdochia Partnoi, din Mahmudia, elevă la Liceul "Ion Mincu" din Tulcea.

Acum lucrează ca paznic la o instituţie publică şi spune că de-a lungul vieţii a pierdut foarte multe meserii bine plătite, din cauză că nu avea o diplomă de absolvire a unui liceu.

"La şcoală, toţi profesorii sunt de nota 10, iar cu colegii mă înţeleg foarte bine. Suntem ca o familie. În mai, trebuie să predau proiectul de absolvire. Am ca temă o casă. Abia am început şi fac temelia. (...) Îi sfătuiesc pe tinerii fără şcoală să meargă la cursuri, pentru că acum fără şcoală eşti chiar aproape nimic", a adăugat Evdochia Partnoi.

 



Potrivit datelor ISJ, în ultimii ani şcolari numărul persoanelor care au frecventat cursurile unui liceu în sistem seral a crescut de la 889, în anul şcolar 2019-2020, la 903, în anul şcolar 2021-2022.

De asemenea, în perioada comparată, numărul persoanelor care au participat la programul ''A doua şansă'', dedicat celor care nu au finalizat cursurile primare sau gimnaziale, a crescut de la 46, în anul şcolar 2019-2020, la 95, în anul şcolar 2021-2022.

În luna ianuarie a anului 2019, în judeţul Tulcea, doar elevii şcolii din comuna Ceatalchioi, Delta Dunării, primeau hrană prin programul guvernamental ''Masă caldă'', pilot în acel an. Potrivit datelor ISJ, printre cele 15 unităţi de învăţământ care beneficiază de acest program în anul şcolar 2022-2023, doar una singură este din Deltă, cea din Ceatalchioi. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES

Afisari: 37

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu