logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNI CU POVEŞTI/ Vasile Diaconu, specialistul în arheologie care scoate la lumină istoria milenară a României

Image

Pe Vasile Diaconu, doctor în ştiinţe arheologice şi cercetător în cadrul Complexului Muzeal Naţional Neamţ, l-am găsit între două conferinţe în domeniu.

Şi-ar fi dorit să fie şi pe şantiere arheologice, acolo unde se simte "acasă", dar vremea nefavorabilă nu mai permite acest lucru.

Absolvent al Facultăţii de Istorie - Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi şi al modulului masteral "Societate şi putere în antichitate şi evul mediu", din cadrul aceleiaşi facultăţi, Vasile Diaconu este doctor în ştiinţe din anul 2014, când avea doar 32 de ani.

 

 

Deşi a profesat o scurtă perioadă de timp ca dascăl la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" Târgu-Neamţ, a considerat că munca de cercetare i se potriveşte cel mai bine. A devenit muzeograf, arheolog şi cercetător ştiinţific specializat în "Preistoria spaţiului est-carpatic, cu privire specială asupra epocii bronzului, Epoca bronzului în sud-estul Europei, Industria litică a comunităţilor preistorice şi Arheologia sării".

Vasile Diaconu a povestit, pentru AGERPRES, că pasiunea pentru istorie a venit de la tatăl său, un împătimit colecţionar de monede, iar arheologia i-a insuflat-o bunicul său, prin descoperirile realizate întâmplător.

"Deşi am crescut în familia unor oameni simpli, pot spune că am avut norocul ca tatăl meu să fie un împătimit al istoriei, el fiind cel care mi-a cultivat pasiunea pentru trecut. Colecţia de monede pe care o iniţiase în familia noastră a fost, cred, primul instrument istoric cu care am avut contact. Apoi poveştile cu haiduci spuse de mama, la care aş mai adăuga numeroasele vizite la vechile aşezăminte din zona noastră au reprezentat tot atâtea impulsuri să descifrez câte ceva din tainele trecutului. Dar totul a venit natural, fără ca părinţii să îmi impună ceva din toate acestea, însă oferindu-mi sprijin mereu. Interesul pentru arheologie cred că a avut la bază un gest absolut banal făcut de bunicul meu, care, în timpul unor lucrări, a găsit mai multe cioburi de vase vechi şi impresionat de decorurile de pe acestea mi le-a adus ca material didactic, deşi aveam o vârstă prea fragedă pentru a conştientiza valoarea lor. Mai târziu, aveam să aflu că respectivele fragmente ceramice aparţineau sec. IV p. Chr", şi-a amintit Vasile Diaconu.

 

 

Prima experienţă cu un şantier arheologic a venit la 15 ani, atunci când Vasile Diaconu ştia exact ce cale doreşte să urmeze.

A început prin simple peregrinări în vecinătăţile oraşului natal, unde a găsit diferite vestigii arheologice pe care i le-a făcut cunoscute profesorului său de Istorie de atunci.

"Domnia sa m-a recomandat regretatului dr. Gheorghe Dumitroaia, care era directorul Complexului Muzeal Naţional Neamţ în acea perioadă şi care mi-a spus că mă va invita pe un şantier arheologic. Abia după primul an de facultate pot spune că am cunoscut munca arheologică în deplinătatea ei, odată cu participarea la practica de pe şantierul-şcoală de la Siliştea, din judeţul Neamţ. În anul următor, arheologul Gheorghe Dumitroaia m-a chemat pe unul dintre şantierele arheologice pe care le coordona atunci şi care, spre norocul meu, era în oraşul natal. Acestea au fost momentele când am fost ferm convins că voi face din arheologie o profesie", a rememorat cercetătorul ştiinţific.

Vasile Diaconu consideră că, la ora actuală, arheologia nu mai trebuie privită ca un subdomeniu al istoriei.

 

 

Cercetătorul este de părere că, în prezent, ea poate fi considerată o meta disciplină prin faptul că cercetarea modernă trebuie să facă apel la numeroase alte discipline care să vină în sprijinul metodelor clasice ale arheologiei.

"Activitatea de arheolog presupune o sumă de aptitudini şi calităţi care trebuie să aibă drept scop final cercetarea, recuperarea, înregistrarea şi valorificarea ştiinţifică a vestigiilor materiale şi mărturiilor imateriale (comportamente umane) specifice diferitelor perioade istorice. Altfel spus, arheologul face săpături într-un loc unde sunt cunoscute urme de locuire din trecut, le studiază pe loc, le înregistrează prin desene şi fotografii aşa cum se prezintă ele după descoperire, apoi le extrage din pământ după nişte reguli precise, pentru ca, într-un final, după curăţarea, conservarea şi restaurarea lor, toate aceste artefacte să fie făcute cunoscute publicului prin lucrări ştiinţifice, expoziţii, conferinţe", a explicat arheologul.

 

 

Cât priveşte cele mai importante descoperiri personale, Vasile Diaconu spune că, pentru un arheolog, toate descoperirile sunt importante, deoarece scopul lor final este acela de a reconstitui cât mai fidel trecutul.

"Istoria, la modul general, trebuie privită ca un mare lego, iar fiecare descoperire arheologică este o piesă care formează acest ansamblu. Descoperirile mele arheologice sunt importante pentru că în cei 15 ani de activitate am reuşit să îmbogăţesc patrimoniul istoric al ţării cu numeroase situri arheologice, dar şi cu diferite vestigii cu vechime considerabilă. Pentru zona oraşului Târgu Neamţ am cercetat o serie întreagă de situri arheologice preistorice, care, prin extensie, completează tabloul vechilor locuiri umane de pe teritoriul României. Dacă ar fi să aleg criteriul vechimii, amintesc faptul că am participat la săpături arheologice într-un sit foarte complex, cel de la Ţolici (judeţul Neamţ), ale cărui începuturi pot fi plasate cu 8.000 de ani în urmă. La fel de importante sunt şi mărturiile arheologice pe care le-am cercetat în vechea vatră a Târgului Neamţ şi care au adus un set complex de informaţii despre evoluţia localităţii în perioada medievală", a declarat doctorul în ştiinţe arheologice Vasile Diaconu.

În prezent, Vasile Diaconu şi echipa pe care o coordonează continuă cercetările din situl Topoliţa, aflat la 8 kilometri sud faţă de Târgu Neamţ. Acolo a cercetat în ultimii patru ani o parte dintr-un sat cu o vechime de aproape 6.500 de ani şi care aparţineau comunităţilor culturii Precucuteni, deci anterioare faimoasei culturi Cucuteni.

În această vară, Vasile Diaconu a găsit la Topoliţa mărturii de locuire şi mai vechi, de aproape 7 milenii, care aparţin unor comunităţi de agricultori veniţi dinspre Europa Centrală.

 

 

"Publicul trebuie să ştie că zona noastră, a Neamţului, abundă de vestigiile trecutului, iar pământul pe care călcăm zilnic mai are încă multe secrete care aşteaptă să fie cunoscute. Chiar dacă pare un paradox, agricultura în România nu a provocat distrugerea iremediabilă a siturilor arheologice aşa cum se întâmplă în zonele vestice ale Europei. Din acest punct de vedere ne putem considera norocoşi. Pentru ca publicul să îşi facă o imagine despre potenţialul arheologic al judeţului Neamţ, pot da exemplul unei comune care are peste 30 de situri arheologice. Desigur, există localităţi cu un număr şi mai mare de situri, iar altele au chiar mai puţine. Însă, la o estimare globală, judeţul Neamţ cred că are peste 1.000 de situri arheologice. În plus, opinia publică trebuie să ştie că avem situri extrem de valoroase şi cu vechime considerabilă, multe dintre ele fiind de importanţă europeană sau chiar mondială", a subliniat Vasile Diaconu.

Acesta este optimist că arheologia va avea viitor, dar susţine că toţi factorii de decizie trebuie să conlucreze pentru ca acest domeniu să fie şi mai prezent în viaţa comunităţilor umane.

"Este suficient să ne gândim la faptul că arheologia, prin obiectul său de activitate, scoate la lumină unele dintre cele mai importante elemente identitare ale noastre. Ne legitimăm prezentul invocând valoarea trecutului, iar cunoaşterea trecutului este apanajul arheologilor şi al istoricilor. De aceea, mereu va fi nevoie de arheologi tocmai pentru a ne susţine viitorul pe un patrimoniu istoric consistent şi valoros", explică cercetătorul.

Vasile Diaconu vede şi simte Ziua Naţională a României ca pe un moment intens de reflecţie şi de celebrare a unor reuşite care au început acum mai bine de un secol.

 

 

"Ziua Naţională o văd ca pe un moment de bilanţ naţional, dar, în acelaşi timp, se cuvine să fie şi un moment de asumare a unor direcţii ascendente viabile şi nu doar teoretizate (politicianiste)", susţine Vasile Diaconu.

Ce a făcut el pentru România?

"Cred că până în acest moment am reuşit să 'amortizez' eforturile financiare pe care statul român le-a făcut pentru educaţia mea. Prin munca mea ştiu că am contribuit la completarea şi nuanţarea istoriei noastre naţionale, prin eforturi pe care le-am implementat şi cu sprijinul instituţiei din care fac parte - Complexul Muzeal Naţional Neamţ. Chiar dacă este la o scară foarte redusă, o parte din ceea ce înseamnă promovarea imaginii ţării dincolo de hotarele sale se datorează şi contribuţiilor mele în domeniul muzeologiei şi arheologiei. Participările la manifestări ştiinţifice internaţionale au avut tocmai acest rol - o mai bună cunoaştere a patrimoniului nostru în lume", a spus cercetătorul.

Ce a făcut România pentru el?

"Le-a asigurat părinţilor mei strictul necesar astfel încât să nu fie nevoiţi să plece în altă ţară, eu având în acest fel posibilitatea să mă educ aici, apoi să muncesc şi să contribui, în felul meu, la progresul naţiunii noastre. România mi-a oferit un cadru, cu toate limitările sale, care mi-a permis să înţeleg că deocamdată aici este acasă", a afirmat cercetătorul Vasile Diaconu, doctor în ştiinţe arheologice. AGERPRES/(AS - autor: Gabriel Apetrii, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Arhivă personală dr. cercetător ştiinţific Vasile Diaconu

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.