ROMÂNI CU POVEŞTI/Daniela Lica - ''antrenorul de genii'', al cărei nume e cunoscut peste hotare: M-am îmbrăcat cu România
.jpeg)
Daniela Lica este profesoara de Informatică din municipiul Ploieşti supranumită "antrenorul de genii", al cărei nume este cunoscut peste hotare datorită rezultatelor excepţionale pe care le-a obţinut împreună cu elevii săi la concursuri internaţionale de profil.
Povestea de succes a acesteia a început odată cu revenirea în Prahova, după Revoluţie, moment care a însemnat şi o schimbare a destinului la catedră.
Concret, în 1989, la Revoluţie, Daniela Lica preda într-o localitate din judeţul Iaşi, iar întoarcerea în Prahova, după momentul Revoluţiei, a însemnat pentru aceasta şi o schimbare a disciplinei predate la catedră.
"Revenirea în Ploieşti a însemnat îmbrăţişarea disciplinei Informatică la catedră. Cred că asta mi-a schimbat practic destinul la catedră. Iniţial eram profesor de Matematică, dar când am revenit la Ploieşti, după Revoluţie, catedrele disponibile erau de Informatică şi atunci am îmbrăţişat noua disciplină. Am terminat Facultatea de Informatică pentru a putea preda cu drepturi depline. Mi-a plăcut foarte mult să predau Informatică. Poate că şi atmosfera din clase a contact pentru că, odată ce am trecut la Colegiul 'I. L. Caragiale', copiii erau extrem de doritori de studiu şi aşa am creat o mare familie în colegiul meu şi aşa a început povestea mea, odată cu crearea acestei familii, în colegiu", a povestit, pentru AGERPRES, Daniela Lica.
Rezultatele cu elevii au apărut chiar din primul an, pe când preda la Liceul Tehnologic "Elie Radu" din Ploieşti, însă, odată cu mutarea la Colegiul "I. L. Caragiale", acestea au venit în cascadă.
"Fiecare început este greu. Şi pentru mine ca profesor a fost foarte greu, am schimbat disciplina, am învăţat împreună cu elevii mei şi fiecare reuşită a fost notabilă, din punctul meu de vedere. În primul an de catedră de Informatică, am obţinut la Liceul Tehnologic 'Elie Radu', unde luasem atunci detaşare, o menţiune la Olimpiadă, faza judeţeană. Pentru mine a fost un moment foarte important, practic a fost prima mea reuşită. (...) Apoi, după ce am devenit titulară la Colegiul 'Caragiale', în 1993, practic aici performanţele notabile au venit imediat. În 1994 deja obţineam premii la faza naţională, în 1995 au început premiile la balcaniade. Primul meu olimpic la internaţională a fost Vali Gheorghiţă, care actualmente este director la Zurich, la Google", spune Daniela Lica.
Aceasta recunoaşte că s-a întrebat cum de tot timpul găseşte elevi atât de pasionaţi, atât de doritori de a se depăşi. Răspunsul stă atât în tradiţia creată la Colegiul Naţional "I. L. Caragiale", cât şi în existenţa unui trio fără de care atingerea performanţei este greu de realizat.
"Este vorba despre o atitudine pe care o educăm la copii - să fie competitivi, să îşi dorească să ştie mai mult, să dorească să fie alături de copii care în fiecare zi sunt mai buni. E o atitudine pe care ar trebui să o dorim tuturor, nu doar celor care par a fi cireaşa de pe tort. Am avut mare noroc, cred că nu e puţin faptul că stai într-un colegiu cu o astfel de istorie şi tradiţie, dar tradiţia privind performanţele la Informatică în colegiu s-a creat cu timpul. E o tradiţie creată. Copiii pasionaţi de Informatică sunt atraşi de acest colegiu. Cred că munca lor şi a oricărui copil va naşte performanţă în final, dorinţa de a lucra, plăcerea de a lucra. Sunt sigură că performanţa de o asemenea anvergură se poate obţine dacă avem un trio copil-părinte-profesor. Deci, copiii cu înalte performanţe sunt copiii care au părinţii în spatele lor, alături de ei şi au în casă cultura educaţiei, cultura respectului pentru şcoală. În acest trio trebuie să facă sacrificii cu toţii. Toţi suntem părtaşi la un efort. Eu îmi simt elevul şi părintele ca partenerii mei, iar elevul este tot timpul în clasă partenerul meu. În afară, în educaţie, există teaching assistant, în care un profesor vine şi ajută astfel încât actul educaţional să aibă succes, să fie mai profund. Ar trebui să ne privim copiii ca o resursă în timpul orelor. Acesta ar fi un alt punct de care mă leg. Spuneam cândva că elevul devine actorul propriei educaţii. Trebuie să împuterniceşti elevul să participe la acest act", explică Daniela Lica.
În cei 30 de ani de activitate, "antrenorul de genii" a obţinut, împreună cu elevii săi, peste 100 de medalii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei, iar la Olimpiada Internaţională de Informatică a avut 7 elevi de-a lungul carierei care au reprezentat România şi s-au întors şi cu medalii.
Numele Danielei Lica este cunoscut peste hotare şi chiar peste Ocean.
Mulţi dintre elevii săi din Ploieşti lucrează în cadrul companiei Google, la Zurich, unul dintre ei, Valentin Gheorghiţă, fiind chiar directorul Google în Zurich.
De asemenea, 17 foşti elevi ai săi au absolvit universităţile Cambridge şi Oxford pe Computer Science, iar, în ultima perioadă, elevii săi au început să plece peste Ocean, în SUA, la universităţi de renume, precum Harvard sau Yale.
În ciuda rezultatelor excepţionale obţinute, nu s-a gândit niciun moment că ar putea pleca din ţară, pentru că, spune aceasta, "m-am îmbrăcat cu România".
"În 1997, am avut o ofertă de a rămâne în diaspora română din Toronto, dar niciun moment nu m-am gândit că aş putea rămâne acolo. Chiar m-a înspăimântat propunerea, mi se părea imposibil să mă văd în afara ţării la momentul respectiv. Şi acum tot în România m-aş regăsi. Aici mă regăsesc cu adevărat, în România, aparţin acestei ţări din toate punctele de vedere. Odată am spus că m-am îmbrăcat cu România şi din tot sufletul spun că nu aş putea să mă regăsesc în altă ţară. Îmi place să călătoresc, îmi place să vizitez. Copilul meu este în SUA, dar eu aparţin României", recunoaşte profesoara de Informatică.
Aceasta consideră că România este "acasă" şi un loc pe care îl doreşte plin de oportunităţi pentru copii.
"România ca ţară face pentru fiecare dintre noi, în fiecare zi, ceva. Nu trebuie să gândesc ceva material, este locul în care ne simţim acasă. Ne dorim casa mai frumoasă şi mai primitoare şi mai plină de oportunităţi şi mulţi dintre copiii foarte buni aleg să rămână în România. Le doresc să găsească aici toate oportunităţile de care au nevoie şi pe care le merită. Unul dintre elevii mei, absolvent de Cambridge, chiar dacă lucrează remote, trăieşte în România. Este chemarea aceea pe care ţara ţi-o face în străfundul sufletului tău. El este şi co-mentor cu mine la echipa de robotică a noastră, care a ajuns anul trecut la campionatul mondial de la Houston. România e în fiecare dintre noi", este de părere Daniela Lica.
Recent, ea a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Ploieşti.
"E unul dintre momentele acelea când ai senzaţia că primeşti atâta recunoaştere încât poate nici nu meriţi şi nu faci destul. Mi se pare incredibil de onorant şi sper ca până la pensie şi poate şi după să fac lucruri care să scoată în evidenţă în continuare oraşul nostru", ne-a mai declarat "antrenorul de genii". AGERPRES/ (AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa fotografiilor: Arhivă personală Daniela Lica
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu