logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Mureş: Vizitatorii Muzeului de Istorie Sighişoara pot descoperi universul leacurilor medievale din plante şi animale

Image

Muzeul de Istorie din Sighişoara deţine o colecţie impresionantă de farmacie care prezintă istoria medicinei şi farmaciei din acest oraş, obiectele expuse fiind recipiente farmaceutice în care erau depozitate leacuri, începând din secolul al XVII-lea, dar şi truse medicale - de chirurgie, ginecologică şi una pentru amputaţie - folosite până la finele secolului al XVIII-lea.

Directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă, a declarat, pentru AGERPRES, că în urma unei colaborări cu un farmacist din oraş, Veress Laszlo, s-a reuşit aflarea unor date extrem de importante cu privire la conţinutul acestor substanţe farmaceutice, precum şi modul în care a evoluat farmacia.

În urma acestei colaborări a rezultat un catalog bilingv român-maghiar, denumit "Materia Medica", care prezintă istoria recipientelor seculare păstrate în Muzeul de Farmacie din Sighişoara, din secole XVIII - XIX, care este un ghid pentru fiecare leac în parte, preparat din combinaţii de plante şi animale, din care publicul poate cunoaşte ce leacuri se foloseau în trecut pentru diferite afecţiuni.

 



"Materia Medica" cuprinde astfel leacuri şi medicamente de origine vegetală (circa 65%), de origine minerală şi chimică (21%), de origine animală (9%) şi de origine mixtă prin amestecul celor de mai sus (5%).

Aflăm astfel că recipientul pe care scrie, spre exemplu, AX CANIS, cuprinde untură sau osânză de câine, care se folosea în răceli, vertij, tuberculoză, fiind un tonifiant, acest preparat fiind o raritate nu doar în ţară, ci şi în întreaga Europă.

În muzeu mai regăsim recipientul în care se afla un alcool din fructe de ienupăr folosit pentru calmarea tusei şi a colicilor renale, un spirt de lingurea care s-a folosit până la apariţia vitaminei C, dar şi un extract din măselariţă, folosit pentru ameliorarea tulburărilor digestive şi pentru calmarea spasmelor.

Scânteioara sau rocoţeaua, mai aflăm, era folosită ca antidiareic, în cazul tulburărilor gastrice şi intestinale şi ca antiseptic pentru ameliorarea sângerărilor digestive, iar din pirul târâtor sau răgălia se extrăgea o substanţă nutritivă folosită în caz de cistite, calculoză renală, bronşită, în boli dermatologice, fiind şi un laxativ şi antitusiv. Pentru boli cardiovasculare, epilepsie, boli arteriale, pneumonii, reumatism, scorbut, eczeme se folosea un preparat din frunze de degetar roşu, iar seminţele de anason foloseau la prepararea unor licori pentru bronşite, tulburări de digestie, dar şi ca afrodiziac sau ca abortiv.

O plantă foarte cunoscută în zonele săseşti de la noi, rubarba sau rabarbura, era folosită pentru prepararea de laxative şi pentru tratarea afecţiunilor colecistului, în timp ce uleiul de scorpion, preparat din "100-200 de scorpioni fierţi într-o jumătate de litru de ulei" era folosit pentru tratarea muşcăturilor sau înţepăturilor animalelor şi insectelor otrăvitoare, dar şi pentru sifilis, pestă, intoxicaţii cu arsen şi pentru calmarea durerilor coloanei vertebrale.

 



Muzeul de Istorie din Sighişoara cuprinde mai multe colecţii, însă lucrarea "Materia Medica" vizează partea de Farmacie, cea în care sunt vizibile numeroase recipiente farmaceutice, unele cu etichete necunoscute, pe lângă nenumăratele obiecte antice.

Veress Laszlo a arătat că această colecţie este constituită în mare parte pe donaţia farmacistului Lingner, iar aceasta constă în recipiente farmaceutice din lemn, sticlă, porţelan şi faianţă, cântare, echipamente de laborator, cărţi şi multe altele.

Recipientele făcute din lemn strujit, 30 în total, au fost folosite pentru depozitarea medicamentelor sub formă de pulbere, a răşinilor solide, a seminţelor, a produselor chimice, a pudrelor minerale. Acestea sunt confecţionate în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, sunt vopsite în negru, au formă cilindrică, baza rotundă şi capace care se închid ermetic, sunt netede şi uşor înclinate. Recipientele din lemn, făcute la sfârşitul secolului al XVIII-lea, 14 la număr, sunt mai înalte decât cele anterioare, iar fundurile şi capacele lor sunt convexe.

Din "Materia Medica" mai aflăm că odată cu răspândirea recipientelor din sticlă şi ceramică, utilizarea recipientelor din lemn strujit şi-a pierdut din importanţă. Astfel, în muzeu găsim recipientele de culoare albă şi crem, făcute din ceramică-faianţă, glazurate, din secolele al XVII-XVIII, au fost utilizate pentru depozitarea unguentelor, extractelor vegetale (siropuri, uleiuri, paste, răşini). Aici mai regăsim şi recipiente cu cartuş, cu dop, decorate cu un vultur cu două capete, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care serveau la depozitarea prafurilor şi a lichidelor.

 



"Exponatele muzeului din compartimentele patru şi cinci sunt mai spectaculoase: cântarul farmaceutic suspendat, cu greutăţi, din sec. al XVIII-lea, sticlăria de laborator, sticlă producătoare de sifon cu cap sifon, seringi, clisme intestinale, irigatoare, sub ele fiind instrumente medicale, chirurgicale, ortopedice, ginecologice, stomatologice, microscop, mortare, iar dulapurile sunt aşezate separat. Păstrarea calităţii medicamentelor este problema principală a ştiinţei farmaceutice de multe secole. Medicamentele pot fi depozitate în recipiente cu proprietăţi fizice şi chimice adecvate materialului acestora, mai exact în recipiente farmaceutice din sac de pânză, din hârtie, din lemn, din ceramică şi din sticlă. În principal, în recipientele produse în secolul al XVIII-lea s-au păstrat medicamente utilizate în aceea vreme - mai ales materii prime - din care s-au făcut diferite mixturi. Numele sunt necunoscute, de multe ori chiar şi pentru profesionişti", a precizat Veress Laszlo.

De exemplu, pe recipientele farmaciei "La Vulturul" se vede reprezentarea vulturului cu două capete.

Farmaciştii, care erau cetăţeni mai înstăriţi ai Sighişoarei, aveau propria casă farmaceutică, care includea şi oficina, adică atelierul farmacistului, unde erau preparate, depozitate şi eliberate medicamentele pentru bolnavi. Întrucât pragul oficinei era trecut de toată elita vremii, echipamentul şi mobilierul era mai sofisticat, artistic prelucrat, aşa cum erau şi recipientele, bancul farmacistului, cântarele, greutăţile, cărţile de medicină, dar şi mortarul de bronz sau din alt tip de metal, necesar pentru mărunţirea sau pisarea cojilor, a rădăcinilor, a seminţelor, a oaselor, a mineralelor, a cristalelor şi a altor materii folosite.

În recipientele din muzeu se depozitau unguente, plasturi, balsamuri, pastile, rotule, confectiones, conserve, condite, electuari, trochiste (turte), pulberi, morsule, cenuşe, uleiuri distilate şi presate, miere, oţeturi, ape aromatice, soluţii alcoolice, elixiruri (extracte), esenţe, în forme simple sau complexe (simplicite, compozite).

Din muzeul sighişorean mai aflăm că farmacopele din secolul al XVI-lea, care cuprindeau descrierea şi formulele de preparare a medicamentelor, precum şi modul lor de conservare şi de utilizare, au recomandat mai ales materiale din faună, întregul animal sau o parte a acestuia (plămân, grăsime, măduvă, os, păr, secreţie), în afară de substanţe de origine umană (urină, grăsimea omului executat, mumie etc.).

"Sub influenţa Paracelsusului, aceastea au fost eliminate, împreună cu multe alte materiale dezgustătoare, cum ar fi broasca crustoasă, porcul ţepos, cârtiţa, cenuşa rândunicii, gunoiul pisicii, vipera uscată, milipedele, plămânul de vulpe etc. Din materialul muzeului reiese faptul că în secolul al XVIII-lea au mai dăinuit câteva dintre acestea în regiunile noastre, ca de exemplu: ochiul de rac, cantarida, cornul de cerb, grăsimea de castor, grăsimea de câine, grăsimea umană, uleiul de scorpion etc. Medicamentele cu miros penetrant, neplăcut (de exemplu Asa foetida) au fost păstrate departe de celelalte medicamente, în recipiente închise ermetic. Plantele, rădăcinile, florile au fost depozitate în mansardele clădirilor, în locuri aerisite, protejate de praf. În pivniţe erau depozitate preparatele apoase, împotriva îngheţurilor de iarnă, iar uleiurile fierte erau protejate vara de râncezire", a arătat Veress.

 



Faptul că Sighişoara era un centru foarte important încă din secolul al XIV-lea reiese din multitudinea de bresle care funcţionau aici, precum şi din faptul că se construiau mănăstiri pe lângă biserici, unde erau îngrijiţi bolnavii.

"În anul 1461 s-au menţionat pentru prima oară Biserica Sfântul Anton, mănăstirea şi locul de îngrijire construite la ieşirea sud-vestică a oraşului de jos (au fost demolate la sfârşitul sec. al XIX-lea.). Aici se vindeca mai ales boala 'Focul Sfântului Anton', care a fost cauzată de drogurile ciupercii ergot la cornul secarei, care s-a amestecat cu cereale pentru pâine şi care nu este altceva, decât o intoxicaţie alimentară în masă. În afară de Mănăstirea Ordinului Sfântul Anton au mai funcţionat în Sighişoara Ordinul dominicanilor, Ordinul benedictin, Ordinul ieziuţilor etc., pentru îngrijirea nevoiaşilor. În anul 1556, locuitorii Sighişoarei au trecut la religia luterană, iar cei mai mulţi călugări au părăsit oraşul. Rolul lor de vindecare, rolul lor caritativ a fost preluat de către laici, care anterior lucraseră cu călugării. Oraşul a fost nevoit să asigure locuitorilor spitale, farmacii. În anul 1575, în Sighişoara funcţionau deja două spitale şi este de neconceput ca acestea să fi funcţionat fără farmacii", se arată în "Materia Medica".

Din documentele vremii aflăm că primul medic al oraşului ar fi putut fi Pancratius Chirurgus (în jurul anului 1566), piatra sa funerară existând şi azi, iar primul farmacist ar putea fi Andreas Bertramus, care ar fi trimis "medicamente principelui suferind al Transilvaniei", potrivit cronicarului Sighişoarei din secolul al XVIII-lea, G. Kraus.

 



"Oare să fi fost A. Bertramus primul farmacist în funcţie în Sighişoara - înainte de anul 1700? Nu există dovezi concrete în acest sens. În prima parte a secolului al XVIII-lea au funcţionat în Sighişoara trei farmacii: farmacia 'La Coroană', 'La Leul' (conform datelor literare aceasta a fost prima, din 1720) şi 'La Vulturul'. Materialul muzeului de farmacie din Sighişoara provine mai ales din fosta farmacie 'La Vulturul'. În România există relativ puţine muzee de farmacie, care să dispună de o bogată colecţie, iar acestea sunt în Ardeal, în următoarele oraşe: Sibiu (Muzeul de Farmacie şi Muzeul Brukenthal), Cluj (Muzeul de Farmacie şi Muzeul de Istorie a Transilvaniei), Sighişoara (în cadrul Muzeului de Istorie), Braşov (Muzeul de Istorie), Oraviţa (Muzeul Knoblauch). În afara zonei Carpaţilor există încă unsprezece colecţii de stat şi unsprezece colecţii private, în oraşele: Bucureşti, Craiova, Constanţa, Galaţi, Brăila, Piteşti, Focşani, Ploieşti (în proprietatea depozitelor farmaceutice, ale universităţilor etc.)", mai menţionează lucrarea.

Muzeul de Istorie din Sighişoara a fost înfiinţat de dr Joseph Bacon (1857-1941), în anul 1899, care a avut un ajutor în persoana farmacistului Andreas Wolfgang Lingner, proprietarul de atunci al farmaciei "LaVulturul", care, cu ocazia renovării farmaciei sale, a donat muzeului materialul învechit, pentru păstrare şi protejare. AGERPRES / (A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: (c) Dorina Matis/AGERPRES

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.