REPORTAJ Tulcea: Şcolile din judeţ se pregătesc să-i primească pe elevi

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Tulcea susţine că unităţile de învăţământ sunt pregătite în proporţie de 90% să-i primească pe elevi, iar unii directori de şcoli semnalează acutizarea deficitului de profesori la unele materii.
La Şcoala "Ion Creangă" din comuna IC Brătianu, unitate care aşteaptă circa 111 elevi pe data de 5 septembrie, igienizarea a început luna aceasta cu reparaţia zonelor stricate.
"Dăm cu var, spălăm atât pereţii exteriori cât şi pe cei interiori, curăţăm toate zonele, spălăm covoarele. Săptămâna viitoare avem programate dezinfecţia, dezinsecţia şi deratizarea şi finalizăm totul. Am avut un stoc de materiale şi cred că suma cheltuită a fost de circa 3.500 de lei", a declarat, pentru AGERPRES, directoarea unităţii de învăţământ din satul tulcean, Mihaela Deli Ivanov.
La câţiva kilometri distanţă, în comuna Văcăreni, în sala de sport care în urmă cu circa şase ani găzduia grădiniţa din sat sunt cinci mese de tenis, iar câţiva oameni lucrează la reamenajarea obiectivului.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Nu mai este nicio grădiniţă aici", dă asigurări unul dintre ei.
Directorul Şcolii gimnaziale Văcăreni, Nicu Peptănaru, aşteaptă şi el ca autoritatea comunală să încheie lucrările de construire a noii grădiniţe.
"Mai întâi, copiii au fost la sala de sport, apoi au fost mutaţi în corpul B al clădirii şcolii şi acum se aşteaptă finalizarea unei noi construcţii. Sperăm ca cel târziu la 1 septembrie anul viitor să mutăm copiii în noul spaţiu. Noua investiţie este realizată de Primărie", a afirmat directorul Nicu Peptănaru.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
El a mai spus că igienizarea este aproape finalizată şi că unitatea şcolară, care numără circa 195 de elevi, are nevoie de cadre didactice.
"Acum, avem 21 de profesori, dar ca orice altă şcoală am avea nevoie şi de doi învăţători, pentru că avem un cadru didactic care a ieşit la pensie şi un cadru didactic a cărui situaţie este neclară, fiind director la o unitate şcolară dintr-o localitate din apropiere. Am mai avea nevoie de un profesor de fizică şi de chimie. În ultimii ani, avem doar profesori la plata cu ora şi am vrea să avem continuitate", a mai spus directorul şcolii din Văcăreni.
Spre deosebire de unitatea din IC Brătianu, cea din Văcăreni se laudă atât cu table inteligente în fiecare clasă, proiectoare, laptopuri şi imprimante, achiziţionate de Primăria comunei printr-un proiect european, dar şi cu absolvenţi care au obţinut rezultate excelente şi la liceele gălăţene la care au fost admişi.
Şi în municipiul Tulcea, în cea mai veche unitate de învăţământ din Dobrogea, Colegiul "Spiru Haret", pregătirile pentru deschiderea noului an şcolar au intrat în linie dreaptă, iar costul acestora este de circa 85 de ori mai mare decât cel al unei şcoli din mediul rural.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Dat fiind faptul că numărul personalului nedidactic este destul de redus, în timpul verii avem tot timpul lucrări de reparaţi, lucrări periodice de întreţinere şi lucrări de curăţenie şi igienizare. A trebuit de exemplu să zugrăvim sala de sport pentru a crea un mediu propice desfăşurării orelor de educaţie fizică, am zugrăvit faţada sălii de sport, iar toate lucrările au costat circa 300.000 de lei, în condiţiile în care şcoala este extrem de veche, extrem de mare şi nu a intrat niciodată într-un complex proces de consolidare. Ne gospodărim din bugetul propriu, din bugetul previzionat la începutul fiecărui an, fără a cere fonduri suplimentare", a declarat directorul Colegiului dobrogean "Spiru Haret", Florin Anastasiu.
În opinia lui, principala problemă la începutul anului şcolar o reprezintă deficitul de cadre didactice pentru cei aproape 850 de elevi care sunt aşteptaţi în clase luna viitoare.
"Sunt anumite materii la care ne confruntăm şi noi, ca şi mulţi alţi colegi de-ai noştri, cu lipsă de personal nu neapărat calificat cât titular. La chimie, la disciplinele socio-umane, ne confruntăm de ceva vreme cu această problemă. Din nefericire, este posibil ca această lipsă de personal să se acutizeze şi-mi permit să trag un mic semnal de alarmă în cea ce priveşte obligativitatea aducerii profesorii în şcoli, a revitalizării meseriei de profesor, a creării din această meserie a unei oportunităţi pentru tinerii valoroşi mai ales. Principala problemă a învăţământului românesc la ora actuală nu o constituie infrastructura, ci lipsa cadrelor didactice", a mai spus directorul Anastasiu.
El a amintit de altfel faptul că unitatea de învăţământ pe care o conduce are elevi care au obţinut rezultate excepţionale la olimpiadele şcolare naţionale desfăşurate în ultima perioadă.
Potrivit ISJ,în perioada 16-31 august, o comisie formată din inspectori şcolari şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) monitorizează modul în care unităţile de învăţământ asigură condiţiile necesare debutului noului an şcolar.
"Şcolile sunt pregătite în proporţie de 90% să-i primească pe elevi. În toate unităţile s-a realizat curăţenia generală, iar toate pregătirile se vor încheia la 1 septembrie", a precizat inspectorul general al ISJ, Viorica Pavel.
La fel ca la fiecare început de an şcolar, sunt unităţi care nu au autorizaţie de securitate pentru incendiu şi nici autorizaţie din partea DSP, însă numărul lor este mai mic decât cel din anii trecuţi.
"În cele 146 de unităţi de învăţământ, avem 12 clădiri fără autorizaţie sanitară de funcţionare, iar cinci unităţi nu au autorizaţie din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar în cazul acestora documentaţia a fost depusă şi se aşteaptă primirea acestei autorizaţii", a menţionat inspectorul general Pavel.
Ea şi-a exprimat speranţa ca microbuzele şcolare uzate să fie înlocuite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi a menţionat că începând de săptămâna viitoare reprezentanţii şcolilor din judeţ pot veni la sediul ISJ pentru a-şi ridica manualele. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu