REPORTAJ/Mureş: Tabăra Internaţională Artistică 'Legături, Liaisons, Connections', exprimare prin artă deasupra barierelor limbii

Tabăra Internaţională Artistică "Legături, Liaisons, Connections" organizată în această săptămână în satul Cloaşterf, comuna Saschiz, un proiect-pilot propus spre implementare de coregraful Daniel Pop, a reuşit să îi determine pe participanţi şi pe localnici să se exprime prin artă şi să depăşească barierele lingvistice.
Organizarea acestei tabere a fost ideea coregrafului şi dansatorului Daniel Pop şi a reunit un grup de artişti din România, Franţa şi Mexic, cu o vastă experienţă în practica şi transmiterea cunoştinţelor în artele performative: expresie corporală, dans contemporan, modă şi design - ecofashion, foto-video experimental, teatru de animaţie şi arta interpretării prin cele şapte emoţii.
Astfel, pe parcursul a cinci zile au avut loc 10 ateliere, 4 spectacole şi 4 workshop-uri tematice, coordonate de coregraful şi pedagogul Daniel Pop, de actriţa de teatru şi film Simona Măicănescu, cu participarea actorilor marionetişti ai trupei "Teatrul pe Roţi" din Arad, Nuţi şi Sorin Dorobanţu, cărora li s-a alăturat artistul vizual şi designer-ul vestimentar EDDIECORPS.
"Ne aflăm aici pentru a explora, pentru a ne cunoaşte mai bine pe noi înşine şi pe ceilalţi. Ne aflăm la campingul Zori din satul Cloaşterf, comuna Saschiz, judeţul Mureş şi suntem foarte bucuroşi să fim primiţi de gazda campingului, Florentina Călugăr, care ne primeşte cu multă bucurie şi curiozitate. Acest proiect a demarat mulţumită unei prietene din copilărie, care se află şi aici, Ştefana Roman, care a ştiut să-mi asculte dorinţa de a găsi un loc în natură, cu o anumită infrastructură prin care putem să ne desfăşurăm materialele pe care eu le-am gândit. Am invitat artişti din ţară şi din afara ţării pentru a gândi un concept transversal, adică ideea în care cu toţii facem de toate. Ne contaminăm în sensul bun, pentru că şi arta, până la urmă, este un virus. Ne place, ne simţim bine, ne ascultăm, ne respectăm, ne îngrijim spaţiile colective, cele individuale, avem momente de creaţie, momente de reflexing, momente de a încerca, cum e acest atelier de fashion", a declarat Daniel Pop.
Coregraful a precizat că roadele acestei tabere internaţionale se vor vedea în timp, nu imediat, fiindcă a reuşit să deschidă mintea participanţilor - actori, regizori, studenţi sau artişti amatori - să înveţe că a crea ceva deosebit înseamnă să părăseşti zona de confort.
Cât despre public, acesta s-a dovedit a fi foarte cald şi primitor, dar destul de timid, însă unii localnici au trecut peste timiditate şi au participat la diverse ateliere alături de profesionişti.
"Oamenii sunt foarte calzi, foarte primitori, dar au o anumită reţinere. Spectacolele sunt deschise publicului, în fiecare zi ne întâlnim cu ei pe traseele pe care noi le parcurgem, ne oprim, povestim, iar cuplul de actori marionetişti Nuţi şi Sorin Dorobanţu de la Teatrul pe Roţi din Arad a venit cu un dragon pe care îl scot pe stradă pentru a chema oamenii, pentru a intriga, pentru a-i surprinde. Iar aceste reacţii sunt foarte frumoase, toţi aşteaptă să vină la spectacole. A doua zi, după spectacol, când ne întâlnesc pe stradă, ne felicită, ne salutăm cu toată lumea, ne oprim, povestim, descoperim comunitatea, artizanii locali, neguţătorii, cafenelele, pensiunile, absolut toţi suntem în contact cu ei, toţi sunt bine veniţi la cursuri. Anumiţi localnici au venit, au participat la cursuri, au fost foarte încântaţi, vor mai veni. Este un timp foarte condensat, foarte compact, căci avem foarte multe de povestit şi de încercat în 5 zile de tabără aici, de la Cloaşterf", a subliniat Daniel Pop.
Actriţa Simona Măicănescu a arătat că nu degeaba această tabără de la Cloaşterf se numeşte "Legături", fiindcă totul s-a construit pe colaborarea dintre participanţi.
"Cu Daniel Pop, iniţiatorul proiectului, suntem prieteni, ne respectăm şi iubim, ne ajutăm la bine şi la greu, suntem alături un de altul, când fiecare face o creaţie. Ne-am dorit de mult timp să lucrăm împreună şi acum s-a întâmplat acest lucru. A venit cu această idee şi am început să brodăm în jurul ei. Şi cred că s-a născut un concept, o bijuterie care, deocamdată, cred că e chiar unică. Adică această împletire de legături între dans contemporan, teatru, dar altfel, păpuşi, dar altfel decât de obicei, video şi restituirea vestimentară, dar altfel, într-o zonă de reciclare. Deci totul e foarte ecologic. De asta spun, e o bijuterie unică şi încă nici noi nu ştim rezultatul final, pentru că suntem în facere şi prefacere încă le legăm între ele şi mâine vom vedea ce ce bijuterie iese. Aici e locul potrivit, e gaza potrivită, cum se spune, omul sfinţeşte, pentru că gazda, călăuza noastră e Florentina Călugăr, care este un soi de minune de femeie care ştie să facă de toate, care obţine, care ne face legăturile cu cei din sat, cu cei din comună. (...) Cred că aici e publicul cel mai curat, cel mai pur, pentru că n-au prejudecăţi, nu au citit cronici, poate nici nu ştiu cum ne cheamă. Da, au venit să vadă ceva, un obiect, un lucru, o întâmplare pe care noi o dăruim", a afirmat Simona Măicănescu.
Roxana Marian, actriţă la Teatrul Naţional din Târgu Mureş de aproximativ 20 de ani şi proaspătă absolventă de Regie, consideră că Tabăra Internaţională Artistice "Legături, Liaisons, Connections" este un antrenament foarte necesar pentru orice actor, la orice vârstă.
"Noi nu lucrăm doar pentru un spectacol, nu la un spectacol, nu doar în repetiţiile de la teatru lucrăm sau ar trebui să lucrăm nonstop cu noi. Şi aici am putut să facem asta într-un mod foarte frumos şi foarte complex. Şi recomand tuturor actorilor să mai dea jos rugina din când în când şi să participe la astfel de întâlniri. Mie mi se pare o iniţiativă extraordinară şi-l încurajez pe Dani, pe care l-am cunoscut, culmea, lucrând când el era un licean. Am lucrat împreună cu el şi cu colegii lui în două spectacole, în 2 ani consecutivi, spectacole de amatori cu liceeni, dar care erau spectacole de o anumită ţinută, cu care au şi luat premii la Festivalul Naţional de Teatru pentru Tineret. Mi se pare extraordinar că acum, într-o altă ipostază, organizează această tabără, am participat la atelierele lui, el fiind profesorul, antrenorul. Mi s-a părut foarte, foarte bun lucrul ăsta, am învăţat, probabil aşa cum au învăţat şi ei la mine atunci", a declarat Roxana Marian.
O tânără care a cochetat mai demult cu actoria, Gabriela Sandu, consideră Tabăra Internaţională Artistice "Legături, Liaisons, Connections" o iniţiativă foarte bună, în care artiştii se întorc la rădăcini şi sunt provocaţi să îşi pună imaginaţia la încercare.
"În primul rând, faptul că ai ocazia să cunoşti oameni noi te scoate un pic din zona de confort. Şi asta e important pentru oricine, oricând în viaţă, fiindcă avem tendinţa să ne obişnuim în acelaşi loc de muncă, zi de zi cu familia, cu prietenii, aceiaşi de-o viaţă. Şi cred că de asta se şi numeşte legături tabăra, pentru că e ocazia asta să creăm legături noi, să cunoaştem oameni noi, să ne cunoaştem pe noi în contexte noi. Şi în actorie tot timpul trebuie să vii cu un suflu nou şi să îţi depăşeşti limitele de fiecare dată, să vezi cât de departe poţi să ajungi, cât poate corpul tău să susţină toate lucrurile astea. Partea de coregrafie e foarte importantă chiar dacă poate pe scenă nu pare că actorii sunt şi foarte buni dansatori. Văd mişcarea în sine, poate nu neapărat o coregrafie anume sau o sincronizare", a mai spus Gabriela Sandu.
Tabăra Internaţională de Creaţie Artistică "Legături, Liaisons, Connections" se desfăşoară pe parcursul a cinci zile şi se încheie la sfârşitul acestei săptămâni, este coordonată de către lectorul universitar dr. Adriana Boantă şi susţinută de Societatea Antreprenorială Studenţească a universităţii, care sprijină iniţiativa antreprenorială şi coordonează activitatea tuturor incubatoarelor de afaceri din cadrul UAT.
Pe parcursul celor cinci zile de tabără, participanţii au avut acces la metode şi instrumente de formare în domeniul artistic, activităţi de perfecţionare profesională, dezbateri şi formare antreprenorială, iar activităţile artistice se desfăşoară outdoor şi indoor.
Conceptul taberei a fost să amestece artişti, actori în devenire, studenţi de la arte teatrale cu amatori, cu oameni din alte sectoare profesionale, în scopul încurajării schimbului de practici culturale şi crearea de oportunităţi de colaborare prin propunerea unui dialog activ între scena artelor performative, comunitate şi dezvoltatorii locali, şi facilitarea accesului la cultură a membrilor comunităţii locale prin promovarea schimbului intercultural şi a manifestărilor artistice. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.