logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Mureş: Colecţie impresionantă a revistei ''Foaie pentru minte, inimă şi literatură'', deţinută de Biblioteca Judeţeană

Image

Biblioteca Judeţeană Mureş deţine o colecţie impresionantă a revistei "Foaie pentru minte, inimă şi literatură", un supliment al Gazetei de Transilvania, apărută la Braşov între 2 iulie 1835 şi 24 februarie 1865, la care au colaborat nume mari ale culturii româneşti, precum Ion Heliade-Rădulescu, Alecu Russo, Ion Ghica, Costache Negruzzi, Dimitrie Bolintineanu şi mulţi alţii, în care a apărut prima dată "Un răsunet" de Andrei Mureşanu, în prezent Imnul de Stat al României.

"Nu avem primele două numere, ci începând cu numărul 3, colecţia noastră din "Foaie pentru minte, inimă şi literatură" acoperind perioada 1938 până în 1954. A fost o revistă românească cu caracter cultural, un supliment al Gazetei de Transilvania, apărută la Braşov între 2 iulie 1835 şi 24 februarie 1865. Titlul iniţial a fost de 'Foaie literară', începând din 1 ianuarie 1838, însă în data de 2 iulie în acelaşi an a fost redenumită în 'Foaie pentru minte, inimă şi literatură'. Revista a fost condusă de George Bariţiu până în 1850. În colecţia noastră există numeroase reviste literare, avem o colecţie foarte bogată din care reiese că cea mai mare parte a poeţilor, scriitorilor români, toţi literaţii, ca să folosesc un cuvânt mai generic, au debutat în aceste reviste, în acestea şi-au început activitatea care i-a consacrat. Dincolo de acest lucru, revistele au un element aparte, la fel ca şi 'Foaie pentru minte, inimă şi literatură': începând cu momentul apariţiei lor, au o platformă-program foarte clar definită, au reguli foarte clar definite, direcţia pe care o urmează aceste reviste se constituie în momente de reorganizare culturală pe care poporul român urma să meargă din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Sunt reviste deschizătoare de drumuri, care au dat tonul culturii române", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, Monica Avram.

 



Colecţia din "Foaie pentru minte, inimă şi literatură" deţinută de Biblioteca Judeţeană Mureş este foarte bine păstrată, specialiştii de aici remarcând calitatea bună a tipăriturii şi a hârtiei.

"Deşi colecţia are aproape 180 de ani se păstrează foarte bine datorită calităţii hârtiei şi cernelii. Textul e perfect lizibil, nu ai nicio nicio problemă de lectură. Revistele acestea erau foarte importante fiindcă oamenii nu aveau acces la informaţie, aşa cum au acum, nu aveau acces nici măcar la radio. De aceea este o revistă-program cu o platformă limpede stabilită de la început. E o revistă în care apăreau mai marii zilei şi prin aceasta se dădea direcţia culturală a naţiunii. Aceasta era partea cea mai importantă, comparând cu astăzi, când avem atât de multe cărţi la dispoziţie, când e irelevant dacă 'pierde' una, în sensul că nu o citim. Dar această revistă, ca şi celelalte din perioada respectivă, dădeau pulsul cultural al românilor. Toţi autorii care au devenit cunoscuţi au publicat prima oară în aceste reviste, nu au ieşit direct cu o carte, de aceste reviste au fost lansaţi", a remarcat Monica Avram.

Şefa Bibliotecii Judeţene Mureş a arătat că, pe lângă latura literară, "Foaie pentru minte, inimă şi literatură" s-a dovedit a fi şi o platformă politică, în aceasta fiind publicată renumita Proclamaţie de la Islaz din 1848.

"Foaie pentru minte, inimă şi literatură" este şi o dovadă a evoluţiei scrierii româneşti, dacă în primele numere caracterele sunt chirilice, câţiva ani mai târziu acestea le găsim amestecate cu caractere latine, uneori în acelaşi text, până la numărul 47 din 1854 pe care îl deţine Biblioteca Judeţeană Mureş.

 



Din istoria revistei aflăm că din anul 1858 textele din această revistă au fost editate exclusiv cu caractere latine, înainte de înlocuirea intergrală a aflabetului chirilic cu cel latin prin decretul din 1862.

"Ce este interesant, în momentul în care o astfel de revistă ajungea într-o comunitate, toată comunitatea ştia ce conţine, toţi erau la curent cu ce se întâmplă în ţară, erau la curent cu ce se propune mai ales în contextul Revoluţiei de la 1848-1849, însă avea şi un rol educativ de învăţare a lecturii, a alfabetului şi de exersare a alfabetului. Oricum le iei, aceste reviste au în loc aparte din toate din toate punctele de vedere, mai ales că personalităţi care debutează sau deja consacrate îşi aduc toată credibilitatea şi o pun în slujba revistei. Aceste personalităţi indicau direcţia în care se meargă poporul român, în scopul iluminării maselor. E foarte interesant să vezi pe aceeaşi pagină un text cu caractere chirilice şi unul cu caractere latine, dar e şi mai interesant să vezi folosite cele două tipuri de alfabet în acelaşi text", a afirmat Monica Avram.

În colecţia revistei "Foaie pentru minte, inimă şi literatură" deţinută de Biblioteca Judeţeană Mureş regăsim texte ale lui Garabet Ibrăileanu, precum şi ale unor participanţi la Revoluţia din 1848, precum Cezar Bolliac şi Alecu Russo, care au fost prezenţi şi la Adunarea de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj din 3/5 mai 1848.

 



De asemenea, în 'Foaie pentru minte, inimă şi literatură' găsim poeziile "Deşteptarea României" şi "Hora Ardealului" ale lui Vasile Alecsandri, şi tot în această revistă, în numărul 25 din 21 iunie 1848, apare "Un răsunet" (Deşteaptă-te, române!) de Andrei Mureşanu.

"Aproape toţi paşoptiştii sunt prezenţi în revistă, fie cu proclamaţii, fie cu discursuri motivaţionale, fie cu petiţii, platforme-program şi tot ce ţine de contextul revoluţiei. Dar vezi şi poezii şi fragmente de învăţături", a arătat Avram.

În luna ianuarie, Biblioteca Judeţeană Mureş a organizat o expoziţie cu reviste literare de ieri şi de azi, în cadrul Târgului de Cultură, în care a expus reviste literare care au dat tonul culturii române începând cu anul 1845.

În colecţia de reviste literare ale BEJ Mureş, pe lângă "Foaie pentru minte, inimă şi literatură", regăsim titluri precum: "Dacia literară", "Făt frumos", "Convorbiri literare", "Gândirea", "Boabe de grâu", "Lamura", "Craiu nou", "Tribuna", "Steaua", "Ramuri", "Luceafărul", "Adevărul literar şi artistic", "Ateneu", "Apostrof", "Contemporanul","Echinox", "Familia", "Gazeta literară", "Literatorul", "Orizont", "Propăşirea", "Revista Fundaţiilor regale", "România literară", "Sămănătorul", "Suplimentul de cultură", "Telegraful român", "Vatra" şi "Viaţa românească". AGERPRES/( A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: Dorina Matiş/AGERPRES

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.