VIDEO REPORTAJ/Dan Perjovschi, singurul român prezent în Germania la 'Documenta', eveniment devenit centrul lumii artei contemporane

Zecile de mii de spectatori care se bucură zilnic, la Sibiu, de evenimentele Festivalului Internaţional de Teatru (FITS) au ocazia să citească şi un "ziar" unic în municipiu, "Ziarul Orizontal", "tipărit" cu mesajele şi desenele lui Dan Perjovschi, singurul artist român invitat să expună până în 25 septembrie, în Kassel (Germania), la "Documenta", un eveniment major în universul artei contemporane, alături de Bienala de la Veneţia.
Este pentru prima dată când "Ziarul Orizontal" de la Sibiu are un 'frate geamăn' în Germania, la Kassel, 20 de desene care pot fi văzute la FITS pot fi admirate şi la "Documenta", a declarat pentru AGERPRES autorul acestora, Dan Perjovschi.
Perjovschi a fost remarcat şi de jurnaliştii de la New York Times, publicaţie care a prezentat în paginile sale o fotografie care arată coloanele principalului muzeu de artă din Kassel (Germania), "Fridericianum", care sunt îmbrăcate cu lucrări ale artistului român.
Foto: (c) Arhiva personală Dan Perjovschi
Dan Perjovschi este unul dintre cei peste 1.500 de artişti care expun la "Documenta", timp de o sută de zile. La această expoziţie sunt aşteptaţi cel puţin un milion de vizitatori, potrivit AFP.
Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES
Dacă în Germania "Ziarul Orizontal" al lui Perjovschi poate fi citit pe jos, în faţa gării principale din Kassel, la Sibiu artistul adaugă texte şi desene în "ziarul" său, care este practic parte exterioară a zidului curţii Teatrului Naţional "Radu Stanca", un spaţiu lung de peste 30 de metri şi înalt de patru metri, aflat pe unul dintre principalele bulevarde din oraş - Corneliu Coposu.
Editorialele desenate de Perjovschi la Sibiu corespund celor concepute de artist în Germania.
"Anul acesta e mai complex, un pic mai profund, este despre regenerare, despre transparenţă, sustenabilitate. Sunt temele marii expoziţii din Germania, 'Documenta', la care particip. Şi eu acolo fac un zid ca aici, dar acolo e chiar pe jos, chiar orizontal şi desenele de acolo, aici, desenele de aici, acolo. Adică le întrepătrund şi urmez liniile astea de concept care sunt foarte frumoase şi foarte actuale acum. Ţin cont de planetă, de societatea noastră, de colectivitate, în sensul nu colectivist. Ţin cont şi de război, din păcate. Dar e o platformă foarte frumoasă de a balansa planeta asta şi de a avea temele acestea extrem de importante. (...) Deci ceva tot trebuie să facem cu toţii. Multe ţări sărace raţionalizează apa. Am auzit acum o ştire că nu-i mai lasă să se spele de două ori pe cap, adică sunt chestii mici, dar care îţi arată că am lovit un zid, nu 'Zidul Orizontal', dar trebuie să găsim cu toţii o soluţie. Deci asta va fi pe zidul de aici, plus la Sibiu, mai mult, am un segment întreg cu Ucraina şi nenorocirea asta care, eu personal, aş fi jurat că nu mai este posibil", a precizat Dan Perjovschi.
El spune că are prieteni artişti ruşi, care au criticat regimul lui Putin şi care acum nu mai sunt invitaţi nicăieri, în contextul războiului din Ucraina.
"Am prieteni artişti şi în Kiev (Ucraina), dar şi la Sankt Petersburg (Rusia) şi e o mare problemă pentru ţara Rusia. Acum, pentru o generaţie, două, îţi dai seama, nu-i mai invită nimeni şi sunt artişti ca şi mine, care au criticat regimul, dar acum accentul e pe prietenii ucraineni. Am făcut desenul ăsta la Kassel (Germania). Eu acolo am exagerat, am zis pentru prima dată sunt mândru de poporul meu, pentru că după ani şi ani de zile a fost un răspuns al oamenilor extraordinar", a spus Perjovschi.
Dacă la Sibiu iubitorii artei pot "citi" mesajele lui Perjovschi pe un zid, în Germania, trecătorii pur şi simplu calcă pe acestea, fiind desenate pe jos, în piaţa din faţa unei gări. Perjovschi spune că, la Kassel, lucrările sale sunt pe jos, "pentru că la ei e complicat pe spaţiu public''. ''Sunt articole pe jos şi vezi că lumea se învârte să le citească", afirmă el.
Foto: (c) Arhiva personală Dan Perjovschi
Perjovschi explică de ce este singurul artist din România invitat la "Documenta" în acest an. Pentru că, spune el, "una dintre temele acestui festival enorm este umorul, asta o dată. Doi, ei se uită la artişti care creează comunităţi, colective, eu nu sunt asta, dar eu am asistat, am făcut parte din tot felul de mişcări, am ajutat cu desene ani de zile. Chiar m-am numit 'drawing provider'. Aveai nevoie de un desen pentru un protest sau pentru un tricou, ţi-l făceam. Exemplu: Crucea Roşie sau aceia care au construit un spital în Bucureşti sau cei de la Herculane. Deci am făcut în zona asta socială cât am putut şi din cauza asta. Adică, activitatea asta a fost remarcată la un moment dat. De aceea sunt acolo şi pentru că nu sunt numai artist, ăsta e adevărul. Ei au un gen de artă din Indonezia, de unde a plecat toată ideea asta, pentru că ei nu pot trăi din artă acolo şi atunci au colectivităţi care produc tricouri, workshopuri, copii, educaţie, deci tot timpul sunt cu picioarele şi în altă părţi decât în muzeul de artă. Şi eu sunt aşa de când cu presa, cu societatea".
La Kassel şi la Sibiu, desenele lui Perjovschi vorbesc despre ce crede artistul referitor la cultură, politică şi societate.
Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES
Dan Perjovschi a alocat o sumă din banii câştigaţi din participarea la "Documenta" pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, unde el finanţează expoziţiile de artă contemporană în diverse locuri, cum ar fi la mall sau Grădina Zoologică, într-o platformă de arte vizuale (PAV), un proiect asociat FITS, aflat la prima sa ediţie.
Din 2010, Perjovschi desenează proiectul de artă publică "Ziarul Orizontal" în oraşul său natal, Sibiu. În 2016 a primit Premiul de Artă Rosa Schapire, în 2012 Premiul Prinţesa Margriet al Fundaţiei Culturale Europene (cu Lia Perjovschi) şi în 2004 Premiul George Maciunas.
"Documenta" înseamnă centrul lumii artei contemporane din toată lumea.
În Al Doilea Război Mondial, oraşul Kassel a găzduit un amplu lagăr de muncă forţată, înainte de a fi în mare parte distrus de bombardamentele Aliaţilor. Crearea expoziţiei ''Documenta'' în 1955 a avut scopul de a-i reda Germaniei un loc pe scena culturală după persecuţiile naziste asupra avangardei artistice. ''Documenta'' este astăzi un eveniment major în universul artei contemporane, alături de Bienala de la Veneţia. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.