logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ FITS 2022: Aproximativ 100.000 de oameni la cel mai mare show cu drone din România

Image

Aproximativ 100.000 de oameni au fost prezenţi vineri, în prima zi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), la cel mai mare spectacol cu drone din România, un show prezentat în premieră naţională, în care vedete nu au fost doar aparatele de zbor care au "dansat" pe cer, la peste 100 de metri, ci şi muzica lui George Enescu.

Preşedintele fondator al FITS, actorul Constantin Chiriac, a precizat sâmbătă dimineaţa, pentru AGERPRES, că potrivit estimărilor oficiale, s-au înregistrat cei mai mulţi spectatori prezenţi în prima zi a festivalului de când se desfăşoară acest eveniment, ajuns la cea de a 29-a ediţie. Chiriac a estimat numărul spectatorilor prezenţi la aproximativ 100.000.

Practic, la Sibiu, cei care au mers să se bucure de festival, fie că au fost localnici, fie turişti, au uitat vineri, pentru o zi, de orice fel de problemă. După doi ani de pandemie, mult mai mulţi sibieni decât în 2019, înainte de pandemia COVID-19, ies din case să se bucure de un spectacol incredibil, cel oferit de FITS, care transformă oraşul într-o imensă scenă.

"Am început acest festival acum 29 de ani, cu doar trei ţări şi opt spectacole. Era martie, era zăpadă pe străzi. De-a lungul timpului, am făcut deschiderea festivalului în multe locuri - în Piaţa Mare, cu zeci de mii de oameni prezenţi; în universităţi, în biserici, dar, până acum, niciodată într-o clădire de business a unei companii IT celebre în lume, parteneră de inovaţie a FITS", a declarat Constantin Chiriac vineri, la deschiderea oficială a FITS.

Tehnologia a ajutat arta în prima zi a FITS, pentru spectacolul care a adus 204 drone, cele mai multe văzute vreodată în România, într-un show. Spectacolul a avut loc chiar în parcarea de lângă sediul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, unde zeci de mii de oameni au luat cu asalt toată zona, chiar aproape tot bulevardul învecinat, pentru a vedea miracolul. Pentru că a fost un miracol al tehnicii şi artei, care a durat 12 minute.

 

Foto: (c) FITS



În acelaşi timp, pe ecrane uriaşe, în Piaţa Mare din Sibiu, alte zeci de mii de oameni au urmărit show-ul transmis în direct. Cei de lângă teatru au văzut laserele şi dronele şi au ascultat muzica, iar cei din Piaţa Mare au văzut pe ecrane şi spectacolul de lumini, dar şi pe Constantin Celibidache, care a făcut, în urmă cu 44 de ani, celebrul spectacol-concert cu "Rapsodia Română" de George Enescu.

Totul s-a născut din dorinţa lui Constantin Chiriac de a oferit "Frumuseţe", cuvântul ales drept temă a FITS 2022, dar şi pentru a da un semnal tuturor organizatorilor de festivaluri din România, să renunţe la artificiile, care fac rău păsărilor şi animalelor.

Întrebat, într-un interviu AGERPRES, din ce s-a născut ideea unui spectacol de muzică, drone şi lasere, Chiriac a spus: "din nevoia de frumos, din nevoia de a proteja spaţiul ăsta binefăcător. În acelaşi timp, vă spun coşmarul pe care eu l-am trăit de Crăciun şi de Anul Nou şi este un coşmar pe care după aia, analizându-l, îl înţeleg. Oamenii au fost doi ani închişi şi au avut atât de multă nevoie de libertate să se exteriorizeze, încât fiecare au zis: 'Nu contează, care bani, vreau să trag eu din curtea mea artificii". Şi aproape toţi şi-au procurat legal sau ilegal, n-avea cum să închidă cineva oraşe întregi. Şi s-au tras zile întregi artificii în continuu, au murit păsări, au murit câini, au murit pisici. Sunt poluate oraşe. Şi am spus că eu trebuie să dau un semn, pentru că aveam cele mai mari spectacole de artificii. Ţineţi minte, de-a lungul timpului, toată lumea îmi spunea: 'Ce am văzut aici, am mai văzut numai la Sydney, am mai văzut numai la Dubai şi în alte părţi. Cum faci?' Şi dau un semn."

Show-ul de la Sibiu l-a avut drept consultant muzical pe Vasile Şirli, care a fost timp de trei decenii director muzical la EuroDisneyland Paris şi a creat muzica la cel mai mare spectacol de teatru produs după Revoluţie, la Sibiu, "Faust".

"În acelaşi timp, am folosit experienţa incredibilă a domnului Şirli, care de 30 şi ceva de ani a lucrat cu Euro Disneyland şi e unul dintre cei mai mari prieteni pe care festivalul îi are. A creat atâta muzică specială pentru noi. Ei bine, el a venit cu sugestia: 'Constantin, Celibidache a făcut celebrul spectacol-concert cu Rapsodia Română'. Zic: 'Da, eram student şi am fost, graţie doamnei, care era profesoara noastră şi care a fost Miss România între cele două Războaie Mondiale şi care a fost curtată de Celibidache'. Şi ea ne-a spus: 'Dragii mei, duceţi-vă să învăţaţi actorie de la omul ăsta, cum nu o să învăţaţi nici de la noi, profesorii'. Şi trei zile am stat în Ateneul Român, acolo, ghemuit, în faţă, împreună cu toţi colegii mei şi ne-am uitat la el cum făcea poveşti din fiecare schimbare muzicală, cum crea poveşti pentru fiecare instrument. Ei bine, având parteneriatul Televiziunii Române, am cerut să ne sprijine şi ne-a dat drepturile de ajutor. Pentru prima dată în piaţă vor putea să stea toţi oamenii şi să vadă pe ecrane filmul acestui eveniment", a mai spus Chiriac în interviul AGERPRES.

Spectacolul "#findBeauty" a început cu 15 minute întârziere, pentru a da posibilitatea unui avion care venea de la Munchen (Germania), să aterizeze pe aeroportul din Sibiu.

 

Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES



Încă de la primele acorduri, publicul a fost în extaz. În luminile laserelor, 204 drone s-au ridicat graţios pe cer unde au format o cortină de lumină, apoi o carte deschisă din care s-a desenat imaginea emblematică pentru Sibiu: conturul Munţilor Făgăraşului, Turnul Sfatului şi catedrala saşilor.

 

Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES



Pe cer au fost desenate cele două măşti specifice teatrului, cea care plânge şi râde, dar şi alte imagini senzaţionale: un fluture, logo-ul FITS, numele festivalului, cuvântul "love", o palmă care protejează o inimă, o floare, corpuri cereşti.

 

Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES



Pentru cei care au regretat că nu mai sunt focuri de artificii, realizatorii show-ul au oferit un moment în care au imitat focurile de artificii printr-o mişcare a dronelor.

Echipa din spatele spectacolului a fost formată din: CTO & Flight Manager: Alin Neacşu, Creative Director & Project Manager: Mădălin Preda, Designer de mişcare 3D: Luis Montoya, Digital Media Artist: Mariuţa Ana Maria, Pilot de rezervă: Maryian Tashev, Tehnician Show Drone: Cristian Borz, Consultant artistic: Bobi Pricop, LSO & Laser designer: Alexandru Neacşu.

Consultant muzical: Vasile Şirli, Consultant video: Alexandru Condurache.

Este primul spectacol realizat de români cu cel mai mare număr de spectatori de la FITS 2022.

Dacă înregistrarea maestrul Sergiu Celibidache este de 44 de ani, tehnica show-ului cu drone este de ultimă generaţie.

"Spectacolele de lumini cu drone sunt realizate de drone iluminat, sincronizate şi coregrafiate care se aranjează în diferite formaţii aeriene. Aproape orice imagine poate fi recreată pe cer printr-un program care transformă grafica în comenzi de zbor care sunt apoi comunicate dronelor. Împreună cu o coloană sonoră bine aleasă, dronele transformă întregul eveniment într-o experienţă de neegalat", a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, Mădălin Preda, reprezentatul companiei care a realizat spectacolul cu drone.

 

Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES



Animaţii 3D, sincronizare cu turnul de control al unui aeroport, sute de drone care fac spectacol, la o distanţă de mai puţin de doi metri una de alta, fără să se atingă, să cadă, o sincronizare perfectă şi o nouă reprezentaţie, dar de această dată cu elemente de noutate, totul va putea fi văzut la Sibiu, în încheierea FITS, duminică, 3 iulie, ora 23,15. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 39

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.