REPORTAJ/Vrancea: Învăţământul dual ar putea deveni realitate în judeţ; oferta educaţională - operatori maşini cu comandă numerică

După ce în ultimii ani reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea au încercat, fără succes, să înfiinţeze clase de învăţământ dual în domeniile cerute pe piaţa muncii, începând cu anul şcolar 2022 - 2023, într-un liceu din Focşani, va funcţiona o astfel de grupă, care va pregăti operatori maşini cu comandă numerică.
Meseria este una extrem de căutată pe piaţa muncii din judeţ, astfel că doi operatori economici din domeniul mecanicii fine au decis să investească în aceste clase care asigură în primul rând o pregătire practică elevilor, dar şi alte avantaje de natură financiară celor care decid să se înscrie în acest program de învăţământ.
"La nivelul judeţului Vrancea anunţ cu bucurie că am reuşit să înfiinţăm o jumătate de clasă de învăţământ dual. Este vorba de zece locuri în cadrul Colegiului Tehnic 'Edmond Nicolau' din Focşani, în urma colaborării cu doi operatori economici din judeţul Vrancea, cărora ţin să le mulţumesc că au fost alături de noi. Noi am încercat să promovăm acest învăţământ de câţiva ani, probabil nu suficient de mult, întrucât de abia am reuşit să facem această colaborare cu cei doi operatori. Dar este un învăţământ cât se poate de atractiv şi benefic pentru elevi. Din punct de vedere material, elevii vor beneficia de o bursă din partea operatorului economic, de 200 de lei, la care se adaugă bursa profesională, pe care o au de la stat. Deci un elev care parcurge acest sistem de pregătire poate primi lunar o bursă de 400 de lei. Nu mai vorbim de celelalte beneficii: practica o vor face în cadrul acestor societăţi şi sunt convinsă că atunci când vor termina perioada de pregătire vor deveni buni specialişti şi îşi vor găsi mult mai repede locuri de muncă în judeţ", a declarat inspectorul general al IŞJ Vrancea, Daniela Marchitan.
Firmele din judeţ par decise să investească în viitorul acestor elevi, în speranţa că astfel vor avea personal instruit, dar funcţionarea acestor clase se află încă sub semnul întrebării dacă vor exista elevi care să îşi dorească să se şcolarizeze în acest sistem. Autorităţile susţin că există o reticenţă în primul rând din partea părinţilor de a-şi lăsa copiii în învăţământul dual, chiar dacă aceştia au posibilitatea să termine liceul după absolvirea acestei forme de învăţământ şi chiar să meargă mai departe la facultate.
"La momentul acesta încă este o reticenţă a părinţilor în a-şi trimite copiii în învăţământul profesional şi dual. Noi am demarat o 'Caravană a meseriilor', am mers prin fiecare şcoală şi am încercat să le explicăm părinţilor că este foarte bine ca elevul să parcurgă un astfel de învăţământ, pentru că, până la urmă, e important să ştim cu toţii o meserie după ce terminăm şcoala, astfel încât să ne putem câştiga existenţa. Mai mult, după parcurgerea acestei forme de învăţământ, elevii îşi pot continua studiile liceale, aşa încât să poată accede şi spre învăţământul superior, dacă doresc", precizează reprezentantul Inspectoratului Şcolar.
Iniţiativa este salutată cu entuziasm, iar conducerea liceului unde va fi organizată această grupă speră ca acesta să fie doar începutul.
"Din acest an şcolar avem un nou profil, foarte cerut pe piaţa muncii, şi anume operator la maşini cu comandă numerică. Aceasta înseamnă că elevii vor avea preponderent practică la operatorii economici cu care s-a semnat contractul şi vor primi şi un sprijin material suplimentar de la aceştia. Sperăm să existe interes şi din partea elevilor, având în vedere că sunt multe oferte şi frecvente pentru aceste locuri de muncă. Şi, în principiu, acesta este viitorul: omul care comandă maşina care execută diverse lucrări. Sperăm ca acesta să fie doar începutul", a spus Cristina Trofin, directorul Colegiului Tehnic "Edmond Nicolau" din Focşani.
La fiecare început de an, operatorii economici din judeţ sunt convocaţi la Inspectoratul Şcolar Vrancea şi consultaţi cu privire la noile specializări care ar putea fi propuse liceelor din Vrancea pentru a acoperi cerinţa forţei de muncă la nivelul judeţului. Dacă în trecut s-a mai încercat organizarea unor astfel de clase cu specializări ce ţin de domeniul confecţiilor, anul acesta Inspectoratul speră să aibă mai mult succes cu pregătirea elevilor în domeniul mecanicii fine.
În lipsa personalului instruit, operatorii economici sunt nevoiţi să caute muncitori în străinătate, îndreptându-se spre ţări precum Sri Lanka sau India sau să aleagă varianta formării personalului la locul de muncă, ce presupune chiar şi un an de zile de pregătire intensivă pentru fiecare persoană care trebuie instruită. Ceea ce, pentru un operator economic, se traduce în timp şi bani.
"Ne-am implicat în acest proiect din necesitatea de a ne rezolva nişte probleme cu forţa de muncă. Faptul că s-au desfiinţat liceele speciale de profil ne-a afectat foarte mult. Aşteptând, ne-am dat seama că pierdem timpul şi că trebuie să facem ceva. Am încercat să luăm absolvenţi de liceu pe care să îi obişnuim în timp cu această meserie din zona mecanicii fine, dar am considerat că trebuie totuşi reluată activitatea de calificată a oamenilor prin şcolile profesionale, care, din experienţa mea, a fost foarte importantă. Şi în alte ţări pe unde am fost - Germania, Japonia - fabricile au mici ateliere unde fac practică elevii. Am văzut astfel de iniţiative şi la Braşov, la Cluj şi am zis să încercăm să facem şi noi, la Focşani. Mă bucură faptul că am reuşit să demarăm un lucru bun şi la nivel de Vrancea. Nu se va putea face nimic, nici medicină, nici agricultură, fără să ai o industrie bine dezvoltată. Industria îşi pune amprenta pe tot. Iar în industria mecanicii fine, fără nişte cunoştinţe temeinice, nu prea poţi răzbi şi avea rezultate. Dacă în alte industrii, în două - trei luni, poţi pregăti o persoană, la noi lunile sunt ani", spune Gheorghe Stan, directorul general al unei firme specializate pe zona mecanicii fine din Focşani, unul dintre operatorii economici care au decis să investească în pregătirea elevilor în cadrul învăţământului dual.
Societatea care a investit de-a lungul anilor în tehnologizare, dar la fel de mult şi în pregătirea personalului are la acest moment trei studenţi pe care îi sprijină şi încurajează să îşi desăvârşească educaţia. Acest proiect, odată demarat, ar putea fi un câştig şi pentru firmă.
"Dacă în urma acestui proiect unul sau doi elevi vor deveni colegii noştri, ar fi suficient. Eu încerc de ani de zile şi accept orice solicitare din partea liceelor ca elevii să vină să facă practică, să apară în sufletul lor această dorinţă de a merge în direcţia în care mergem noi. Faptul că anul trecut a venit primul elev să se angajeze la noi, după ce a dat Bacalaureatul, ne-a dat o mare satisfacţie şi încrederea că e bine să continuăm. În afară de asta, sunt investiţii la care întrevezi rezultatele şi altele în care mergi cu speranţa că o să fie bine. Părerea mea e că şcoala, odată pornită, e un lucru bun şi cineva trebuie să-şi asume în anumite momente şi acest aspect", a fost de părere Gheorghe Stan.
Săptămânal, pe listele cu locuri de muncă publicate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vrancea, sunt publicate anunţuri de angajare pentru strungari, frezori, sudori sau lăcătuş mecanic, semn că cerinţa pe piaţa muncii pentru aceste meserii este foarte mare. AGERPRES/ (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu