logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Mii de refugiaţi ucraineni care au tranzitat cu trenul Blajul şi Aiudul, ajutaţi seară de seară de voluntari

Image Imagine din galeria Agerpres

Câteva femei inimoase din Blaj au reuşit ca de peste o lună, alternativ cu un grup de părinţi din Aiud, să facă mai uşoară călătoria cu trenul spre Occident a câtorva mii de refugiaţi ucraineni, oferindu-le acestora sandwich-uri, apă, dulciuri, diverse produse de igienă, pahare şi farfurii de unică folosinţă şi, uneori, medicamente şi chiar îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Membre ale Asociaţiei Clubul Sportiv Running&Cycling Blaj, acestea s-au mobilizat şi, cu sprjinul Protopopiatului Ortodox Blaj, Asociaţiei Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, Serviciului Maltez filiala Blaj, Gimn Star Blaj, al unor magazine alimentare, precum şi al unor persoane fizice - de la colegi de serviciu până la oameni care le-au contactat pe reţelele de socializare, au reuşit să le ofere câte un pacheţel refugiaţilor aflaţi în trenul care îi ducea de la Bucureşti la Viena.

"De fiecare dată alt grup, alte chipuri care ne privesc prin geamurile compartimentelor. Unii ne salută sfios, printr-o simplă aplecare a capului, alţii ne zâmbesc sau ne mulţumesc", au transmis, pe pagina lor de Facebook, voluntarele din Blaj.

 

Foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES


 

Aşa s-a întâmplat şi marţi seara, când patru dintre blăjence au mers, din nou, pe peronul gării, unde, timp de un minut, cât a staţionat trenul, au ajutat alţi 60 de refugiaţi, lăsând în capătul vagonului cutiile cu alimente şi produse de igienă. Obosiţi şi epuizaţi, unii erau nedumeriţi şi surprinşi că cineva îi ajută astfel, neuitînd însă să spună, din toată inima, "Spasiba" (mulţumesc - n.r.).

De fiecare dată ştiu câţi refugiaţi sunt în tren şi dacă au nevoie de ceva special, în afară de alimente, primind informaţiile de la o altă persoană implicată, la Braşov, în ajutorarea ucrainenilor. De altfel, aceasta, originară din judeţul Alba, le-a contactat, ştiind că Running&Cycling Blaj a avut numeroase campanii umanitare de-a lungul timpului.

"Una dintre colegele noastre, Adriana, a fost contactată de o doamnă, Angela Moldovan, care are rădăcinile în Feisa (sat din Alba - n.r.) şi care locuieşte şi lucrează la Braşov şi care ne-a rugat să ne implicăm. Treceau cam 400 de persoane atunci şi nu aveau niciun punct de aprovizionare de la Braşov până la ieşirea din ţară. Noi obţinem informaţiile de la această doamnă de la Braşov, care este foarte implicată. Dânsa ne comunică numărul de călători, de refugiaţi, tot de la dânsa aflăm câţi copii sunt, care sunt cerinţele speciale, dacă sunt bolnavi, dacă au nevoie de medicamente", a declarat, pentru AGERPRES, profesoara Delia Iorga.

Camelia Rotar, şi ea cadru didactic şi directoare a Şcolii din Valea Lungă, a relatat un caz emoţionant, al unei familii cu 12 copii, unul dintre aceştia, de doar câteva luni, neavând încălţăminte.

"Unul dintre voluntarii de la Braşov a urcat în tren, unde a rămas până la prima oprire, la Sighişoara, şi a observat că era o familie cu 12 copii, iar unul dintre aceştia, de doar 8 luni, era doar cu şosetuţe în picioare. Ne-a contactat şi până când a sosit trenul la Blaj am reuşit să facem rost de papuci pentru cel mic", a povestit Camelia Rotar.

 

Foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES


 

Potrivit acesteia, ei nu au îndrăznit să ceară, mai sunt şi dificultăţile legate de limbă şi nici nu ştiau că ar putea fi ajutaţi pe parcurs.

Uneori şi un simplu încărcător de telefon e vital pentru cei care şi-au părăsit ţara din cauza războiului.

Imediat după ce au postat, la mijlocul lunii martie, imagini de pe peronul gării din Blaj în aşteptarea trenului în care se aflau refugiaţi, au fost contactate de către preotul paroh al bisericii din apropiere, unde erau strânse produse colectate pentru ucraineni, şi care le-a spus să ia ceea ce cred că au nevoie.

"De la bun început, Protopopiatul Ortodox Blaj, prin părintele paroh Ionică Rusan, de la Biserica 'Sfânta Maria', ne-a sărit în ajutor. În prima sâmbătă, preotul a văzut pe Facebook ceea ce facem şi ne-a chemat şi ne-a spus să luăm ceea ce credem că avem nevoie din produsele strânse prin colecta bisericilor ortodoxe din zonă. Şi acum mai avem câteva produse de igienă şi conserve. Am primit şi dulciuri, dar acestea s-au terminat între timp. Ulterior, doamna Angela Moldovan a luat legătura cu directorul Asociaţiei Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, părintele Nicolae Anuşcă, şi de vreo două săptămâni ne ajută şi ei. De exemplu, o zi pe săptămână ei fac sandwich-urile. Ne dau apă, suc şi produse de igienă. Am mai primit sprijin şi de la trei magazine alimentare. Ei ne dau pâinea pentru sandwich-uri", a precizat Delia Iorga.

Un alt ajutor l-au primit de la Biserica Ortodoxă din Mănărade (localitate componentă Blajului - n.r.), unde cea care a pregătit şi oferit sandwich-urile într-o seară pentru refugiaţi a fost preoteasa. Într-o altă seară, au venit preotul şi preoteasa de la Bucerdea Grânoasă, cu fructe şi cornuri. Altădată, o familie din Lunca a oferit multe dulciuri.

Delia Iorga a ţinut să mulţumească şi proprietarei spaţiului în care sunt adunate produsele, Lucia Cristina Florea, care le găzduieşte de o lună şi care le-a dat şi donaţii în bani. "E aproape de gară, ne adunăm aici, punem în cutii ceea ce este nevoie", a spus Delia Iorga.

Profesoara a adăugat că inclusiv părinţii elevilor săi, din Bucerdea Grânoasă, au fost receptivi. "Am scris pe grupul clasei că am nevoie de ajutor, era nevoie să sprijinim în acea seară cam 200 de oameni şi fie au făcut sandwich-uri, fie au dat bani. O fetiţă din clasa mea s-a sfătuit cu mama sa acasă şi i-a spus acesteia că vrea să renunţe la 50 de lei din puşculiţa ei ca să îmi dea mie banii să fac sandwich-urile, dar că nu vrea să ştie lumea acest lucru. M-a ajutat şi o colegă de cancelarie, care a făcut de două ori sandwich-urile, femeia de serviciu, la fel", a povestit profesoara.

Şi Camelia Rotar a menţionat că şi ea a fost ajutată de colegii săi de la şcoala din Valea Lungă. "Împreună cu colega de engleză, cu femeia de serviciu, ne-am mobilizat şi, în condiţii de maximă igienă, cu mănuşi, cu mască, am făcut sandwich-urile atât de necesare refugiaţilor pe drum", a povestit ea.

O altă voluntară, care lucrează la spitalul din Blaj, Eugenia Pop, a precizat că a primit donaţii pentru a cumpăra cele necesare de la colegii săi - asistente, medici.

Ioana Aruşti este o altă membră a asociaţiei implicată în ajutorarea refugiaţilor. Ea a fost, de exemplu, responsabilă marţi seara cu prepararea a 60 de sandwich-uri. "Cel mai mult am făcut 150", a spus ea.

Până acum, doar voluntarele din Blaj, fără a pune la socoteală persoanele ajutate de mămicile din Aiud, au ajutat peste 2.200 de refugiaţi. Ţinând cont de numărul mare de persoane ajutate, şi resursele financiare ale acestora au început să se diminueze.

"Am avut donaţii în bani, de la colegi, 3.600 de lei, din care 3.000 i-am cheltuit. Mai avem vreo 600 de lei şi chiar ne consultăm şi ne planificăm cum să facem să trecem de Săptămâna Mare şi de cea Luminată", a spus Delia Iorga.

Fetele au postat la început mai des pe pagina de Facebook a asociaţiei informaţii şi fotografii cu ceea ce fac, tocmai pentru a arăta unde merge exact ajutorul dat de oameni, dar au primit şi comentarii nepotrivite, cum că "binele se face în linişte, restul e doar teatru".

"Dar altfel noi nu puteam singure să rezistăm atât, să strângem cele necesare. Cei care ne-au ajutat au aflat de multe ori de pe Facebook. Acum facem doar câte o postare pe săptămână", a explicat Delia Iorga.

În ceea ce priveşte grupul de părinţi din Aiud, aceştia s-au mobilizat tot prin intermediul reţelor de socializare. "Am făcut o solicitare şi, apoi, doamna Tătar Adriana a strâns în jurul dânsei un grup de voluntari, care s-au descurcat foarte bine şi au găsit resurse prin Aiud, pe la patiserii, brutării etc. Într-o seară aceştia au venit în sprijinul a circa 20 de bebeluşi ucraineni care se aflau în tren", a spus Delia Iorga.

Chiar dacă în ultima perioadă numărul ucrainenilor care tranzitează zona cu trenul a mai scăzut, voluntarii aiudeni şi blăjeni sunt decişi să îi ajute pe cei care încă mai vin, obligaţi să se refugieze din cauza războiului.

Asociaţia din care fac parte blăjencele desfăşoară la nivelul localităţii numeroase activităţi, în general sportive, dar care au, de cele mai multe ori, scop caritabil, cum ar fi "Crosul Speranţei". De asemenea, derulează campania "Dăruieşte speranţă", mergând de două pe an, de Crăciun şi de Paşti, în Munţii Trascău, în comuna Rîmeţ, unde au "adoptat" persoane vârstnice şi singure, ajutându-le atât cu alimente, dar şi în gospodărie la diferite munci. AGERPRES / (A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 15-05-2025 20:38

Prezidențiale2025/ Sute de participanți, la un marș proeuropean, la Alba Iulia

Sute de persoane au participat, joi, la Alba Iulia, la un marș proeuropean, desfășurat sub sloganul 'Alba Iulia votează Europa!', la inițiativa a doi oameni de cultură, Dragoș Ursu și Cristian Mladin. Participanții și-au exprimat susținerea și pentru Nicușor Dan, candidatul din turul doi 'care s-a angajat că va susține drumul europ

Social 15-05-2025 20:30

Vâlcea: Centrul cultural construit de motocicliști pentru copiii talentați din Brezoi va fi inaugurat pe 1 iunie

Centrul cultural pe care Asociația Bikers for Humanity l-a construit de la zero în orașul Brezoi pentru copiii din zonă care vor să descopere arta va fi inaugurat pe 1 iunie. Ridicat în aproximativ un an cu voluntari motocicliști, centrul dispune de două săli de curs generoase, unde tinerii din Brezoi și din localitățile înve

Social 15-05-2025 17:27

Ministerul de Interne: De joi, cartea electronică de identitate este disponibilă și în Ilfov

Ministerul Afacerilor Interne a informat că, începând de joi, procesul de emitere a noii cărți electronice de identitate a fost extins și în județul Ilfov. Cetățenii care au domiciliul în acest județ se pot programa online prin intermediul portalului de servicii electronice al Ministerului Afacerilor Interne accesâ

Administratie 15-05-2025 17:12

ALPAB: Curse zilnice cu vaporașul și plimbări cu bărci și hidrobiciclete, pe Lacul Herăstrău

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement anunță deschiderea sezonului de agrement, vineri, la Debarcaderul Central Herăstrău (zona Berăria H). Potrivit unei postări pe Facebook a ALPAB, programul de funcționare este zilnic între orele 9:00 - 19:00 pentru curse cu vaporașul și 9:00 - 18:00 pentru închirierea bărcilor și a hidrobici

Social 15-05-2025 16:29

Prezidențiale2025/Adunarea publică de vineri pentru susținerea lui Nicușor Dan, din Piața Victoriei, a fost anulată

Adunarea publică anunțată pentru vineri pentru susținerea candidatului independent la prezidențiale Nicușor Dan, din Piața Victoriei, a fost anulată de organizatori, potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Capitalei. Jandarmii urmau să asigure ordinea publică la adunarea publică având drept scop 'Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din

Social 15-05-2025 16:14

UPDATE Arad: Zece din cele 11 victime ale accidentului de pe A1 au răni uşoare şi au refuzat să meargă la spital

Zece din cele 11 victime ale accidentului de pe autostrada A1, în care au fost implicate un microbuz de pasageri, un microbuz de marfă și un autotren, au suferit răni ușoare și au refuzat transportul la spital, în timp ce unul dintre șoferi este în stare gravă.   UPDATE ORA 17.22 Arad: Zece din

Social 15-05-2025 16:01

Aplicație mobilă ce conectează persoane cu dizabilități de vedere cu ghizi, lansată de Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială

Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS) a lansat SeeYou, prima aplicație mobilă din România ce conectează persoane cu dizabilități de vedere cu ghizi care să-i însoțească la diverse activități. 'SeeYou (...) pune împreună persoane nevăzătoare și ghizi care pot să-i însoțească în diverse lo

Social 15-05-2025 15:19

Harghita: Debitul apei infiltrate în subteran la Salina Praid a scăzut; echipele de intervenție monitorizează în continuare situația

Lucrările pe pârâul Corund, pentru reducerea infiltrațiilor produse în salina Praid, sunt în plină desfășurare, debitul infiltrat în subteran scăzând considerabil, se arată într-o postare de pe pagina de

Social 15-05-2025 14:11

Buzău: Poliția propune interzicerea trotinetelor în municipiul reședință, pe anumite artere și în anumite perioade de timp

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Buzău va propune Primăriei Municipiului Buzău interzicerea circulației utilizatorilor de trotinete în parcuri și pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în timpul weekendului când devine pietonal, pentru a preîntâmpina producerea unor accidente. În ultima perioadă autoritățile

Social 15-05-2025 13:19

Sesiunea de înscriere în 'Taberele ARC' 2025 a început; sunt așteptați 7.000 de tineri români din străinătate

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează, joi, cea de-a XVI-a ediție a Programului de 'Tabere ARC' și deschide sesiunea de înscriere pentru cele 7.000 de locuri disponibile, în nouă locații din țară. Programul de 'Tabere ARC', inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, este destinat elevi

Social 15-05-2025 12:18

Ministrul Muncii: Azi, când marcăm Ziua Internațională a Familiei, îmi doresc să vorbim despre implicare

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTS) derulează și în 2025 o serie de programe importante pentru familiile din România, pentru tinerii care, din motive medicale, nu pot avea copii, dar și pentru familiile aflate în situații de risc. Potrivit unui comunicat al instituției, programul FIV cont

Administratie 15-05-2025 11:22

Prahova: Apa livrată la Breaza este din nou potabilă; interdicția de consum - ridicată

Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este din nou potabilă, inspectorii sanitari dispunând ridicarea interdicției de consum al apei impusă după ce în probele prelevate la finalul lunii aprilie a fost confirmată prezența bacteriei clostridium perfringens. 'Conform ultimelor informații comunicate de către Direcția de

Social 15-05-2025 11:16

Geană (Federația Silva): Ne așteptăm la concedieri colective, în urma desființării a 25 de direcții silvice

Desființarea a 25 de direcții silvice, prin reorganizarea Romsilva, ar putea duce la concedieri colective, iar comasarea direcțiilor silvice poate fi un demers periculos pentru pădurile țării, a declarat joi, pentru AGERPRES, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură 'Silva', Silviu Geană. 'Astăzi, împreună cu col

Social 15-05-2025 10:47

Predoiu (MAI): În primele 3 luni ale anului, peste 240 de oameni au murit în accidente rutiere

În primele trei luni din acest an, peste 240 de oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere și peste 500 au ajuns în spital, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. 'Săptămâna națională a siguranței rutiere este mai mult decât o campanie, este un semnal un apel la responsabilitate. În fiecare

Social 15-05-2025 10:32

Peste 600 de bucureșteni, implicați în rețeaua de compostare comunitară; peste 20 de tone de biodeșeuri, deviate de la groapa de gunoi

Peste 600 de bucureșteni sunt implicați în proiecte de compostare comunitară locală, inițiate pe parcursul ultimilor patru ani. Este vorba despre 12 puncte de colectare, amplasate majoritar în grădinile blocurilor, prin intermediul cărora au fost produse în total peste 11 tone de compost. În acest fel, 22 de tone de biodeșeuri nu au mai