Laurence Auer: România dovedeşte o solidaritate exemplară faţă de refugiaţii ucraineni

Ambasadorul Franţei în România, Laurence Auer, a afirmat, joi, că România dă dovadă de solidaritate exemplară faţă de refugiaţii ucraineni, "persoane strămutate care au trecut prin situaţii dramatice".
Diplomatul francez a participat la o dezbatere pe tema mobilizării autorităţilor locale române şi franceze pentru a răspunde urgenţelor umanitare generate de criza refugiaţilor din Ucraina, desfăşurată în Sala Elvire Popesco a Institutului Francez, cu participarea reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
"La 30 de ani de la revenirea democraţiei şi la 15 ani de la aderarea acesteia la Uniunea Europeană, România dă dovadă de solidaritate exemplară faţă de aceste persoane strămutate care au trecut prin situaţii dramatice. Societatea civilă şi autorităţile locale dau dovadă de o mobilizare extraordinară. Angajamentul autorităţilor române, în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, a fost exemplar. Astfel, hubul umanitar Suceava, o platformă logistică destinată livrării de ajutor umanitar Ucrainei, este funcţional de câteva zile", a spus Laurence Auer.
Ambasadorul francez a arătat că, la nivel european, "răspunsul este de asemenea remarcabil".
"Astfel, a fost activat mecanismul de protecţie temporară pentru a permite scutirea de viză, a asigura primirea în Uniunea Europeană şi a acorda drepturi persoanelor care fug de războiul din Ucraina. Discuţiile în curs sub egida Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene se referă tocmai la primirea şi distribuirea refugiaţilor. Iar rolul autorităţilor locale, pe lângă cel al Statelor, este esenţial pentru a organiza acest efort în timp: cazare, acces la servicii de sănătate, integrare în ţesutul local", a menţionat diplomatul.
Laurence Auer a evidenţiat că "prezenţa pentru această zi a numeroşi aleşi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale de toate dimensiunile reflectă importanţa relaţiilor de parteneriat între România şi Franţa".
"Reţeaua de parteneriate între autorităţile locale, unică prin densitatea sa în această parte a Europei, trebuie acum pusă în slujba primirii şi îngrijirii refugiaţilor. Nevoile umanitare din Ucraina şi din ţările vecine care decurg din invazia rusă vor fi într-adevăr pe termen lung. În timp ce autorităţile locale din ţările europene vecine, inclusiv România şi Moldova, sunt în fruntea primirii refugiaţilor, acţiunea externă a autorităţilor locale franceze poate juca un rol major în desfăşurarea ajutorului umanitar", a spus Laurence Auer.
Ambasadorul a informat că Delegaţia pentru Acţiune Externă a Comunităţilor Teritoriale a Ministerului pentru Europa şi Afaceri Externe a activat un fond dedicat iniţiativelor de sprijin pentru populaţia civilă, permiţând autorităţilor locale franceze, indiferent de dimensiunea lor, să aducă contribuţii financiare pentru a desfăşura operaţiuni umanitare de urgenţă în mod coordonat şi ca răspuns la nevoile beneficiarilor.
"În ultimele zile, mai multe comunităţi franceze şi-au abordat partenerii din România pentru a le identifica nevoile şi a le oferi sprijin direct - exemple: Fontainebleau/Alba Iulia sau Braşov/Tours. Interesul reînnoit al comunităţilor franceze pentru partenerii lor români ar trebui să încurajeze România să devină o zonă prioritară şi strategică de interes. Ştiu că pot conta pe aleşii prezenţi astăzi pentru a transmite cât mai larg această orientare. La nivel european, este de asemenea remarcabil. Astfel, a fost activat mecanismul de protecţie temporară pentru a permite scutirea de viză, a asigura primirea în Uniunea Europeană şi a acorda drepturi persoanelor care fug de războiul din Ucraina. Discuţiile în curs sub egida Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene se referă tocmai la primirea şi distribuirea refugiaţilor. Iar rolul autorităţilor locale este esenţial pentru a organiza acest efort în timp: cazare, acces la servicii de sănătate, integrare în ţesutul local", a mai spus Laurence Auer.
În cuvântul său, transmis celor prezenţi de secretarul de stat Akos Derzsi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila a arătat că, de-a lungul timpului, comunităţile înfrăţite au demonstrat că reprezintă adevărate poduri între România şi Franţa.
"Noi, cei prezenţi aici, dar şi cei care ne împărtăşesc gândurile, ca voluntari din punctele de trecere a frontierei române, ne îndreptăm speranţele către cetăţenii ucraineni şi către toate persoanele refugiate din Ucraina pentru care ne exprimăm întreaga solidaritate. Acest moment istoric de referinţă reprezintă un manual deschis pentru generaţiile actuale şi viitoare, care, la finalul lui va oferi mărturii incontestabile de credinţă şi optimism în înfăptuirea marilor idealuri naţionale şi va reafirma ideea de unitate şi voinţă a întregii naţiuni ucrainene", a transmis Cseke Attila.
În cadrul evenimentului, reprezentanţii autorităţilor locale române şi franceze au prezentat exemple de mobilizare pentru a răspunde concret solicitărilor autorităţilor aflate în prima linie pentru primirea refugiaţilor, în special în România şi în Republica Moldova.
Totodată, participanţii la eveniment au adoptat o declaraţie comună în care este condamnată "cu fermitate invadarea militară a Ucrainei de către forţele ruse şi ameninţările pe care aceasta le presupune asupra integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".
"Ne afirmăm disponibilitatea de a ne mobiliza pe termen lung pentru a-i ajuta material pe ucrainenii din Ucraina şi pe cei aflaţi în exil şi pentru a sprijini iniţiativele locale menite să le asigure accesul la serviciile de bază. Reamintim ataşamentul nostru neclintit faţă de valorile fundamentale de pace, democraţie, stat de drept, aflate la baza proiectului european ce uneşte popoarele şi ţările noastre", se mai arată în declaraţie.
Întâlnirea s-a desfăşurat sub egida Uniunii Naţionale a consiliilor judeţene din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Municipiilor din România şi Asociaţiei Comunelor din România, precum şi a Asociaţiei Franceze a Consiliului Municipalităţilor şi Regiunilor din Europa.
Colectivităţile teritoriale din Franţa şi România întreţin legături dinamice prin intermediul proiectelor de cooperare, înfrăţiri şi parteneriate, reprezentanţii acestora întâlnindu-se frecvent în contextul Forumului cooperării descentralizate franco-române, a cărui ediţie de anul acesta va avea loc la Braşov. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Nicușor Dan: Vreau să-i asigur pe toți americanii de angajamentul puternic al României în relația cu Statele Unite
Președintele ales, Nicușor Dan, a transmis, marți seară, un mesaj în care dă asigurări că România își păstrează 'angajamentul puternic' în relația cu Statele Unite ale Americii. 'Apreciez mesajul transmis de Ambasada SUA. Vreau să-i asigur pe toți americanii de angajamentul puternic al României î
MAE: Hurezeanu a subliniat la reuniunea CAE importanța continuării sprijinului UE pentru Ucraina pe toate palierele
Ministrul Emil Hurezeanu a subliniat marți, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, importanța continuării sprijinului UE pentru Ucraina pe toate palierele. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), agenda reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (Consiliul Afaceri Externe/CAE
Botoșani/Federovici: Desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcția de președinte interimar al PSD - o alegere firească
Desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcția de președinte interimar al Partidului Social Democrat reprezintă o alegere firească, având în vedere poziția sa de prim-vicepreședinte al partidului, precum și performanțele notabile din actualul mandat de ministru al Transporturilor, consideră președinta organizației județene Botoșani a PSD, senatoarea Doina Federo
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan dorește să aibă o întâlnire cu Mark Rutte, înaintea Summitului NATO
Președintele ales, Nicușor Dan, a afirmat, marți, că își dorește să aibă o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, înaintea Summitului NATO de la Haga. 'Între aceste două întâlniri (Formatul B9 de la Vilnius și Summitul NATO de la Haga) îmi propun să am o întâlnire cu domnul Rutte, ca
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: E o veste bună că PSD nu exclude participarea la guvernare
Președintele ales, Nicușor Dan, salută faptul că PSD nu exclude participarea la guvernare și reiterează că își dorește un Executiv în care să fie reprezentate toate cele patru partide pro-occidentale. 'Este o veste bună că PSD nu exclude participarea la guvernare alături de celelalte partide pro-occidentale. Eu mi-aș dori să ajungem la o negoci
Prezidențiale2025/Nicușor Dan va discuta cu reprezentanții mediului de afaceri; el vizează menținerea TVA și reducerea cheltuielilor
Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, marți, că își menține punctul de vedere conform căruia nu este necesară creșterea TVA, ci reducerea cheltuielilor pentru a soluționa problema deficitului bugetar. El a precizat, pentru Pro Tv, că marți a avut o întâlnire cu personal tehnic din Ministerul Finanțelor, iar miercuri sea
Prezidențiale2025/ George Simion: Vom contesta la CCR alegerea lui Nicușor Dan
Prezidențiale2025/ UPDATE George Simion: Vom contesta la CCR alegerea lui Nicușor Dan București, 20 mai /Agerpres/ - Președintele AUR, George Simion, a anunțat, marți, că va contesta la Curtea Constituțională rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai. 'Vreau să vă anunț că, așa cum Călin Georgescu a fost scos pe nedrept din competiția electo
Patru fundații germane, decorate de președintele interimar Ilie Bolojan
Președintele interimar Ilie Bolojan a decorat, marți, patru fundații germane pentru contribuția lor la consolidarea relațiilor bilaterale și promovarea valorilor democratice. Ilie Bolojan le-a înmânat reprezentanților fundațiilor Konrad Adenauer, Friedrich Ebert, Hanns Seidel și Friedrich Naumann pentru Libertate Ordinul 'Meritul pentru
Prezidențiale2025/BEC a publicat pe site procesul-verbal privind rezultatele: Nicușor Dan a câștigat alegerile, a îndeplinit condițiile legale
Biroul Electoral Central a publicat marți pe site procesul-verbal privind rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, potrivit căruia Nicușor Dan a câștigat alegerile. În procesul-verbal se arată că George Simi
Zoltan Zakarias, președintele AMT: S-a creat a doua șansă după 1989 de schimbare a regimului
Președintele Alianței Maghiare din Transilvania (AMT), deputatul Zoltan Zakarias, a declarat, marți, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că,prin alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României s-a creat o a doua șansă după 1989 de 'schimbare a regimului'. 'Rezultatul alegerilor prezidențial
Camera Deputaților/ Andrei-Ionuț Teslariu, care a demisionat din POT, a trecut la PNL
Deputatul Andrei-Ionuț Teslariu, care a demisionat în luna martie din Partidul Oamenilor Tineri, a anunțat marți că a aderat la Partidul Național Liberal. 'Eu consider că România are nevoie de un partid de centru-dreapta decent, cu bun simț, așezat, bazat strict pe idei și pe logică', a spus Teslariu, la Parlament.
Predoiu: Ideal ar fi ca Guvernul să aibă o bază majoritară solidă în Parlament
Premierul interimar, Cătălin Predoiu, a declarat marți că este adeptul unui guvern cu o susținere cât mai mare în Parlament, dar așteaptă consultările pe care le va convoca președintele ales, Nicușor Dan. 'Ideal ar fi o bază de susținere cât mai mare în Parlament. Acum rămâne de văzut ce vor aduce consultările
Ciprian Șerban (PSD): Cred că avem nevoie de un refresh la nivel ideologic, dar și uman
Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, consideră că PSD are nevoie, în acest moment, de o reîmprospătare 'la nivel ideologic, dar și uman'. 'Fidel principiilor social democrate, cred că avem nevoie de un refresh la nivel ideologic, dar și uman. Societatea și politica se schimbă peste tot &ic
VIDEO Parlament - ședință solemnă/Peiu: Israelul îl dăm de multe ori exemplu ca dezvoltare, deși a avut împotriva sa 22 de state
Israelul a avut împotriva sa, încă de la formare, 22 de state cu o populație de 70 de ori mai numeroasă, cu o economie de 25 de ori mai mare, a afirmat, marți, în plenul Parlamentului, liderul grupului senatorilor AUR, Petrișor Peiu, care a adăugat că această țară, cu toate acestea, este dată de multe ori exemplu ca dezvoltare.
Grindeanu nu exclude să candideze pentru funcția de președinte plin al PSD; congresul de alegeri - în toamnă
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat marți despre congresul în care va fi ales viitorul președinte al partidului că va avea loc în toamnă, probabil în luna septembrie, iar atunci este posibil să fie modificat și statutul. Grindeanu a precizat că în ședința Consiliului Politic Național de marți a pr