logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

România sprijină Ucraina - ştirile zilei

Imagine din galeria Agerpres

A 19-a zi de război în Ucraina. România continuă acţiunile pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni şi a autorităţilor de la Kiev.

Prezentăm principalele ştiri ale zilei de luni, 14 martie:

*** Filmul "Donbass" al regizorului ucrainean Sergei Loznitsa, despre conflictul din estul Ucrainei, va avea o serie de proiecţii în mai multe cinematografe din România. Fondurile strânse în urma proiecţiilor vor fi donate pentru ajutorarea refugiaţilor de război ucraineni, fiind direcţionate către Crucea Roşie Română şi alte organizaţii caritabile. "Donbass" este un portret în 13 capitole al uneia dintre cele mai tulburate zone din Europa zilelor noastre. Filmul a fost prezentat la Cannes 2018, unde Sergei Loznitsa a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul secţiunii "Un Certain Regard".

 

 


 

 

*** Primăria Municipiului Bucureşti a făcut publică o listă a produselor de primă necesitate de care au nevoie cetăţenii ucraineni, printre acestea figurând în special medicamente, truse de prim ajutor şi alimente. Potrivit PMB, s-a luat legătura cu reprezentanţii Primăriei Kiev, precum şi cu Ambasada Ucrainei în România, pentru a se stabili care sunt produsele de strictă necesitate de care este nevoie în aceste zile. Lista cuprinde: conserve de carne, de peşte, pate, porridge, conserve de supă/ ciorbă, conserve de legume, fasole la conservă, supe 'la plic', piure de cartofi instant, paste instant, noodles, lapte praf, cafea instant, ceai la plic, pâine prăjită, crackers (săraţi), pesmeţi, biscuiţi, sticksuri, fulgi de hrişcă, de orz, sare, zahăr, condimente, produse de igienă personală (şerveţele, periuţe şi pastă de dinţi, săpun), salam uscat/ afumat, cârnaţi uscaţi/ afumaţi, brânzeturi tari/ maturate vidate, apă de băut - sticle mici (0,5 sau 0,75 l) şi/ sau recipiente mari/ bidoane, vitamine, tacâmuri de unică folosinţă (farfurii, furculiţe, linguri, pahare), lapte condensat, fructe deshidratate, halva, biscuiţi/ fursecuri, dulciuri, ciocolată, mâncare pentru bebeluşi cu termen mare de valabilitate, scutece, cearşafuri de copii, prosoape, articole de lenjerie intimă, şosete, bandă adezivă, canistre (5 - 20 litri), cutii (termosuri, lăzi frigorifice, cutii), izopren, pături, pături cu aer cald, lanterne, genunchiere, cotiere, căşti de protecţie, staţii emisie-recepţie/ walkie-talkie, saci de dormit, îmbrăcăminte termică, fierbătoare şi baterii externe.

 


*** Ajutorul umanitar oferit de Biserica Ortodoxă Română, până la data de 10 martie, în contextul războiului din Ucraina, este în valoare de 18.823.874 lei, a informat Patriarhia Română. Până la acea dată, 4.310 preoţi şi voluntari au asigurat asistenţă permanentă în cadrul unor echipe ce lucrează în ture de câte opt ore. S-au acordat bani şi produse, precum şi o serie de servicii sociale: servicii de traducere - 42.707 beneficiari, de consiliere şi orientare - 29.587 beneficiari şi medicale - 9.048 beneficiari. În ceea ce priveşte cazarea refugiaţilor, au fost identificate 8.174 de locuri, dintre care 7.521 cu servicii de masă incluse.

 



*** Premierul Nicolae Ciucă afirmă că este imperios necesar ca autorităţile statului să lucreze împreună cu societatea civilă pentru a gestiona situaţia refugiaţilor din Ucraina. "După trei săptămâni grele, trei săptămâni de război şi gestionare a implicaţiilor lui, nu putem să nu apreciem eforturile societăţii civile de a oferi sprijin. Este imperios necesar să lucrăm împreună, să ne adaptăm şi să identificăm noi metode de lucru, care să ne ajute să gestionăm această situaţie. Este clar că acest război va produce efecte nu doar în ţările de graniţă, ci vor fi efecte asupra a tot ce înseamnă activitatea economică a întregului continent şi a lumii. Este important să fim pregătiţi să gestionăm aceste efecte negative", a declarat Nicolae Ciucă. Premierul a apelat la colaborarea şi implicarea activă a administraţiei publice locale şi a subliniat nevoia de uniformizare a practicilor şi procedurilor pentru toate judeţele, pentru a acoperi nevoile apărute la numeroasele puncte de frontieră tranzitate în momentul de faţă de refugiaţii din Ucraina.

 



*** Directorul general al Crucii Roşii Române, Ioan Silviu Lefter, a declarat că s-a reuşit deschiderea unui coridor umanitar sigur pe relaţia Siret - Cernăuţi, fiind în discuţie pentru săptămâna viitoare alte două astfel de coridoare. "Am reuşit să deschidem un coridor umanitar sigur pe relaţia Siret - Cernăuţi, drept pentru care pe acolo trec singurele, deocamdată, ajutoare umanitare către Ucraina. (...) Suntem în discuţii de a găsi nişte coridoare sigure pentru a putea duce săptămâna viitoare convoaie umanitare în nord, pe la Sighetu Marmaţiei, şi poate şi la Isaccea, ca să le trecem dincolo pentru populaţia din Ucraina", a declarat Ioan Silviu Lefter. El a precizat că, până la acest moment, au intrat în Ucraina 44 de TIR-uri, 14 din partea Crucii Roşii Române, restul din partea Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din lume.

 



*** Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că, până în prezent, au fost angajate în România 223 de persoane refugiate din Ucraina, în producţie şi în servicii. "223 de persoane. 48 de persoane prin ANOFM, restul de persoane prin relaţia directă angajator - angajat, dar cu înregistrarea contractului de muncă la inspectoratele teritoriale de muncă", a precizat Budăi.

 



*** De la declanşarea crizei şi până la data de 13 martie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 412.017 cetăţeni ucraineni. Un număr de 14.475 de cetăţeni ucraineni au intrat în România prin punctele de frontieră, duminică, în scădere cu 13% faţă de ziua precedentă.

*** Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Elena Tudor, a declarat că în viitorul apropiat va exista o procedură foarte clară de înregistrare şi urmărire a tuturor minorilor neînsoţiţi care ajung în România din Ucraina. "Nu facem nimic altceva decât să dăm o şansă copiilor ucraineni neînsoţiţi, aşa cum o au şi copiii noştri, pentru că este obligaţia noastră ca stat. (...) În viitorul apropiat, probabil că într-o zi, cel mult două, vom avea o procedură foarte clară de înregistrare a tuturor minorilor neînsoţiţi. Când spun minori neînsoţiţi mă refer la minorii care nu sunt însoţiţi de un părinte sau un reprezentant legal", a precizat ea.

*** Opera Naţională Bucureşti susţine demersurile de întrajutorare a tuturor persoanelor afectate de războiul din Ucraina, prin implicarea, împreună cu Asociaţia Caradja Cantacuzino, în procurarea unor produse alimentare şi de igienă. "După ce şi-a deschis porţile pentru opt balerini refugiaţi care în prezent studiază alături de balerinii şi maeştrii instituţiei, ONB a devenit şi punct de colectare a donaţiilor. Opera Naţională Bucureşti a mai făcut un pas pentru a se implica în susţinerea celor afectaţi şi s-a alăturat Asociaţiei Caradja Cantacuzino, care până astăzi a depăşit pragul de 400 tone de bunuri şi alimente, repartizate în peste 50 camioane, care au fost trimise către zonele de frontieră şi diferite centre de refugiaţi din ţară", informează ONB.

*** Ministrul federal al Dezvoltării Economice şi Cooperării, Svenja Schulze, aflat în Maramureş, a vizitat punctul de trecere a frontierei dintre România şi Ucraina de la Sighetu Marmaţiei. Cu această ocazie, ministrul a vizitat primul Blue Dot, care oferă servicii esenţiale copiilor, femeilor şi familiilor, realizat de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Familiei, cu susţinerea autorităţilor judeţene, locale şi a ONG-urilor. "Pentru aceşti copii, Centrele UNICEF Blue Dot sunt un adăpost important şi un prim punct de contact. Mulţumesc autorităţilor române, personalului UNICEF şi numeroşilor voluntari pentru angajamentul personal neobosit. Împreună putem depăşi această provocare şi îi putem sprijini pe cei care caută protecţie", a transmis Svenja Schulze.
Centrul Blue Dot din Sighet funcţionează din data de 1 martie, iar de atunci a oferit sprijin pentru mai mult de 5.000 de persoane (dintre care 40% sunt copii). În total, 26 de astfel de centre au fost înfiinţate până în prezent de-a lungul căilor de evacuare.
Ministrul german s-a întâlnit, la Baia Mare, cu reprezentanţii administraţiei locale, cu care a discutat despre sprijinul oferit pentru gestionarea fluxului de refugiaţi ucraineni.

 



*** Primele opt ambulanţe donate de Guvernul Italiei ca sprijin umanitar pentru Ucraina au ajuns luni în Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Potrivit preşedintelui CJ Suceava, ajutoarele umanitare pentru Ucraina "curg" zi de zi prin PTF Siret, acesta fiind ''un semnal de solidaritate'' al Uniunii Europene cu ucrainenii greu încercaţi de conflictul armat de pe teritoriul ţării lor. Cele opt ambulanţe trimise de Guvernul italian fac parte dintr-un lot de 22 de astfel de vehicule, ce urmează să fie trimise ca ajutor în Ucraina. Ambulanţele vor fi trimise la Cernăuţi, Lvov sau alte zone unde este nevoie de ele. Celelalte 14 ambulanţe din Italia urmează să ajungă în Suceava la sfârşitul acestei săptămâni.

 



*** Refugiaţii ucraineni primesc ajutor imediat, îngrijiri medicale în caz de necesitate, cazare temporară şi servicii de igienă personală odată ajunşi pe teritoriul românesc prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei sau Halmeu din judeţul Satu Mare, a declarat, pentru AGERPRES, coordonatorul Centrului de asistenţă pentru refugiaţi al Organizaţiei Caritas a Diecezei - Satu Mare, Erika Palincaş. Coordonatorul Caritas a precizat că se acordă sprijin cetăţenilor din Ucraina care intenţionează să se angajeze în ţara noastră şi sunt ajutaţi copiii refugiaţilor pentru a se înscrie în sistemul de învăţământ românesc, având în vedere că în municipiul Sighetu Marmaţiei funcţionează un liceu cu predare în limba ucraineană. AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Politic 22-05-2025 12:22

Timiș: Președinta PE, Roberta Metsola, s-a întâlnit cu elevi și studenți din vestul țării

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a întâlnit, joi, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara, cu 800 de elevi și studenți din zona de vest a țării, cu care a avut un dialog despre Europa și provocările actuale. Șefa Legislativului European le-a vorbit celor prezenți despre parcursul său profesio

Viata Parlamentara 22-05-2025 12:17

Președintele Camerei, Ciprian Șerban: Conferința AUR după turul doi a fost în exteriorul Palatului Parlamentului

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, a precizat joi că AUR a organizat conferința de presă după al doilea tur al alegerilor prezidențiale în exteriorul Palatului Parlamentului, afirmație făcută în contextul în care președintele interimar Ilie Bolojan a opinat că instituțiile publice nu ar trebui să găzduiască astfel de

Politic 22-05-2025 12:07

Prezidențiale2025/ VIDEO Curtea Constituțională a României a validat rezultatul alegerilor

Curtea Constituțională a României a validat joi rezultatul alegerilor prezidențiale. La ședința solemnă a CCR au fost prezenți președintele ales, Nicușor Dan, și președintele interimar al României, Ilie Bolojan.

Politic 22-05-2025 11:43

Nicușor Dan: Principala amenințare - securitatea cibernetică; trebuie să am propria evaluare, voi discuta cu factorii responsabili

Președintele ales, Nicușor Dan, consideră că principala amenințare pentru țara noastră, în contextul conflictului de la graniță, este legată de securitatea cibernetică, dar a subliniat că va avea discuții cu factorii responsabili. 'În primul rând, trebuie să am o discuție cu responsabilii, să am propria evaluare pe unde s

Politic 22-05-2025 11:33

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan și Ilie Bolojan au ajuns la CCR; Curtea urmează să valideze rezultatul alegerilor prezidențiale

Președintele ales, Nicușor Dan, și președintele interimar Ilie Bolojan au ajuns, joi, la Curtea Constituțională, unde, începând cu ora 12:00, are loc ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de președinte al României. Cei doi au fost întâmpinați de președintele CCR, Ma

Politic 22-05-2025 11:21

Ministrul Justiției: Îndemn pentru maturitatea discursului, de a evita orice fel de demers care ar dezbina societatea

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a transmis, joi, un îndemn la responsabilitate, la maturitatea discursului public și pentru a evita orice fel de demers care ar dezbina mai departe societatea românească, după afirmațiile liderului AUR, George Simion, potrivit cărora l-a felicitat pe Nicușor Dan după câștigarea alegerilor pentru că nu și-a dorit

Politic 22-05-2025 11:15

Prezidențiale2025/George Simion: CCR a continuat lovitura de stat; vă chem alături de mine azi și în următoarele săptămâni

Președintele AUR, George Simion, susține că 'CCR a continuat lovitura de stat' și îi cheamă pe susținătorii săi să fie alături de el 'azi și în următoarele săptămâni'. 'CCR a continuat lovitura de stat! Nu ne rămâne decât să luptăm! Vă chem alături de mine, azi și în următoarele săptăm&ac

Politic 22-05-2025 11:02

Nicușor Dan: Sunt foarte optimist în privința relației cu Statele Unite

Relația României cu Statele Unite se va îmbunătăți, iar 'dubiile care au existat' se vor lămuri, a declarat joi președintele ales, Nicușor Dan. El a vorbit de întâlnirea avută cu reprezentanții Ambasadei SUA la București și a spus că aceasta va fi urmată de altele, arătându-se optimist în privința re

Politic 22-05-2025 10:55

Prezidențiale2025/AUR: AEP și BEC refuză transparența și blochează accesul specialiștilor AUR la verificarea corectitudinii alegerilor

AUR afirmă că Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) refuză să permită accesul informaticianului desemnat de Alianța pentru Unirea Românilor în sistemul informatic de gestionare a procesului electoral, 'blocând astfel orice posibilitate de verificare independentă a corectitudinii votului'.

Politic 22-05-2025 10:54

Prezidențiale2025/CCR a respins contestația formulată de George Simion; la ora 12:00 - ședința solemnă de validare a alegerilor (oficial)

Curtea Constituțională a României a respins, joi, în unanimitate, contestația depusă de liderul AUR George Simion privind anularea alegerilor câștigate de independentul Nicușor Dan. 'În ședința din data de 22 mai 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea

Politic 22-05-2025 10:49

David: Proiectele inițiate în educație pot fi implementate de mine sau de orice alt ministru bun

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat joi că proiectele inițiate pentru sistemul de învățământ sunt gândite pentru întreg sistemul și pot fi aplicate atât de el, cât și de un alt viitor ministru de resort. 'Proiectele inițiate în sistemul de educație nu sunt pentru mine, sunt proiecte pentr

Politic 22-05-2025 10:43

Prezidențiale2025/ CCR a respins contestația formulată de George Simion (surse)

Curtea Constituțională a României a respins, joi, contestația depusă de liderul AUR George Simion privind anularea alegerilor câștigate de independentul Nicușor Dan, au declarat pentru AGERPRES surse din CCR. AGERPRES/(AS - redactor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru)

Politic 22-05-2025 10:41

Nicușor Dan: Îmi doresc ca România să se întărească în interiorul ei și să fie mai activă în interiorul NATO și UE

Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat joi că își dorește ca România să se întărească în interiorul ei și să fie mai activă în Uniunea Europeană și în Alianța Nord-Atlantică. Nicușor Dan a participat la evenimentul 'Black Sea and Balkans Security Forum', ediția a IX-a, context în care a fos

Politic 22-05-2025 06:39

Nicușor Dan - întrevedere la București cu Roberta Metsola: România are nevoie de întreg sprijinul

Președintele ales Nicușor Dan a avut miercuri seara o discuție informală cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care efectuează o vizită în România. 'Am avut o discuție informală cu președinta Parlamentului European. România are nevoie de întreg sprijinul pe care îl poate obține în perioa

Politic 22-05-2025 06:00

'Black Sea and Balkans Security Forum', dedicat securității în regiunea Mării Negre, la București

'Black Sea and Balkans Security Forum' - ediția a noua, eveniment dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale privind regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor, va avea loc joi și vineri în București. Forumul este organizat de New Strategy Center, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale