logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Student indian, refugiat din Ucraina: Nu voi uita niciodată zilele de la graniţă; ne rugăm pentru pace

Imagine din galeria Agerpres

Studenţii indieni refugiaţi din Ucraina, care petrec câteva zile în Bucureşti înainte de a se întoarce în ţara de origine, spun că nu vor uita niciodată momentele dificile de la graniţă, dar nici sprijinul oferit de voluntari.

Ei le mulţumesc autorităţilor române pentru faptul că le-au asigurat hrană, adăpost şi transport. Toţi sunt nerăbdători să se întoarcă în India, dar îi linişteşte gândul că au putut să comunice cu familiile şi că urmează să ia avionul spre casă.

În sala de sport a Colegiului Tehnologic "Viaceslav Harnaj" erau găzduiţi marţi 210 tineri, dar mai bine de jumătate au plecat între timp spre aeroport. Marţi seară, aproximativ 800 de persoane erau cazate în cele patru unităţi de învăţământ din Sectorul 1, unde au fost amenajate adăposturi pentru refugiaţii din Ucraina.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO



Unul dintre studenţii de la medicină din Viniţa (oraş din partea central-vestică a Ucrainei) spune că a aşteptat la graniţa ucraineană trei zile şi că au fost cele mai grele din viaţa sa.

"Nu am avut adăpost sau un loc unde să ne aşezăm. Eram acolo 3.000 - 4.000 de studenţi. Mulţumim voluntarilor ucraineni care ne-au ajutat cu mâncarea - datorită lor am rezistat timp de trei zile. Nu am dormit nici măcar 15 minute. În primele două nopţi au fost minus 5-7 grade, dar în ultima noapte cred că au fost minus 13-15 grade şi ningea. Mulţumim dr. Navdeep Singh şi Bikas Bhaiya, care au venit de la Viniţa în ultima zi şi au vorbit cu cei responsabili, pentru a ne permite să trecem. Nu voi uita niciodată acele trei zile, a fost foarte rău", spune el.

Deşi stă alături de alte câteva zeci de studenţi în sala de sport a Colegiului, el afirmă că acest loc este precum "un hotel de cinci stele", deoarece se simte în siguranţă şi i se oferă tot sprijinul necesar.

"Când am trecut graniţa, a fost de parcă am ajuns în rai. Nu dormisem trei zile, nu am avut adăpost, iar când am ajuns în România ne-au oferit tot ce aveam nevoie. După ce am stat în frig, aici parcă am fi într-un hotel de cinci stele. Ne oferă mâncare, ne întreabă mereu ce dorim. Vreau să mulţumim Ambasadei Indiei la Bucureşti, Guvernului român şi poporului român. Ne rugăm la Dumnezeu să se termine cât mai curând acest război. Le transmitem părinţilor şi prietenilor noştri că suntem în siguranţă. Suntem foarte bucuroşi că ne vom întoarce în curând în ţara noastră", adaugă tânărul.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO



El spune că până pe data de 25 februarie viaţa îşi urma cursul firesc în Ucraina şi că nimeni dintre cunoscuţii săi nu se aştepta la o invazie din partea forţelor ruse. Tânărul afirmă că se roagă pentru pace şi că doreşte să îşi reia cât mai curând studiile în Ucraina.

"Înainte de invazie, era linişte. Nu credeam că ar putea începe războiul, deoarece oamenii erau liniştiţi şi viaţa îşi urma cursul firesc. Nu era nimic care să anunţe războiul. Însă pe 25 februarie, la 7.00 dimineaţa, am auzit ştirile: începuse războiul, Rusia lansa atacuri aeriene. Când se auzeau sirenele, ne ascundeam în buncăre. Dorim să ne întoarcem în Ucraina când se va termina acest război - sperăm cât mai curând. Vom reveni la studii, ne vom întâlni cu colegii noştri. Suntem studenţi la Medicină şi avem potenţialul de a ne confrunta cu tot felul de situaţii. Ne vom ruga să se termine acest război şi ambele naţiuni să trăiască în pace", adaugă el.

Un alt student la Medicină, Piyush, din statul indian Maharashtra, spune că dificultăţile de la Vama Siret au apărut din cauza numărului mare de persoane care doreau să treacă graniţa.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO



"Cei de la frontieră nu se aşteptau să vină un număr atât de mare de oameni. În prima zi au fost 200, în a doua zi - 300, iar în a treia zi s-au adunat 3.000 de studenţi indieni la graniţă, dar şi alte naţionalităţi: egipteni, afgani, nigerieni. A fost foarte dificil pentru cei 10-20 de poliţişti de frontieră să gestioneze această situaţie. Era aglomerat şi toată lumea era panicată. Unii aveau nevoie de ajutor. Eram panicaţi, iar situaţia a fost greu de gestionat şi pentru ei, şi pentru noi", precizează el.

Piyush adaugă că a trebuit să parcurgă pe jos ultimii 12 kilometri până la graniţă, din cauza aglomeraţiei, dar că localnicii şi voluntarii le-au oferit hrană, aşteptându-i de-a lungul drumului.

"Am rezolvat un autobuz pentru 50 de oameni şi am pornit spre graniţă. A fost dificil, deoarece devenise foarte aglomerat, aşa că a trebuit să coborâm din autobuz şi să mergem pe jos 12 kilometri până la graniţă. Apoi am aşteptat acolo - 3.000 de oameni - ceea ce a fost foarte greu, pentru că erau minus 1-2 grade şi ningea. Dar localnicii ucraineni de acolo ne-au ajutat cu apă şi mâncare - sandwich-uri sau fructe. De-a lungul drumului, familii ne ofereau ajutor. Mulţi ucraineni ne-au ajutat, chiar şi când am ajuns la graniţă. Acolo trecerea era posibilă într-un anumit interval orar, dar erau oameni care ne ajutau cu pături, supă, sucuri", spune el.

Tânărul declară că o parte dintre studenţi s-au şi rănit, deoarece au căzut când se aflau pe marginea drumului. Adaugă că a fost o "situaţie de panică", dar că în România se simt în siguranţă.

"De la graniţă am fost preluat de către autorităţile române. Ne-au asigurat mâncare, apă, pături - toate cele necesare. Ne-au ajutat cu transportul. A fost bine după ce am trecut graniţa. Aici ne simţim în siguranţă. La graniţă nu ştiam care e situaţia. Am fost aduşi aici, am primit adăpost, paturi şi suntem bine îngrijiţi. Mulţi sunt îngrijoraţi, pentru că abia aşteaptă să ajungă acasă, dar având în vedere că suntem atât de mulţi cei care vor să ne întoarcem în India, trebuie să aşteptăm puţin. Românii ne ajută foarte mult, iar noi apreciem acest lucru şi le mulţumim tuturor", precizează el.

Raluca Tudor, şef serviciu în cadrul DGASPC Sector 1, declară că tinerii indieni au "o coeziune de grup extraordinară" şi că nu ezită să ofere o mână de ajutor, oricând au ocazia. Mulţi dintre ei sunt vegetarieni, iar în aceste zile au descoperit zacusca şi se pare că unora le place chiar mai mult decât orezul cu legume, pe care îl consumă în mod frecvent.

"Li se asigură hrană, asistenţă medicală, au apă, pături, paturi. Din partea noastră, de la Asistenţă socială, suntem prezenţi în fiecare adăpost al Sectorului 1, acordăm consiliere, în măsura în care este nevoie. Primele lor nevoi au fost legate de siguranţă şi securitate. În momentul în care s-au simţit în siguranţă, au început să doarmă. Familiile lor ştiu că ei sunt în siguranţă. Sunt tineri extraordinari, sunt foarte bine organizaţi. Ştiu unul de celălalt, au o coeziune de grup extraordinară, ajută la absolut tot ce este nevoie. Se autogospodăresc, ne-au ajutat să aranjăm paturile, pe măsură ce au plecat ceilalţi", spune Raluca Tudor.

Mulţi oameni din cartier au venit să întrebe dacă pot fi de ajutor, iar o parte dintre ei au adus ceai, cafea sau pizza. O ucraineancă s-a oferit să ajute cu traducerea, în măsura în care va fi necesar. Ea spunea că familia sa se află în Kiev şi că şi-ar fi dorit să o aducă în Bucureşti, dar că nu a reuşit. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 25-05-2025 15:45

Tulcea: Accident naval pe Dunăre - nouă persoane au scăpat cu viață după ce au fost răsturnate din barcă

Nouă persoane au scăpat cu viață dintr-un accident naval care a avut loc în cursul nopții pe Dunăre, după ce ambarcațiunea în care erau s-a lovit de o bucată de lemn aflată în apă, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Tulcea, printr-un comunicat de presă. 'La data de 25 mai 2025, în jurul orei 00:45 pol

Social 25-05-2025 14:37

Sibiu: Stitch, celebrul personaj Disney, vedeta Transilvania Tattoo Expo în cea de-a doua zi

Artistul tatuator Radu Sitaru, de la un salon din București, a reușit să realizeze cel mai bun tatuaj al celei de-a doua zi a convenției internaționale de tatuaje de la Sibiu, Transilvania Tattoo Expo, în care îl redă pe Stitch, celebrul personaj Disney, cum mănâncă un hamburger foarte mare. Artistul a lucrat două zile la ace

Administratie 25-05-2025 14:25

Capitala României, pe locul 34 din 36, în clasamentul european al 'străzilor școlare' și al pistelor de biciclete (ONG)

Bucureștiul se clasează pe locul 34 din 36 într-un clasament european al numărului de 'străzi școlare' și pistelor de biciclete protejate, iar o analiză de specialitate arată că rețeaua rutieră cu limite de 30 km/h cuprinde un sfert dintre străzile orașului, reiese dintr-o analiză întocmită de organizația Clean Cities, citată de Asociația 2Celsius

Social 25-05-2025 13:33

Harghita: Trei motopompe au fost repuse în funcțiune în zona Praid, în urma precipitațiilor din ultimele ore

Trei motopompe de mare capacitate au fost repuse în funcțiune, duminică, în zona Praid, după ce s-au înregistrat precipitații abundente și a crescut debitul pârâului Corund. Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, două motopompe de mare capacitate au fost repuse

Administratie 25-05-2025 13:29

Gorj: Ministrul Cseke Attila, desemnat 'Cetățean de onoare' al municipiului Târgu Jiu

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a primit, duminică, în cadrul unei ședințe festive, titlul de 'Cetățean de onoare' al municipiului Târgu Jiu. Distincția i-a fost conferită pentru rolul decisiv în dezvoltarea municipiului Târgu Jiu, îndeosebi a zonei centrale și a

Social 25-05-2025 13:06

Stradă inundată în municipiul Vaslui; pompierii intervin pentru evacuarea apei

O stradă din municipiul Vaslui a fost inundată în urma precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele ore, pompierii intervenind pentru evacuarea apei dintr-o curte. 'Detașamentul de Pompieri Vaslui intervine în municipiul Vaslui, pe strada Alexandru Vlahuță, pentru evacuarea apei acumulate în curtea unei

Social 25-05-2025 12:50

INHGA: Cod portocaliu de viituri cu posibile depășiri ale cotelor de apărare, până marți după-amiaza

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat, duminică, atenționarea de Cod portocaliu de viituri, emisă sâmbătă, pe râuri din opt județe. Conform hidrologilor, în intervalul 25 mai, ora 20:00 - 27 mai, ora 16:00, se vor înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți și pârai

Administratie 25-05-2025 11:28

Maramureș: Accesul rutier în Baia Mare, deviat după prăbușirea podului de pe drumul de centură

Traficul spre municipiul Baia Mare, conexiunea rutieră cu județele Satu Mare și Cluj, va fi deviat ca urmare a prăbușirii unei porțiuni de pod pe drumul de centură, a informat, duminică, primarul Doru Dăncuș. 'Este o situație care îi afectează în special pe băimăreni. Avem, așadar, obligația să ne implicăm prin toate mijloacele

Social 25-05-2025 10:15

Avertizare Cod portocaliu de cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului și răcire accentuată până miercuri

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod portocaliu de cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată până miercuri dimineața, ora 10:00. Astfel, în intervalul 25 mai, ora 10:00 - 28 mai, ora 10:00, în jumătatea de est a țării va ploua însemn

Social 25-05-2025 09:13

Neamț: Opt curți din localitățile Ion Creangă și Icușești, inundate de o viitură

Opt curți din localitățile Ion Creangă și Icușești au fost inundate de o viitură formată în urma precipitațiilor, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. 'Forțe și mijloace de intervenție de la SVSU Icușești, SVSU Ion Creangă și Detașamentul de pompieri Roman au intervenit pentru evacuarea apei din

Social 25-05-2025 09:10

Bacău: Două locuințe, trei autoturisme și un drum din Zăpodia, inundate de o viitură

Două locuințe, un beci, trei autoturisme și un drum sătesc din localitatea Zăpodia au fost afectate de o viitură care s-a produs în urma precipitațiilor abundente înregistrate sâmbătă, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău.  

Social 25-05-2025 08:55

Tulcea: Maratonul de vâslit și-a desemnat câștigătorii la categoria 'elite'

Ruben Sacrieriu, Andreea Botnariuc și Ciocârlie Herrero Janette sunt primii câștigători ai Maratonului internațional de vâslit Ivan Patzaichin, care se desfășoară sâmbătă și duminică, în Delta Dunării, între Tulcea și satul Mila 23, ei parcurgând pe apă cei 46 de kilometri ai primului traseu ecoturistic din rezervație, Delta

Social 24-05-2025 17:25

Jandarmeria Capitalei precizează că nu a fost notificată cu privire la un protest în Piața Constituției, după îndemnurile de pe TikTok

Jandarmeria Capitalei precizează, sâmbătă, că nu a fost notificată cu privire la desfășurarea unei adunări publice în Piața Constituției, așa cum prevede legea, după ce, pe rețeaua TikTok, au apărut mai multe clipuri video de mobilizare pentru un protest pe 26 mai, cu ocazia învestirii lui Nicușor Dan în funcția de președinte.

Administratie 24-05-2025 14:32

Vâlcea: Cseke Attila a inaugurat a doua creșă construită în Râmnicu Vâlcea prin programul 'Sfânta Ana'

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, cea de-a nouăsprezecea creșă construită în țară în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana', prin care Guvernul și-a propus să rezolve problema demografică din țară. Obiectivul a f

Social 24-05-2025 13:38

Neamț: Minor transportat la spital, după ce a fost lovit pe trecerea de pietoni de un șofer beat care a fugit

Un minor în vârstă de 16 ani a fost accidentat pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamț, de un autoturism condus de un șofer beat, care apoi a fugit de la fața locului, a informat, sâmbătă, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'S-a stabilit faptul că un minor în vârstă de 16 ani, în timp ce era