Capitala României, pe locul 34 din 36, în clasamentul european al 'străzilor școlare' și al pistelor de biciclete (ONG)

Bucureștiul se clasează pe locul 34 din 36 într-un clasament european al numărului de 'străzi școlare' și pistelor de biciclete protejate, iar o analiză de specialitate arată că rețeaua rutieră cu limite de 30 km/h cuprinde un sfert dintre străzile orașului, reiese dintr-o analiză întocmită de organizația Clean Cities, citată de Asociația 2Celsius.
Potrivit cercetării, la nivel european, Paris a devenit cel mai bun oraș din Europa pentru pedalare și deplasare independentă în cazul copiilor.
Clasamentul întocmit de rețeaua europeană non-guvernamentală Clean Cities are pe următoarele locuri orașe ca Amsterdam, Anvers, Bruxelles, Lyon și Helsinki.
Capitala României ocupă locul 34 din 36 în primul clasament european al orașelor prietenoase cu copiii la capitolul mobilitate, cu scorul de 2,2/30 (calificativ F).
'Bucureștiul are zero 'străzi școlare' amenajate lângă cele 169 de școli primare din București. Doar 25% din rețeaua rutieră este sub limita de 30 km/h, față de aproape 90% la Paris. Pistele protejate pentru biciclete au o lungime de 25 km (1% din rețeaua de străzi), de 30 de ori mai puțin decât la Helsinki', se menționează într-un comunicat de presă al Asociației 2Celsius.
Ierarhia se bazează pe date oficiale colectate de Clean Cities în colaborare cu ONG-uri și autorități locale din țările analizate. Pe durata studiului au fost analizați trei indicatori care reflectă îndeaproape recomandările ONU și ale altor experți pentru orașe și mobilitate prietenoase copiilor - un grup deosebit de vulnerabil: străzi școlare la școli primare, piste de biciclete protejate și limite urbane de viteză de 30 km/h, care reduc poluarea și accidentele.
'Copiii sunt, astăzi, mai puțin liberi să se deplaseze și mai puțin activi decât altădată, în special fetele. Clasamentul nostru arată însă că părinții, profesorii și administrațiile locale pot face progrese rapide și semnificative. O plimbare prin Paris astăzi este o gură de aer proaspăt față de situația de acum zece ani. Este nevoie de viziune, leadership și investiții constante, dar majoritatea orașelor pot și ar trebui să parcurgă același drum', a declarat, în comunicat, Barbara Stoll, director senior la Clean Cities Campaign.
'Pionierii de lungă durată ai mobilității urbane progresiste, precum Amsterdam (locul 2, calificativ B) și Copenhaga (locul 11, C), rămân în top. În același timp, Paris, Bruxelles (locul 4, C) și Londra (locul 14, C) au urcat rapid în clasament datorită măsurilor recente. Atât 'campionii' vechi, cât și cei noi își datorează succesul liderilor locali dedicați, a constatat Clean Cities - un factor care poate anula diferențele tradiționale dintre nord și sud, vest și est sau nivelurile de venit. Politicile naționale contează mai puțin: orașe din aceeași țară pot avea poziții foarte diferite. Italia, de pildă, are Bologna (locul 16, C) drept cel mai bun performer, în timp ce Florența (29, E) și Roma (32, E) sunt la coada clasamentului. În Spania, Barcelona (7, C) stă mult mai bine decât Madrid (26, D) și Zaragoza (28, D)', notează organizația.
Pe de altă parte, Germania și Polonia nu au orașe în primele zece, 'din pricina culturii auto persistente și a faptului că administrațiile locale nu controlează integral limitele de viteză și parcarea', însă leadershipul puternic a ajutat München (locul 12, C) și Wroclaw (20, D) să urce în clasament.
'Zece orașe nu au nicio stradă școlară, iar în majoritatea locurilor unde există, restricțiile se aplică doar la orele de intrare/ieșire, nu ca pietonalizare permanentă. În cinci orașe, sub 10 % din străzi au limită de 30 km/h, iar pistele de biciclete protejate rămân rare: acoperă în medie doar 17 % din rețeaua rutieră a celor 36 de orașe', susțin realizatorii analizei de specialitate.
În contextul în care capitala României se află pe locul 34 din 36 în noul 'Child-Friendly Mobility City Ranking 2025', experții 2Celsius susțin că orașul are toate ingredientele pentru un salt spectaculos în următorii trei ani în cursa europeană pentru mobilitate prietenoasă copiilor.
'Copiii din Capitală pierd zilnic șansa de a merge pe jos sau cu bicicleta în siguranță. Experiența Parisului arată că transformarea este posibilă în câțiva ani, cu voință politică și investiții susținute', susține Mihai Stoica, director executiv al Asociației 2Celsius.
Pe lista recomandărilor din partea specialiștilor se regăsesc: generalizarea limitei 30 km/h pe toate străzile secundare și în jurul școlilor - reducerea semnificativă a accidentelor ușoare (experiența Bologna); implementarea a 30 'străzi școlare' permanente până la finalul lui 2028 (+9 puncte la indicatorul 'School Streets'); crearea unei rețele de 100 km de piste protejate, un 'Inel Verde pentru Copii' pe bulevarde majore, conectând școlile, parcurile și metroul (+1 punct la indicatorul 'Protected Cycling Infrastructure'); realizarea unei platforme online de feedback unde părinții pot vota următoarea stradă de transformat - pentru transparență și suport civic continuu. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Badea, editor: Cristian Anghelache, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gorj: Ministrul Cseke Attila, desemnat 'Cetățean de onoare' al municipiului Târgu Jiu
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a primit, duminică, în cadrul unei ședințe festive, titlul de 'Cetățean de onoare' al municipiului Târgu Jiu. Distincția i-a fost conferită pentru rolul decisiv în dezvoltarea municipiului Târgu Jiu, îndeosebi a zonei centrale și a
Maramureș: Accesul rutier în Baia Mare, deviat după prăbușirea podului de pe drumul de centură
Traficul spre municipiul Baia Mare, conexiunea rutieră cu județele Satu Mare și Cluj, va fi deviat ca urmare a prăbușirii unei porțiuni de pod pe drumul de centură, a informat, duminică, primarul Doru Dăncuș. 'Este o situație care îi afectează în special pe băimăreni. Avem, așadar, obligația să ne implicăm prin toate mijloacele
Vâlcea: Cseke Attila a inaugurat a doua creșă construită în Râmnicu Vâlcea prin programul 'Sfânta Ana'
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, cea de-a nouăsprezecea creșă construită în țară în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana', prin care Guvernul și-a propus să rezolve problema demografică din țară. Obiectivul a f
Arad: Proiecte de milioane de euro pentru modernizarea falezei Crișului Alb și amenajarea de spații vezi, la Ineu
Trei proiecte, cu o valoare totală de aproximativ opt milioane de euro, care vizează amenajarea falezei Crișului Alb în centrul orașului Ineu, realizarea unui parc de distracții și a unui parc cu locuri de joacă pentru copii, vor fi implementate în următoarea perioadă de administrația locală, care a obținut finanțări europene. Prim
Nicușor Dan: Vreau să mă implic, în calitate de cetățean, în dezbaterea pe Planul Urbanistic General al Capitalei
Președintele ales, Nicușor Dan, și-a exprimat intenția de a se implica în dezbaterile privind viitorul Plan Urbanistic General al Capitalei. Precizările au fost făcute vineri, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului General al Municipiului București la care Nicușor Dan a luat parte în calitate de primar al Capitalei.
Stelian Bujduveanu (PNL) va fi primarul general interimar al Capitalei
Stelian Bujduveanu (PNL) va exercita începând de luni calitatea de primar interimar al Capitalei, odată ce va intra în vigoare demisia președintelui ales, Nicușor Dan. Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri o hotărâre în baza căruia viceprimarul Stelian Bujduveanu exercită primul calitatea de înlocu
Demisia lui Nicușor Dan din funcția de primar al Capitalei intră luni în vigoare
Nicușor Dan, câștigătorul alegerilor prezidențiale din 18 mai, și-a înaintat demisia din funcția de primar general al Capitalei, începând cu data de 26 mai. Anunțul a fost făcut, vineri, în cadrul ședinței Consiliului General al Capitalei. 'Vreau să aduc la cunoștința Consiliului General că &ici
Maramureș: 28 de proiecte cu finanțare europeană pentru Baia Mare
Cele 28 de proiecte de investiții, în valoare de peste 800 de milioane de lei, pentru care administrația locală solicită fonduri au fost evaluate de către experții Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, a informat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. '28 de proiecte în valoare de peste 800 de milioane de
Ședință CGMB: Stelian Bujduveanu ar putea deveni primar interimar al Capitalei
Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) ar putea deveni primar interimar al Capitalei, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în ședința de vineri a Consiliului General al Municipiului București. Ședința extraordinară a fost convocată de primarul general, Nicușor Dan, câștigător al alegerilor prezidențial
Boloș: Vrem un PNRR implementabil; Comisia Europeană a ținut cont de pozițiile noastre și a solicitat documentații suplimentare
Autoritățile române îți doresc un PNRR implementabil, astfel încât atunci când realitățile din teren se schimbă să poată fi solicitată o adaptare în consecință, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Am revenit azi cu o actualizare, așa cum am promis, după discuțiile tehnice cu reprezenta
Tanczos Barna: Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp
Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp posibil, care să ducă mai departe măsurile de reducere a cheltuielilor și de consolidare fiscală, iar până atunci Ministerul Finanțelor asigură acest interimat în care asigurăm plata salariilor, pensiilor și a investițiilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care s-a înt&ac
Iași: Peste 140 de autobuze, dotate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune
Un număr de 140 de autobuze aparținând Companiei de Transport Public (CTP) Iași au fost echipate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune pentru siguranța pasagerilor, pietonilor și bicicliștilor. Mijloacele de transport au fost echipate prin proiectul european de 'Sisteme de avertizare și asistență anticoliziune pentru conducă
Nanu (MF): Avem aproape 50% din necesarul de finanțare asigurat
Ministerul de Finanțe are asigurat aproape jumătate din necesarul de finanțare, a declarat, joi, directorul general al Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu, la evenimentul de listare a noilor titluri de stat Fidelis. 'Noi, ca în fiecare an, încercăm să fim prudenți pe asigurarea finanțării. Deja avem aproape 50% din necesarul de finanțare asigurat
Președintele CJ Galați: Se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste râul Bujoru, afectat de inundații
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, joi, că se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste râul Bujoru, de pe DJ 242H, afectat de inundațiile din toamna trecută. 'În localitatea Lunca din comuna Jorăști, pe DJ 242H, se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste r&aci