REPORTAJ Specialişti constănţeni, în sprijinul copiilor cu cerinţe speciale din satele tulcene

Părinţi şi cadre didactice din diferite comune ale judeţului Tulcea participă, în această perioadă, la sesiuni de informare susţinute de specialişti din judeţul Constanţa pentru a veni în sprijinul copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) şi a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă părinţii acestor copii, în contextul în care reţeaua de specialişti ai statului este insuficient dezvoltată.
Proiectul "Împreună", iniţiat de asociaţia euRespect, a început anul trecut şi are trei componente, amenajarea unui cabinet de logopedie dotat cu materiale adaptate copiilor cu sau fără CES, sesiuni de informare pentru cadrele didactice şi sesiuni de sprijin pentru părinţi.
Foto: (c) Asociaţia euRespect
"Am încercat să creăm un spaţiu al dialogului, al unei comunicări care să ne ajute pe toţi să lucrăm mai eficient cu aceşti copii, să le înţelegem mai bine nevoile şi să-i însoţim cu mai multă empatie şi compasiune pe drumul acesta pe care-l au de parcurs în şcoală şi în viaţă. Nu este un proiect de anvergură, dar avem convingerea că va fi un proiect de impact direct proporţional cu numărul cadrelor didactice care au participat la sesiunile de formare", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele asociaţiei euRespect, Gentilia Zenovei-Balaban.
Cabinetul de logopedie a fost amenajat în grădiniţa din satul Jurilovca, iar sesiunile de informare a cadrelor didactice din comunele Ceamurlia de Jos, Sarichioi şi Jurilovca se apropie de final, ele fiind susţinute de psihologul clinician al centrului Suita din Constanţa, Ionuţ Ivăncescu.
"În comunităţile mai mici, putem face lucrurile să funcţioneze mai repede. Am încercat asemenea proiecte în judeţul Constanţa şi am dat peste uşi închise. Sperăm să creăm un model cu rezultate concrete şi să perpetuăm acest model şi în alte judeţe. Acum, suntem extrem de puţini pregătiţi să lucrăm cu copiii cu CES, dar ce m-a bucurat a fost dorinţa de a descoperi, de a învăţa. Am fost sunat în privat de profesori care nu au putut ajunge la curs, dar care au cerut detalii. Acest lucru care m-a bucurat, pentru că ăsta ne este scopul, ca informaţia să ajungă la cât mai multe persoane", a afirmat psihoterapeutul, Ionuţ Ivăncescu.
Cursurile cu cadrele didactice din cele trei comune tulcene au avut la bază situaţiile întâmpinate în clase, iar pe baza lor profesorii au primit recomandări.
"În acest an şcolar, mi-am dat seama că în clasă am doi copii speciali, unul din spectrul autist, iar celălalt din spectrul ADHD. Primul lucru cu care m-am confruntat a fost un caz de furie exagerată. La un moment dat, copilul se şi bloca şi trebuia intervenit. Accesele acestea de furie se manifestau prin a lovi cu pumnul în perete şi a rămâne blocat. Am învăţat de la cursuri şi am aplicat modalităţile recomandate de terapeuţi. Au funcţionat şi pot spune că suntem pe drumul cel bun. Celălalt copil aştepta semnul meu înainte de a începe orice activitate şi validarea după fiecare cerinţă. Rămâne în urmă şi îi acord timp suplimentar", a afirmat profesoara Mirela Popov de la şcoala generală din comuna Ceamurlia de Jos.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
Cursurile de consiliere pentru cadrele didactice au fost găzduite de şcoala generală din comuna Jurilovca, acolo unde, din 343 de elevi, 21 au certificate CES.
"Avem norocul să avem în şcoală un profesor itinerant, un profesor consilier şcolar şi un logoped. Cu ajutorul lor, facem programe adaptate nevoilor acestor copii. Sunt puţine cursurile care ating aceste obiective ale şcolii şi la care participă specialişti. Avem 21 de copii cu certificate CES, dar sunt mulţi elevi ai căror părinţi refuză să-i diagnosticheze, elevi care nu sunt integraţi în totalitate şi care au nevoie de terapie şi de o altfel de abordare la sala de curs. Părinţii spun că nu e nicio problemă şi refuză să accepte ideea că copilul lor este unul special şi are nevoie de o abordare diferită", a declarat directorul şcolii generale din comuna Jurilovca, Sofica Belu.
Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) a eliberat circa 320 de certificate CES anul şcolar trecut, după o procedură care a început uneori de la observaţiile cadrelor didactice.
"Este o realitate faptul că avem posturile normate şi sunt normate la un număr foarte mare de copii. Numai dacă mă gândesc la colega mea de aici (din Jurilovca - n.r.), are un post care e alcătuit din şapte sau opt unităţi şcolare. Trebuie să împartă 14 ore de consilier în opt şcoli. Dacă în Jurilovca are şase ore, iar dumneavoastră aveţi 10 copii cu CES, nici măcar într-o săptămână nu se poate ocupa de toţi. Dar să nu uităm că alţi 300-400 de elevi din aceste şcoli au nevoie de consilier, că este nevoie de prevenţie. Este greu, pentru că sistemul încă nu e pregătit pentru a lucra la un nivel foarte înalt pentru a obţine rezultatele pe care ni le dorim, dar e bine că se fac paşi mărunţi", a declarat directorul CJRAE, Carmina Lidia Butoi.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
Ea a semnalat faptul că în ultima perioadă cazurile de copii cu CES sunt tot mai grave şi a subliniat nevoia de empatie din partea tuturor celor aflaţi în apropierea persoanelor cu situaţii deosebite.
"Sunt cazuri din ce în ce mai grave, copii cu un coeficient de inteligenţă şi un nivel de dezvoltare din ce în ce mai scăzut, mulţi copii cu tulburări din spectrul autist. Timpul este prima resursă care ne lipseşte. Nu toţi părinţii înţeleg situaţia în care sunt familiile copiilor cu CES şi nu toţi copiii acceptă această diversitate şi faptul că, având în clasă un copil cu CES, proprii lor copii nu au parte poate de acel nivel de educaţie la care se aşteaptă şi nici de atât de multă atenţie din partea cadrului didactic, nu acceptă acele crize şi aici apar discuţii. Cred că trebuie să lucrăm foarte mult pentru sensibilizarea părinţilor", a adăugat Carmina Lidia Butoi.
În opinia ei, principala provocare a specialiştilor din domeniu este lipsa resursei umane.
"Dacă am avea resursa necesară, legislaţia nu ar avea hibe prea mari. Din păcate, resursa lipseşte, nu sunt consilieri în fiecare unitate şcolară, nu sunt consilieri itineranţi, cadrele didactice nu sunt pregătite să lucreze cu aceşti copii. Trebuie investit în resursa umană", a menţionat directorul CJRAE.
Pe lângă problemele legate de resursa umană specializată, parcursul dificil necesar obţinerii certificatului CES este o altă provocare, de data aceasta pentru părinţi.
Practic, un părinte care doreşte să obţină un certificat CES pentru copil, adică 500 de lei pe lună, obţine fişa psihopedagogică de la profesor, apoi trebuie să sune la un neuropsihiatru şi un psiholog pentru programarea evaluării. În baza trimiterii obţinute de la medicul de familie pentru evaluarea neuropsihiatrică, cu fişa psihopedagogică şi adeverinţa de elev luate de la şcoală, el trebuie să meargă cu cel mic la evaluare.
În caz de posibil CES, părintele trebuie să facă un nou drum la CJRAE cu certificatul primit în urma evaluării, solicită o anchetă socială de la primărie şi o fişă medicală de la medicul de familie, iar apoi depune dosarul la CJRAE. Abia această instituţie evaluează copilul şi emite certificat CES, iar apoi centrul alocă profesor de sprijin şi logoped pentru elev. Aceştia, împreună cu dirigintele sau învăţătorul, realizează programa adaptată pentru copilului.
Chiar dacă certificatul CES facilitează accesul la educaţie, puţini părinţi din mediul rural îşi permit din punct de vedere financiar să facă toţi paşii impuşi de legislaţie şi tot drumul devine imposibil atunci când copilul are doar un singur părinte.
"La centrul nostru, vin mai mult părinţi din mediul urban. Părinţii din mediul rural vin mai neclarificaţi, ei având mai puţin acces la informaţii. Mulţi vin sprijiniţi de primării şi chiar au fost cazuri în care autoritatea locală a asigurat transportul copiilor", a declarat Geanina Stasencu, coordonatoarea Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, o altă instituţie care are drept obiective adaptarea şcolară şi integrarea socială a copiilor.
Puţini sunt părinţii care şi-au dat seama că este foarte uşor să rămâi într-o fază de negare sau de frustrare şi mai greu este să lupţi şi să încerci să schimbi mentalităţile, dar iniţiatoarea proiectului din Jurilovca face parte dintre ei.
"Când copilul meu a primit acest diagnostic de tulburare din spectrul autist pe o bucată de hârtie, am simţit efectiv că ne aflăm pe marginea unei prăpăstii şi nu ştim ce ne aşteaptă. A fost o perioadă foarte dificilă pentru noi aşa cum e cu siguranţă pentru toţi părinţii care au copii foarte mici şi îşi dau seama că acolo e o problemă pe care nu o pot înţelege şi pe care nu ştiu cum să o gestioneze. Îşi dau seama că nu e o nicio structură de suport pentru ei şi că nu au foarte multe posibilităţi să comunice cu oameni care să-i îndrume", a menţionat Gentilia Zenovei-Balaban.
Pentru familia ei, speranţa a venit în timpul unei discuţii telefonice.
"Pentru mine, ca părinte, a fost definitoriu când am hotărât să cer ajutor. Ajutorul a venit din partea unei persoane pe care nu am cunoscut-o niciodată, care mi-a răspuns la telefon şi care mi-a vorbit o singură dată două ore la telefon despre noua situaţie în care mă aflu, mi-a explicat ce mă aşteaptă, ce aş putea să fac şi mi-a spus că există foarte multe satisfacţii şi foarte multă lumină şi pe acest drum pe care mergem şi noi. Lucrul acesta mi-a dat putere şi sunt absolut sigură că tipul acesta de conversaţie trebuie să-l avem unii cu alţii, la toate nivelurile, şi când intrăm în şcoală, şi când vorbim cu cadrele didactice, iar tipul acesta de comunicare şi de deschidere cred că ar putea să ne ajute pe toţi să creştem nişte copii mai echilibraţi şi mai fericiţi", a mai spus Gentilia Zenovei-Balaban.
În opinia ei, procesul de facilitare a accesului la educaţie a copiilor cu CES este îngreunat de birocraţie.
"Sunt foarte mulţi actori implicaţi în acest proces de integrare a copiilor cu CES. Fiind foarte mulţi, ajung să-şi îngreuneze parcursul sau situaţia unii altora. Trebuie să simplificăm foarte mult lucrurile şi trebuie să învăţăm să lucrăm împreună. La nivel naţional, totul este legat de birocraţie. (...) Nu ştiu dacă putem să facem foarte multe pentru a schimba un întreg sistem, dar putem vorbi despre asta, putem să ne conectăm, să lucrăm împreună şi, de la nivelul comunităţilor mici, în care încercăm să avem un impact durabil, cred că putem să angrenăm progresiv şi instituţiile responsabile şi poate reuşim să ajungem cu mesajele noastre şi la nivel central. (...) Este nevoie de resurse pentru profesorii de sprijin, ei trebuie să fie prezenţi în şcolile din mediul rural şi să-i ajute pe profesori în sălile de clasă", a menţionat preşedintele asociaţiei euRespect.
Proiectul "Împreună" este susţinut financiar de Fundaţia Orange în cadrul programului "Susţine un ONG" şi continuă la Jurilovca în parteneriat cu şcolile gimnaziale din comunele Ceamurlia de Jos, Sarichioi şi Jurilovca, dar şi cu Primăria comunei Jurilovca.
Foto: (c) Asociaţia euRespect/facebook.com
Sesiunile de informare pentru cadrele didactice s-au încheiat şi urmează să înceapă sesiunile de informare pentru părinţi şi atelierele cu copii. Teoretic, proiectul se va încheia luna viitoare, însă practic el ar putea continua cu sprijinul specialiştilor din municipiul Constanţa.
"Vom discuta pe marginea următoarelor proiecte. Putem contura foarte multe. Unul ar fi ca la Constanţa să construiesc o echipă din cel puţin trei specialişti cu care să revenim o dată la trei luni în judeţ pentru a face evaluare şi programe de integrare pentru aceşti copii", a precizat psihoterapeutul Ionuţ Ivăncescu. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu