logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/ Elevii din Harghita, provocaţi la lectură de persoane publice; o altfel de lecţie de Limba şi literatura română

Image

Mai multe persoane publice au acceptat provocarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita de a fi modele pentru promovarea lecturii, în cadrul unui proiect derulat cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, ministrul Tanczos Barna recomandându-le elevilor să citească romanul "Baltagul", de Mihail Sadoveanu, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, încurajându-i să descopere "Romanul adolescentului miop", cartea lui Mircea Eliade.

 

 

Evenimentul intitulat "Provocare la lectură - Ora de limba şi literatura română...altfel" s-a adresat elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal, secţia română şi secţia maghiară, s-a desfăşurat în mediul online, iar la el au participat aproximativ cinci mii de elevi din tot judeţul.

Iniţiatoarea proiectului, inspectorul de Limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă, a dezvăluit că toţi invitaţii au legătură cu Harghita şi toţi îşi fac meseria cu pasiune.

Rând pe rând, cei zece invitaţi le-au vorbit copiilor despre importanţa lecturii, dar şi despre cărţile care le-au plăcut pe vremea când erau elevi sau mai târziu, când au descoperit anumiţi autori.

Printre cei care au participat la proiect s-a numărat şi ministrul Mediului, Tanczos Barna, care, din biroul său de la Bucureşti, a mărturisit că dintre cărţile obligatorii de la şcoală i-a plăcut romanul "Baltagul", de Mihail Sadoveanu, întrucât l-a atras acţiunea, care semăna "cu a unui film western".

 

Tanczos Barna i-a îndemnat pe elevi să citească şi să găsească lecturi atractive, iar copiilor maghiari le-a spus că pot începe cu articole scurte de ziar sau chiar cu subtitrarea unor filme. În ciuda faptului că acum sunt preferate filmuleţele pe Youtube sau pe TikTok, "citirea unei cărţi frumoase lasă amintiri frumoase" - le-a transmis ministrul.

"Începeţi să citiţi, poate articole scurte, dar să citiţi, să aflaţi despre lume citind şi în limba română. Sau, un alt exerciţiu, dacă vă uitaţi la filme, porniţi subtitrarea în limba română, pentru că sunt foarte multe filme, englezeşti sau în alte limbi, pe care nu le înţelegeţi şi atunci, de ce nu, începeţi să citiţi subtitrarea. Este greu la început, merge textul foarte repede, dar este un exerciţiu bun şi puteţi începe şi aşa. Încă o dată, 'Baltagul' mie de aceea mi-a plăcut (pentru acţiune - n.r.) şi v-aş recomanda să citiţi o carte în limba română şi să vă căutaţi cărţi care oferă acţiune (...). Dacă nu puteţi porni cu o carte groasă, porniţi cu un ziar mai subţire şi cu articole scurte sau încercaţi să porniţi subtitrarea la câte un film", le-a spus ministrul Tanczos Barna.

Printre invitaţi s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care le-a recomandat copiilor "Romanul adolescentului miop", de Mircea Eliade, şi şi-a amintit că a scris şi el, în liceu, o autobiografie, pe care o reciteşte uneori şi îşi aduce aminte cu plăcere de amintirile din acea perioadă.

 

 

"Interesul pentru lectură se dezvoltă, eu cred, încetul cu încetul, începând din familie, apoi în şcoală, urmând apoi noi, cei care putem deveni exemple de urmat pentru generaţiile de tineri. Dragostea pentru lectură trebuie să pornească din suflet, din interior şi trebuie o decizie proprie de a începe", le-a spus el elevilor.

Potrivit preşedintelui CJ Harghita, cărţile dezvoltă imaginaţia, modelează personalitatea, dezvoltă empatia, abilităţile de comunicare sau gândirea critică, acestea fiind doar câteva argumente pentru a-i provoca la lectură pe participaţi.

Un alt invitat la această acţiune a fost inspectorul şcolar general Demeter Levente, care le-a recomandat copiilor să citească "Băieţii din strada Pál", roman semnat de scriitorul maghiar Ferenc Molnár, pe care l-a catalogat ca fiind ''o experienţă de lectură definitorie, nu numai pentru copilăria sa, ci şi pentru iubirea de a citi, până în ziua de astăzi".

 

 

De asemenea, medicul epidemiolog Sergiu Sîngeorzan a mărturisit că a descoperit pasiunea lecturii târziu, la 30 de ani, chiar dacă a citit în timpul studiilor toate cărţile şi cursurile de care are nevoie, şi le-a recomandat copiilor cartea lui Lorand Soares Szasz, "De la grădinar la business coach", îndemnându-i să-şi formeze obiceiul de a citi câteva pagini în fiecare zi, pentru că vor avea numai de câştigat.

Printre cei care i-au provocat pe copii la lectură s-au numărat şi actriţa Fincziski Andrea, din Odorheiu Secuiesc, care a propus cartea lui Daniel Keys, "Flori pentru Algernon", "care ne învaţă să fim mai sensibili faţă de oamenii care nu au posibilitatea ori intelectuală sau socială de a învăţa", procurorul Amalia Jere, care le-a recomandat copiilor cartea scrisă de Agatha Christie - "Moarte pe Nil" şi i-a încurajat să citească, pentru a-şi dezvolta imaginaţia, jurnalistul Cătălin Nunu, care a propus cartea "Banii în mişcare", a lui Iancu Guda, dar şi şeful Poliţiei din Odorheiu Secuiesc, Szanto Mihaly, care a venit cu două propuneri de lectură semnate de Jose Rodrigues Dos Santos - "Semn de viaţă" şi "Formula lui Dumnezeu".

Invitat special a fost şi actorul Pavel Bartoş, originar din Miercurea Ciuc, care, la rândul său, i-a îndemnat pe copii să citească şi să recitească, pentru a înţelege, punctând faptul că în meseria pe care o practică, în special în televiziune, cititul înseamnă evoluţie, pentru că îi îmbogăţeşte vocabularul.

Acţiunea dedicată Zilei Naţionale a Lecturii a fost încheiată de părintele franciscan Bojte Csaba, cel care conduce Fundaţia Sfântul Francisc, prin intermediul căreia are grijă de copii orfani sau aflaţi în situaţie materială precară.

Acesta le-a recomandat copiilor să citească Sfânta Scriptură, despre care a spus că este ca o busolă, care îi ghidează în viaţă.

 

 

"Merită să citim, să deschidem o carte, dar mai ales Cartea Cărţii - Sfânta Scriptură, să o luaţi în mână şi să citiţi. Că autorul acestei cărţi nu este prea departe de noi, este în inima noastră. Şi cuvântul Domnului schimbă viaţa noastră. Este ca o busolă care ne arată în ce direcţie să mergem, ce vorbe să spunem şi eu zic că este o carte foarte importantă şi foarte interesantă", a arătat părintele franciscan.

La proiectul ISJ Harghita au participat 131 de şcoli, cu aproximativ cinci mii de elevi, care timp de două ore au urmărit online recomandările la lectură ale invitaţilor.

Iniţiatoarea proiectului, Manuela Nicoleta Stîngă, a declarat pentru AGERPRES că au fost momente fascinante, iar copiii şi adulţii, deopotrivă, s-au simţit ca la spectacol.


"Invitaţii, cu siguranţă, au atins sufletele copiilor. Întâmplător sau nu, ideea 'Orei de limba şi literatura română... altfel' porneşte 'din dragoste', mai mult decât o senzaţie pe care ultimul nostru invitat a transmis-o. Au fost momente fascinante, cărţile alese erau un mister chiar şi pentru mine. Am ascultat în rând cu toţi copiii şi, aşa cum mi-au transmis şi alţi colegi, chiar m-am simţit ca la un spectacol, cu bilete în primul rând. Poate că am fost scenarist, regizor, actor, inginer de sunet şi de imagine, IT-ist începător, totuşi, spectacolul a fost, chiar şi pentru mine, o surpriză. Invitaţii - nemaipomeniţi, modele umane. Personal, m-am simţit provocată de fiecare dintre ei. Am citit majoritatea cărţilor prezentate, dar, ca întotdeauna, îmi dau seama că au mai rămas câteva. Mi-am notat numele autorilor şi titlurile. Ştiu ce voi face în următorul moment liber", a afirmat Manuela Nicoleta Stîngă.

Proiectul va continua şi în perioada următoare. Elevii care s-au simţit provocaţi de o anume carte sau de un anumit invitat au la dispoziţie 30 de zile pentru a o citi, în timpul liber, lectura putând să se facă şi în limba maghiară.

Profesorii vor iniţia discuţii pe tema cărţilor alese, iar elevii vor redacta, în limba română, o scrisoare adresată invitatului care i-a provocat la lectură.

Scrisorile vor fi scanate şi vor fi trimise Inspectoratului Şcolar, iar invitaţii vor alege maximum trei scrisori care le-au atras atenţia şi vor transmite inspectorului de specialitate numele autorilor şi şcoala de provenienţă.

Elevii selectaţi şi profesorii lor coordonatori vor primi bilete de acces la un centru spa din Odorheiu Secuiesc. AGERPRES/ (AS - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Inspectoratul Școlar Județean Harghita / Facebook, Tánczos Barna/Facebook

Afisari: 48

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu