logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Fabrica de cărămizi din sticlă reciclată are noi produse ecologice

Image

O societate din municipiul Tulcea a început demersurile pentru omologarea a două noi materiale ecologice de construcţii după ce, în anul 2019, a obţinut premiul I la Salonul de inventică Ugal Invent, organizat de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, iar anul trecut a mai certificat un nou tip de glasbeton.

Premiul a fost decernat directorilor Ionuţ Tudorache şi Alexandru Lescai care, după opt ani de cercetări, au realizat bolţari sau blocheţi din beton ecologic cu până la 64% sticlă reciclată în compoziţie.

"Deşeul din sticlă este singurul care se poate recicla la infinit, dar în producerea altor sticle. Nu ştiu dacă acum, în România, mai există o unitate care să producă sticlă şi care să aibă nevoie de materie primă. În schimb, deşeurile din sticlă sunt mult mai multe decât capacitatea de producţie. Şi atunci, trebuie să dăm o altă destinaţie acestui deşeu, să îl reciclăm", a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Lescai.

 



El a mai spus că utilizarea sticlei reciclate în fabricarea bolţarilor salvează albiile râurilor din care se exploatează nisipul şi pietrişul, agregate naturale necesare în procesul de fabricare a materialelor de construcţie clasice.

"După ce am reuşit la Festivalul de inventică din Galaţi, am primit felicitări din toate direcţiile şi am reuşit să ne mărim numărul de produse fabricate, iar cererea este în continuă creştere, pentru că acest tip de beton şi aceste produse sunt cu 25% mai ieftine decât majoritatea produselor clasice", a menţionat Lescai.


La rândul său, directorul societăţii regionale de salubrizare, Ionuţ Tudorache, a precizat că pavelele care conţin sticlă reciclată au fost şi ele certificate anul trecut.

"Avem certificate trei tipuri de pavele. Acest glasbeton a obţinut agrementul tehnic şi mândria noastră este că performanţele sunt de trei până la şase ori mai bune decât aceeaşi clasă de beton care foloseşte agregate naturale. Dacă în mod normal, un tip de beton rezistă la 50 de cicluri de îngheţ-dezgheţ, noi am trecut 150 asemenea cicluri. Pavelele au până la 70% sticlă reciclată în compoziţie", a afirmat Ionuţ Tudorache.

Sticla reciclată folosită în procesul de producere a noilor materiale de construcţii provine de la firma de salubrizare şi este rezultatul activităţii unei instalaţii specifice portavioanelor NATO.

"Firma care ne furnizează materia primă are un imploder specific portavioanelor flotei NATO, imploder care generează trei categorii de produse, înlocuitor de nisip, pietrişul fin şi pietriş, produse cu o oarecare limitare în ceea ce priveşte sustenabilitatea, având în vedere că se exploatează din albiile râurilor. Portavioanele sunt nişte mici oraşe plutitoare care trebuie să respecte principiul 'zero waste', iar pe acelaşi principiu funcţionează şi maşinăria asta. În ea intră sticlă de diferite forme şi dimensiuni, stabileşte un grad de implozie controlată din care rezultă granule din sticlă care seamănă foarte mult cu cioburile de sticlă. Spre deosebire de ele, granulele nu taie. Ele sunt rotunjite la scară industrială şi nu pot răni. Maşinăria nu există nicăieri pe piaţă. Este un produs de nişă care a fost destul de greu de obţinut. Odată ce am învăţat să-l operăm, obţinem rezultate pe bandă rulantă", a declarat directorul fabricii de cărămizi din sticlă, Andrei Gurei.

 



Produsul care încorporează sticla reciclată are calităţi mai bune decât cele ale majorităţii produselor similare clasice.

"Bolţarii noştri sunt de la 1,5 până la 2,5 mai rezistenţi decât orice produs echivalent, bolţari normali din beton şi pietriş şi poate BCA-ul. La testele de ignifugare, au avut ca rezultat un coeficient de 1,5-2,5. La testele de încovoiere şi despicare, rezultatele sunt foarte bune. Există instalaţii automate care fac aceste teste, dar în limbaj popular vă spun că, dacă dăm drumul unui bolţar clasic de pe remorca unui tractor, el se va sfărâma când va ajunge jos. Un bolţar din sticlă reciclată se va ciobi la un colţişor şi va rămâne integru ca structură", a mai spus Gurei.

Bolţarii şi pavelele din sticlă reciclată sunt doar primele materiale ecologice de construcţie omologate.

"Avem în omologare două tipuri de borduri, dar şi două tipuri de blocuri de beton de 180/ 60/60, tip Lego, foarte uşor de manevrat, ceea ce reduce foarte mult timpul de punere în operă. De exemplu, noi am făcut un siloz într-o zi şi jumătate", a menţionat Ionuţ Tudorache.

 



Noile materiale ecologice sunt mai ieftine decât cele de pe piaţă cu cel puţin 10%, însă faptul că Tulcea este la marginea ţării impune costuri de transport ridicate pentru cumpărător.

"Suntem mai ieftini în zona noastră. Fiind un material foarte greu, costul transportului este foarte mare pe unitate. Având în vedere că suntem singura facilitate de această mărime din Dobrogea, targetul nostru este această zonă căreia îi adăugăm Galaţi şi Brăila, eventual. Următoarea facilitate de construcţie este Bucureştiul", a mai spus directorul societăţii de salubrizare.

Fabrica de cărămizi din sticlă de la marginea oraşului Tulcea şi-a mărit în ultimul an capacitatea de producţie de la 15 tone pe zi la 80 de tone pe zi, iar pentru aceasta firma privată a atras o finanţare de aproape 1,2 milioane de euro prin instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate - Delta Dunării.

Au fost achiziţionate utilaje care au fost puse în funcţiune sau urmează să fie instalate, iar numărul angajaţilor a ajuns la şase.

 



"Eu am lucrat în şantierul naval şi m-am angajat aici acum o lună. Când schimbi utilajele e un pic mai greu, dar m-am obişnuit cu el acum", a afirmat unul dintre operatorii de utilaj, Viorel Timofte.

Cu toate că valoarea investiţiei europene a fost una semnificativă, capacitatea de producţie actuală este insuficientă pentru a onora într-un timp scurt comanda unei firme care vrea să amenajeze un drum ecologic în comuna Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

"Habar nu am cum, dar vreau să facem drumul ăla", a conchis Ionuţ Tudorache. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c)  Luisiana Bîgea / AGERPRES

Afisari: 55

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu