logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Mureş: Înfiinţarea unei şcoli profesionale în comuna Râciu a salvat zeci de elevi de abandonul şcolar

Imagine din galeria Agerpres

Şcoala Profesională "Gheorghe Şincai" din comuna Râciu, ajunsă în al treilea an de funcţionare, a reuşit să salveze de la abandon şcolar câţiva zeci de elevi şi să asigure resursa umană pentru fermele din zonă, oferind pregătire în profilul mecanic agricol şi cultura plantelor.

"Şcoala profesională este un proiect de suflet al meu şi al echipei mele, a început de pe vremea când eram consilier local. Văzând că sunt elevi care merg la Târgu Mureş la diferite şcoli profesionale am spus că de ce nu am putea face şi la Râciu o şcoală profesională. După o muncă titanică, acest lucru s-a întâmplat şi astăzi avem deja clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, anul viitor va termina prima promoţie şi ne bucurăm. Este un lucru benefic pentru comuna şi pentru zona noastră, nu avem elevi doar din Râciu, ci din toate comunele din zonă, care beneficiază de indemnizaţie, transport gratuit şi de o şcolarizare bună (...) Împreună cu directorul şcolii, Radu Bacali, am dus o muncă de convingere a părinţilor să lase copiii la şcoală, pentru că o parte din prima generaţie de la Şcoala Profesională au venit din rândul celor care abandonaseră şcoala", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Râciu, Ciprian Belean.

Primarul a spus că, împreună cu directorul şcolii, a mers acasă la copiii care abandonaseră şcoala pentru a-i convinge pe părinţii acestora asupra importanţei continuării studiilor.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO



"Am convins părinţii că este bine ca tinerii să continue şcoala, care este gratuită. Au înţeles acest lucru şi drept dovadă acum avem deja trei ani. A fost o muncă susţinută ca să înfiinţăm şcoala, dar cel mai greu a fost munca de convingere a părinţilor să le permită copiilor să continue pregătirea. Avem profesori buni, pregătiţi, şcoala fiind în domeniul agricol, elevii beneficiază şi de practică la agenţii economici din zonă, dar avem şi legături bune cu Azomureş şi cu USAMV Cluj-Napoca, care sunt partenerii noştri de bază şi ne-au oferit un sprijin constant de la început. La Cluj, în Cojocna, unde USAMV are o bază de pregătire, o zonă în care se poate face practică, elevii noştri au posibilitatea să facă practică împreună cu studenţii USAMV Cluj-Napoca. Pentru noi este un lucru mare, important, şi suntem optimişti că această scoală profesională va urca tot mai sus", a arătat primarul.

Ciprian Belean a spus că urmarea unei şcoli tehnice reprezintă un avantaj atât pentru tineri, cât şi pentru angajatori, care se confruntă cu o criză de muncitori calificaţi.

"Elevii noştri de la Şcoala Profesională din Râciu conştientizează deja importanţa pregătirii, fiindcă, mergând în practică la agenţii economici cu specific în agricultură, şi-au dat seama că pot avea câştiguri bune. Deja câştigă în vacanţe, lucrând la agenţii economici din zonă. Este tehnologie nouă, există operator de utilaje adică firme specializate şi astfel există şansa de a se angaja şi a câştiga bine, să îşi întemeieze o familie şi să rămână în zonă. Primarii au responsabilitatea să oprească exodul tinerilor din rural spre urban. Dorim astfel atragerea de investitori, avem forţă de muncă, avem ce oferi, comuna este deschisă din punctul acesta de vedere (...) Acum pregătim o zonă industrială, cu mai multe parcele. Deja sunt doritori care vor să investească în comuna noastră. Avem şcolarizare, forţă de muncă, infrastructură, deci toate ingredientele ca investitorii să vină în comuna Râciu", a spus Belean.

În plus, se doreşte ca elevii de la Şcoala Profesională din Râciu să fie incluşi în Programul Erasmus, astfel încât să aibă posibilitatea unor schimburi de experienţă cu colegi din afara ţării.

"Avem trei clase, una de a XI-a cu profil de cultura plantelor şi clasa de IX-a şi a X-a, pe mecanică agricolă. Anul viitor prima promoţie va finaliza studiile, apoi, dacă elevii doresc, urmează încă doi ani şi pot obţine diploma de Bacalaureat. Încercăm să le asigurăm cele mai bune condiţii. Din punctul meu de vedere, agricultura este ramura cea mai atractivă, mai ales pentru ei fiindcă au crescut în mediul rural, este mult mai uşor să asimileze cunoştinţele având o anumită practică - chiar dacă nu este foarte corectă, încercăm să o îmbunătăţim şi să le explicăm cum e mai bine să procedeze în anumite situaţii. Sunt foarte mulţumit fiindcă sunt spontani, atenţi şi încearcă să gândească, nu să înveţe mecanic, asta i-am îndemnat tot timpul", a declarat profesorul de agropedologie şi mecanică agricolă, Vasile Valentin Făgăraş.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO



Comuna Râciu are 3.600 de locuitori, este situată la 27 de kilometri de Târgu Mureş şi este locul în care s-a născut unul dintre reprezentanţii de bază ai Şcolii Ardelene, cărturarul Gheorghe Şincai, în 27 februarie 1754. Râciu este atestată documentar încă din anul 1305, sub numele de "Terra dou Ryvch", fiind o localitate preponderent agrară, care cuprinde 15 sate şi cătune, recunoscută în special pentru turismul religios practicat în special în perioada Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

În anul 2019, Primăria comunei Râciu a luat iniţiativa de a identifica locul exact din Slovacia în care a fost înmormântat cărturarul Gheorghe Şincai şi de a aduce acasă măcar o palmă din pământul în care este îngropat, la 265 de ani de la naşterea acestuia. Dificultatea de a identifica locul în care a fost îngropat Gheorghe Şincai este cu atât mai mare cu cât vechiul cimitir din localitatea slovacă Svinica, unde se afla mormântul cărturarului român, a fost bombardat în 1944, iar multe dintre morminte au fost distruse sau strămutate. Administraţia locală a dorit astfel să îi aducă un omagiu cărturarului pentru munca sa asiduă de luminare a maselor, fiind cel care a contribuit la întemeierea a peste 300 de şcoli în Transilvania.

Pe raza satului Sânmărtinul de Câmpie se află şi Mănăstirea cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", ctitorită cel mai probabil la sfârşitul secolului al XIII-lea. Unii istorici susţin că ar fi fost ctitorită la începutul secolului al IX-lea şi ar fi avut hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

Numele satului Sânmărtinul de Câmpie ar fi fost dat după numele unui călugăr, Martin, care ar fi poposit în zonă în secolele XIII-XIV. În comuna Râciu se mai află şi biserica de lemn de la Nima Râciului a cărei vechime se pierde în negura timpurilor şi Mănăstirea "Înălţarea Domnului" din Nima Rîciului, construită mai recent AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 47

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu