logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Coronavirus: A dus inegalitatea accesului la vaccinurile anti-COVID la apariţia variantei Omicron?

Image

În octombrie 2020, în timp ce oamenii de ştiinţă din întreaga lume se întreceau pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat asupra pericolului "naţionalismului" în materie de vaccinuri, scrie AFP într-un articol publicat la 30 noiembrie pe platforma media European Data News Hub (EDNH).

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat la acea vreme, într-un discurs transmis prin videoconferinţă, că singura modalitate de a învinge pandemia de COVID-19 este asigurarea accesului echitabil la vaccin al ţărilor sărace.

"Când avem un vaccin eficient, trebuie să îl şi folosim în mod eficient", a declarat el atunci.

"Şi cea mai bună modalitate de a face acest lucru este să vaccinăm unii oameni din toate ţările, mai degrabă decât toţi oamenii din unele ţări. Naţionalismul în materie de vaccinuri va prelungi pandemia, nu o va scurta", a mai spus şeful OMS.

Un an mai târziu, inegalitatea accesului la vaccinuri este incontestabilă.

Ţări bogate, precum Franţa şi Japonia, au administrat cel puţin o doză la peste 75% din populaţiile lor.

În Africa de Sud - unde varianta Omicron a fost depistată pentru prima dată - doar un sfert din populaţie a fost complet vaccinată, iar aceasta este una dintre cele mai mari rate de inoculare de pe continentul african.

Este însă inegalitatea în materie de vaccinuri motivul apariţiei noii variante de coronavirus Omicron?

Experţi francezi însărcinaţi să informeze guvernul cu privire la răspunsul la pandemia de coronavirus afirmă că Omicron a apărut probabil la un pacient cu un sistem imunitar deprimat şi este rezultatul unui lung şir de mutaţii care s-au acumulat în timpul unei infecţii cronice.

Însă, indiferent de sursa sa, răspândirea noii variante de coronavirus ar fi fost "cu atât mai lentă, cu cât imunitatea populaţiei din jur era mai ridicată", a declarat pentru AFP Arnaud Fontanet, membru al consiliului ştiinţific, care consiliază guvernul de la Paris, şi epidemiolog la Institutul Pasteur.

"Vă puteţi imagina că o răspândire a virusului în timpul epidemiilor necontrolate creează mai multe posibilităţi pentru apariţia de noi variante", a declarat el.

Un şoc necesar

"Mi-ar plăcea ca acest nou motiv de îngrijorare să şocheze lumea pentru ca aceasta să-şi da seama de importanţa vaccinării populaţiei la scară globală", a spus Fontanet.

"Planeta va fi în siguranţă doar atunci când vom atinge un nivel de imunitate globală care limitează semnificativ răspândirea şi posibilitatea apariţiei de noi variante", a mai spus el.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras din nou un semnal de alarmă cu privire la inegalitatea în materie de vaccinuri în septembrie, când multe ţări bogate au început să ia în calcul vaccinarea cu cea de-a treia doză a adulţilor vaccinaţi, în timp ce altele au luat în considerare vaccinarea copiilor.

Directorul OMS le-a cerut atunci ţărilor să evite administrarea de doze booster anti-COVID până la sfârşitul anului, subliniind că milioane de persoane din întreaga lume nu au primit încă o doză de vaccin.

"Nu voi rămâne tăcut atunci când companiile şi ţările care controlează furnizarea globală de vaccinuri cred că populaţia săracă a lumii ar trebui să se mulţumească cu resturile", a spus el.

Mecanismul COVAX, schema globală pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor, condus de OMS şi alianţa pentru vaccinuri Gavi, este menit să ofere unui număr de 92 de ţări cu venituri mici şi medii vaccinuri finanţate de state bogate.

COVAX afirmă că a reuşit să administreze 500 de milioane de doze în 144 de ţări şi teritorii, iar preşedintele chinez Xi Jinping a promis luni Africii un miliard de doze de vaccinuri anti-COVID, sub formă de donaţii sau de sprijin pentru producţia locală.

Însă, într-o declaraţie comună publicată luni, Trustul african pentru achiziţia vaccinurilor, Centrele Africane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor şi COVAX au declarat că este nevoie de o îmbunătăţire a calităţii donaţiilor.

"Până în prezent, majoritatea donaţiilor au fost ad-hoc, furnizate cu o notificare redusă în timp şi termene de valabilitate reduse", au spus organizaţiile.

"Acest lucru a făcut extrem de dificil pentru aceste ţări să planifice campaniile de vaccinare şi să crească capacitatea de absorbţie", au mai spus ele.

"Vaccinarea populaţiei lumii nu este doar o chestiune de doze", a afirmat la rândul său Arnaud Fontanet.

"Trebuie să sprijinim sistemele de sănătate fragile şi să facem eforturi pentru a convinge oamenii să se vaccineze", a adăugat el.

"Urmaţi ştiinţa"

După identificarea variantei Omicron, numeroase ţări iau măsuri pentru a preveni răspândirea acesteia prin interzicerea zborurilor provenite din Africa de Sud, unde se pare că ar fi apărut noua variantă de coronavirus.

Japonia şi Israelul au anunţat că îşi închid graniţele.

Epidemiologii afirmă însă că aceste măsuri nu sunt justificate.

"Dacă sunteţi îngrijoraţi de riscul pe care îl reprezintă Omicron, vaccinaţi-vă dacă nu sunteţi deja", a scris duminică pe Twitter virusologul american Angela Rasmussen.

"Continuaţi să respectaţi şi alte măsuri de precauţie. Şi, mai mult ca orice, urmaţi ştiinţa şi susţineţi cooperarea în materie de sănătate globală. Interdicţiile de călătorie nu vor ajuta, însă vor ajuta vaccinurile şi echitatea în materie de sănătate globală", a mai spus Angela Rasmussen.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Moise, editor: Florin Ştefan, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 16-05-2025 16:17

Ninsoare rară în Letonia la sfârșit de primăvară

Ninsoarea care s-a abătut în noaptea de joi spre vineri asupra regiunii Vidzeme din nord-estul Letoniei este una dintre cele mai târzii ninsori de primăvară înregistrate vreodată în această țară, au anunțat meteorologii, informează Xinhua. Potrivit acestora, a fost raportată ninsoare vineri dimineață și în regiune

Stiinta 16-05-2025 13:58

Spațiu: Echipamente de la legendarul cosmodrom Baikonur vor fi vândute la licitație

Kazahstanul și Rusia vor scoate la licitație echipamente provenite de la legendarul, dar învechitul cosmodrom Baikonur, al cărui rol crucial pentru industria aerospațială sovietică și apoi rusă este contestat de alte proiecte, informează AFP. Situat în stepele Kazahstanului, o țară imensă din Asia Centrală, cosmodromul Baikonur este închiriat

Stiinta 16-05-2025 12:17

Cercetătorii de la CERN au transformat plumbul în aur, îndeplinind astfel visul alchimiștilor medievali

Oamenii de știință de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au realizat o adevărată performanță științifică: transformarea plumbului în aur. Transformarea a fost realizată în cadrul experimentelor desfășurate cu ajutorul Marelui Accelerator de Hadroni (Large Hadron Collider - LHC), unul dintre cele mai puternice instrumente științifice din lum

Stiinta 16-05-2025 11:37

Un rover al NASA a observat pentru prima dată o auroră pe Marte în spectrul vizibil

Roverul Perseverance, construit de NASA, a observat pentru prima dată o auroră pe Marte în spectrul luminos vizibil, care a făcut ca cerul marțian să strălucească ușor în verde, în timpul primei vizionări a unei aurore de pe o altă suprafață planetară decât cea a Pământului, informează Reuters. Oamenii de știință americani au prec

Stiinta 16-05-2025 10:52

Premieră medicală: Un bebeluș american a fost tratat printr-o terapie genică personalizată

Un bebeluș american care suferea de o boală rară și incurabilă a devenit primul pacient din lume care a beneficiat de o terapie genică personalizată, a anunțat joi o echipă medicală din Statele Unite, marcând astfel o performanță care a revitalizat speranțele legate de crearea unor tratamente și pentru alte patologii, informează AFP. Bebelușul KJ Muldoon

Stiinta 15-05-2025 19:57

Pisicile portocalii sunt unice din punct de vedere genetic, potrivit oamenilor de știință

Oamenii de știință au obținut confirmarea că portocalii roșcate au ceva unic. Conform unui studiu recent, o echipă de cercetători de la Stanford Medicine a descoperit o mutație genetică ce determină culoarea roșcată a unora dintre pisici, care se pare că nu este întâlnită la niciun alt mamifer, relatează joi Phys.org și agenția EFE.

Planeta 15-05-2025 15:35

Încălzirea apei Atlanticului de Nord semnalează că am putea avea o vară fierbinte în Europa (studiu)

Europa ar putea trece anul acesta printr-o vară excepțional de călduroasă, conform unui studiu bazat pe modele computerizate, publicat joi de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M), transmite DPA. Valurile de căldură din Europa sunt deseori precedate de încălzirea Atlanticului de Nord, care se acumulează în preala

Stiinta 15-05-2025 09:09

Lansarea primei rachete australiene, amânată din cauza unei probleme tehnice

Prima lansare orbitală a unei rachete construite în Australia, prevăzută pentru joi, a fost amânată cu o zi din cauza unei probleme tehnice externe, a anunțat compania Gilmour Space Technologies, care coordonează acest proiect spațial, informează AFP. Racheta cu trei trepte, denumită Eris, trebuia să fie lansată de la o bază situat

Planeta 14-05-2025 18:04

Masa de gheață antarctică a crescut pentru prima oară după ultimele decenii de scădere accelerată

În cazul a cel puțin patru ghețari majori din regiunea Wilkes Land-Queen Mary Land din estul Antarcticii datele satelitare arată că s-a înregistrat o inversare a procesului de pierdere accelerată de masă prin care au trecut în perioada 2011 - 2020, aceștia înregistrând creșteri record ale masei de gheață în perioada 2021 - 2023, co

Planeta 14-05-2025 17:33

Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din 1956

Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din ultimii 69 de ani, a anunțat Agenția britanică pentru mediu, stârnind temeri cu privire la o posibilă secetă în lunile următoare, informează AFP. 'Perioada februarie-aprilie a fost cea mai uscată din 1956', a indicat un raport al agenției guvernamentale dat publicității mar

Planeta 14-05-2025 03:19

VIDEO/Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (

Planeta 13-05-2025 18:50

BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor

Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf

Planeta 13-05-2025 14:43

Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k

Stiinta 13-05-2025 14:17

Sfârșitul Universului va veni mai devreme decât se prevedea, potrivit unui studiu

Sfârșitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea, potrivit unui nou studiu realizat de o echipă de oameni de știință olandezi, informează AFP. Nu există motive de panică, întrucât vor mai trece până atunci încă 10 la puterea 78 de ani până când acest lucru se va întâm

Stiinta 12-05-2025 20:37

O stea s-a apropiat prea mult de o gaură neagră și astronomii observă ultimii săi ani de viață

O stea din galaxia LEDA 3091738 aflată la 300 de milioane de ani lumină s-a apropiat prea mult de gaura neagră supermasivă din centrul acestei galaxii și, conform astronomilor, în mai puțin de 6 ani ar putea fi complet distrusă de aceasta, transmite luni Space.com. Conform studiului publicat de astronomi în numărul din 6 mai al The