logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bucureşti: Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă permite organizarea de nunţi şi botezuri

Imagine din galeria Agerpres

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis, în şedinţa de sâmbătă, să permită organizarea de nunţi şi botezuri.

"Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2", prevede hotărârea ce intră în vigoare de duminică.

"Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a constatat rata de incidenţă pentru ultimele 14 zile la 8,28 şi a reglementat în consecinţă, în sensul că a valorificat modificările legislative care au apărut odată cu intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern adoptate astăzi", a declarat purtătorul de cuvânt al prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă, după şedinţa CMBSU.

Ea a menţionat că în intervalul orar 20,00-5,00 este restricţionată circulaţia persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19, exceptând câteva situaţii bine definite. Stancu-Ţipişcă a spus că restricţiile nu se aplică persoanelor imunizate sau care se află între a 15-a şi a 180-a zi de la confirmarea infectării cu SARS-CoV-2.

Printre măsurile ce vor intra în vigoare de duminică se numără următoarele:

* În spaţiile publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura.

Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARSCoV-2 este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere gura şi nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru.

* Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii.

Organizarea şi desfăşurarea activităţii instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii special destinate activităţilor cultural-artistice în aer liber sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum un metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt premise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

* Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.

* Se permit activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună; participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

* Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-24,00 dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-2,00, doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi, dacă este depăşită încidenţa de 3/1.000 locuitori în ultimele 14 zile.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în interiorul centrelor comerciale este permisă dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la 50% din capacitatea maximă a zonelor de consum, delimitate faţă de restul spaţiului public şi amenajate în acest scop. Accesul în zonele de consum astfel delimitate şi amenajate este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este interzisă dacă incidenţa cumulată la 14 zile în Municipiul Bucureşti este mai mare de 6/1.000 locuitori.

* Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/ prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea zilnic în intervalul orar 5,00-22,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori. Prin excepţie, în intervalul orar 22,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. Unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Măsurile privind intervalul ora 5,00-22,00 nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului când incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV- 2.

* Se instituie obligaţia instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât şi pentru vizitatori

* Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00 - 24,00 dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV- 2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

* Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepţii:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţa/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
- deplasarea pentru asistenţa medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, pentru achiziţionarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului anti COVID-19;
- deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;
- părăsirea domiciliului pentru protejarea vieţii sau integrităţii fizice în cazul unui pericol grav şi iminent, cu apelarea sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Măsurile instituite privind circulaţia în afara locuinţei nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;

Măsurile nu se aplică nici persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

De asemenea, măsurile nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.

* Atestarea vaccinării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19.

"Organizatorii/Operatorii economici care desfăşoară activităţi potrivit prezentei anexe au obligaţia de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19", se mai arată în hotărâre. AGERPRES/(AS - autor: Iulia Carciog, editor: George Onea, editori online: Andreea Preda, Alexandru Cojocaru)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 23-05-2025 12:19

Arad: Proiecte de milioane de euro pentru modernizarea falezei Crișului Alb și amenajarea de spații vezi, la Ineu

Trei proiecte, cu o valoare totală de aproximativ opt milioane de euro, care vizează amenajarea falezei Crișului Alb în centrul orașului Ineu, realizarea unui parc de distracții și a unui parc cu locuri de joacă pentru copii, vor fi implementate în următoarea perioadă de administrația locală, care a obținut finanțări europene. Prim

Administratie 23-05-2025 11:32

Nicușor Dan: Vreau să mă implic, în calitate de cetățean, în dezbaterea pe Planul Urbanistic General al Capitalei

Președintele ales, Nicușor Dan, și-a exprimat intenția de a se implica în dezbaterile privind viitorul Plan Urbanistic General al Capitalei. Precizările au fost făcute vineri, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului General al Municipiului București la care Nicușor Dan a luat parte în calitate de primar al Capitalei.

Administratie 23-05-2025 10:59

Stelian Bujduveanu (PNL) va fi primarul general interimar al Capitalei

Stelian Bujduveanu (PNL) va fi primarul general interimar al Capitalei, conform unui proiect de hotărâre aprobat în ședința de vineri a Consiliului General al Municipiului București. Hotărârea a fost aprobată cu 38 de voturi 'pentru' și 8 'împotrivă'. De asemenea, din totalul de 52 de voturi exprimate, 6

Administratie 23-05-2025 10:42

Demisia lui Nicușor Dan din funcția de primar al Capitalei intră luni în vigoare

Nicușor Dan, câștigătorul alegerilor prezidențiale din 18 mai, și-a înaintat demisia din funcția de primar general al Capitalei, începând cu data de 26 mai. Anunțul a fost făcut, vineri, în cadrul ședinței Consiliului General al Capitalei. 'Vreau să aduc la cunoștința Consiliului General că &ici

Administratie 23-05-2025 09:23

Maramureș: 28 de proiecte cu finanțare europeană pentru Baia Mare

Cele 28 de proiecte de investiții, în valoare de peste 800 de milioane de lei, pentru care administrația locală solicită fonduri au fost evaluate de către experții Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, a informat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. '28 de proiecte în valoare de peste 800 de milioane de

Administratie 23-05-2025 05:20

Ședință CGMB: Stelian Bujduveanu ar putea deveni primar interimar al Capitalei

Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) ar putea deveni primar interimar al Capitalei, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în ședința de vineri a Consiliului General al Municipiului București. Ședința extraordinară a fost convocată de primarul general, Nicușor Dan, câștigător al alegerilor prezidențial

Administratie 22-05-2025 20:32

Boloș: Vrem un PNRR implementabil; Comisia Europeană a ținut cont de pozițiile noastre și a solicitat documentații suplimentare

Autoritățile române îți doresc un PNRR implementabil, astfel încât atunci când realitățile din teren se schimbă să poată fi solicitată o adaptare în consecință, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Am revenit azi cu o actualizare, așa cum am promis, după discuțiile tehnice cu reprezenta

Administratie 22-05-2025 20:12

Tanczos Barna: Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp

Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp posibil, care să ducă mai departe măsurile de reducere a cheltuielilor și de consolidare fiscală, iar până atunci Ministerul Finanțelor asigură acest interimat în care asigurăm plata salariilor, pensiilor și a investițiilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care s-a înt&ac

Administratie 22-05-2025 15:14

Iași: Peste 140 de autobuze, dotate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune

Un număr de 140 de autobuze aparținând Companiei de Transport Public (CTP) Iași au fost echipate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune pentru siguranța pasagerilor, pietonilor și bicicliștilor. Mijloacele de transport au fost echipate prin proiectul european de 'Sisteme de avertizare și asistență anticoliziune pentru conducă

Administratie 22-05-2025 13:54

Nanu (MF): Avem aproape 50% din necesarul de finanțare asigurat

Ministerul de Finanțe are asigurat aproape jumătate din necesarul de finanțare, a declarat, joi, directorul general al Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu, la evenimentul de listare a noilor titluri de stat Fidelis. 'Noi, ca în fiecare an, încercăm să fim prudenți pe asigurarea finanțării. Deja avem aproape 50% din necesarul de finanțare asigurat

Administratie 22-05-2025 12:47

Președintele CJ Galați: Se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste râul Bujoru, afectat de inundații

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, joi, că se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste râul Bujoru, de pe DJ 242H, afectat de inundațiile din toamna trecută. 'În localitatea Lunca din comuna Jorăști, pe DJ 242H, se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste r&aci

Administratie 22-05-2025 12:41

REPER îl susține pe Bujduveanu ca primar interimar al Capitalei dacă acesta se angajează să respecte principiile urbanismului durabil

Partidul REPER anunță că îl va susține pe viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) pentru funcția de edil interimar al Capitalei, în condițiile în care acesta se angajează să nu elibereze autorizații de construire care să contravină principiilor urbanismului durabil. Precizările vin în contextul în care consilierii g

Administratie 21-05-2025 20:26

Boloș: În cinci luni, am redus la zero riscul de decomitere pe anul acesta în ceea ce privește Politica de Coeziune

Riscul de a pierde bani, în acest an, pe Politica de Coeziune a fost redus la zero și suntem într-o fază foarte avansată cu renegocierea PNRR, pentru a putea transmite și cererea de plată 4, a anunțat miercuri seara, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Pe PNRR știți situația, este un mecanism prin care Ministerul Inv

Administratie 21-05-2025 16:34

Vaslui: Ministrul Cseke Attila a inaugurat la Huși o creșă construită prin programul 'Sfânta Ana'

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, miercuri, la Huși, o creșă cu program prelungit, construită în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana'. Obiectivul a fost finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are o valoare de peste 21 de milioane de lei, cu o capacitate

Administratie 21-05-2025 16:23

Iași: Președintele CJ, Costel Alexe, reales la conducerea Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a fost reconfirmat în funcția de președinte al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (AESPN), în cadrul Adunării Generale a Asociației și al Forumului Președinților Euroregiunii, organizate la Chișinău. Alexe a fost reales pentru al doilea an consecutiv, cu votul unanim al celor 22 de m