INTERVIU/Constantin (WWF România): PNRR este o oportunitate unică pentru a dezvolta o economie neutră climatic până în 2050

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) reprezintă o oportunitate unică pentru România de a se dezvolta şi a atinge o economie neutră din punct de vedere climatic până în anul 2050, prin adoptarea celor mai noi şi mai verzi tehnologii existente, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Mihai Constantin, responsabil pentru Politici Climatice şi Energetice (Climate & Energy Policy Officer) la WWF România.
Specialistul organizaţiei a vorbit, de asemenea, în interviu, despre factorii care au dus la creşterea tarifelor la energie electrică şi gaze naturale, dar şi despre măsurile pe termen lung pe care Guvernul ar trebui să le adopte pentru a sprijini cu adevărat consumatorii, dincolo de compensarea facturilor, măsură ce rezolvă problema "doar pe termen scurt". Cât priveşte ideea de plafonare a tarifelor, Constantin susţine că este puţin probabil să se întâmple întrucât "legislaţia europeană nu prea permite acest lucru".
În viziunea expertului de mediu, autorităţile de la Bucureşti au optat pentru proiecte prin care să susţină utilizarea gazelor naturale, deşi România ar fi trebuit să susţină în PNRR dezvoltarea energiei regenerabile şi a măsurilor complementare, precum crearea de capacităţi de stocare a energiei şi modernizarea infrastructurii de transport a energiei electrice.
AGERPRES: România şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR), o poveste de lungă durată în care descoperim şi componenta de mediu. Cum caracterizează WWF România acest capitol şi care ar fi viziunea ce trebuie adoptată de către autorităţile de la Bucureşti?
Mihai Constantin: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă o oportunitate unică pentru România de a se dezvolta şi a atinge o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050, prin adoptarea celor mai noi şi mai verzi tehnologii existente. Din păcate, oamenii din Ministerul Energiei nu au putut veni cu măsuri cu adevărat moderne. Ei au ales să folosească soluţii pe care statele din Vestul Europei le-au folosit acum câteva zeci de ani, anume susţinerea gazelor naturale. Aceasta va fi o carte pierzătoare pentru noi, pe termen lung.
În UE există deja principiul poluatorul plăteşte, adică cei care ard combustibili fosili (gaze, cărbune etc.) să plătească taxe suplimentare pentru aceste emisii. În momentul de faţă, există discuţii ca pe viitor inclusiv cei care au centrale de apartament pe gaze să plătească pentru poluarea pe care o produc. Astfel, noi ar fi trebuit să susţinem în PNRR dezvoltarea energiei regenerabile şi a măsurilor complementare, precum crearea de capacităţi de stocare a energiei, modernizarea infrastructurii de transport a energiei electrice etc.
Dacă ar fi să fac o comparaţie, este ca şi cum România alege să dezvolte reţeaua de internet prin cupru, când în momentul de faţă există deja pe piaţă tehnologia 5G.
AGERPRES: Un subiect arzător în această perioadă este legat de preţul la energia electrică şi la gazele naturale. De ce credeţi că s-a ajuns în această situaţie şi cum se poate rezolva problema în favoarea consumatorului final?
Mihai Constantin: Sunt mai mulţi factori care au determinat această creştere, dar pe scurt, are legătură cu gazele naturale. Preţul energiei este în creştere la nivel mondial ca urmare a relansării economice după criza COVID-19. Este o cerere mare de combustibili fosili mai ales în economiile asiatice, care au determinat o creştere a preţurilor la energie. La nivel european, rezervele de gaze din depozite sunt mici comparativ cu alţi ani, gazele care veneau de pe continentul nord-american ajung acum mai ales către pieţele asiatice.
Cum impactează gazele preţul energiei electrice în Europa? Ei bine, pentru a putea acoperi toată cererea de energie electrică, se folosesc şi gaze naturale în producţie. Astfel, pe de o parte avem preţul mai ridicat al gazelor, apoi este vorba şi despre faptul că producătorii de energie din gaze trebuie să plătească pentru emisiile de CO2 pe care le produc. Modul în care plătesc aceste emisii o reprezintă achiziţia de certificate verzi.
Pe termen scurt, nu există soluţii magice, dar pe termen mediu şi lung trebuie sprijinită energia regenerabilă, care a devenit foarte competitivă ca preţ, precum şi prosumatorii. Prosumatorii sunt persoane care îşi pot produce singuri energia electrică (prin panouri fotovoltaice, eoliene) pentru consum sau chiar să introducă în reţea, iar în momentele în care nu produc energie pot consuma energia din reţeaua electrică.
AGERPRES: În acest context, mai poate deveni România un hub regional de gaze naturale şi energie electrică, aşa cum afirmau până nu demult autorităţile?
Mihai Constantin: Gazele naturale sunt considerate combustibili de tranziţie, care nu vor mai fi utilizate pentru mult timp. Să începem acum să dezvoltăm infrastructura de gaze va dura câţiva ani, iar în momentul acela Uniunea Europeană, deja, se va pregăti să renunţe la acest tip de resursă. Dar există mult potenţial în ceea ce priveşte energia electrică. Avem de exemplu energia eoliană offshore, din Marea Neagră, care este practic neexploatată. Bineînţeles, trebuie să facem şi studii pentru a vedea impactul pe care l-ar avea asupra biodiversităţii, dar poate să devină o sursă prietenoasă cu mediul.
La fel şi dacă ne gândim la energia fotovoltaică. Avem, mai ales în marile oraşe din ţara noastră, foarte multe clădiri pe care s-ar putea instala panouri fotovoltaice. De asemenea, energia din surse geotermale este de luat în calcul foarte serios, iar în partea de vest a ţării avem această resursă în subsol căreia îi acordăm prea puţină importanţă.
AGERPRES: Cum vedeţi soluţia aleasă de către Guvern în privinţa compensării facturilor pentru clienţii casnici, dar şi ideea de plafonare a preţului la energie? Pot fi companiile din energie parteneri ai consumatorilor şi autorităţilor în acest moment ?
Mihai Constantin: Din păcate, compensarea facturilor este doar o măsură pe termen scurt. Pe termen mediu şi lung va trebui să investim foarte mult în izolarea termică a clădirilor, iar un sprijin important ar putea veni din partea Guvernului. Mare parte din clădirile şi casele din România sunt vechi şi foarte ineficiente din punct de vedere energetic, ceea ce duce la un consum mai mare ce se vede apoi în facturi. De asemenea, ar trebui sprijiniţi mai mult prosumatorii, de care vorbeam mai devreme. Un rol important l-ar avea aici şi companiile private, care vor trebui să investească în modernizarea reţelei electrice şi instalarea contoarelor inteligente.
Dacă vorbim despre plafonarea preţurilor, este puţin probabil să vedem acest lucru, iar legislaţia europeană nu prea permite acest lucru. În plus, o astfel de măsură s-ar putea să întârzie şi să blocheze reformele din sectorul energetic care ne vor ajuta să decarbonăm acest domeniu.
AGERPRES: Cum se poate rezolva problema poluării, generată, în mare parte, de traficul rutier?
Mihai Constantin: Din păcate, nu există cercetări aprofundate privind poluarea din Bucureşti. Autorităţile române nici măcar nu măsurau cum trebuie nivelul de poluare. De abia în momentul în care anumite entităţi private au început să facă asta, s-au putut vedea proporţiile dezastrului. Neavând cercetări serioase, nu ştim în mod cert care sunt sursele de poluare. Da, într-adevăr, autovehiculele sunt una dintre principalele surse de poluare, dar mai sunt şi alţi factori. De exemplu, centralele de apartament pe gaze sunt şi ele o sursă importantă de poluare.
De asemenea, în zonele periferice ale oraşului, avem încă multe case care se încălzesc cu lemn de foc. Astfel, arderea lemnului de foc produce nişte particule foarte periculoase pentru om. Practic, mai întâi trebuie să cercetăm sursele de poluare şi apoi să venim cu măsuri pentru a le combate.
AGERPRES: În acelaşi context, are nevoie România de o nouă taxă auto pentru maşinile second hand, cu mulţi ani de uzură în spate? Care soluţie ar fi cea mai potrivită pentru a stopa importul de autovehicule vechi?
Mihai Constantin: Este greu de spus care ar fi cea mai bună măsură pentru a scăpa de autovehiculele second hand uzate, dar în mod cert este nevoie de un pachet de măsuri. Este important să educăm cetăţenii să folosească transportul în comun sau mijloace alternative, în locul automobilului, atunci când este posibil. Putem să impunem zone în centrul oraşelor, unde maşinile vechi să nu aibă voie să intre, să avem o politică mai clară în domeniul parcărilor.
Poate cel mai important ar fi să ne uităm cu ce măsuri am putea veni pentru a stimula oamenii să achiziţioneze autovehicule electrice şi hibride. Este cert că actualul Program "Rabla" nu este suficient. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de Valori București a închis pe roșu ședința de vineri; principalul indice a scăzut cu 2,57%
Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 146,42 milioane de lei (29,41 milioane de euro), pe fondul derulării unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Acțiunile Banca Transilvania au fost cele mai lichide, generând
INCDFP a demarat un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare la Slănic Prahova
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova (Prahova). 'Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, m
Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu 19,5%, în martie; mașinile electrice, în scădere cu 58,8% (APIA)
Autoturismele 'electrificate' au înregistrat o creștere a înmatriculărilor de 19,5% în martie 2025, față de aceeași lună din 2024, marjă în care autoturismele electrice 100% au raportat o scădere de 58,8% și o cotă de piață de 2,7%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asoci
Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025
Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). 'Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înreg
CFR SA: Două linii feroviare vor fi închise pentru realizarea reviziilor bianuale, în perioada 7 - 10 aprilie
Două linii feroviare, București Nord - Pajura și Pajura - Mogoșoaia, se vor închide în perioada 7 - 10 aprilie pentru realizarea reviziilor bianuale, iar 16 trenuri vor fi anulate, a anunțat, vineri, Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'În intervalul 7 - 10 aprilie 2025 se vor închide două linii CF, a
ASF: Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 350,2 miliarde de lei în 2024
Piața locală de capital a înregistrat evoluții pozitive în 2024, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată atingând nivelul de 350,2 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere cu aproximativ 19% față de nivelul consemnat la sfârșitul anului 2023, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară.
Burduja: Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc
Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc, dar procesul nu este încheiat, ci este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est, a scris, vineri, pe Facebook,
ANSVSA: Algeria intenționează să cumpere ovine exclusiv din România
Algeria intenționează să acopere exclusiv din România necesarul de ovine din acest an, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în contextul vizitei derulate în județul Constanța de o delegație algeriană, condusă de ambasadorul acestei țări în România, Abdelmadjid Naamoune.
ANCOM: Condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Poșta Română, în consultare publică
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, în consultare publică, proiectul de decizie privind condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Compania Națională Poșta Română (CNPR), a anunțat vineri instituția. 'ANCOM a lansat în c
Ministrul Mediului: Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă, după mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, hotărârea privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha de către Hidroelectrica, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'. Potrivit unui comunicat al Mini
Chiriac (CONAF):Antreprenoriatul nu este despre formule perfecte, ci despre curaj, reziliență și capacitatea de a construi în mijlocul incertitudinii
Echipa de elevi a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu a câștigat marele premiu al semifinalei clujene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, a anunțat vineri Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Conform sursei citate, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost, pe 2 aprilie, gazda semifinalei 'Maratonului
Ministrul Muncii: Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare, dar și un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale, susține ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Potrivit unei postări pe Facebo
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 875 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 49 luni, la un randament mediu de 7,22% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de
Modificări în circulația trenurilor CFR Călători din cauza unor lucrări în Brașov, între 8 aprilie și 23 iunie
Circulația trenurilor CFR Călători va fi modificată, în perioada 8 aprilie - 23 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară în stația Brașov, informează compania într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Astfel, în intervalul menționat, trenul IR 473 Budapesta - București Nord va circula cu mers modificat pe distanța
MIPE lansează apeluri de proiecte în valoare de peste 2 miliarde euro, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează apeluri de proiecte în valoare totală de peste 2 miliarde euro prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, reprezentând una dintre cele mai importante inițiative de finanțare europeană din acest an, a anunțat vineri ministerul. Conform sursei citate, programul vizează sprijinirea