Ile (FIHR): Dacă valul 4 va evolua, impunerea certificatului digital covid la recepţia hotelui va fi singura măsură aplicabilă

Impunerea de către autorităţi a verificării certificatului digital pentru covid la recepţiile hotelurilor va fi o măsură inevitabilă în domeniul hotelurilor în cazul în care valul 4 al pandemiei va escalada, declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.
"Sunt îngrijorări (în interiorul sectorului hotelier, n.r.) privind valul 4 care riscă să ameninţe activitatea hotelieră din toamnă, şi de aceea mesajul nostru este ca lumea să se vaccineze, fiind singura soluţie la nivel internaţional. Noi, ca membrii ai HOTREC (organizaţia patronală europeană a HoReCa, n.r.), urmărim ce fac alte ţări, acolo deja s-a implementat certificatul digital în recepţiile de hoteluri, şi probabil că dacă valul 4 va evolua, va fi singura măsură pe care o vom putea îmbrăţişa şi noi, ca activitatea să continue. Nu mai putem accepta restricţionări generale: dacă pandemia va evolua într-un stil alarmant, cred că singura soluţie este să îi restricţioneze pe cei nevaccinaţi sau neposesori ai certificatului covid", a afirmat Călin Ile.
Liderul FIHR a subliniat însă că operatorii de hoteluri nu militează pentru niciun fel de restricţii.
"Nu spun că noi vom implementa (certificatul digital covid în recepţiile hotelurilor, n.r.), pentru că noi nu milităm pentru niciun fel de restricţii, dar dacă situaţia va fi complicată, atunci cred că aceasta va fi singura măsură pe care statul o va putea lua. Deci nu blocări generale, cum au mai fost, pentru că blocajul general ar fi catastrofal pentru turismul românesc, şi nu numai pentru turism. Ar trebui ca activitatea să funcţioneze indiferent ce se întâmplă, iar dacă situaţia e gravă, să funcţioneze doar pentru posesorii de certificat de sănătate covid", a menţionat Călin Ile.
Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a estimat că măsura nu ar scădea numărul de clienţi ai sectorului hotelier, deoarece majoritatea consumatorilor de servicii hoteliere sunt deja vaccinaţi.
"Nu mă pricep în detaliu la segmentarea celor care s-au vaccinat, dar să nu uităm că România are o mare zonă de rural, unde procentul de vaccinare e mai redus, deci dacă am lua centrele urbane sau populaţia care călătoreşte cu scop de vacanţă, am vedea că rata de vaccinare e oarecum mai acceptabilă, chiar dacă încă nu e la nivelul ţărilor din Vest. Deci dacă segmentăm doar populaţia care consumă servicii hoteliere, am vedea că e un procent mai mare de populaţie vaccinată, deci riscurile n-ar trebui să fie atât de mari. În plus, probabil că mai există populaţie imunizată prin trecerea prin boală, deci în mod normal n-ar exista termen de comparaţie cu ce s-a întâmplat toamna trecută", a apreciat Călin Ile.
Preşedintele FIHR a apreciat că în lunile de toamnă care urmează activitatea din sectorul turistic va fi mai mare cu 25% faţă de cea înregistrată în toamna anului trecut, chiar în condiţiile apariţiei valului 4 al pandemiei.
"Noi am demonstrat în cele 18 luni că avem o rezilienţă mare, ne-am adaptat costurile la minimumul posibil, echipele noastre sunt la limită şi asta ne va face ca, dacă activitatea nu va creşte, să nu creştem nici noi numărul angajaţilor, ceea ce e o problemă, pentru că forţa de muncă e o problemă pentru toată industria. (...) Din punctul meu de vedere, activitatea economică (în industria hotelieră, n.r.) va fi mai bună în ciuda pandemiei, pentru că lumea nu mai poate bloca total. Noi am spus că în 2021 industria va creşte cu 25% faţă de 2020, ceea ce credem că se va întâmpla inclusiv în aceste patru luni de toamnă, chiar în condiţiile apariţiei valului 4, pentru că va fi incomparabil mai bine decât a fost anul trecut. (...) Oamenii au reînceput să călătorească, atât în scop personal cât şi în scop de afaceri, mai ales pe măsură ce au căpătat încredere după vaccinare. Mizez foarte mult pe ideea că vaccinarea ar putea să fie relansarea sectorului nostru şi m-aş bucura ca tot mai mulţi români să meargă să-şi facă acest vaccin, care să-i ajute şi pe ei şi pe noi", a încheiat Călin Ile.
Preşedintele FIHR a participat joi la evenimentul prin care grupul hotelier internaţional Accor a anunţat lansarea în România a produselor hoteliere Tribe şi Adagio, care vor funcţiona într-un nou hotel din Bucureşti, Nest+ Basarab, care urmează să fie construit în următorii ani în zona podului Basarab.
Hotelul Tribe Bucharest Basarab şi complexul de apartamente în hotel Adagio Bucharest Basarab vor fi dezvoltate în viitoarea clădire Nest+ Basarab, situată pe strada Miron Costin şi au prevăzut ca termen de inaugurare anul 2024.
Conceptul Tribe este un produs hotelier al Accor care propune clienţilor condiţii de lux accesibile. Hotelul Tribe Bucharest Basarab va avea 4 stele şi este proiectat cu 85 de camere.
Complexul de apartamente în hotel Adagio Bucharest Basarab este proiectat cu 115 camere şi apartamente şi este destinat clienţilor care caută confortul unui apartament deservit de servicii hoteliere. Conceptul Adagio oferă mai degrabă un spaţiu de locuit decât o cameră de hotel, astfel încât clienţii să aibă spaţiu pentru somn, masă, relaxare şi lucru.
Construcţia clădirii care va găzdui cele două hoteluri nu a început, proiectul fiind în etapa obţinerii autorizaţiilor necesare debutului construcţiei.
Reprezentanţii noului hotel au menţionat că valoarea investiţiei în întreg complexul este de 50 de milioane de euro şi au subliniat că randamentul investiţiei şi amortizarea acesteia nu pot fi estimate în contextul actual al sectorului de dezvoltare rezidenţială şi al activităţii hoteliere. AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sistemul Național Antigrindină trebuie repus în funcțiune imediat; fermierii români nu pot fi sacrificați pe altarul populismului (organizații)
Suspendarea Sistemului Național Antigrindină reprezintă o decizie cu efecte grave, care a fost luată fără consultare publică și fără fundament științific și trebuie repus în funcțiune imediat, avertizează Organizația Interprofesională a producătorilor de Legume și Fructe - OIPA Legume-Fructe și Asociația Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli - FR
Bucureștiul, platformă de lansare pentru companiile din Sri Lanka care vor să intre pe piața UE
Bucureștiul poate deveni o platformă solidă de lansare pentru companiile din Sri Lanka care vor să intre pe piața Uniunii Europene, a afirmat miercuri președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, la Forumul de Afaceri România - Sri Lanka. 'Sri Lanka nu este doar un partener comercial e
AFM: Operatorii privați trebuie să declare ajutoarele de minimis primite în ultimii 3 ani, la înscrierea în Programul Rabla 2025
Operatorii privați trebuie să declare ajutoarele de minimis primite în ultimii 3 ani, inclusiv cele acordate de alte instituții finanțatoare decât Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), la înscrierea în cadrul Programului Rabla Auto 2025, începând cu 29 mai, potrivit unui comunicat remis AGERPRES. Astfel
Sebastian Burduja: Sistemul energetic național funcționează la parametri optimi
Sistemul energetic național funcționează la parametri optimi, în ciuda codului portocaliu de vreme rea în anumite regiuni din țară, iar avariile punctuale au fost soluționate, a anunțat miercuri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'În ciuda codului portocaliu de vreme rea în anumite regiuni din țară, sistemul ene
Grindeanu: Drumul de mare viteză Craiova-Târgu Jiu parcurge o nouă etapă importantă
Patru asocieri de constructori din România, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția Lotului 6 (Târgu Cărbunești-Târgu Jiu), cu o lungime de 19,5 kilometri, a anunțat, miercuri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook. 'Drumul de mare viteză Craiova-Târgu J
Șantierul Naval Damen Galați a lansat un feribot complet electric destinat companiei canadiene BC Ferries
Șantierul Naval Damen Galați a lansat recent un feribot complet echipat pentru operare electrică, destinat companiei canadiene BC Ferries, informează Ambasada Canadei într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES. 'Damen Shipyards Galați a lansat cel mai recent feribot Island Class pentru BC Ferries, marcând un pas semnificativ
FIHR: Hotelurile din România își pot recupera comisioanele colectate nelegal de către Booking.com
Patronatele din turismul românesc se alătură unui proces european de amploare împotriva Booking.com, prin care sunt solicitate compensații pentru practicile anticoncurențiale care au fost declarate nelegale de către Curtea Europeană de Justiție (CEJ). Potrivit unui comunicat de presă al Federației Industriei Hoteliere din Româ
Firmele din București oferă peste 8.100 de locuri de muncă, în perioada 28 mai - 4 iunie
Angajatorii din Capitală au disponibile, în perioada 28 mai - 4 iunie, 8.161 de locuri de muncă, majoritatea pentru muncitori calificați, arată datele Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM), publicate miercuri. Potrivit sursei citate, din totalul posturilor vacante, 334 sunt destinate persoanelor cu studii
AMOFM București: Rata șomajului în Capitală a scăzut la 0,62%, în aprilie 2025
Un număr de 7.823 de șomeri, dintre care 4.477 femei, se aflau în evidențele Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București la finele lunii aprilie 2025 iar rata șomajului a scăzut la 0,62%, informează un comunicat al instituției remis, miercuri, AGERPRES. Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de
Târgul 'Gustul Copilăriei' în curtea Ministerului Agriculturii, de vineri până duminică
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează Târgul 'Gustul Copilăriei', un eveniment tematic dedicat Zilei Internaționale a Copilului, care se va desfășura în perioada 30 mai - 1 iunie 2025, în curtea ministerului. 'Timp de trei zile,
Bogdan Ivan: Prin proiecte de coproducție de muniții la standarde NATO, creștem forța industriei de apărare românești
România și Statele Unite împărtășesc valori și principii comune iar prin proiecte de coproducție de muniții la standarde NATO, creștem forța industriei de apărare românești, consideră ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan. Acesta a semnat, miercuri, Scrisorile de Solicitare, prin ca
Consiliul Concurenței a constatat utilizarea unor practici de concurență neloială de către Sun Wave Pharma
Consiliul Concurenței a constatat că Sun Wave Pharma SRL a încălcat Legea privind combaterea concurenței neloiale pe piața distribuției suplimentelor alimentare, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Autoritatea de concurență a stabilit, în urma unei cercetări aprofundate, că Sun Wave Pharma SRL a exercitat presiuni asup
Antreprenorii sunt speriați de reducerea cererii, perspectiva creșterii TVA și de probleme în lanțul de aprovizionare (senator)
Antreprenorii sunt speriați de reducerea cererii, perspectiva creșterii TVA, probleme în lanțul de aprovizionare și concurența neloială, conform unui sondaj realizat de IMM România privind percepția antreprenorilor asupra situației economice, prezentat miercuri de Florin Jianu, membru în Comisia economică, industrii, servicii, turism și antreprenori
'Rabla' 2025 debutează pe 4 iunie pentru UAT și instituții publice;persoanele fizice pot aplica din 19 iunie
Sesiunea de înscriere în cadrul programului 'Rabla' 2025 va debuta pe data de 4 iunie, pentru unitățile administrativ-teritoriale (UAT) și instituțiile publice, iar din 19 iunie pot aplica și persoanele fizice, a anunțat, miercuri, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.
Concordia solicită președintelui României să nu se axeze pe creșterea taxelor pentru scăderea deficitului
Confederația Patronală Concordia solicită președintelui României, Nicușor Dan, să nu se axeze pe creșterea taxelor pentru scăderea deficitului și să aibă în vedere măsuri precum cheltuirea responsabilă a banului public, tăierea cheltuielilor inutile, reducerea evaziunii fiscale și absorbția fondurilor europene. 'Peste șase mili