logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Mureş: Sculpturile cu personaje istorice, intens căutate la Festivalul Sighişoara Medievală

Image

Sculpturile în lemn reprezentând personaje istorice şi diferite steme, brăţările din piele şi bijuteriile de lemn, însă şi oglinzile decorate cu flori realizate din coji de ouă pictate au fost obiectele intens căutate de turiştii prezenţi la cea de-a XXVII- a ediţie a Festivalului "Sighişoara Medievală".

 


Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES


Pe lângă luptele cavalereşti, farsele medievale şi muzica specifică epocii, turiştii au acordat o atenţie deosebită artiştilor plastici, între care şi soţii Rodica şi Emil Milăşan, care au oferit o gamă bogată de suveniruri, de la sculpturi masive în lemn, până la bijuterii minuscule şi magneţi de frigider, însă toate cu teme istorice sau din natură.

 


Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES


"Suntem artişti plastici din Târgu Mureş, lucrăm în lemn şi piele, soţul meu este sculptor, el a venit cu partea de sculptură în lemn, eu, cu bijuteriile din lemn şi piele. Sunt foarte colorate, foarte vesele cu diferite motive şi simboluri. Sunt brăţări din piele cu Lupul Dacic, pe noi ne reprezintă şi încercăm să îl facem cunoscut celor care poate încă nu îl ştiu. Cei care deja îl ştiu, îl iubesc şi îl apreciază. Mai avem magneţi de frigider, începând de la Lupul Dacic, Decebal, Ştefan cel Mare, ţărani, îl avem şi pe Vlad Ţepeş, care a avut o legătură foarte strânsă cu Sighişoara. La bijuteriile din lemn, mare trecere au cerceii cu maci, cu floarea soarelui, cu motive populare româneşti. Sunt foarte vesele şi colorate, foarte potrivite pentru această perioadă de vară, pentru a accesoriza o ţinută. Macii roşii sunt foarte apreciaţi şi cumpăraţi, fie că sunt sub formă de cercei, colier sau de broşă, sunt foarte apreciaţi", a spus Rodica Milăşan.

Artista ne spune că turiştii, în special doamnele, preferă florile fiindcă sunt uşor de asortat, de aceea cerceii şi colierele cu maci, cu floarea soarelui şi cu margarete au avut un foarte mare succes.

Sculptorul Emil Milăşan ne-a prezentat sculpturi impresionante cu Lupul Dacic, cu Vlad Ţepeş, o serie de compoziţii pe teme de vânătoare, sculpturi pe teme religioase, precum şi o stemă a Transilvaniei.

 


Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES


"Sculpturile sunt apreciate, oamenii într-adevăr nu se înghesuie să le cumpere aşa cum cumpără un magnet de frigider, fiindcă sunt mai elaborate, mai mari şi necesită multă muncă, de aceea sunt mai scumpe. Dar principalul este să fim prezenţi, să vadă lumea ceea ce facem. Întotdeauna după festivaluri primim comenzile cele mai mari. De exemplu, până acum am vândut Lupul Dacic şi o statuetă simbolizând Madona cu Pruncul. Dar e bine că suntem aici şi suntem în atmosfera de festival. În perioada de pandemie am lucrat de acasă şi am fost contactat pe Internet de persoane pe care nu le cunoşteam, am vândut direct de acasă şi nu am mai cheltuit nimic. La târguri şi festivaluri un artist cheltuie cu standurile, cu deplasările, hotelul, drumul, de această dată cheltuielile acestea nu au mai fost şi s-a putut trăi. Voi păstra în continuare partea online, dar vom merge şi la târguri şi festivaluri tot timpul, fiindcă aici simţi cu adevărat atmosfera, iar asta îţi bucură sufletul. Oamenii sunt foarte interesaţi fiindcă nu mulţi fac ceea ce fac eu, lumea apreciază şi aud vorbe frumoase", a spus Emil Milăşan.

Un alt artist, Persida Negruţi, a oferit la această ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală picturi realizate pe coji de ouă, noutatea fiind oglinzile decorate cu flori realizate tot din coji de ouă, pictate.

"Noutăţile ar fi oglinzile care sunt decorate cu coajă de ou, pe care am pictat, însă am şi cercei şi alte bijuterii, tot aşa decorate. Produsele pe care le realizez în mod frecvent sunt icoanele şi tablourile cu diferite teme, de asemenea realizate din coji de ouă, peste care pictez. Turiştii sunt atraşi de toate, unii se uită la icoane, alţii la tablourile mari, cu maci. Când aud că tot ce am expus este făcut pe coji de ouă pictate, nu le vine să creadă. Apoi le arăt etapele pe care le presupune o astfel de lucrare. Dacă văd, e altceva", a arătat Persida Negruţi.

 


Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES


Artista ne spunea că ideea cu împodobirea oglinzilor i-a venit după ce a văzut o oglindă cu rama defectă şi s-a gândit la cum ar putea să mascheze defectul şi să înfrumuseţeze oglinda.

"Prin această pictură o pun în valoare şi apoi când femeia se uită în oglindă va fi cu adevărat o floare între flori. Vânzările au mers bine pentru vremurile de acum, nu ne aşteptam la vânzări extraordinar de mari, dar suntem mulţumiţi. În urmă cu o săptămână, încă nu eram siguri că va fi acest festival şi atunci entuziasmul cu care pregăteşti oferta nu e foarte mare", a spus artista.

 


Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES


Persida Negruţi este profesoară de Matematică la Liceul Tehnologic 'Ion Vlasiu' din Târgu Mureş şi a studiat pictura la Liceul de Arte din Târgu Mureş, iar după orele petrecute la catedră, pictează tablouri, inclusiv pe coji de ouă, şi, în funcţie de anotimp, confecţionează mărţişoare şi globuri pentru bradul de Crăciun.

Pe lângă meşteşugari, în Cetatea Medievală din Sighişoara, pe parcursul Festivalului Sighişoara Medievală 2021 s-au aflat şi o serie de cavaleri şi domniţe, care au colorat atmosfera cu lupte cavalereşti, muzică medievală, dansuri şi farse medievale.

 


Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES


Unul dintre punctele de atracţie a celei de-a XXVII- a ediţii a Festivalului "Sighişoara Medievală" a fost şi premiera teatrală "Farsa Jupânului Pathelin", în regia lui Toma Enache.

"Este un spectacol la care ţin foarte mult şi mi-l doream din studenţie, au trecut zeci de ani de atunci, atât de mult mi-a plăcut textul 'Farsa Jupânului Pathelin' încât îl aveam bătut la maşina de scris. Şi când a fost ideea să îl facem la Festivalul Sighişoara Medievală, am fost încântat. Este una dintre puţinele farse care s-au păstrat. Au jucat actorii Alexandru Georgescu şi Tomi Cristin, de la Teatrul Naţional, Petrică Moraru de la Teatrul Mic, Teodora Calagiu Garofil de la Nottara şi eu, care îl interpretez pe cioban şi semnez regia. E o bucurie să venim aici, la Festival", a declarat regizorul Toma Enache.

 


Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES


Acesta a spus că Festivalul Sighişoara Medievală îi aminteşte de un eveniment plăcut din viaţa sa, fiindcă prima ieşire alături de viitoarea sa soţie, cu care s-a căsătorit în anul 2002, a fost la festivalul de la Sighişoara.

"Apoi veneam regulat la festival. Sighişoara este un loc de poveste despre care povestesc tuturor şi le spun că trebuie să treacă pe aici neapărat, măcar odată. Sighişoara are un parfum medieval care te înăbuşă de cum intri, până ieşi. E minunat că s-a păstrat această Cetate şi toţi cei care nu au fost aici ar trebui să vină să vadă ce înseamnă acest parfum medieval, unic, aş spune, în Europa, fiindcă am fost în foarte multe locuri, iar Sighişoara este printre cele mai frumoase din întreaga lume. Să ne bucurăm, pandemia este sub control, străzile sunt pline, ca în vremurile bune. După ce am venit în atâtea ediţii ca spectator, ca turist, acum am venit şi în calitate de regizor şi să mă implic în organizarea festivalului", a mai spus regizorul Toma Enache.

 


Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES


Pe parcursul Festivalului Sighişoara Medievală XXVII, pe lângă numeroşii meşteşugari şi premiera piesei de teatru 'Farsa Jupânului Pathelin' s-au aflat Truverii, Menestrelii cetăţii de Scaun, Zânele Silvane, Ilinca împreună cu Domnişoara Pogani, Maeştrii Bălgradului, Străjerii de Mühlbach, Războinicii Varegi (Bulgaria), însumând peste 100 de artişti.

Ultima zi a Festivalului 'Sighişoara Medievală' se încheie cu un concert extraordinar susţinut de Trupa Phoenix. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.