logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU/Actorul Eugen Ţugulea, la 90 de ani: Talentul e zero fără munca la sânge; în teatru asta face diferenţa

Image

Îşi iubeşte meseria mai mult decât orice şi spune că talentul este zero fără munca la sânge, iar în teatru asta face diferenţa. Actorul Eugen Ţugulea dă o adevărată lecţie de profesionalism şi dăruire.

Acesta împlineşte sâmbătă vârstă de 90 de ani, dintre care 66 i-a petrecut pe scenă, locul de unde încă se adresează publicului recitând versuri din antologia lirică românească şi universală. Are pregătite două recitaluri şi este nerăbdător să le ofere publicului, pe care îl consideră ''un partener fără de care teatrul nu există de fapt''.

Într-un interviu acordat AGERPRES, actorul a vorbit despre începuturile sale în teatru, despre întâlnirea cu scena, despre cel mai emoţionant moment din carieră.

Acesta a avut un mesaj şi pentru mai tinerii săi colegi de breaslă - ''Să-şi iubească meseria, care este foarte grea, dar şi foarte frumoasă şi care îţi aduce satisfacţii dacă o tratezi cu respect şi dacă munceşti ca să realizezi ceva''.

 



AGERPRES: Cu ce gânduri întâmpinaţi aniversarea dumneavoastră de 90 de ani?

Eugen Ţugulea: E o vorbă care spune aşa: "Până la 80 de ani e relativ normal să trăieşti. De la 80 în sus e un bonus''. Cu gândul să mă ajute Dumnezeu să fiu sănătos, să mă pot reîntâlni cu publicul. Am două recitaluri pregătite, Tudor Arghezi şi Octavian Goga, pe care nu le-am putut prezenta în faţa publicului din cauza pandemiei, dar sper ca în curând să ne revedem în sălile de teatru.

 



AGERPRES: Când şi cum v-aţi dat seama că vreţi să deveniţi actor?

Eugen Ţugulea: A fost o întâmplare. Eu jucasem în câteva spectacole în liceu, cu nişte roluri destul de bunicele, iar la unul dintre ele venise un inspector care, după ce s-a terminat spectacolul, a zis: "Băiatul ăsta... ar putea să meargă la teatru". Eu nu m-am gândit la asta, nici n-am băgat de seamă; voiam să merg la Chimie industrială. Dar au auzit colegii: "Băăă, du-te, bă. Că, uite-l pe Zicu (un tânăr din oraş de la noi)"! Intrase la Institut şi se lăuda, era fălos că apăruse şi într-o mică figuraţie într-un film. Mi-au băgat în cap "microbu'", cum se zice în teatru.

 



AGERPRES: Vă amintiţi un moment amuzant din viaţa dumneavoastră de actor?
Eugen Ţugulea: Am o păţanie chiar de la admitere, când m-am prezentat la Galaţi la un test pentru Institutul de Cinematografie. Am învăţat o poezie şi m-am dus la examen. Nişte colegi de liceu, când au auzit că mă duc, îmi zic: "Spune acolo că eşti cunoscut de Tudorel Popa", el fiind vărul lor, care era actor la Teatrul Nottara de astăzi - altfel se numea atunci -, dar era teatru în care jucau actorii care făceau film în perioada aceea.

 



În fine, merg acolo, zic poezia, apoi spun că îl cunosc pe Tudorel Popa. Ies de la examen, iar unul dintre oamenii de la căminul cultural de acolo îmi zice: "Ştiţi cine era domnul ăla (unul dintre membrii comisiei)? ...Tudorel Popa!". Am crezut că îmi cade cerul în cap.

N-am luat examenul. L-am luat la Iaşi, unde în anul acela s-a şi desfiinţat Institutul şi ne-au transferat pe toţi la Cluj. N-am apucat însă să mă bucur prea mult, pentru că mi-a venit ordin de chemare la armată. Mi-am pregătit valiza de lemn, atât că nu mă tunsesem, dar pregătisem totul pentru a merge în armată când a venit un ordin de la minister care spunea că toţi băieţii care au reuşit la facultate pot să meargă la facultate pentru că vor face armata în cadrul facultăţii. Acesta a fost norocul meu; mi-am luat valiza pregătită şi m-am dus la Cluj, dar numai pentru trei ani, finalizând studiile la Bucureşti.

 



AGERPRES: Care ar fi cel mai emoţionant moment, dacă puteţi alege unul dintr-o viaţă de artist?

Eugen Ţugulea: Cel mai emoţionant moment din toată cariera mea a fost când am recitat ''Luceafărul'' în faţa elevilor liceului românesc de la Gyula, în cadrul unui mini-turneu în anul 2000. Am mers atunci în vreo 10 comune româneşti de pe graniţă, până la Gyula. Au ascultat dumnezeieşte, apoi au izbucnit în ropote de aplauze şi nu se mai opreau. Eu am început să plâng şi de câte ori îmi amintesc de momentul acesta nu mă pot opri din plâns, pentru că o asemenea emoţie nu am avut niciodată cum am avut în faţa acelor copii care auzeau pentru prima oară ''Luceafărul'' în limba română. A fost cel mai cutremurător moment pozitiv din întreaga mea carieră.

 



AGERPRES: Este actorul un mediator cultural? Cum apreciaţi rolul şi rostul actorului în viaţa urbei?

Eugen Ţugulea: Este. Teatrul în esenţa lui este un element de cultură, iar dacă actorul este cât de cât înrădăcinat în viaţa cetăţii, cred că are rolul lui.

 



AGERPRES: Ce sfaturi sau poveţe aţi avea de transmis mai tinerilor dumneavoastră confraţi şi publicului iubitor de teatru?

Eugen Ţugulea: Colegilor mai tineri nu le pot transmite altceva decât să-şi iubească meseria, care este foarte grea, dar şi foarte frumoasă şi care îţi aduce satisfacţii dacă o tratezi cu respect şi dacă munceşti ca să realizezi ceva. Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi şi bagă în traistă, cum se zice. Talentul este zero fără munca la sânge, iar în teatru asta face diferenţa. Comparaţia se face între cantitatea de muncă depusă de fiecare, fie că e vorba de un rol, un recital, orice. Iar publicului - să nu părăsească teatrul niciodată. Pentru că teatrul îţi dă ceea ce ai nevoie, mai mult decât alte sectoare de activitate. Publicul este partenerul nostru, fără de care teatrul nu există de fapt.

 



*** Teatrul ''Regina Maria'' din Oradea îl sărbătoreşte sâmbătă, de la ora 20,00, pe marele actor, difuzând pe pagina de Facebook a instituţiei spectacolul "Cu mâne zilele-ţi adaogi", recital a cărui premieră, în 15 iunie 2020, a fost dedicată comemorării a 131 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu. Recitalul de o oră cuprinde cele mai importante poeme ale poetului, ''Luceafărul'' şi ''Scrisoarea III'', alături de poeziile ''Odă (în metru antic)'' şi ''Cu mîne zilele-ţi adaogi''.

*** Eugen Ţugulea, născut în Vaslui, a venit la Teatrul de Stat Oradea de la absolvire şi a rămas până la pensionare. A jucat pe parcursul carierei sale de actor dramatic peste 140 de roluri, toate pe scena Teatrului din Oradea, la conducerea căruia s-a şi aflat timp de aproape 14 ani, cu două mandate de director, între anii 1960 - 1968, 1972 - 1977. De asemenea, a fost ani mulţi profesor de actorie la Şcoala Populară de Artă din Oradea şi profesor de expresivitatea vorbirii scenice la Secţia de Actorie a Facultăţii de Muzică din Oradea. După 1990 a contribuit la înfiinţarea trupei de teatru şcolar la Liceul "Nicolae Bălcescu" din Gyula (Ungaria). A semnat şi regia câtorva spectacole, fiind şi autorul unei cărţi cu caracter autobiografic. A primit, în anul 2016, Premiul special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei acordat de Senatul UNITER.

 



Ca actor, Eugen Ţugulea a debutat imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" cu rolul Popescu în ''O scrisoare pierdută'' de I.L. Caragiale, în 1955, an în care s-a înfiinţat secţia română a Teatrului de Stat Oradea.

Printre rolurile cele mai importante interpretate de Eugen Ţugulea se află David Mărian din spectacolul Horia de Mihail Davidoglu, rolul principal în spectacolul Mihai Viteazul (de Octav Dessila), Mircea (Io, Mircea Voievod de Dan Tărchilă), Greenwald - un avocat versat, în Revolta de pe Caine (de Herman Wouk) şi Un Ioviţă (Cartea lui Ioviţă de Paul Everac). Unul dintre rolurile considerate de referinţă este Farfuridi (O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale). AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: Teatrul Regina Maria Oradea

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b

Cultura - Media 03-04-2025 14:40

Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'

Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul