REPORTAJ/Tulcea: Clubul şcolar de atletism al satului Turcoaia aniversează 20 de ani, perioadă cu 40 de titluri de campion naţional câştigate

Sportivii secţiei de atletism din satul Turcoaia a Clubului Sportiv Şcolar (CSS) Tulcea au obţinut luna trecută şapte medalii la campionatele naţionale desfăşurate la Bucureşti, iar antrenorul lor, Gheorghe Ciulei, a apreciat drept "importante" progresele făcute în ultima perioadă, în ciuda pandemiei cu noul coronavirus.
După ce a practicat atletismul timp de 12 ani şi a fost cinci ani la rând vicecampion naţional la aruncarea suliţei, Gheorghe Ciulei s-a întors în satul natal, Turcoaia, unde în urmă cu 20 de ani a început din nou să se implice în sport, astfel că acum clubul unde antrenează el are peste 40 de titluri de campion naţional.
Foto: Luisiana BIGEA / AGERPRES
"Această secţie a început în anul 2000, datorită domnului Corneliu Chistrugă, fost director al CSS şi acum antrenor de atletism. I-am spus atunci că vreau să fac aici o secţie şi a venit, a văzut şi-apoi am început să lucrez cu jumătate de normă. În anul următor am scos o campioană, Ramona Anghelaş, care a participat apoi la mondiale şi europene, la Liceul cu Program Sportiv Brăila. Aici facem trei probe, disc, greutate şi suliţă. La aruncarea ciocanului nu m-am băgat, pentru că e mai complicat. E nevoie de o cuşcă pentru a evita accidentele. Am mai încercat şi altele, sărituri în lungime, dar m-am bazat pe aruncări", a declarat, pentru AGERPRES, antrenorul Ciulei.
La început, antrenamentele au fost făcute în condiţii improvizate.
"Am făcut o groapă de nisip cu fadroma, am pus nişte nisip, aruncam pe maidan cu un cerc improvizat. Chiar trebuie să crezi în tine pentru a face asemenea lucruri. Iniţial, m-au ajutat cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor cu o sală mică, dar nu aveam condiţii. Apoi, domnul director Cătălin Purice mi-a propus să vin la şcoală. Acolo este o sală cu condiţii cât de cât bune, dar şi Primăria şi Consiliul Local m-au mai ajutat cu bani pentru echipamente şi alte materiale necesare", a menţionat antrenorul tulcean.
Pandemia cu noul coronavirus a fost o problemă şi pentru secţia din Turcoaia a CSS Tulcea, sportivii fiind antrenaţi prin telefon.
Cu toate acestea, de la concursurile naţionale desfăşurate luna trecută, ei s-au întors cu şapte medalii. Trei dintre ele au fost câştigate de Mădălina Manole, în vârstă de 17 ani.
"Am început să practic sport acum aproape cinci ani. M-a chemat antrenorul să văd cum este. Cum am venit, cum m-a băgat la toate probele. La primul concurs pe care l-am avut, pe data de 6 martie 2016, la Bucureşti, nu am avut emoţii. Eram singura din toţi sportivii care nu se încălzea. Stăteam ca la Armată, după cum spunea domnul antrenor. Mi-a zis să fac ce ştiu mai bine şi am ieşit campioană la aruncarea greutăţii", a afirmat Mădălina Manole.
La cele două campionate naţionale desfăşurate luna trecută, la Bucureşti, Mădălina Manole a obţinut titlul de vicecampioană la aruncarea greutăţii cu performanţa de 13,11 metri, la cadeţi, aer liber, locul al III-lea pentru o aruncare de 13,86 metri, cadeţi, sală, titlul de vicecampioană naţională pentru o aruncare de 12,05 metri, la juniori 1, aer liber şi un al doilea titlu de vicecampioană naţională pentru o aruncare de 12,46 de metri, juniori 1, sală.
Valentin Ispas, un alt vicecampion naţional, de data aceasta la proba de aruncarea suliţei, este considerat de antrenorul Gheorghe Ciulei drept "un copil excepţional care poate face toate cele trei probe, disc, suliţă şi greutate".
"Am fost la un moment dat la un concurs de aruncarea mingii la oină şi atunci m-a remarcat domnul antrenor. Revenirea la antrenamente, după starea de urgenţă, a fost dificilă", a afirmat Ispas.
El a avut o aruncare de 52,53 metri la concursul din data de 7 august, dar nu a mai revenit în arenă, din cauza unei accidentări la umăr.
Dublul campion naţional al României stabilit luna trecută, la concursurile din Bucureşti, este Cristian Panait, considerat de antrenorul său "o surpriză" şi un tânăr cu potenţial de nivel mondial.
"Cristi a fost o surpriză mare şi la nivel naţional. Anul trecut, a avut o accidentare la gleznă şi nu a participat la campionatul naţional de juniori 3, iar anul acesta a fost o surpriză mare pentru că a dat 53,88 metri cu suliţă de 600 şi a fost campion la categoria lui de vârstă, iar în următoarea săptămână a dat 56 de metri, la o categorie de vârstă mai mare cu doi ani. Are calităţi excepţionale care-l pot face campion mondial", a afirmat antrenorul Gheorghe Ciulei.
În timpul stării de urgenţă decretate la debutul pandemiei cu noul coronavirus în România, Cristian Panait s-a antrenat pe ghiol cu suliţe pe care şi le-a confecţionat singur din stuf.
"Când toţi stăteau în casă, eu mergeam pe un ghiol şi îmi confecţionam suliţele. Mă antrenam pentru următoarele concursuri. Revenirea la antrenamente a fost grea pentru că una este să arunci cu suliţe făcute de mine şi alta este să arunc cu o suliţă adevărată. Uitasem tot. La concurs, a fost bine, pentru că am recuperat la antrenamente, dar nu mă aşteptam să fiu dublu campion, fiindcă la alte competiţii nu aruncam foarte bine", a declarat Panait.
Sportivii din comuna de la marginea judeţului Tulcea continuă antrenamentele, deşi în momentul de faţă nu se ştie când vor avea loc noi concursuri.
"De obicei, iarna aveam Cupa Bacăului, dar anul acesta nu ştim dacă vor mai fi competiţii şi unde. Mi-am dorit foarte mult să îmi duc fiica, Savinela Ciulei, foarte sus, a fost la un campionat balcanic, dar s-a accidentat în anul 2015. Acum, aici, la Turcoaia, aveam material foarte bun, dar îl pierdem. E nevoie de croială multă, de convins oamenii, fiindcă nu există o motivare. Voucherul de echipamente este doar o atenţie. Este foarte greu să-ţi realizezi visul, este o perioadă foarte complicată", a mai spus antrenorul Gheorghe Ciulei.
El speră totuşi că voucherul de 300 de lei care va fi acordat de către Guvern să le ofere o motivaţie în plus copiilor şi adolescenţilor din Turcoaia de a veni la club şi de a descoperi astfel frumuseţea atletismului.
Guvernul României a aprobat luna aceasta o ordonanţă de urgenţă pentru acordarea unui ajutor financiar sub formă de voucher pentru încurajarea şi sprijinirea copiilor să practice sportul de performanţă.
Astfel, copiii născuţi în perioada 1 ianuarie 2005-31 decembrie 2014 care se vor legitima pentru prima dată la un club sportiv deţinător al certificatului de identitate sportivă emis de Ministerul Tineretului şi Sportului vor primi vouchere de 300 de lei pentru achiziţionarea de echipamente sportive.
În prima etapă a programului, sunt disponibile 30.000 de vouchere. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu