REPORTAJ Tulcea: Măsurile de siguranţă sanitară, principala provocare a noului an şcolar în Sulina

Respectarea regulilor impuse în contextul pandemiei cu noul coronavirus este cea mai importantă provocare a noului an şcolar pentru elevii şi profesorii Liceului teoretic "Jean Bart" din oraşul Sulina, deşi aproximativ un sfert din cei circa 400 de elevi ai unităţii învaţă de 17 ani într-o clădire fără autorizaţie sanitară de funcţionare.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
Unii elevi spun că prima zi a noului an şcolar i-a dezamăgit, din cauza faptului că nu s-a mai organizat o festivitate de deschidere şi, la fel ca profesorii, recunosc că le va lua timp să se acomodeze cu noile reguli.
"Am purtat măşti, ne-am dezinfectat la intrarea în şcoală, distanţa dintre băncile din clasă este de 1,2 metri, ne-au dat instrucţiuni să nu fim în contact cu ceilalţi. În mare parte, am putut respecta regulile. Uşor nu va fi, dar în jumătate de an ne vom obişnui", a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Ivan, elev în clasa a X-a la liceul din Sulina.
Alţi elevi au remarcat atmosfera schimbată faţă de alţi ani.
"Îmi este un pic greu să mă acomodez, dar în câteva luni o voi face. Cea mai dificilă regulă este distanţarea fizică şi purtarea măştii", a afirmat Miruna Andrei, elevă în clasa a VIII-a, în aceeaşi unitate de învăţământ.
Pentru unii profesori, regulile impuse în contextul pandemiei sunt uşor de urmat, având în vedere că au participat la examenele susţinute la finalul anului şcolar 2019-2020.
"Prin exerciţiu depăşim orice problemă. Pot să apară şi perturbări în comunicare din cauza măştii, dar atunci când sunt în clasă pot ridica uşor vocea. Principala provocare va fi atunci când vom ajunge la scenariul roşu. Sezonul turistic a trecut însă, aşa că riscurile acum sunt mult diminuate", a precizat profesorul de limba română Valentin Lavric.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
El a amintit că, după primele luni de la declanşarea pandemiei în România, atunci când elevii au fost obligaţi să participe la ore online, s-au înregistrat primele efecte.
"Cei din liceu au fost mai puţin conştiincioşi, pentru că au auzit că li se vor recunoaşte notele din primul semestru, aşa că rezultatele celor din clasa a XII-a au fost mai slabe. Au fost elevi care, datorită pandemiei, au promovat clasa fără să merite, iar nota de 5 trasă de păr primită în clasă s-a transformat la Bacalaureat într-un 2 sau 3 cinstit, aşa că la Bacalaureat am avut 40% promovabilitate, în loc de aproape 50%, cum s-a întâmplat în anii trecuţi, deşi judeţul nostru a crescut în general cu aproape 10 procente", a menţionat Valentin Lavric.
În opinia lui, introducerea obligativităţii participării elevilor la cursuri atunci când şcoala se desfăşoară online i-ar ajuta pe aceştia să obţină rezultate mai bune.
Prima zi de şcoală în singurul liceu din Delta Dunării s-a desfăşurat fără probleme deosebite, potrivit asistentei medicale Carmen Condrat.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Totul a mers strună. Câţiva părinţi m-au întrebat cum pot evita copiii lor masca, având în vedere roşeaţa care le apare unor copii şi le-am recomandat vizierele. E o regulă şi toată lumea trebuie să o respecte", a afirmat Carmen Condrat.
Directorul Liceului teoretic "Jean Bart", Victor Andrei, profesor de educaţie fizică, spune că şi lui îi este greu să se obişnuiască cu masca.
"Cel mai greu este să mă adaptez noilor rigori. E o nouă provocarem însă şi învăţăm din mers. Problema nu e masca în sine, ci purtarea ei. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după trei sau patru săptămâni", a afirmat directorul Andrei.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
Referindu-se la şcoala online, el a amintit că toţi părinţii elevilor dintr-o clasă au declarat că nu au tablete pentru copii.
"La şcoală am putea pune câte patru calculatoare în fiecare clasă, dar la copii este o altă situaţie, pentru că nicio declaraţie cerută părinţilor nu angajează răspunderea lor. Avem o clasă cu 23 de copii ale căror familii, la toate sondajele, au răspuns că nimeni nu are calculator şi că acasă se lucrează pe un singur telefon, dar ştim clar că cel puţin un părinte are un calculator. În acelaşi timp, Delta Dunării este considerată zonă defavorizată", a mai spus directorul liceului din oraşul Sulina.
În ceea ce priveşte clădirea în care învaţă cei 98 de elevi de liceu, imobil care nu a primit din anul 2003 autorizaţie de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Victor Andrei a menţionat că, acum, autoritatea locală pune în practică un proiect de reabilitare pe fonduri europene.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Ultimul proiect este pe Investiţii Teritorial Integrate - Delta Dunării. Proiectul tehnic este făcut de anul trecut. Ar fi trebuit ca licitaţia să fie anul acesta, iar acum să ştim constructorul. Clădirea e supusă aprobărilor de şapte ani", a menţionat Victor Andrei.
El a amintit că, de-a lungul timpului, s-au mai făcut reparaţii în limita fondurilor de care a dispus Primăria oraşului Sulina şi a precizat că, în momentul de faţă, una dintre priorităţi este identificarea de personal pentru a asigura în condiţii de maximă siguranţă funcţionarea celor trei centrale termice care furnizează agentul termic în timpul iernii.
"Avem centrale pentru fiecare imobil în care funcţionează grădiniţa, şcoala generală şi sala de sport, dar avem un singur fochist. Am cerut extinderea categoriei de muncitor, pentru că la orice avarie chemăm oameni de pe stradă", a afirmat directorul Liceului "Jean Bart".
Victor Andrei a mai spus că în unitatea de învăţământ din oraşul Sulina nu există săli în care un profesor să predea în acelaşi timp elevilor din ani diferiţi, dar învăţământul simultan este răspândit în Delta Dunării, potrivit inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Viorica Pavel.
"Situaţii de efective foarte mici de elevi avem în Delta Dunării. Anul acesta şcolar, la nivelul ciclului primar avem 70 de clase cu 1.029 de elevi, iar anul trecut au fost 69 de clase cu 1.071 de elevi. Şi la nivel gimnazial sunt 37 de clase cu 481 de elevi, iar anul trecut am avut 36 de clase cu 482 de elevi", a precizat inspectorul general al ISJ.
Viorica Pavel a menţionat că 12 unităţi de învăţământ din judeţ nu au primit autorizaţie de funcţionare din partea DSP şi a subliniat faptul că cele două şcoli din Delta Dunării care nu au apă potabilă dispun de această utilitate prin hidrofoare şi puţuri.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta, cinci unităţi de învăţământ din judeţ nu deţin autorizaţie de securitate în caz de incendiu, iar din cauza neregulilor constatate în domeniul măsurilor de apărare împotriva incendiilor şi al măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei cu noul coronavirus, şcolile au primit 17 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 10.000 de lei.
Direcţia de Sănătate Publică a anunţat săptămâna trecută că liceul din Sulina nu a primit autorizare de funcţionare a unei clădiri, din cauză că este nereabilitată din anul 2003, pereţii exteriori sunt degradaţi, grupurile sanitare sunt parţial deteriorate, iar tâmplăria geamurilor este degradată.
Pe panoul informativ amplasat pe peretele liceului, Primăria oraşului Sulina anunţă că proiectul de reabilitare a clădirii se va încheia pe data de 31 mai 2022, iar valoarea totală a lucrărilor este de 6.108.041,39 lei. Din această sumă, contribuţia Uniunii Europene este de 5.178.179,93 lei. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu