REPORTAJ Alba: Şcoala din comuna Ciugud, prima de tip smart în mediul rural din România

Singura şcoală smart din mediul rural din România, unde, dincolo de soluţiile inteligente implementate, cadrele didactice poartă, din solidaritate cu copiii, uniformă asemănătoare cu cea a elevilor şi în care, în timpul pauzelor, la boxe se difuzează muzică clasică, iar pe holuri sunt inscripţionate o serie de citate motivaţionale, funcţionează în judeţul Alba, în Ciugud, o comună situată în apropierea municipiului Alba Iulia.
"Cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine ţara", un citat de Spiru Haret, este expresia de la care par să fi pornit cei care au avut iniţiativa realizării în Ciugud a unei şcoli smart, o idee care a apărut, practic, doar în urmă cu câteva luni.
Foto: (c) Marinela BRUMAR / AGERPRES
Iniţial, autorităţile aveau în plan doar o reabilitare a clădirii şcolii din centrul de comună, construită înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, însă, după ce constructorul nu a reuşit să dea în folosinţă la termen lucrarea, a apărut, din mers, ideea implementării unor soluţii inteligente.
"Am început reabilitarea şcolii. În noiembrie 2018, ea trebuia predată la cheie, însă, la termenul respectiv, erau doar 20% lucrări realizate. Am reziliat contractul cu firma respectivă. Am încheiat un altul, cu o altă firmă, apoi, din mers, ne-a venit această idee, de a implementa soluţii inovative", a explicat, marţi, primarul comunei, Gheorghe Damian, cu prilejul deschiderii oficiale a şcolii smart.
Foto: (c) Marinela BRUMAR / AGERPRES
Investiţia se ridică, potrivit acestuia, la aproximativ un milion de euro.
"Pentru noi, este o provocare, este un proiect de suflet. Investiţiile în educaţie, în opinia noastră, niciodată nu ar trebui să fie prea mici, în educaţie trebuie să investim cât mai mult, pentru că produce efecte peste 10, 15, 20 de ani ceea ce facem astăzi în educaţie. Noi vrem să credem că şcoala de la ţară are viitor. (...). Am avut curajul să investim un milion de euro în această şcoală, în aşa fel încât să ne pregătim, cumva, viitorul comunei", a declarat Damian.
Primarul a adăugat că a fost recent într-o vizită de lucru în Austria, într-un orăşel de lângă Salzburg, unde statul a investit 11 milioane de euro pentru o şcoală smart, prima din această ţară. "E mai mare decât aceasta, dar am venit, cumva, foarte fericit că, în foarte multe aspecte ale tehnologiei, noi îi batem, suntem mai buni", a spus edilul din Ciugud.
Foto: (c) Marinela BRUMAR / AGERPRES
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Dan Lungu, un fost jurnalist care, alături de primar, a elaborat acest proiect, a menţionat că şcoala smart s-a realizat practic în doar câteva luni. "În urmă cu şapte luni, ne apucam de acest proiect. (...). Am început o aventură privind învăţământul în zona rurală", a spus Dan Lungu.
Acesta crede că "şcoala de la ţară poate fi ca afară", iar cei mici trebuie să vină "cu drag" la cursuri.
"Am luat modele din multe, multe şcoli, din ţară şi din străinătate pe care le-am aplicat aici. De exemplu, dintr-o comună din Alba, Sîncel, am preluat modelul de after-school", a explicat acesta. El a adăugat că la Ciugud cadrele didactice care sunt la after - school fac voluntariat.
Lungu a subliniat că folosirea tehnologiei în procesul educaţional stimulează învăţarea şi că şcoala trebuie să devină mai atractivă şi să facă saltul spre mileniul trei.
"Elevii de azi vor lucra în domenii în care tehnologia este prezentă la fiecare pas. O şcoală smart este mai prietenoasă cu copiii", a apreciat acesta.
Dacă la începutul anului şcolar la Ciugud erau înscrişi 112 copii, fără a fi toate clasele complete, la ora actuală aici învaţă 135 de elevi, din care unii veniţi din alte localităţi.
Foto: (c) Marinela BRUMAR / AGERPRES
"Am pornit de la 112 copii. Nu erau toate clasele complete. Acum, aproape toate clasele sunt complete şi avem 135 de copii", a menţionat Dan Lungu.
La rândul său, primarul a subliniat că acum sunt copii care fac naveta de la oraş, respectiv din Alba Iulia, sau din alte comune, pentru a învăţa la Ciugud. "Ţinta noastră este să nu depăşim 20 de copii la clasă, pentru a avea un act educaţional de calitate. Prioritate vor avea copiii din Ciugud", a punctat edilul.
Şi pentru că transportul elevilor este asigurat, şcoala smart este frecventată acum de copiii din toate satele comunei. "Era învăţământ simultan în aproape toate satele. Au fost comasate toate şcolile din comună, iar copiii vin cu microbuzul şcolar în centrul de comună. Transportul este gratuit şi au însoţitor", a explicat Gheorghe Damian.
Directorul şcolii, Teodora Simion, a povestit şi ea cum anul trecut a apărut ideea de "smart school".
"Acest proiect presupunea abordarea cu totul şi cu totul altfel a actului didactic, presupunea introducerea diverselor instrumente digitale. (...). Părinţii au înţeles că e în beneficiul copiilor şi au fost de acord (să fie comasate şcolile în centrul de comună - n.red.). În vara anului trecut, am mers efectiv din poartă în poartă, am vorbit cu părinţii ai căror copii erau la şcoală în Alba Iulia, le-am explicat ce vrem să facem. (...). Din septembrie 2019, spre şcoala noastră s-au reîntors peste 20 de copii. Părinţii au prins încredere în ceea ce se întâmplă aici. Noi avem posibilitatea de a-i obişnui pe copii cu tot ceea ce înseamnă tehnologia secolului 21", a afirmat directorul şcolii din Ciugud.
De exemplu, aici funcţionează un laborator de realitate virtuală, primul pus în practică într-o şcoală dim sistemul public din România, pe o tehnologie inventată acum trei ani.
Foto: (c) Marinela BRUMAR / AGERPRES
Şcoala este dotată cu table interactive, tablete şi softuri educaţionale. De asemenea, în şcoală a fost realizată o platformă on-line care conţine catalogul electronic şi care, de asemenea, permite încărcarea şi descărcarea unor materiale educaţionale sau interacţiunea on-line profesor - părinte.
Elevii beneficiază astfel de mijloace inteligente educaţionale, iar o soluţie inovatoare este oferită copiilor care, din motive medicale, lipsesc de la cursuri, aceştia putând să asiste la ore conectându-se de acasă la un sistem audio-video cu un user şi o parolă.
De asemenea, elevii au tablete pe care sunt încărcate în formă digitală toate manualele şi cărţile de care au nevoie în procesul educaţional.
Elev în clasa a VI-a, Andrei crede că este "foarte tare'' să înveţi într-o astfel de şcoală şi că sunt "mult mai multe avantaje" decât într-una obişnuită.
"Şi stilul de învăţat este mult mai performant decât în alte şcoli. Acum avem un stil mai nou decât în anii trecuţi. E mult mai uşor să reţii materia", a spus Andrei, care este încântat de tehnologia pe care o foloseşte la şcoală.
Un alt elev, Mirel, ales nu demult primarul copiilor din Ciugud, este de părere că şcoala din satul său este "mult mai bună" decât cele de la oraş. "Sunt mândru că sunt elev în această şcoală", a afirmat copilul.
Profesoara Mihaela Drăghici a explicat cum fiecare elev are un cont în platforma scoala365, lucru care îi permite să comunice cu copiii aflaţi acasă, care o pot astfel vedea şi auzi.
"Toate lucrurile pe care le fac la sală cu elevii, mi le salvez în google drive, în contul meu, şi le trimit ulterior elevilor. De exemplu, o lecţie la limba engleză, salvată în pdf, am lucrat-o pe tabla inteligentă şi apoi am trimis elevilor documentul. Această platformă ne permite să comunicăm. Pot să-mi creez grupul de lucru. Elevii mă pot vedea şi auzi, ne putem trimite mesaje", a spus cadrul didactic.
La fel ca elevele sale, profesoara vine la serviciu îmbrăcată în sarafan, asemănătoare uniformei purtate de fetele din şcoală. De menţionat că toţi elevii, inclusiv cei din ciclul gimnazial, poartă uniformă.
"Am luat decizia de a folosi uniforma şcolară. A fost o decizie pe care am luat-o democratic, am implicat şi primarul copiilor, şi consilierii locali ai copiilor, care au făcut un sondaj în rândul elevilor. Am decis să adoptăm o uniformă şcolară astfel încât să avem o oarecare etichetă: băieţii poartă cravată şi vestuţe, iar fetele un sarafan. În acelaşi timp, am încercat să eliminăm anumite diferenţe sociale care ar putea exista între copii. Ne-a bucurat faptul că dascălii au solicitat şi ei, solidari cu copiii, să poarte o uniformă şcolară la cursuri. Avem doamne profesoare care şi-au făcut o uniformă similară cu cea a fetiţelor. Credem că este o măsură corectă", a explicat Dan Lungu.
Fiindcă numărul populaţiei din Ciugud, o comună care a atras zeci de milioane de euro fonduri nerambursabile, este în creştere, implicit şi cel al copiilor, autorităţile au în plan construirea unui alte şcoli.
"Noi avem o nouă viziune pentru noua şcoală. Suntem convinşi că, în trei-patru ani, această şcoală va fi neîncăpătoare pentru numărul de copii. Va fi construită în noul centru civic pe care îl gândim, pe cele 15 hectare între Ciugud şi Şeuşa. Ea se va construi în 5-10 ani. Ne propunem ca în maximum 10 ani să avem noua şcoală construită", a spus primarul Damian.
Comuna Ciugud este un promotor activ al modernizării administraţiei publice locale, lansând în 2019 conceptul "Smart Village" ca soluţie de digitalizare a serviciilor publice şi de dezvoltare a satului românesc. Ciugud mai este cunoscută ca şi comuna din România care a atras cele mai multe fonduri europene. AGERPRES / (A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu