logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU/Mihalache: Îi asigur pe toţi concetăţenii că drepturile lor în UK vor rămâne neschimbate, cel puţin în perioada de tranziţie

Imagine din galeria Agerpres

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, îi asigură pe cetăţenii români care trăiesc în Marea Britanie că drepturile lor vor rămâne neschimbate, cel puţin în anul de tranziţie care urmează ieşirii oficiale a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Diplomatul afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că peste 430.000 de români ce doresc să trăiască în Marea Britanie s-au înscris online pentru statutul special necesar, 30% dintre ei aplicând pentru cel de rezident.

Marea Britanie părăseşte oficial Uniunea Europeană, vineri, la miezul nopţii - ora Bruxelles-ului, respectiv 23,00 - ora Londrei.
 

 

AGERPRES: Domnule ambasador, cu o zi înainte de punctul zero al Brexitului, puteţi spune câţi români s-au înregistrat pentru statutul special, obligatoriu?
Dan Mihalache: Eu aş spune că este o cifră impresionantă. La 31 decembrie anul trecut, erau 437.000 de români, peste aşteptările noastre. Şi probabil că această cifră a crescut şi vom avea rezultatul la sfârşitul lunii ianuarie. În acest ritm, cred că cel puţin 100.000 de români se vor înregistra. Chiar s-ar putea să fie mai mulţi. Cifra este surprinzător de mare.

AGERPRES: Aveţi o estimare cât înseamnă aceasta din comunitatea română din Marea Britanie? Pentru că în Marea Britanie nu se fac estimări privind naţionalitatea.
Dan Mihalache: Am operat cu diverse cifre, nu există o statistică oficială. Marea Britanie este extrem de descentralizată şi atunci este foarte greu să te adresezi unei instituţii care să îţi dea o cifră exactă. Trebuie să facem un fel de încrucişare între diversele cifre, fie că e vorba de fisc, fie că e vorba de Sistemul Naţional de Sănătate. Noi întotdeauna am estimat că cifra românilor este peste jumătate de milion. E posibil însă ca, după finalizarea acestui proces de înregistrare pentru statutul de rezident sau pre-rezident, să constatăm că sunt de fapt mult mai mulţi.
 
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

AGERPRES: Aveţi estimări cu privire la cât la sută dintre românii care s-au înregistrat au primit statut de pre-rezident şi cât de rezident (pre-settled şi settled)?
Dan Mihalache: Eu am înţeles că este vorba de un raport între 30 şi 70%, deci 30% ar fi cei care au primit statutul de rezident sau au aplicat pentru statutul de rezident, ceea ce înseamnă că au o vechime de şedere de peste cinci ani pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi 70% statutul de pre-rezident, ceea ce înseamnă că au o vechime mai mică decât această perioadă, urmând ca mai apoi, la împlinirea celor cinci ani să se upgradeze, ca să folosesc din limbajul informatic, la statutul de rezident.

AGERPRES: Românii mai au timp să se înregistreze până la 31 decembrie pentru statutul special. Puteţi să faceţi un calendar?
Dan Mihalache: Calendarul este destul de simplu, anume că pe parcursul acestui an, regimul de circulaţie, dreptul la muncă, dreptul la învăţătură rămân neschimbate. Românii pot în continuare să vină în Marea Britanie, până la 31 decembrie 2020, în aceleaşi condiţii ca şi până acum, urmând ca perioada de înregistrare efectivă să se prelungească până la 30 iunie 2021, urmând ca, probabil după acea dată, să intre sub un regim de imigrare diferit de cel care exista.


Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

AGERPRES: Despre care s-a spus că va fi un regim bazat pe un anumit punctaj. Într-un fel, autorităţile britanice îşi vor alege cei mai buni dintre profesionişti.
Dan Mihalache: Aici există o dezbatere pe această temă. Chiar în aceste zile a fost dat publicităţii un raport al unei comisii de expertiză pe tema regimului de imigraţie şi, de regulă, din experienţa noastră, aceste rapoarte constituie o bază pentru o viitoare legislaţie, dezbaterea fiind în ce măsură criteriile vor fi restrictive. Nu ştiu dacă este vorba de cei mai buni dintre, pentru că nevoia pieţei este destul de diversificată, nevoia de forţă de muncă. N-o să se poată alege doar doctori, ingineri, profesori, asistente ci sigur, piaţa de aici necesită şi alte zone ocupaţionale. Dar până la urmă, vom vedea cum va fi. Unii au considerat că propunerile sunt prea restrictive şi că impun un anumit tip de relaxare, dar probabil că vor fi şi condiţii legate de cunoaşterea limbii, de alte lucruri care ţin de statutul personal al fiecăruia, ceea ce, până la urmă, nu este un lucru rău, poate ne poate feri de o zonă care nu ne face neapărat cinste în Marea Britanie, o zonă de cerşetorie, de concetăţeni de-ai noştri care stăpânesc mai greu limba şi care au mereu nevoie de noi în relaţia cu autorităţile. E mai complicată povestea.

AGERPRES: Această zonă de care vorbeaţi era foarte prezentă în presa britanică acum câţiva ani. Acum, cât de prezentă mai este această zonă?
Dan Mihalache: Au existat şi raţiuni politice, iar presa britanică are şi ea o anumită tendinţă destul de marcantă de tabloidizare şi desigur că este, pe fondul combinării cu interesele politice, mai simplu să prezinţi lucrurile care deranjează publicul britanic, decât să prezinţi lucrurile de succes. Este o foarte mare distanţă între percepţia presei şi percepţia celor cu care discuţi, fie că e vorba de universităţi, în care studenţii români sunt foarte apreciaţi, fie că este vorba de Sistemul Naţional de Sănătate, unde medicii şi asistentele care vin din România sunt foarte apreciaţi, fie că este vorba chiar de zone industriale, fie că e vorba de prestări de servicii, de hoteluri, de restaurante şi uneori eu, mai ales ca reprezentant oficial al statului român, care sunt obligat să am diferite dialoguri cu diverse segmente ale societăţii din Marea Britanie, resimt destul de frustrant această diferenţă între ceea ce uneori se scrie despre imigraţia care vine din România şi ceea ce îmi spun cei care beneficiază de această imigraţie, de serviciile românilor.

AGERPRES: În discuţiile dumneavoastră cu comunitatea de români, după ce a fost votat Brexitul, care aţi simţit că au fost temerile românilor?
Dan Mihalache: Temerile se bazează şi pe o anumită zvonistică. Cum asemenea zvonistică circulă în momentele mai critice, indiferent cât efort de informare am fi făcut noi ca ambasadă, fie sub forma unor reuniuni în diferite zone pe care le ştim mai populate cu români pe tot teritoriul Marii Britanii, consulatele noastre, consulatele noastre onorifice au făcut acest efort. Dar şi autorităţile britanice au investit foarte mult în a explica starea de fapt care se va instaura după Brexit. Temerile privesc, în primul rând, libera circulaţie. Întrebările sunt de genul: "Dacă ne mai primesc la Dover sau nu ne mai primesc la Dover", "Dacă mai putem trece graniţa sau nu mai putem trece graniţa", "Dacă mergem acasă de sărbători, mai putem să ne întoarcem", "Dacă, atunci când ne întoarcem, avem nevoie de vize". Este grupa de temeri care priveşte libera circulaţie. Este şi o grupă de temeri care au circulat, care privesc dreptul la muncă. "Vom fi daţi afară din serviciu sau nu vom fi daţi afară din serviciu", "Vom fi expulzaţi?" - să zicem zonele extreme sau nu. Eu pot să îi asigur pe toţi concetăţenii noştri că, în condiţiile acestui acord, cel puţin în perioada de tranziţie, situaţia lor în ceea ce priveşte drepturile - dreptul la libera circulaţie, dreptul la muncă, dreptul la asistenţă socială - vor rămâne neschimbate.

AGERPRES: Când vine vorba de studenţii care învaţă în Marea Britanie, au început să înveţe în Marea Britanie sau îşi doresc să înveţe, ce puteţi să le spuneţi? Pentru că ar putea să nimerească între perioada de tranziţie şi perioada de după tranziţie.
Dan Mihalache: Nu, este foarte limpede că în ceea ce îi priveşte pe cei care au intrat în acest sistem până la momentul Brexitului, aceştia îşi vor continua studiile fără niciun fel de schimbare de statut. Probabil, va fi interesant de văzut în ce măsură pe viitor, în încheierea acestei perioade de tranziţie, condiţiile de ordin financiar vor rămâne aceleaşi. Pentru că Marea Britanie era atractivă nu numai prin perspectiva calităţii învăţământului superior mai ales, ci şi prin perspectiva condiţiilor financiare, care erau mai accesibile unor categorii de tineri români care îşi doresc să studieze în străinătate, decât în alte state europene, unde taxele universitare sunt mult mai mari. Existau nişte mecanisme de împrumut şi pentru cineva care provine dintr-o familie fără resurse materiale impresionante, studiul era accesibil în Marea Britanie. Dar cred că va exista o presiune a universităţilor pentru a menţine un sistem destul de atractiv şi flexibil, pentru că universităţile sunt în Marea Britanie o "industrie" destul de puternică şi o restrângere a numărului de studenţi europeni ar afecta totuşi activitatea acestora. Înainte de interviu, chiar mă uitam la o statistică şi cred că suntem undeva pe primele locuri, primele cinci sau şase locuri dintre ţările est-europene care au studenţi aici - aproximativ 9.700 de studenţi din România.


Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

AGERPRES: În această perioadă a tranziţiei, de fapt, după 31 ianuarie încep negocieri UE - Marea Britanie, dar şi Marea Britanie cu fiecare ţară separat, România ce atuuri are, din perspectiva dumneavoastră?
Dan Mihalache: Acestea sunt componente care vor trebui rezolvate la nivel comunitar, la nivelul Uniunii Europene şi componente de relaţie bilaterală, pentru că România nu poate face abstracţie de calitatea ei de membru al Uniunii Europene. Nu poate, de pildă, să negocieze separat de Uniunea Europeană un alt acord tarifar cu Marea Britanie. De fapt, cheia discuţiei Uniunii Europene cu Marea Britanie este zona de circulaţia mărfurilor, acordurile tarifare care se vor semna. În plan bilateral, rămâne coordonarea noastră, ca un punct forte, în materie de politică externă, în special în ceea ce priveşte vecinătatea estică, Balcanii şi sprijinul pe care Marea Britanie ni-l acordă pentru geopolitica Mării Negre în general şi zona de securitate, apărare, schimb de informaţii, zona care ţine inclusiv de cooperare în materie poliţienească este foarte importantă. Sunt câteva din domeniile, dintre pilonii pe care se sprijină parteneriatul nostru bilateral, care reprezintă un bun câştigat al ultimilor aproape zece ani şi care trebuie să continue.

În context, vă spun că ne pregătim şi suntem în procesul de redactare al unui nou document de parteneriat strategic, pentru că ultimul document pe care l-am semnat pleca de la statutul României şi Marii Britanii ca membre ale Uniunii Europene, deci e clar că este nevoie de un text nou care va avea câţiva piloni importanţi: pe de o parte, garanţiile în ceea ce priveşte cetăţenii români, pe de altă parte, continuarea cooperării în domeniile apărării, securităţii, politicii externe, cooperării poliţieneşti. Iar în al treilea rând, aş spune că putem să folosim această oportunitate pentru a deschide zone mai puţin explorate, pentru a amplifica relaţia bilaterală, pe componenta economică, pe componenta de cooperare universitară instituţională, pe componenta de cercetare ştiinţifică, pe componenta culturală.

AGERPRES: Pentru că toată presa internaţională a descris Brexitul ca fiind o despărţire, care pare că e o despărţire oarecum amiabilă, după sesiunea Parlamentului European, puteţi face un exerciţiu de imaginaţie - cu ce rămâne România în inima Marii Britanii şi Marea Britanie în inima României?
Dan Mihalache: Este o întrebare care necesită un pic de imaginaţie. Până la urmă, România a fost un partener strategic important în zona Mării Negre, iar Marea Britanie reprezintă nu doar o destinaţie turistică atractivă, ci şi un spaţiu al oportunităţilor pentru foarte multe familii româneşti.

AGERPRES: Mă gândeam şi la faptul că Prinţul Charles a fost un ambasador al României.
Dan Mihalache: Probabil cel mai bun ambasador al României în Marea Britanie şi al Marii Britanii în România a fost Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles şi implicarea sa în diferite proiecte care ţin de patrimoniul cultural, istoric, românesc. Dincolo de sprijinul pe care Prinţul Charles, dar şi alte organizaţii l-au dat pe zona patrimoniului cultural, istoric şi a conservării mediului, există şi zone pe care poate le cunoaştem mai puţin, cum ar fi sprijinul dat copiilor cu dizabilităţi. Britanicii au început şi au sprijinit foarte mult organizaţii din România. Dau câteva exemple, Hope and Homes for Children, care s-a născut ca proiect în Marea Britanie şi care a contribuit la dezinstituţionalizarea, cum se spune în limbaj foarte tehnic, multora dintre acele cămine odioase de copii, moştenite din perioada comunistă şi transformarea acelor instituţii - mamut în nişte locuri mult mai adecvate pentru a-şi petrece copilăria: case mici, care au fost cumpărate. Să mă refer şi la alte proiecte care au avut succes, cum ar fi medicina paliativă din România, care este o zonă mult mai puţin cunoscută - ceea ce face, de exemplu, Hospice (Casa Speranţei) cu diversele cămine în care cei care îşi trăiesc ultimele zile pot să beneficieze de asistenţa medicală şi spirituală din ţară.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

***
Regatul Unit va părăsi blocul comunitar, la care a aderat în 1973, vineri 31 ianuarie la miezul nopţii, ora Bruxelles-ului (23,00 GMT), atunci când drapelul acestei ţări va fi retras de la instituţiile Uniunii Europene. În urmă cu trei ani şi jumătate, 52% din populaţia Regatului Unit a votat, într-un referendum, în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană.

La 9 ianuarie 2020, parlamentul britanic a aprobat legislaţia care permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană la 31 ianuarie cu un acord. Camera Lorzilor a votat pe 20 ianuarie 2020 un amendament care protejează drepturile cetăţenilor Uniunii Europene în Regatul Unit după Brexit. Amendamentul propus de liberal-democraţi le acordă cetăţenilor comunitari eligibili dreptul automat de a rămâne în Regatul Unit după Brexit, fără a mai fi nevoie de a face demersuri pe lângă guvern. Totodată, ei ar urma să primească un document care să le ateste dreptul de a rămâne în Marea Britanie.

Parlamentul European a ratificat, la 29 ianuarie 2020, la Bruxelles, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. Statele membre ale Uniunii Europene şi-au dat la 30 ianuarie 2020 acordul formal privind Brexitul, ultimul pas în procesul retragerii Regatului Unit din blocul comunitar. AGERPRES/(A - autor: Oana Ghiţă, editor: Mirela Bărbulescu, imagine: Catalin Soci, redactare video: Sergiu Olteanu, montaj: Traian Arsenescu, editor online: Anda Badea)

 

Citiţi şi: 

 

DOCUMENTAR: Brexit - Marea Britanie este prima ţară care părăseşte Uniunea Europeană

 

Brexit/REPORTAJ Lângă Parlamentul britanic, oamenii aşteaptă o diviziune profundă sau 'ziua cea mai frumoasă'

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 05-04-2025 13:44

Prezidențiale2025/Antonescu: Cel mai mare dușman - dezbinarea; ne bănuim, ne dușmănim, ne insultăm - vă chem la înțelegere și unire

Candidatul Alianței 'România, Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, afirmă că dușmanii săi nu sunt George Simion, Nicușor Dan sau Victor Ponta, ci se află în război cu 'sărăcia, boala, nepăsarea și cu dezbinarea' și îndeamnă la 'înțelegere și unire'. 'Într-un fel este un răzb

Politic 05-04-2025 13:16

Prezidențiale2025/Ciolacu: Crin Antonescu este singurul candidat care are un proiect concret

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, susține că singurul candidat la președinția României care vorbește despre un proiect concret, despre o direcție de țară și are în agenda sa bunăstarea românilor, 'nu războaie doctrinare', este Crin Antonescu. 'În acest moment vă spun cu toată convingerea că singuru

Politic 05-04-2025 12:44

Prezidențiale2025/Predoiu: Crin Antonescu - singurul candidat care a coborât cinstit direct în arenă în fața românilor

Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, îl consideră pe Crin Antonescu singurul candidat la prezidențiale 'direct, fără ascunzișuri, corect și loial' și afirmă că Nicușor Dan a văzut în postul de la primar al Capitalei 'doar o gară de unde să fie preluat și condus la Cotroceni'. 'În București avem

Politic 05-04-2025 11:25

Ciobotaru (PNL Vrancea): Parlamentul lucrează la o lege în sprijinul antreprenorilor; primele modificări, în a doua parte a anului

Deputatul Dragoș Ciobotaru afirmă că Parlamentul lucrează intens la modificarea legislației fiscale și economice în sprijinul mediului de afaceri, pentru ca România să poată îndeplini criteriile de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), primele schimbări fiind așteptate în a doua parte a anului 2025.

Politic 04-04-2025 18:06

Prezidențiale2025/ Satu Mare: Liderii UDMR și PSD au lipit primul afiș cu Crin Antonescu

Liderii filialelor județene Satu Mare ale UDMR și PSD au lipit, vineri, primul afiș cu Crin Antonescu, demarând în mod oficial campania. Președintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, președinte al Consiliului Județean, a declarat că oamenii ar trebui să voteze rațional. 'Noi vrem să ducem și județul și țara în

Politic 04-04-2025 17:15

Deputatul Dumitrița Gliga: Va fi stabilit plan unitar pentru refacerea zidurilor Cetății Medievale Sighișoara

Președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, deputatul Dumitrița Gliga, a anunțat, vineri, că în urma întâlnirii avute la Sighișoara, la Comitetul de Organizare UNESCO, s-a decis crearea unei echipe de monitorizare și stabilirea unui plan unitar pentru refacerea zidurilor Cetății Medievale.

Politic 04-04-2025 17:14

Prezidențiale2025/Grindeanu: Faceți un exercițiu și imaginați-l pe Nicușor Dan față în față cu Donald Trump

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, i-a îndemnat, vineri, pe social-democrați și liberali, la o reuniune electorală la Reșița, să lase la o parte orgoliile, să lucreze pentru stabilitate și, totodată, să facă 'un exercițiu de imaginație' referitor candidatul independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan. 'Nu este

Politic 04-04-2025 15:56

Prezidențiale2025/ Antonescu: Președinții nu sunt aleși să facă intrigă între partide, să facă sau să citească dosare

Candidatul Alianței 'România Înainte!', Crin Antonescu, a declarat vineri, la Reșița, că președinții României nu sunt aleși să facă intrigă între partide sau să facă dosare, ci pentru a apăra țara și pe români, el menționând că își dorește să câștige alegerile prezidențiale, să promoveze o muncă în echipă

Politic 04-04-2025 15:14

Prezidențiale2025/ Antonescu: Conducerile PSD și PNL sunt alături de mine; nu avem cum să pierdem

Candidatul Alianței 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat vineri, la Reșița, că atât conducerea Partidului Social Democrat (PSD), cât și cea a Partidului Național Liberal (PNL) sunt alături de el și că va câștiga alegerile, menționând însă că 'victoria nu vine în plic' fără o cam

Politic 04-04-2025 15:08

Prezidențiale2025/ AEP - recomandări pentru candidați în campanie: Să dezvolte dialoguri și discursuri informate, oneste, respectuoase și constructive

Răspândirea și impactul acțiunilor de dezinformare sau al știrilor false pot fi combătute doar când competitorii electorali dezvoltă dialoguri și discursuri informate, oneste, respectuoase și constructive, motiv pentru care se recomandă desfășurarea campaniilor electorale cu respectarea mai multor principii. Aceste precizări apar &

Politic 04-04-2025 15:08

Prezidențiale2025/ Antonescu, despre deciziile lui Trump: Nu trebuie să intrăm în panică, trebuie să fim solidari la nivelul UE

Politica externă a României este, în acest moment, într-un oarecare impas în urma stării de provizorat, a afirmat, vineri, candidatul coaliției de guvernare la prezidențiale, Crin Antonescu, care consideră că în ceea ce privește deciziile venite din SUA trebuie să existe o solidaritate la nivelul Uniunii Europene, fără 'să intrăm &ic

Politic 04-04-2025 14:50

Boloș: Purtăm discuții cu Comisia Europeană despre proiectul de dezvoltare a exploatării cuprului

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că se încearcă obținerea de fonduri europene pentru extinderea exploatării cuprului de la Roșia Poieni. 'Intenționăm ca proiectul pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea exploatării cuprului să fie sprijinit în Programul Operațio

Politic 04-04-2025 14:32

Darău (USR Brașov): Ultima intrare la guvernare - o greșeală; trebuie să revenim la trendul de creștere din 2019

Președintele USR Brașov, senatorul Irineu Darău, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că ultima intrare la guvernare a USR a fost o greșeală, una dintre cele care au contribuit la stagnarea partidului, și a menționat că USR are nevoie de o nouă strategie, care să-l repună pe un trend ascendent. Conform liderului USR Brașov, par

Politic 04-04-2025 14:12

Emil Hurezeanu - întâlnire cu Marco Rubio: Gata să lucrăm împreună pentru a avansa Parteneriatul nostru strategic

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, s-a întâlnit, vineri, în marja participării la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO de la Bruxelles, cu secretarul de stat american Marco Rubio. 'Un schimb de opinii bun între ministrul Hurezeanu și secretarul de stat Rubio. Gata să lucrăm împre

Politic 04-04-2025 14:08

Prezidențiale2025/ Ciolacu: Terminați cu părerile! Ne-am înjurat în campanie și uitați cum arată Parlamentul!

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut, vineri, la o manifestare electorală, un apel către social-democrați și liberali să lase deoparte orgoliile și 'părerile' legate de doctrină, pentru că România se confruntă cu provocări în plan economic, social, cu provocări globale și de securitate. 'Am reușit - atât eu,