logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Vrancea: Un proiect început la Focşani aduce cărţile audio pentru nevăzători în bibliotecile din ţară

Image

Proiectul "Lectura risipeşte întunericul", iniţiat în anul 2007 de Fundaţia "Cartea Călătoare", a reuşit să aducă de-a lungul anilor cărţile audio pentru nevăzători în bibliotecile din întreaga ţară, dar şi în Republica Moldova, la Chişinău, astfel că romane de succes din toate genurile pot fi acum ascultate de persoanele nevăzătoare.

Proiectul, care a început la Focşani şi s-a extins treptat în bibliotecile din toată ţară, îşi propune acum să intre într-o nouă eră, cu o generaţie nouă de cititoare de cărţi, dar şi cu peste 40 de titluri noi pe care fundaţia le va propune cititorilor săi în perioada următoare. Până în prezent, au fost înregistrate peste 200 de cărţi, care se adresează atât copiilor şi adolescenţilor, cât şi adulţilor nevăzători. Totul cu ajutorul a două voluntare inimoase, Claudia Toader şi Laura Breană.

"Proiectul este unic pe plan naţional. A fost iniţiat în 2007, în cadrul Bibliotecii Judeţene Vrancea şi apoi l-am extins la nivel naţional. Cărţile se ascultă cu playere speciale care permit lectura selectivă, ca şi cum ai citi cu ochii o carte. Standardul Daisy este unul internaţional şi se găseşte în toate marile biblioteci ale lumii. Noi l-am implementat în peste 40 de biblioteci din România şi vrem să-l resuscităm după zece ani de la implementare, adică să venim cu playere noi, de ultimă generaţie şi, de asemenea, cu un set de 40 de titluri noi, împreună cu lectorii noştri, Claudia Toader şi Laura Breană, care au intrat de mult timp în inima cititorilor nevăzători. Acum 10 ani, noi am donat tuturor bibliotecilor publice din ţară câte două playere, care se împrumută odată cu cărţile înregistrate pe cd. Acum venim cu un nou tip de playere, care nu mai necesită cd-uri. Se poate copia cartea direct pe card şi se ascultă mult mai uşor", a declarat preşedintele fundaţiei "Cartea Călătoare", Mircea Bucur.

Laura Breană este voluntar în cadrul proiectului din 2007, odată cu proiectul-pilot şi spune că accesibilizarea cărţilor nu este deloc o muncă uşoară, dar sacrificiul merită, mai ales atunci când vine vorba de copii.

"M-am gândit în primul rând la copiii nevăzători, m-am gândit că lumea pentru ei nu poate fi la fel percepută. Şi m-am gândit să aduc un pic din normalitatea lumii noastre şi în lumea lor. A fost o provocare. Sunt diverse personaje pe care cei care nu văd trebuie să le diferenţieze şi atunci tu, ca lector, trebuie să ai prezenţa de spirit şi talentul de a interpreta aceste cărţi, în genul teatrului radiofonic. Au fost cărţi cu şapte personaje şi a trebuit să găsim voci pentru fiecare în parte. Sunt cărţi în care trebuie să susţii tensiunea, să aduci emoţia aproape de cel care te ascultă, nu poţi citi liniar. Iar mulţumirea a venit tocmai din întâlnirea cu nevăzătorii, din semnalele trimise de ei către fundaţia 'Cartea Călătoare', prin care un simplu 'Mulţumesc' sau 'Mi-a plăcut' a însemnat pentru noi cea mai mare mulţumire", a spus Laura Breană.

Claudia Toader a fost iniţial vocea revistei pentru nevăzători "Radar" şi spune că de când dă voce cărţilor, şi-a format un stil propriu şi s-a specializat pe cărţile de acţiune.

"Am fost vocea revistei 'Radar', cu mult înainte ca acest proiect să înceapă. Practic, toţi nevăzătorii din ţară ascultau această revistă care le era dedicată. Erau articole din cele mai diferite domenii, pe care ei puteau să le audă prin vocea mea. M-am alăturat proiectului de accesibilizare a cărţilor pentru nevăzători încă de la început. Nu m-am gândit că va avea un asemenea impact şi am fost foarte bucuroasă de fiecare dată atunci când aflam reacţiile oamenilor din ţară după ce ascultau cărţile citite de mine şi de Laura. În timp, ne-am format amândouă şi un stil propriu. Ea citeşte mai mult cărţi care implică romantismul şi emoţia, iar eu m-am 'specializat' pe acţiune", a povestit Claudia Toader.

Dicţia, intonaţia şi emoţia sunt principalele calităţi ale unui lector care dă voce cărţilor pentru nevăzători. Iar fundaţia caută în continuare voluntari. Şi chiar dacă nu este o muncă deloc uşoară, reprezentanţii fundaţiei spun că experienţa de care aceştia au parte îi poate ajuta şi pe plan profesional.

"Am testat foarte mulţi oameni şi puţini au rămas. Pentru că trebuie dicţie, intonaţie, trebuie să transmită puţin din emoţia textului, să frazeze corect şi, de asemenea, să aibă foarte multă rezistenţă. Să citeşti două ore încontinuu nu este uşor. E o tehnică ce se învaţă şi, pentru voluntarii care ar dori să ni se alăture, vreau să spun că există şi un câştig. Cei care vin la noi şi fac o practică de câteva săptămâni, garantat pot merge în orice post de televiziune şi radio. În general, 25 de pagini înseamnă o oră de lectură. Dar o carte de 200 de pagini ar putea însemna mai mult de 12 ore de lectură. Pentru că intervin pauze, bâlbe, poticneli, iar materialul brut trebuie corectat", a explicat Mircea Bucur.

La Biblioteca Judeţeană din Focşani există în prezent două cititoare de cărţi funcţionale, unele sunt în reparaţii, iar alte două vor fi donate în cadrul proiectului de Fundaţia "Cartea Călătoare". Iar cărţile pentru nevăzători sunt extrem de solicitate, potrivit reprezentanţilor bibliotecii.

"Serviciul de carte pentru nevăzători este extrem de solicitat şi le mulţumim voluntarilor care se implică, pentru că reuşesc să înregistreze exact cărţile care sunt cerute de cititori. Pot să vă spun că cititoarele de cărţi nu prea stau în bibliotecă. De aceea acest proiect este bine-venit. Suplimentarea numărului de cititoare va fi o mare bucurie pentru nevăzătorii din Focşani", a declarat şefa Secţiei de copii şi tineret, Mirela Olaru.

Cititorii susţin proiectul "Cărţii Călătoare" şi chiar şi-ar dori cât mai multe cărţi accesibilizate pentru ei.

"Am fost dintotdeauna o împătimită a lecturii. Proiectul a fost o gură de aer pentru mulţi dintre noi. Am citit toate cărţile din bibliotecă, dar şi altele pe care le-am găsit pe pagina de internet a fundaţiei. Este foarte important că putem citi aceste cărţi, atât pentru cultura generală, cât şi pentru dezvoltarea personală a fiecăruia. De aceea cred că e nevoie de mult mai multe cărţi. Ar fi interesant să se facă şi o sală de lectură specială pentru nevăzătorii care nu au activitate. Le-ar da un ulterior motiv să iasă, să socializeze", este de părere Vica, o cititoare nevăzătoare din Focşani.

Acesta nu este unicul proiect pe care fundaţia îl derulează în prezent. În urmă cu un an, "Cartea Călătoare" a organizat un concurs muzical prin şcolile de nevăzători, iar concluzia a fost aceea că există mulţi copii talentaţi, care se limitează însă la muzica făcută după ureche. Din cauza faptului că aceştia nu reuşeau să citească partiturile, accesul la studiile superioare rămânea doar un vis. De aici a apărut ideea unui alt proiect - o bibliotecă muzicală accesibilizată pentru nevăzători.

"Proiectul 'Biblioteca muzicală Braille' este o noutate pentru România, deoarece înfiinţăm, pentru prima dată, o secţie de împrumut cărţi care conţin metode de învăţat instrumente muzicale, partituri de muzică clasică şi uşoară, manuale de muzică. Noi am editat în Braille câteva şi vom continua. Am tradus şi ghidul internaţional de transcriere a notaţiei muzicale în Braille, astfel că nevăzătorii vor avea posibilitatea să înveţe să descifreze o partitură muzicală şi vor putea împrumuta, de oriunde s-ar afla în România, cărţi pentru a se instrui la un nivel profesionist. Şi vor avea aceeaşi şansă cu ceilalţi copii. Muzica ar putea deveni o a doua meserie la fel de răspândită în rândul nevăzătorilor ca şi masajul", a susţinut Mircea Bucur.

În România sunt înregistraţi oficial circa 100.000 de nevăzători, dintre care aproximativ un sfert sunt cei cu handicap de gradul I, adică persoane total lipsite de vedere. Activitatea fundaţiei se adresează în principal acestora, deşi, spun reprezentanţii fundaţiei, interesul pentru carte în rândul nevăzătorilor e acelaşi ca şi la văzători. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: Fundatia Cartea Calatoare / Facebook

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi