REPORTAJ / Braşov: A fost inaugurat Centrul Internaţional de Formare Feuerstein România; metoda psihologului 's-a întors acasă'

O parte dintre cei peste 300 de specialişti în metoda Feurstein, care lucrează în domeniul psihologiei, de la cea clinică până la cea educaţională, din întreaga ţară, au participat, miercuri după-amiază, la lansarea Centrului Internaţional de Formare Feuerstein România la Braşov, care reprezintă, din punctul de vedere al iniţiatorilor, un pas important nu doar în popularizarea metodei şi formarea de specialişti, ci şi o mai largă implementare a acesteia în mediul educaţional şi, pe viitor, în premieră, în cel clinic, spitalicesc.
Centrul a luat fiinţă în urma eforturilor decanului Facultăţii de Psihologie - Universitatea Spiru Haret Braşov, prof. dr. Otilia Todor, şi a colectivului condus de ea şi reprezintă, conform acesteia, o "întoarcere acasă" a metodei Feuerstein, creatorul acesteia, profesorul israelian Reven Feuerstein fiind născut, în 1921, în România, la Botoşani.
"Lansarea institutului înseamnă un număr foarte mare de specialişti formaţi în programul de îmbogăţire instrumentală. Condiţia ca într-un stat să existe un astfel de centru este ca acesta să se bazeze pe un număr foarte mare de specialişti. În prezent, în România, există peste 300 de specialişti, care au parcurs formare în programul de îmbogăţire instrumentală, specialişti care lucrează în foarte multe domenii, în psihologie clinică, în psihologia educaţiei, care lucrează cu copii, începând cu vârsta de 5 ani, şi până la persoane adulte. (...) În urmă cu foarte mulţi ani, am avut ocazia să fiu invitată la un curs de formare în această metodă şi este singura metodă a învăţării instrumentată în instrumente de lucru, care ne oferă caiete şi fişe concrete prin care învăţăm copiii cum să înveţe şi remediem şi structurăm procesele de gândire, mecanismele cognitive. Cu alte cuvinte, dezvoltăm inteligenţa şi capacitatea de adaptare a indivizilor la realităţile concrete", a declarat, cu prilejul lansării centrului, prof. dr. Otilia Todor.
Conform psihologului braşovean, utilizarea acestei metode de învăţare la copiii de clasă pregătitoare ar face mai uşoară trecerea acestora de la grădiniţă la şcoală şi de aceea ar fi benefică introducerea ei, pe scară mai largă, în sistemul educaţional. Dar ea poate fi utilă şi pentru copiii mai mari, dacă ar fi introdusă între materiile opţionale, pe care i-ar ajuta în dezvoltarea personală.
"Deja demersul a fost făcut, în şcolile braşovene şi, mai nou, şi în alte şcoli din oraşele ţării, metoda a fost introdusă ca şi opţional şi se foloseşte foarte mult în orele de dezvoltare personală. Din perspectiva mea, această metodă este extrem de eficientă pentru integrarea şcolară şi dezvoltarea emoţională a copiiilor de clasă pregătitoare. Mult mai simplă ar fi trecerea de la grădiniţă la şcoală a acestor copii dacă, începând cu vârsta de 5 ani şi jumătate, ar parcurge acest curs de îmbogăţire instrumentală", a mai spus ea.
În ceea ce priveşte proiectele de viitor, prof. dr. Todor a mărturisit că îşi doreşte ca acest centru să ofere servicii de psihologie în cadrul unei clinici de sănătate mintală - cum este, în prezent, spre exemplu, în Marea Britanie, implementată tot de un român - dar şi de consiliere pentru copii şi, bineînţeles, să continue activitatea de formare.
"Proiectul meu este de a construi un centru Feuerstein aici, la Braşov, şi îmi doresc ca acest lucru să se realizeze cel mai târziu în următorii doi ani, un centru care va avea o clinică de psihologie cu specialişti de marcă, care vor oferi servicii de terapie, de diagnoză şi remediale pentru copii şi adulţi, va avea un afterschool pentru început şi va avea, de asemenea, un centru de formare aşa cum a fost, de fapt, lansat astăzi", a spus psihologul braşovean.
Prezent la evenimentul de lansare a Centrului Internaţional Feuerstein şi a revistei "Jurnal de învăţare mediată", prof. dr. Florian Colceag, expert internaţional gifted education, a subliniat că această metodă este "absolut remarcabilă, pentru că, unde lucrează, formează oameni, oameni devotaţi, umani, nu oameni care aleargă după trei lei, ci oameni care contribuie la echilibrare, la salvare" şi a menţionat că introducerea acesteia în şcoli ar fi un lucru benefic, nu doar pentru învăţarea copiilor, ci şi pentru formarea cadrelor didactice.
"România este campioană europeană în domeniul inovării Educaţiei, pentru că este prima ţară europeană care are introduse trei metode - Feuerstein, Cira - care este şi ea introdusă în aprilie, şi Soroban. Sunt trei francize care funcţionează şi cine se mai apropie de noi este Anglia, iar celelalte ţări europene sunt în spate. Acesta este un lucru extraordinar, înseamnă că avem sâmburii deja în România. Şi faptul că, în România, în momentul actual, Asociaţia Feuerstein are posibilitatea să formeze profesori este mai mult decât minunat, este salvator. Pentru că nu educăm cunoştinţele, educăm mintea, sufletul, atenţia educăm capacitatea de procesare, educăm calităţile umane, modul de gândire. Altfel, poţi să ţii minte o grămadă de lucruri fără valoare, iar tu eşti un om pierdut, în derivă, dar nu te formezi ca personalitate. Metoda Feuerstein formează ca personalitate. (...) Ar fi benefic să fie să fie introdusă în şcoli. Toate cele trei metode şi de fapt toate celelalte, pentru că mai există şi altele - ar trebui să fie generalizate peste tot, în fiecare şcoală. Nu manualul, acesta este lipsit complet de valoare, e un text, sufletul îi dă valoare şi dacă profesorul are suflet, dar ca să ştie cum să-şi dea sufletul învăţământului, dezvoltării copilului, metoda Feuerstein este bună pentru antrenarea profesorilor în primul rând", a subliniat reputatul profesor.
Reprezentantul Inspectoratului Şcolar Braşov, instituţie care a sprijinit organizarea evenimentului, inspectorul general adjunct Ion Negrilă, a mărturisit, la rândul său, că a urmat cursurile metodei Feuerstein, care "i-au schimbat modul de gândire" şi care îl ajută nu numai ca profesor, ci şi ca părinte.
"E o metodă care, din punctul meu de vedere, schimbă gândirea, ajută la dezvoltarea inteligenţei, ajută la schimbarea comportamentală a copiilor, la o învăţare cât mai eficace, nu numai la o anumită materie, ci la toate din curriculum. Cred că, mai ales pentru copiii care nu sunt organizaţi, pentru cei care vin din diferite medii sociale, care nu au ajutor şi susţinere, cred că i-ar putea ajuta. Dacă ne gândim la conexiunile pe care această metodă le realizează, poate să ajute foarte mult la rezolvarea unor probleme în domeniul matematicii, să creeze o logică, să ajute la structurarea literaturii, poate să ajute la dezvoltarea în artă. Feuerstein a încercat să transforme oameni care nu se puteau integra în societate în oameni funcţionali. Tocmai de aceea se foloseşte şi în cadrul armatei israeliene, pentru că partea cazonă este foarte complicată (...) Cred că se pot face foarte multe lucruri şi mai toţi profesorii ar putea să înţeleagă această metodă şi să o aplice. Eu însumi am făcut cursurile acestei metode, primul stagiu, şi am descoperit lucruri extraordinare, pe care le folosesc în relaţia cu copilul meu şi pe care eu, pe 'propria-mi' piele, le-am simţit şi mi-au schimbat modul de gândire", a afirmat Negrilă.
El a subliniat că, deşi sunt de astfel de metode de învăţare, metoda Feuerstein se detaşează de celelalte prin faptul că o dezvoltare a inteligenţei poate exista la orice vârstă.
"Până acum s-a spus că, în dezvoltarea cognitivă, până la 24-25 de ani, inteligenţa este în creştere, apoi începe să tot scadă, iar de la 50 de ani se atrofiază cu totul şi nu mai putem vorbi de o dezvoltare neuronală. Metoda aceasta ne învaţă că la orice vârstă există dezvoltare a inteligenţei. Mai mult, studiile au arătat că chiar această creştere neuronală se poate realiza dacă îţi activezi mintea, dacă o foloseşti, dacă nu o laşi să adoarmă (...) Întotdeauna i-am încurajat pe colegii mei dascăli - şi în primul rând m-am încurajat pe mine să mă formez în tot ceea ce se poate, pe mine, ca om şi ca profesor. Această formare trebuie să fie continuă. Diferenţa între inteligenţă şi înţelepciune este că inteligenţa o ai şi începi să judeci nişte lucruri, să le treci printr-un filtru al gândirii, iar înţelepciunea este acumularea experienţelor şi este mai importantă câteodată decât inteligenţa, pentru că, eu tot acumulând experienţe în fiecare zi, am şi răspunsul la experienţele respective, sunt conştient de lucrurile respective. (...) De aceea exista sfatul bătrânilor, înţelepţii, oamenii se duceau la bătrânul, bătrânii satului şi îi întrebau numite lucruri. De ce? Pentru că înţelepciunea este acumularea tuturor experienţelor din viaţă", a punctat inspectorul general adjunct.
Reuven Feuerstein este autorul teoriei modificabilităţii cognitive structurale şi al teoriei experienţei mediate de învăţare. Metoda creată de el este utilizată în peste 30 de state ale lumii, de mai bine de 60 de ani. Printre alte distincţii, profesorul a fost declarat erou al statului Israel, deoarece cu aceste instrumente a reuşit să reabiliteze copiii supravieţuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial, salvaţi din lagărele naziste. AGERPRES/(A, AS - autor: Diana Dumitru, editor: Oana Popescu, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: Asociaţia Feuerstein Deschide-ţi Mintea / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu