logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Astronomul giurgiuvean Mirel Bîrlan, care a dat numele a doi asteroizi: Sunt un mecanic al efemeridelor

Image

Preşedintele Comitetului Naţional Român de Astronomie, membru corespondent al Academiei Internaţionale de Astronautică, Mirel Bîrlan, cel care a reuşit să impună în catalogul asteroizilor numele România pentru asteroidul cu numărul 7.986, iar asteroidul cu numărul 10.034 îi poartă numele, s-a întâlnit, marţi, cu foşti colegi şi profesori de la Colegiul Naţional 'Ion Maiorescu' din Giurgiu.

În prezent, el este cercetător la Paris, la Institutul de Mecanica Cerească şi Calculul Efemeridelor al Observatorului Astronomic din capitala Franţei.

Mirel Bîrlan a mărturisit, pentru AGERPRES, că în satul copilăriei lui, Vieru, din Câmpia Română, nu erau becuri, motiv pentru care cerul înstelat era magnific, iar asta l-a făcut să se apropie de această meserie de astronom sau mecanic al efemeridelor cum modest, o denumeşte el.

"Mă încearcă o emoţie mult mai mare faţă de cea pe care o am în momentul în care trebuie să vorbesc despre meseria mea acum când mă întâlnesc cu foşti colegi şi profesori din satul natal şi de la Colegiul 'Ion Maiorescu' pe care l-am absolvit în 1981, decât atunci când susţin conferinţe internaţionale. Sunt obişnuit câteodată să merg în vârful muntelui sau în deşert ca să fac observaţiile respective, pentru toată lumea astronomia observaţională te pune să visezi, dar pentru a putea face performanţă trebuie să te duci în locuri unde soarele e mai tot timpul prezent, norii sunt absenţi, de exemplu, în deşert sau la înălţimi de patru sau cinci mii de metri de unde poţi observa cerul fără fi împiedicat de atmosferă (...) Când îţi place ceva şi faci acea meserie cu pasiune, atunci acea pasiune îţi permite să avansezi, nu îţi mai aduci minte că îţi e foame, că îţi e sete, că ai pierdut o noapte de observaţii înainte, nu îţi mai aduci aminte, de exemplu, că ai avut rău de înălţime la mii de metri pe vârful unui munte în momentul în care începi campania de observaţii", a spus astronomul Mirel Bîrlan.

El spune că aventura vieţii lui a început în satul natal, un sat situat în Câmpia Română, ca o palmă deschisă spre cer.

"Am plecat de la ţară, am plecat de la Vieru, un sat în Câmpia Română la care mă întorc de fiecare dată cu mare drag, am plecat de la un oraş, oraşul Giurgiu, am plecat de la un liceu, liceul 'Ion Maiorescu', colegiu naţional acum, am plecat de lângă aceste puncte de ancoră pentru mine, am plecat de la nişte oameni care m-au educat, educaţia primită în familie o consider extrem de importantă ca, de asemenea, educaţia formală, educaţia şcolii care pentru mine a însemnat ceva extraordinar, a fost de fapt motorul vieţii profesionale(...) Pasiunea pentru meseria de astronom a apărut târziu, în timpul facultăţii am avut un curs opţional de astronomie făcut de Ieronim Mihăilă care venea de la Universitatea din Bucureşti, din centrul oraşului, până la Măgurele, la Facultatea de Fizică, şi venea sistematic în fiecare zi timp de un semestru să facă acest curs. Atunci mi-am zis că aş vrea să continui în direcţia asta, dar totul a început în satul natal. La ţară cerul e magnific, ne uităm la cer şi vedem Calea Lactee, ne uităm la cer şi vedem puzderie de stele. Îmi aduc aminte când eram copil că prin sat nu prea erau becuri. Super! Puteai să vezi cerul aşa cum e el, nud! Prima dată am fost profesor de fizică, dar ulterior am simţit nevoia de a schimba ceva şi viaţa ne pune în situaţia de a alege, alegerea mea a fost în 1991 când am mers la Institutul Astronomic al Academiei Române (...) Meseria mea este să calculez orbite, să fac calcule pentru ceea ce se numesc efemeride, mecanică cerească. Deci, într-o oarecare măsură, eu sunt un mecanic al efemeridelor. Am găsit asteroidul România, am observat că el poate fi văzut din ţara noastră cu instrumente modeste şi atunci am avut ideea ca împreună cu Adrian Şonka să facem un proiect de observare de pe teritoriul României. Munca poate fi obositoare, dar în final, când lucrurile devin rotunde, se concretizează, e o plăcere. Pentru mine, ca astronom, un punct luminos îţi permite să construieşti în jurul lui o întreagă lume cu inteligenţa care trebuie educată", a declarat Mirel Bîrlan.

Printre foştii lui colegi de la liceul giurgiuvean se numără şi scriitorul de cărţi pentru copii Petre Crăciun, care a dezvăluit că i-a smuls astronomului promisiunea că următorul asteroid pe care îl va descoperi va purta numele de Făt-Frumos.

 

Foto: (c) Camelia Bigan/AGERPRES



"Domnul Mirel Bîrlan este giurgiuvean de-al nostru născut în comuna Putineiu, sat Vieru, este absolvent al Colegiului Naţional Ion Maiorescu, al Facultăţii de Fizică, în prezent lucrează la Observatorul Astronomic din Paris. Vara număram împreună stelele când eram elevi de liceu. Nu ştiu, parcă înainte cerul era mai aproape sau eram noi mai aproape, acum ne-am îndepărtat. Pentru mine faptul că este prezent la Giurgiu este o imensă bucurie. Am avut întotdeauna o prietenie, din liceu eram foarte apropiaţi şi pentru faptul că am avut preocupări comune, ne-au plăcut cărţile, ne-a plăcut să citim, dar eram şi din zone apropiate... El era de la Vieru, bunicii mei un pic mai departe, treceam prin Gogoşari. Această întâlnire a actualilor elevi ai Colegiului 'Ion Maiorescu' cu astronomul giurgiuvean Mirel Bîrlan trebuie să le deschidă nişte ferestre pentru că este vârsta la care orice este posibil. El nu este singurul român care a plecat de aici cu o instrucţie foarte bună şi s-a desăvârşit pe plan mondial. Asteroidul cu numărul 10.034 poartă numele Bîrlan ca recunoaştere a contribuţiilor lui în astronomie, tot el a propus la Uniunea Astronomică Internaţională şi aceasta a acceptat numele de România pentru asteroidul 7.986. Un giurgiuvean de-al nostru a reuşit nu numai să-i descopere, ci chiar să impună în plan ştiinţific numele acestora. Pentru că sunt scriitor de cărţi pentru copii, mi-a promis la o cafea că următorul asteroid pe care îl va descoperi va purta numele de Făt- Frumos", a povestit scriitorul Petre Crăciun.

La întâlnirea cu astronomul giurgiuvean a fost şi unul dintre profesorii de fizică de la Colegiul Naţional 'Ion Maiorescu", Dumitru Manda, care a activat la catedra liceului timp de patru decenii.

"Am fost profesor timp de 40 de ani al liceului, dar mai înainte am fost elev al liceului. Şcoala din Vieru de unde a venit Mirel Bîrlan a trimis către 'Maiorescu' o mulţime de elevi buni şi foarte buni şi procesul a continuat prin ansamblul de profesori ai liceului (...) Aş vrea să poposesc puţin asupra acestui asteroid pe care l-aş denumi Mirel Bîrlan, care intră în spaţiul vizibil giurgiuvean, şi l-aş ruga să accepte ca împreună cu un grup de profesori de aici şi apoi cu oficialităţile să generăm la Giurgiu un mic centru de cercetări de astronomie", a spus Dumitru Manda.

Şi unul dintre foştii directori ai liceului 'Ion Maiorescu', profesorul Ion Dincă, şi-a amintit cu plăcere de Mirel Bârlan.

"Cunosc activitatea fostului elev din 1977 când a intrat la liceu. Iată ce scria fostul elev în cartea liceului: 'De fapt eram singurul din generaţia mea de la şcoala generală din Vieru, judeţul Giurgiu, prezent la acest careu. Am prins relativ repede noile reguli în care domnul director nu ezita să verifice dimineaţa şapca şi matricola bine cusută pe hainele bleu-marin şi bine aţi făcut, domnule director!", a citit, din cartea de onoare a liceului, fostul director Ion Dincă.

"Îmi pare bine să spun, spre exemplu, că pe vremea mea se purta şapcă şi am purtat tot liceul şapcă pentru că aşa era, aşa trebuia, altfel nu intrai la ore şi lucrul ăsta educa. Educaţia este importantă în tot ceea ce a urmat", a adăugat Mirel Bîrlan.

Pentru că în perioada liceului era un mare pasionat al cărţilor, îi plăcea să se plimbe ore în şir printre rafturile cu cărţi pentru a-şi alege volume pe care să le citească, conducerea Bibliotecii Judeţene Giurgiu i-a acordat diploma de cititor de onoare. De asemenea, cu această ocazie s-a vorbit şi despre înaintarea unei propuneri ca acesta să devină şi cetăţean de onoare al municipiului Giurgiu. AGERPRES / (A - autor: Camelia Bigan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu