REPORTAJ/Constanţa: Robotul pompier, plastilina ce ''mănâncă'' magneţi, atracţii pentru sute de vizitatori prezenţi la ''Noaptea cercetătorilor''

Plastilină care "mănâncă" magneţi, puşculiţa inteligentă, robotul pompier, secrete ale interacţiunii luminii cu ochiul, excursie pe Lună, corpuri care plutesc în aer fără sisteme de propulsie, dar şi cum se umflă un balon cu ajutorul oţetului şi bicarbonatului au atras vineri seară, la Constanţa, în lumea ştiinţelor experimentale, sute de copii şi elevi, dar nu numai, participanţi la manifestarea "Noaptea cercetătorilor".
Câtă bucurie şi uimire pe chipurile copiilor, atunci când, de exemplu, un balon aşezat pe gura unei sticle a început să se umfle singur, devenind din ce în ce mai mare, experiment prezentat de elevi ai Liceului Teoretic "Decebal".
"Folosim oţet şi bicarbonat. Are loc o reacţie chimică, iar gazul eliminat umflă balonul", explica Florentina, elevă în clasa a XI-a, unui băieţel care privea curios experimentul, ţinându-şi strâns de mână tatăl, în timp ce o colegă a acesteia prezenta amplitudinea mişcărilor blocurilor de dimensiuni diferite, în cazul unui cutremur.
Între timp, un alt copil încerca să înţeleagă când se resping şi când se atrag doi magneţi, privirea îndreptându-i-se totodată către un dispozitiv cu bile metalice, fiind transmisă mişcarea de la o sferă la alta.
Pentru elevii Colegiului Naţional Militar "Alexandru Ioan Cuza", mândria lor era robotul pompier.
"Robotul este bazat pe senzori ce au rolul de a depista focul şi de a transmite informaţia mai departe. Are şi un senzor de distanţă, folosit pentru ca robotul să evite obstacolele, robotul fiind autonom", explica Alexandru, elev în clasa a XII-a.
Roboţi au prezentat şi elevi ai Liceului Teoretic "Carmen Sylva" din Eforie Sud, şi, conform lui Cătălin, elev în clasa a XI-a, una dintre invenţiile lor este un roboţel "cu senzori, cu o cameră frontală", ce poate spune inclusiv care este nivelul de fericire al unei persoane.
Rareş, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic "Ovidius", susţine că în lume totul este mult mai complex decât pare la o primă vedere, îndemnându-i în acest sens pe cei care poate nu înţelegeau ce vrea acesta să spună, să privească nisipul sau ... un cărăbuş scos dintr-un insectar, printr-o lupă binoculară.
"Dacă vă uitaţi prin lupa binoculară, puteţi observa că nisipul este mult mai complex decât pare la prima vedere. Este nisip luat de la plajă. Vrem să prezentăm lumea văzută printr-o lentilă, să arătăm că lumea are mult mai multe nuanţe decât pare. Ce văd eu? La nisip văd foarte multe nuanţe de maroniu, nuanţe deschise de piersică, metal şi o bucată de lemn, văd alb şi asta înseamnă că speranţa există. Nu avem încă microplastic în nisip, şi asta e o mare bucurie", a spus Rareş.
La standul elevilor Colegiului Naţional Pedagogic "Constantin Brătescu", becul care se aprindea fără să apeşi pe vreun întrerupător stârnea multe semne de întrebare între micii vizitatori. Aceştia au aflat apoi că electricitatea provenea de la un sistem prezentat de elevi, bobina Tesla.
Îmbrăcaţi cu halate albe şi dotaţi cu instrumentarul şi substanţele necesare, elevii Liceului Teoretic "I. Cotovu", din Hârşova, făceau tot soiul de experimente, printre care cum se poate produce o mică explozie pe baza hidrogenului.
"Facem o mică explozie de hidrogen, care este bazată pe faptul că într-o pipetă, atunci când punem pilitură de fier şi acid clorhidric, se degajă hidrogen. Atunci când acţionăm cu focul, reacţia se face mai rapid, apoi punând degetul şi făcând un loc etanş, în vid, hidrogenul se degajă, rămâne în pipetă, atunci când adăugăm chibritul cu foc se provoacă o mică explozie", explica Eduard, elev în clasa a VIII-a.
Cine dorea să îşi încarce bateria telefonului mobil o putea face la standul elevilor Liceului Teoretic "Traian", cu ajutorul unui sistem ce includea un motoraş acţionat cu o manivelă.
"Avem un motoraş de 12 volţi şi un reducător, ca tensiunea să nu treacă de 5 volţi, ca să nu se ardă bateria telefonului. (...) Vă demonstrăm că nu depăşeşte 5 volţi, măsurăm cu acest voltmetru", susţinea Sergiu.
Atractive erau şi bărcuţele din hârtie confecţionate de elevi de clasa a VII-a, de la Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân", bărcuţe ce erau puse în mişcare cu ajutorul unui banal lichid de spălat vase.
"Avem nişte experimente bazate pe tensiunea superficială. Dacă pui o bărcuţă, fără nimic în spate, va sta pe loc sau se va mişca din cauza curenţilor. (...) Punem puţin lichid de vase pe partea din spate a bărcuţei, ca să se creeze soluţia de săpun cu apă, ca să se mişte în faţă, pentru că tensiunea superficială la săpun cu apă e mai mică decât la apă normală, şi bărcuţa se va mişca în faţă", a spus Teo.
Plastilina care "mănâncă" magneţi, părea tare "înfometată", Andreea, elevă în clasa a XI-a a Colegiului Naţional "Mircea cel Bătrân", arătându-le curioşilor despre ce este vorba.
"Este pilitură de fier făcută într-un fel de budincă. Şi toată această budincă este magnetică. Dacă punem acest magnet în budinca asta, el este atras în interior, pur şi simplu este înghiţit", afirma Andreea.
Printre proiectele prezentate de elevii Liceului Tehnologic "Dimitrie Leonida" sunt un sistem inteligent de tratare a plantelor, dar şi o puşculiţă pentru bani, şi aceasta tot inteligentă.
"Puşculiţa inteligentă este pe bază de senzori care detectează date. Este pusă o monedă în lădiţa specială, moneda este aruncată înăuntru. Când este pusă moneda, ea este detectată, se deschide capacul şi este aruncată în interior. (...) Pentru bancnote trebuie un alt sistem, vom lucra şi la acest proiect", a spus Cristian.
Pictura abstractă cu aţă şi cerneală colorată a fost deliciul în special al fetiţelor, micuţele fiind învăţate să creeze o felicitare de carton, de către Bianca, elevă a Colegiului Naţional de Arte "Regina Maria".
La "Noaptea Cercetătorilor", eveniment desfăşurat în incinta unui Mall din municipiul Constanţa, au participat circa o sută de elevi de la 22 de unităţi şcolare din judeţ, a menţionat prof. de fizică Ion Băraru, cel care de-a lungul timpului a obţinut cu elevii săi numeroase premii la concursurile organizate anual de NASA.
"De la an la an, numărul elevilor participanţi la 'Noaptea Cercetătorilor' a crescut. Persoanele care vin, în special copii şi elevi, asistă la experimente foarte interesante, moderne, unele clasice dar foarte plăcute. Sunt prezentate lucruri interesante, care să-i atragă pe copii spre ştiinţă. Sperăm ca, la anul, să avem şi un mai mare succes", a spus dascălul.
"Noaptea Cercetătorilor" se înscrie în seria evenimentelor "Marie Curie" şi îşi propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător şi cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Manifestarea se desfăşoară anual, simultan în sute de oraşe din Europa, cu sprijinul Comisiei Europene. AGERPRES/(A - autor: Nona Jalbă; editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu