INTERVIU Răzvan Pîrcălabu (FRL): Alina Vuc e vârful de lance al luptelor româneşti pentru JO 2020

Preşedintele Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat AGERPRES, că Alina Vuc (categoria 50 kg) este vârful de lance al luptelor româneşti pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor după ce a câştigat medalia de argint, singura a României, la Campionatele Mondiale desfăşurate în perioada 14-22 septembrie la Nur-Sultan (Kazahstan).
Pîrcălabu a menţionat că la această ediţie a CM sportiva română a fost doar la 70% din capacitate, având în vedere că la începutul lunii martie a fost supusă unei operaţii complicate la ligamentul încrucişat anterior al genunchiului drept după o accidentare la un antrenament.
Federaţia Română de Lupte nu şi-a schimbat obiectivul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, participarea cu 6 sportivi şi câştigarea a 1-2 medalii, chiar dacă la Nur-Sultan delegaţia română a reuşit să califice doar un sportiv. Preşedintele este convins că la cele două turnee de calificare programate la începutul anului 2020 alţi cinci sportivi români vor reuşi să califice.
În ceea ce îl priveşte pe Albert Saritov (categoria 97 kg), cel care la Rio de Janeiro câştiga medalia de bronz, prima a României la Jocurile Olimpice după 24 de ani, Pîrcălabu a explicat că acesta a intrat mult prea încrezător pe saltea în meciul din optimile Campionatelor Mondiale cu uzbecul Magomed Idrisovici Ibraghimov şi a pierdut. Cu toate acestea, Saritov se va lupta pentru medalie la Tokyo, este de părere Răzvan Pîrcălabu.
AGERPRES: Cum au fost aceste Campionate Mondiale de la Nur-Sultan pentru România?
Răzvan Pîrcălabu: Să spunem că pentru noi a fost o ediţie satisfăcătoare în condiţiile în care ne-am îndeplinit obiectivul de performanţă, adică 1-2 medalii, aşa cum am declarat înaintea competiţiei. În schimb, nu ne-am îndeplinit numărul de calificări la Jocurile Olimpice de la Tokyo, pentru că am spus 2-3 sportivi şi am obţinut doar o calificare prin medaliata cu argint Alina Vuc. Dar la cât de tare a fost competiţia de la Nur-Sultan, eu am mari, mari speranţe că la cele două turnee de calificare de anul viitor ne vom îndeplini numărul de calificări propuse.
AGERPRES: Alina Vuc a obţinut medalia de argint, este o medalie la care vă aşteptaţi?
Răzvan Pîrcălabu: Da, de la ea ne aşteptam la o medalie. Alina este o sportivă foarte valoroasă care a reconfirmat acum. Iar eu sunt ferm convins că şi anul viitor, la Tokyo, va face o figură frumoasă iubitorilor de lupte din ţara noastră.
AGERPRES: Cum aţi caracteriza evoluţia Alinei Vuc, ea obţinând ultimele două medalii ale României la Mondiale?...
Răzvan Pîrcălabu: În 2017 ea a câştigat tot argintul, dar anul trecut a fost accidentată şi nu a putut lupta la capacitatea ei normală. A avut o infecţie în talpă atunci şi pur şi simplu nu putea să calce cu dreptul, lucru care a făcut să nu urce pe podium. Iar la această ediţie a Mondialelor a avut un parcurs extraordinar, mai ales că vine după o lungă perioadă de recuperare după operaţia la ligamentele încrucişate. Practic ea a început pregătirea acum 2-3 luni, iar în momentul ăsta este doar la 70% din capacitatea ei normală. Dar cu toate astea în Kazahstan a învins-o în primul tur pe reprezentanta Germaniei (n.r. - Ellen Riesterer), în al doilea pe cea a Taipeiului (n.r. - Meng Hsuan Hsieh) la tuş în 30 de secunde, în turul 3 a trecut de ucraineanca Oksana Livaci, campioana europeană de anul acesta de la Bucureşti şi medaliată cu bronz la Mondialele de anul trecut, iar în semifinale pe kazahă (n.r. Valentina Ivanovna Islamova Brik) după ce era condusă la pauză cu 6-0. În finală a dat însă de azera Maria Stadnik, multiplă campioană europeană, fostă campioană mondială şi dublă vicecampioană olimpică, ce să mai spunem, o adevărată maşină de război.
AGERPRES: Finala cum a fost, a avut momente în care a arătat că o poate învinge pe azeră?
Răzvan Pîrcălabu: Până anii trecuţi Maria Stadnik o învingea fără drept de apel pe Alina, în special la poziţia parter. Dar Alina a exersat foarte mult poziţia parter şi a crescut din punctul ăsta de vedere. Mai are unele mici lucruri de corectat, cu puţină muncă şi mai multă atenţie în următorul meci cu Maria Stadnik scorul va fi unul mai echilibrat. Azera are şi un stil mai agresiv, s-au văzut urmele pe faţa Alinei, dar aşa sunt luptele. Că e masculin, că e feminin, aşa e la lupte, trebuie să suporţi.
AGERPRES: Într-un an poate progresa Alina astfel încât la Jocurile Olimpice să o învingă pe azeră?
Răzvan Pîrcălabu: Nu vreau să fac pronosticuri, dar eu sunt convins că dacă Alina va fi sănătoasă va evolua în acest an care a rămas până la Jocurile Olimpice. Deci eu cred că sunt şanse foarte mari ca Alina să crească foarte mult în valoare în perioada următoare.
AGERPRES: După aceste rezultate de la Mondiale se poate spune că Alina Vuc este principala candidată a Federaţiei Române de Lupte pentru o medalie la Tokyo?
Răzvan Pîrcălabu: Într-adevăr, după ce s-a întâmplat la această ediţie a Campionatelor Mondiale, Alina Vuc este vârful de lance al României pentru Tokyo. Iar noi sperăm să mai avem încă două fete calificate la Jocurile Olimpice.
AGERPRES: Ce s-a întâmplat în Kazahstan cu ceilalţi sportivi care aveau şanse să se califice la Tokyo?
Răzvan Pîrcălabu: Probleme medicale nu am avut la aceste Mondiale, concursul a fost însă unul extrem de puternic. O surpriză plăcută am avut de la Răzvan Arnăut la greco-romane, care a fost doar la 30 de secunde de calificare şi un punct. Răzvan are doar 20 de ani, a confirmat la Campionatele Europene de tineret, unde a obţinut argintul, iar acum a fost foarte, foarte aproape de finala mică, lucru care îi aducea şi calificarea la Jocurile Olimpice.
AGERPRES: Albert Saritov, medaliat olimpic, s-a oprit în optimi la Mondiale...
Răzvan Pîrcălabu: El a fost mult, mult prea încrezător pe saltea, practic nici nu l-a luat în calcul pe uzbec (n.r. - Magomed Idrisovici Ibraghimov). A fost condus cu 6-0 după prima repriză, iar în a doua l-a alergat într-una pe saltea pe uzbec, dar nu a reuşit să recupereze decât 5 puncte. Asta este, dar Albert vine după doar o lună şi un pic de pregătire. El s-a reapucat de lupte acum o lună şi jumătate, maximum două, iar acum nu este nici la 50% din potenţialul lui. Dar am avut o discuţie foarte serioasă cu el şi cu tatăl lui. Ei mi-au promis că se va integra în pregătirea lotului naţional şi cu siguranţă anul viitor se va califica pentru a ataca o nouă medalie la Jocurile Olimpice.
AGERPRES: La greco-romane se putea mai mult, mă refer la sportivii mai consacraţi precum Mihai Mihuţ, care a încheiat pe 11, şi Alin Alexuc, locul 14...
Răzvan Pîrcălabu: Mihuţ a urcat în categorie, dar a urcat mult prea târziu din păcate. El trebuia să urce la 67 de kilograme încă de la începutul acestui ciclu olimpic, pentru că aşa ar fi avut mai multă forţă. Eu am o mică teamă că nu va face faţă la 67 kg. Dar Alin Alexuc se poate califica la Tokyo. El rămâne în continuare un favorit la calificare şi, de ce nu, la o medalie olimpică. Eu am mai spus că este mai greu să te califici la Jocurile Olimpice decât să câştigi o medalie olimpică. Pentru că anul viitor, la Tokyo, cu trei meciuri câştigate consecutiv eşti în finala mare, adică te lupţi pentru aur.
AGERPRES: Care sunt şansele celorlalţi sportivi români să obţină calificarea la Tokyo?
Răzvan Pîrcălabu: Şanse sunt în continuare, fără discuţie. Va fi un turneu continental unde se califică primii doi şi apoi unul mondial unde se califică tot primii doi. Iar la aceste turnee nu vor mai participa cei 6 de la fiecare categorie care s-au calificat la Tokyo în urma Mondialelor. De exemplu, pentru Albert Saritov va fi mult mai uşor să se califice pentru că principalii săi adversari din Europa s-au calificat deja. De asta eu spun că la turneul european vom califica minimum 2-3 sportivi.
AGERPRES: După aceste Mondiale obiectivul rămâne tot calificarea a câte doi sportivi la fiecare stil?
Răzvan Pîrcălabu: Bineînţeles, sperăm la încă un loc la feminin, două la lupte libere şi două la greco-romane, iar ca obiectiv la Tokyo una sau două medalii.
AGERPRES: România a punctat la aceste Mondiale şi la capitolul arbitraj având în vedere că Ferenc Gyarmati a primit "fluierul de aur".
Răzvan Pîrcălabu: A fost o mare bucurie pentru mine să văd la încheierea Campionatelor Mondiale că preşedintelui Colegiului Naţional de Arbitri, Ferenc Gyarmati, i-a fost acordat "fluierul de aur", adică titlul de cel mai bun arbitru al competiţiei. E o mare mândrie pentru luptele româneşti să aibă asemenea oameni care reprezinte ţara la cel mai înalt nivel.
AGERPRES (autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Înot: David Popovici a câștigat titlul național și la 200 m liber
Campionul olimpic David Popovici a câștigat titlul național în proba de 200 m liber, joi, la Campionatele Naționale de înot în bazin de 50 m, în Complexul Sportiv de Natație din Otopeni. După ce a câștigat titlul la 50 m liber, cu nou record național, Popovici s-a impus clar la 200 m liber, în 1 min 45
Florin Bercean a fost ales președinte al Federației Române de Judo
Tehnicianul Florin Bercean a fost ales, joi, în funcția de președinte al Federației Române de Judo, în cadrul Adunării Generale de alegeri care are loc la Râmnicu Vâlcea. El a fost votat de 106 membri, în timp ce contracandidatul său, George Teșeleanu, a primit 71 de voturi. Un vot a fost anulat.
Fotbal: Dinamo vrea să transfere 10-12 jucători pentru viitorul sezon
Administratorul special al echipei de fotbal FC Dinamo București, Andrei Nicolescu, a anunțat, joi, că strategia clubului pentru perioada următoare presupune transferul a 10-12 jucători pentru a pregăti viitorul sezon al Superligii. 'Nu, strategia nu se schimbă. Dar așa cum anul trecut am încercat să devenim mai buni anul ăsta, anul viitor vom face t
Baschet masculin: Chetă pentru salvarea CSM Tg.Mureș, sancționată de FIBA din cauza datoriilor BC Mureș
Un grup de inițiativă a lansat, joi, Asociația Mureș Hoops Legacy prin care se dorește adunarea sumei de 80.000 de euro pentru plata a patru foști jucători străini, după ce Federația Internațională de Baschet (FIBA) a interzis transferurile pentru Liga Națională în cazul echipei de baschet masculin CSM Târgu Mureș, considerând-o continuatoarea BC Mureș, int
Handbal masculin: David Davis - Cupa și campionatul sunt trofee obligatorii pentru Dinamo
Antrenorul echipei de handbal masculin CS Dinamo București, David Davis, a afirmat, joi, într-o conferință de presă înaintea turneului Final Four al Cupei României, că pentru formația sa câștigarea eventului în acest sezon este un obiectiv obligatoriu, având în vedere investițiile făcute de către club. 'Prefer să n
Baschet masculin: Carmen Tocală - Prin câștigarea trofeului ENBL de către CSO Voluntari se creează modele
Președinta Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că prin câștigarea trofeului Ligii Nord-Europene de baschet masculin (ENBL) de către echipa CSO Voluntari se reușește crearea unor modele pentru tinerii care practică această disciplină. 'Orice competiție internațională înseamnă stab
Înot: David Popovici a câștigat titlul național la 50 m liber, cu nou record
Înotătorul David Popovici (CS Dinamo) a câștigat titlul în proba de 50 de metri liber, miercuri, în prima zi a Campionatelor Naționale de înot în bazin de 50 m, la Complexul Sportiv de Natație de la Otopeni, cu un nou record național. Popovici s-a impus cu timpul de 21 sec 83/100. CSA Steaua a
Hochei: ACSH Gheorgheni a câștigat și al doilea meci al finalei Erste Liga
ACSH Gheorgheni a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 2-1 (1-1, 1-0, 0-0), miercuri seara, pe teren propriu, în al doilea meci al finalei competiției regionale de hochei pe gheață Erste Liga. Ciucanii au marcat primii, prin Tamas Laday (09:31), dar gazdele au egalat repede, prin Christopher Bodo (12:38). Peter Vincze a marcat golul v
Naționala de baschet feminin 3x3 a României a câștigat Campionatul European Școlar ESSF U18 de la Zlatibor
Echipa națională de baschet feminin 3x3 a României (U18) a câștigat, miercuri, Campionatul European Școlar ESSF U18 de la Zlatibor (Serbia), după ce a învins Cehia în ultima partidă, cu 9-5, a anunțat Federația Română de Baschet pe pagina oficială de Fac
Fotbal: Clubul Dinamo, amendat de Comisia de Disciplină a FRF cu 60.000 de lei
Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal (FRF) a sancționat clubul Dinamo București cu 60.000 de lei pentru incidentele petrecute la meciul cu FCSB. ''SC Dinamo 1948 SA vs. FC FCSB - Incidente - În temeiul art. 82.1 și 3.a și c, raportat la art. 83.2.d din RD, se sancționează clubul SC Dinamo 1948 SA cu penalitate sporti
Tenis: Miriam Bulgaru - Dau totul pentru țara mea, e o onoare să joc pentru România
Jucătoarea de tenis Miriam Bulgaru (212 WTA) a afirmat că va da totul în meciurile pe care echipa națională feminină a României le va disputa împotriva Canadei și Japoniei în calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup, fiind o onoare să joace pentru țara sa. ''În echipă este o atmosferă foar
INTERVIU Ștefan Gavril, după maratonul din Coreea de Nord: Credeam că o țară comunistă e înapoiată, dar nu e așa
Sportul îți oferă uneori și ocazii rare de a călători în țări interzise pentru multă lume. A fost și cazul atletului Ștefan Gavril, care a avut posibilitatea să alerge duminică Maratonul Internațional de la Phenian, afirmând, într-un interviu, pentru AGERPRES, că se aștepta ca o țară comunistă precum Coreea de Nord să fie înapoiată, dar
INTERVIU Judo: Cozmin Gușă - Aș fi vrut să prezint un bilanț mai bun, dar cauzele au fost multiple
Președintele Federației Române de Judo Cozmin Gușă a afirmat, într-un interviu pentru AGERPRES, că ar fi vrut să prezinte un bilanț de rezultate sportive mai bune la nivel de seniori la finalul celor două mandate pe care le-a avut în fruntea FRJ. Gușă, care a anunțat încă de anul trecut că nu mai intenționează să candid
Înot: Europenele Under-23 și Mondialele de seniori, principalele competiții pentru David Popovici în 2025
Înotătorul David Popovici, desemnat marți sportivul anului la Gala ''Campionii Natației 2024'' de la Palatul Regal, a spus că principalele sale competiții din 2025 sunt Campionatele Europenele Under-23 (26-28 iunie) de la Samorin (Slovacia) și Campionatele Mondialele de seniori de la Singapore (11 iulie - 3 august). '
David Popovici a primit premiul pentru sportivul anului la Gala 'Campionii Natației 2024'
David Popovici, campion olimpic și cvadruplu campion european, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun sportiv al anului trecut la Gala ''Campionii Natației 2024'', organizată marți de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM) la Palatul Regal, sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României. &nb