logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tehnica xilogravurii, prezentată la un workshop la Alba Iulia de un Tezaur Uman Viu - Mircea Lac

Image

Xilogravura, o tehnică foarte răspândită odinioară în Transilvania, când bisericile şi casele din comunităţile mai sărace erau împodobite mai mult cu icoane imprimate pe hârtie, mai ieftine decât cele pe lemn sau pe sticlă, este readusă la viaţă prin atelierele susţinute de profesorul Mircea Lac, deţinător al titlului onorific de "Tezaur Uman Viu".

Alături de participanţi la Tabăra de Educaţie şi Creaţie "Mari valori culturale locale", cursanţi de la Şcoala Populară de Arte Deva, Mircea Lac a susţinut, joi, la Centrul de resurse "Academia Doamnelor" din Alba Iulia, o demonstraţie de xilogravură în cadrul unui workshop la care au participat şi cadre didactice, studenţi şi elevi din Alba.

 


Foto: (c) MARINELA BRUMAR / AGERPRES



"Xilogravura este, pur şi simplu, o ştampilă, un tipar. Se făcea mai întâi un negativ şi, după aceea, cu el puteai face foarte multe reproduceri. Erau cele mai ieftine reproduceri şi icoane care se puteau vinde în comunităţile mai sărace. (...) Ne-am gândit şi noi să preluăm tehnica aceasta străveche de făcut icoane, cu tiparul acesta de lemn, adică xilogravuri", a declarat, pentru AGERPRES, Mircea Lac, care se ocupă de arta tradiţională de mult timp, "de prin anii '60", după cum el însuşi a subliniat.

El susţine că tehnica e una uşoară.

"Xilogravura este, am putea spune, strămoşul tiparului, fiindcă primele tipărituri pe lemn s-au făcut în genul ăsta. Se făcea un negativ sculptat în lemn şi cu ajutorul lui se tipărea ce era de tipărit. Noi prima dată alegem imaginile pe care dorim să le reproducem, iar după aceea le desenăm", a explicat Mircea Lac. După ce desenul se realizează cu o pensulă cu tuş pe suprafaţa lemnului, cu dălţi potrivite "se scoate tot ce trebuie să rămână alb şi rămâne ceea ce trebuie să rămână negru în desen", tiparul fiind astfel gata.

Lemnul folosit trebuie să fie unul cât mai omogen, de preferat păr sau măr. Se acceptă însă şi nuc, paltin, cireş, lemne de esenţă tare.

Profesorul a subliniat că suprafaţa lemnului trebuie să fie perfect dreaptă. "Folosim tuş tipografic. Procedeul e foarte simplu: cu un rulou de cauciuc omogenizăm tuşul pe o bucată de sticlă şi după aceea îl întindem în strat foarte subţire pe suprafaţa tiparului, după care se aşază hârtia, se presează - se poate presa cu un liniar sau cu o lingură - noi folosim o lingură care intră mai uşor prin convexitatea sa prin locurile mai puţin denivelate, după care se desprinde hârtia şi e gata xilogravura", a spus Mircea Lac.

În ceea ce priveşte imaginile, acestea sunt după cele făcute pe vremuri de meşterii iconari de la Hăşdate, care foloseau în general imagini cu scene biblice, din viaţa pastorală sau din viaţa de familie.

"Printre xilografii ăştia de la Hăşdate existau câţiva care erau foarte buni. Unul dintre ei era Pop Gheorghe, care are câteva lucrări, vreo şase, la Muzeul de Artă din Sofia, vreo cinci-şase la Muzeul de Artă din Cluj, Academia Română are câteva exemplare şi în Pădureni, la Muncelu Mare, aveam vreo 20 de reproduceri după Pop Gheorghe", a precizat Mircea Lac.

Xilogravura este un procedeu care constă în gravarea unui desen pe o bucată de lemn, de o structură omogenă şi perfect dreaptă, lucrat "pe dos", ca o ştampilă. Cu ajutorul unui rulou de cauciuc, suprafaţa tiparului se acoperă cu un strat de tuş tipografic, iar peste aceasta se imprimă hârtia, care este apăsată uniform pe toată suprafaţa. Ulterior, hârtia se usucă.

Mircea Lac a adus la Alba Iulia câteva tipare, după care cursanţii au realizat xilogravurile propriu-zise.

 


Foto: (c) MARINELA BRUMAR / AGERPRES



O elevă de la Liceul de Arte "Regina Maria" Alba Iulia, venită alături de alţi trei colegi la workshop, a spus că, în opinia sa, "partea mai dificilă e să sculptezi partea din lemn, pentru că, după aceea, de pus cerneala şi de imprimat pare destul de uşor".

Alături de cei patru s-a aflat şi profesoara Cristina Pop, care a menţionat că xilogravura este o tehnică de gravură pe care elevii nu au şansa să o aplice la şcoală. "Şi atunci, am venit aici ca să vedem ce lucrări ies. Pentru noi e ceva nou tipărirea acestor matriţe. Nu am mai lucrat în xilogravură", a spus profesoara.

Printre cei care i-au îndrumat pe cursanţi s-a aflat şi o tânără din Deva, Alexandra Ioaneş, care merge la atelierele profesorului Mircea Lac de 12 ani, de la vârsta de 7 ani, perioadă în care s-a familiarizat, după cum a spus ea, cu toate tehnicile posibile.

"Xilogravura este specială, în felul ei, pentru că, pe lângă faptul că trebuie partea de sculptură, care este foarte bine definită şi pe care doar un cunoscător adevărat ştie să o realizeze, pentru că fibra lemnului este destul de complicată, partea religioasă este şi ea foarte atrăgătoare. În secolul nostru, xilogravura nu se mai foloseşte doar pentru tehnicile religioase, respectiv icoane, ci şi în cărţi şi alte activităţi", a spus Alexandra, care îşi doreşte să devină restaurator-conservator.

Tot restaurator-conservator va fi şi Andrei Buda, masterand la Sibiu, care a urmat cursurile la Mircea Lac din clasa a X-a.

"Mi-a plăcut extrem de mult cât a reuşit să ne înveţe. I-am urmat sfatul, să mă duc la restaurare", a spus tânărul, care a ajuns un specialist, prin participarea la mai multe olimpiade, în xilogravură.

"Azi, multe xilogravuri sunt mai mult tratate artistic decât tradiţional, adică tematica nu mai este religioasă sau din viaţa ţăranilor, ci sunt forme simple şi tipărite prin suprapuneri, ca să dea o lucrare mai mult abstractă decât concretă", a opinat Andrei, care a adăugat că cursanţii pe care i-a îndrumat la workshopul de la Alba Iulia s-au adaptat repede. "Cred că le-a plăcut", a mai spus acesta.

La rândul său, coordonatorul ştiinţific al taberei, profesor Ilie Moise, a punctat că "xilogravura tradiţională este un meşteşug care s-a practicat îndeosebi la începutul secolului al XIX-lea şi care a avut în vedere, la vremea respectivă, bisericuţele mai sărace şi oamenii fără posibilităţi materiale, care nu puteau să cumpere o icoană pe sticlă sau de altă factură şi care, atunci, apelau la xilogravuri, care erau mai ieftine".

Ilie Moise a menţionat că, în 2006, a descoperit în Ţinutul Pădurenilor, la biserica din Muncelu Mare, 36 de xilogravuri. Potrivit lui Moise, cel mai talent gravor de factură rurală din Transilvania a fost Gheorghe Pop, iar copiii din Deva au preluat, datorită profesorului Lac, această tehnică tradiţională.

Printre partenerii workshopului ce a inclus şi demonstraţia interactivă de xilogravură s-a aflat, alături de Primăria Alba Iulia, prin Centrul de Resurse "Academia Doamnelor", şi Asociaţia "Transilvania Business Woman". AGERPRES/ (A,AS - autor: Marinela Brumar, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir