logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#ziuacopilului REPORTAJ Alexandru Coman, puştiul minune al tenisului european care vrea să intre în istorie

Imagine din galeria Agerpres

Alexandru Coman este cel mai bun tenisman al Europei şi la 14 ani are gânduri mari, vrea să ajungă până la 25 de ani pe prima poziţie ATP şi să intre în istoria tenisului mondial, precum Nadal sau Federer.

E ambiţios, serios, bun la învăţătură şi în ultimul timp a început să joace tenis cu capul, nu mai dă totul de la început, aşteaptă adversarul, vrea să-l cunoască, apoi atacă şi învinge. Dovadă de inteligenţă. În ţară nu are adversar, de 10 ani este cel mai bun la categoria lui de vârstă, are 10 titluri de campion naţional, la simplu şi dublu.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


"Dădeam tot de la început până la sfârşit, acum am început să joc şi tactic, să iau punct cu punct. Dacă nu îmi cunosc adversarul, în primele ghemuri merg mediu, să văd cum joacă. Dar în principiu îmi cunosc majoritatea adversarilor cu care joc. În ţară am zece titluri naţionale câştigate şi pe plan internaţional am câştigat anul trecut un turneu de 14 ani la Budapesta care era de categoria a doua. Am câştigat cu nişte chinezi foarte buni, am reuşit să-i bat. Am ajuns până în sferturi la Campionatul Mondial din Franţa, unde am pierdut cu un băiat din Qatar. Dar am reuşit atunci să înving campionul Americii de Sud. În Europa am pierdut locul 1 pentru trei săptămâni în faţa unui rus, dar l-am recucerit după ce am câştigat turneul Dr Oetker de la Bucureşti. Rusul avea anul ăsta cu patru turnee jucate mai mult decât mine", a afirmat Alexandru pentru AGERPRES.

Visează cu ochii deschişi la momentul în care va ajunge numărul 1 ATP şi nu doar atât. Ambiţiile sale merg mult mai departe, vrea să intre cu ceva în istoria tenisului mondial, să devină un idol precum Nadal sau Federer.

"Visul meu este să fiu numărul 1 mondial şi să intru în istorie. Nu ştiu, spre exemplu Nadal a câştigat 11 Roland Garros-uri, Federer a câştigat peste 100 de titluri, nu ştiu, eu vreau să rămân în istorie cu ceva. Eu sper ca până la 25 de ani să ajung numărul 1 mondial. Cel mai mult îmi place Djokovic pentru că nu renunţă, că dă totul pe teren. Din România îmi place Marius Copil, îmi place stilul lui de joc, şi de Filip Jianu. Iar de la fete îmi plac Simona Halep şi Serena Williams. Îmi plac foarte mult ambele, nu aş putea alege dintre ele două. Eu vreau să reuşesc să fiu cel mai bun din lume, chiar dacă sunt din România, sunt mândru de asta. Nu contează foarte mult unde te-ai născut, trebuie să munceşti foarte mult chiar dacă ai condiţii mai bune. Singurul avantaj pe care îl au ei e numărul de turnee jucate şi anumite avantaje financiare", se destăinuie copilul de 14 ani.

Cum a început tenisul? Din întâmplare, a vrut la fotbal, numai că antrenorul de la Universitatea Craiova, din oraşul său natal, i-a spus tatălui său că este prea mic: "Tenisul l-am început la patru ani şi jumătate. În principiu, prima dată am vrut să mă duc la fotbal, dar antrenorul de la Craiova i-a spus tatălui meu că sunt prea mic. Aşa că am început tenisul în echipamentul de la Craiova. Am zis că o să fac un an-doi până o să fiu mai mare şi apoi o să mă întorc la fotbal, numai că m-am răzgândit şi am spus că eu vreau să rămân la tenis. Mi se pare un sport incredibil, îmi place foarte mult că nu depinzi de nimeni, doar de tine. Trebuie să munceşti pentru fiecare punct, pentru că dacă nu eşti atent la un punct, poţi să pierzi meciul".

În clasa a VIII-a, Alex se gândeşte şi la examenul de admitere la liceu, unde vrea să obţină peste 9, pentru că vrea să demonstreze ca şi până acum că este la fel de bun şi la şcoală şi la tenis.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


"Cu şcoala merge foarte bine am media 10, am dus foarte bine în paralel şi tenisul şi şcoala până acum. Vreau să iau peste 9 la examen la liceu. Eu vreau mate-info, îmi place foarte mult. În mai puţin de o lună am examenul, dar nu pot spune că mă chinuiesc prea mult, vreau să iau notă mare şi cred că o să reuşesc", mai spune copilul.

Preşedintele Federaţiei Române de tenis, George Cosac, i-a pregătit o surpriză lui Alexandru Coman, vrea să-l trimită alături de echipa de Cupa Davis la meciurile oficiale, pentru a-l obişnui pe tânărul campion cu performanţa.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


"Eu voi vorbi şi cu antrenorii de la loturile superioare, inclusiv cu cel de la Cupa Davis, astfel încât la viitoarele confruntări să-l ia şi pe el să stea în echipa celor mari, să vadă cum se antrenează, să stea cu ei, să vadă că sunt tot oameni şi ei. De la un junior până la Marius Copil, Mergea sau Tecău este vorba doar de forţă, maturitate şi, sigur, diferenţă de vârstă. Alexandru are un fizic impresionant, are un potenţial deosebit, dar este încă la început de drum, sacrificiile abia de acum încolo vor începe. Eu le transmit tuturor copiilor care practică acest sport să-l facă cu zâmbetul pe buze şi dacă vor dori să devină mari campioni ar trebui să ştie că fără mari sacrificii nu vor putea să reuşească. Şi fără plăcerea de a juca, iar, nu vor putea deveni mari campioni. Părinţilor le spun că este o investiţie în viitorul copiilor", a declarat Cosac pentru AGERPRES.

Oficialul FRT apreciază efortul tinerilor jucători de tenis români, mai ales că sunt dezavantajaţi în comparaţie cu străinii, care au posibilitatea să joace mai multe turnee pe parcursul unui an.

"Faptul că în Tennis Europe avem între primii trei, atât la fete şi la băieţi, reprezentanţi, înseamnă foarte mult pentru noi. Federaţia Română de Tenis încearcă prin parteneri să organizeze turnee de tenis, astfel încât copiii să poată avea posibilitatea de a juca acasă, să nu fie nevoiţi să cheltuiască foarte mult. De fapt, aici este problema tuturor jucătorilor români, că nu au această finanţare să joace competiţii afară. Şi poate sunt şi un pic dezavantajaţi faţă de jucătorii din alte ţări care organizează multe competiţii. Din 2013, de când am venit la conducerea federaţiei, s-au organizat aproape 200 de turnee futures, perioada în care foarte mulţi copiii renunţă din cauza cheltuielilor. Au venit reprezentanţii Tennis Europe, care ne-au spus că până la 14 ani este vorba strict de implicarea părinţilor şi a cluburilor. Abia după 14 ani apare şi rolul federaţiei. Sigur, dacă e vorba de un jucător de excepţie intervine şi federaţia, dar, repet, asta e indicaţia Tennis Europe", a mai spus Cosac.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Alex, cum îi spune toată lumea, e un puşti ca oricare altul, după cum îl caracterizează mama sa. "L-am învăţat să fie modest şi să nu creadă că are alt statut faţă de alţi copii. Şi nu se consideră altfel, deşi când merge la turneele internaţionale este cunoscut şi respectat de toţi jucătorii şi antrenorii loturilor naţionale", spune Delia Coman.

Realitatea şi viitorul o vor contrazice însă, Alex are prea multe atuuri de partea sa care vor duce probabil la îndeplinirea visurilor sale.
AGERPRES (A-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)

 

* Mai multe imagini AICI 

 

Citiţi şi:

 

#ziuacopilului Triatlon: Andreea Iordache, de la ''recordul'' din prima zi de viaţă, la prestigiul pe care vrea să-l aducă României 

 

#ziuacopilului REPORTAJ Arian Notreţu, puştiul care transformă dizabilitatea în provocare şi ambiţia în aur - VIDEO 

 

#ziuacopilului INTERVIU Mihai Covaliu: Rolul principal în practicarea sportului de către copii îl au părinţii - VIDEO 

 

#ziuacopilului REPORTAJ Familia, principalul sponsor al viitorilor campioni români 

 

#ziuacopilului INTERVIU Bogdan Matei - Copilul trebuie să povestească şi despre educaţie fizică, nu numai despre română şi matematică

 

#ziuacopilului REPORTAJ Urzeala săbiilor - Vlad şi Mihai Covaliu, en garde pentru o nouă medalie olimpică în familie - VIDEO 

Afisari: 40

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 20-04-2025 22:13

Fotbal: FCSB a câștigat derby-ul cu CFR Cluj (3-2), în play-off-ul Superligii

FCSB a învins-o pe CFR Cluj cu scorul de 3-2 (1-0), duminică seara, pe Arena Națională din Capitală, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. Campioana a avut 3-0, dar CFR a înscris de două ori după ce FCSB a rămas în zece jucători. Clujenii au ratat prima ocazie notabilă a

Sport Intern 20-04-2025 19:06

Fotbal: Poli Iași - FC Botoșani 3-0, în play-out

Poli Iași a învins-o pe FC Botoșani la scor de forfait, 3-0 (2-0), duminică, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Mihai Bordeianu a deschis scorul (13), dintr-un penalty, după ce Xhuliano Skuka a fost faultat în careu de Patricia Matricardi, apoi albanezul a majorat difere

Sport Intern 20-04-2025 17:33

Handbal feminin: Succes la limită pentru CSM București, în sferturile Ligii Campionilor

CSM București a învins echipa daneză Team Esbjerg, cu scorul de 30-29 (13-15), duminică, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în prima manșă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin. Foto: (c) CRI

Sport Intern 19-04-2025 22:04

Fotbal: Rapid, învinsă acasă de 'U' Cluj (0-2), în play-off-ul Superligii

Rapid București a fost învinsă de Universitatea Cluj cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, în Giulești, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. ''U'' s-a impus prin golurile marcate de Ovidiu Bic (44), găsit liber în careu de Mamadou Thiam, și de ivorianul Issouf M

Sport Intern 19-04-2025 17:01

Fotbal: Farul Constanța - FC Hermannstadt 1-1, în play-out

București, 19 apr /Agerpres/ - Farul Constanța a terminat la egalitate cu FC Hermannstadt 1-1 (0-1), sâmbătă, pe teren propriu, la Ovidiu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Sibienii au deschis scorul prin Ianis Stoica (37), care a reluat în plasă mingea respinsă de portarul Alexandru Buzbuchi la șutul lu

Sport Intern 18-04-2025 22:27

Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale

ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale de baschet feminin, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 65-51 (22-10, 21-5, 10-18, 12-18), vineri, în deplasare. CS Municipal Târgoviște s-a impus cu 72-58, joi, în prima partidă a finalei.

Sport Intern 18-04-2025 22:08

Fotbal: UTA, doar 1-1 cu Sepsi OSK, la împlinirea a 80 de ani

UTA a terminat la egalitate cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, 1-1 (1-1), pe teren propriu, în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal, vineri, în ziua în care clubul arădean a împlinit 80 de ani de existență. Sepsi OSK a deschis scorul prin elvețianul Dimitri Oberlin (19), dar UTA a egalat prin congolez

Sport Intern 18-04-2025 21:03

Handbal feminin: Victorie pentru SCM Craiova în campionat

SCM Universitatea Craiova a învins-o pe CS Minaur Baia Mare cu scorul de 29-23 (13-10), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Valentina Blazevic a marcat 8 goluri pentru gazde, Asli Iskit Calișkan 7, iar portarul Darly Zoqbi De Paula a avut 10 intervenții.

Sport Intern 18-04-2025 20:02

Fotbal: Oțelul Galați - Unirea Slobozia 2-0, în play-out

Oțelul Galați a învins-o pe Unirea Slobozia cu scorul de 2-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oțelul s-a impus prin autogolul lui Paul Antoche (43) și reușita lui Frederic Maciel (51). Oțelul a ratat un penalty (35), prin Erik Bicfalvi, al cărui

Sport Intern 18-04-2025 16:39

Handbal masculin: Steaua a pierdut din nou și este tot mai aproape de retrogradare

CSA Steaua București a fost învinsă de ACS HC Buzău 2012 cu scorul de 40-36 (19-15), vineri, pe teren propriu, la Chiajna, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Steaua nu a mai câștigat de șase etape, în care a obținut un singur punct, fiind tot mai aproape de retrogradare. Cu HC Buzău, Stea

Sport Intern 18-04-2025 14:41

Rugby: Steaua a câștigat derby-ul cu SCM Timișoara în campionat

CSA Steaua București a învins-o pe campioana SCM USV Timișoara cu scorul de 29-26, vineri, în Ghencea, în derby-ul etapei a patra a Ligii Naționale de rugby. Steaua a condus cu 21-0, prin eseurile marcate de Cristi Boboc, Muharua Katjijeko și Cristian Strătilă, transformate de Alin Conache. Digo Mosese a reușit o încercare pentru bănățe

Sport Intern 18-04-2025 13:03

Fotbal: Clubul UTA împlinește 80 de ani de existență

Clubul de fotbal UTA Arad împlinește vineri 80 de ani de existență, pe care îi va sărbători cu prilejul meciului cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, de la ora 20:00, pe Arena ''Francisc Neuman'', în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii. ''Dragi utiști. Vă invităm ca în minutul 19 și 45 de secunde al meciu

Sport Intern 17-04-2025 22:10

Baschet feminin: CSM Târgoviște a câștigat primul meci al finalei Ligii Naționale

CS Municipal Târgoviște a învins-o pe ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe cu scorul de 72-58 (19-18, 18-9, 20-16, 15-15), joi, pe teren propriu, în primul meci al finalei Ligii Naționale de baschet feminin. De la gazde s-au remarcat Leilani Lakell McIntosh, cu 17 puncte, 5 recuperări, Teodora Manea, 14 p, 7 rec, 6 pase decisi

Sport Intern 17-04-2025 20:58

Handbal feminin: Gloria Bistrița a învins-o pe Corona în campionat; Rapid, ținută în șah de SCM Rm. Vâlcea

CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a învins-o pe CSM Corona Brașov cu scorul de 29-23 (14-16), joi, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Larissa Nusser, Asuka Fujita, Sonia Seraficeanu și Greta Kacsor au marcat câte 4 goluri pentru Gloria, iar portarul Renata Lais De Arruda a reuși

Sport Intern 17-04-2025 20:45

Hochei: ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară Erste Liga

ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară competiția regională de hochei pe gheață Erste Liga, după ce a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 3-1 (1-1, 1-0, 1-0), joi seara, pe Patinoarul ''Vakar Lajos'' din Miercurea Ciuc, în al șaselea meci al finalei. Echipa din Gheorgheni, care a obținut