logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#ziuacopilului REPORTAJ Arian Notreţu, puştiul care transformă dizabilitatea în provocare şi ambiţia în aur - VIDEO

Imagine din galeria Agerpres

''Nu mă consider cu nimic special, nu am niciun fel de problemă, mie îmi place să-i spun provocare'', sunt convingerile care te lasă fără reacţie ale lui Arian Notreţu, un înotător de 14 ani care şi-a pierdut piciorul stâng, dar nu şi ambiţia, şi care are un obiectiv participarea la Jocurile Paralimpice de la Tokyo din 2020.
 


La 14 ani e triplu campion mondial la înot la o categorie superioară de vârstă şi munceşte zi de zi pentru visul său.

"Am început să fac înot la recomandarea unui doctor, care mi-a spus că e nevoie de asta deoarece coloana mea era foarte sensibilă imediat după accident şi exista riscul să se creeze anumite deformări. Şi aşa am ajuns la înot şi a început să-mi placă. Am ajuns apoi să fac acest lucru din plăcere. Cele mai mari performanţe ale mele de până acum sunt medaliile de aur la Campionatul Mondial de tineret şi vreau să ajung la Tokyo. Acesta este principalul meu obiectiv de anul acesta. Şi vreau să ajung cât mai sus. Eu sper să mă calific. Mie îmi plac foarte mult probele de 100 de metri spate şi 400 de metri liber. Consider că 100 de metri spate este stilul de înot care mă defineşte. Deocamdată îmi doresc să ajung la Jocurile Paralimpice, pentru că ar însemna enorm pentru mine, mai ales că practic înotul de doar 3 ani. E o performanţă să ajungi acolo şi după foarte mulţi ani de înot, nu neapărat să câştigi o medalie. Aia ar fi un bonus", a povestit Arian pentru AGERPRES.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


În urmă cu trei ani şi jumătate un accident stupid pe un teren de rugby, urmat de complicaţii medicale, i-au forţat pe medici să recurgă la amputarea piciorului stâng. Arian vorbeşte deschis despre episodul care i-a schimbat viaţa şi consideră că aceasta este adevărata sa provocare: "Eram la un meci de rugby, un adversar a sărit la minge, eu la fel, şi a aterizat pe piciorul meu. De acolo au apărut şi nişte complicaţii şi singura soluţie a rămas amputarea. Nu mi-a fost greu să trec peste perioada aia pentru că ştiam că nu sunt nici primul, nici ultimul, din păcate, căruia i se întâmplă acest lucru şi am decis că nu este un capăt de viaţă şi că trebuie să continui. Nu am avut niciun moment de stop, de regret. Nu mă consider cu nimic special, trebuie să fiu tratat la fel. Ce mă defineşte este ambiţia, nu am niciun fel de problemă. E o problemă între ghilimele, mie îmi place să-i spun provocare".

Şi tatăl său spune că Arian a fost mai tare după accident, că nu a clacat şi că i-a determinat pe ceilalţi membri ai familiei să-l trateze ca şi până atunci.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


"Aşa a fost să fie. Nu cred că a fost vorba de o eroare medicală, ceea ce este clar este că s-a întâmplat din cauza unei lovituri la rugby. Aşa e soarta lui, cum altuia îi este scris să ajungă pe stradă, aşa a zis Dumnezeu să fie el remarcat. În orice caz, cel mai mare noroc pe care l-am avut noi, având în vedere situaţia în sine, a fost chiar el. Pentru că el ne-a susţinut şi ne-a motivat cu puterea lui, pe care mulţi am fi vrut să o avem. El a fost cel care ne-a împins, inclusiv cu activitatea asta, ne-a scos din situaţia în care eram. Nu a clacat el şi nu aveam voie să clacăm nici noi. Oriunde te întorceai îl ştiai cum era, că îl alergai în curte şi aşa mai departe. Spre exemplu, când avea ambele picioare se suia sus pe garaj şi după accident la fel, s-a suit pe garaj, nu i-a spus nimeni nimic. În plus am avut şi o inspiraţie, ca să spun aşa, nu l-am menajat, nu l-am considerat ca având o dizabilitate. Îmi era foarte greu, dar îl puneam să facă lucruri fireşti. Nu l-am tratat ca pe o persoană cu probleme", afirmă Cristian Notreţu.

În ceea ce îl priveşte pe antrenorul său, Daniel Nistoroiu, acesta îl tratează pe Arian ca pe oricare alt copil din grupă, ceea ce l-a făcut să scadă timpii de concurs, să-i ajungă şi uneori chiar să-şi întreacă colegii fără dizabilităţi.

"E mult mai ambiţios decât un copil care nu are o dizabilitate. Vă daţi seama, el în trei ani i-a ajuns pe unii care fac sportul ăsta pe 7-8 ani. Arian are o ambiţie nemaiîntâlnită, el a ajuns să aibă timpii ăştia, să facă performanţă, tocmai datorită ambiţiei. Face absolut orice îi spun. E foarte competitiv şi serios. Se antrenează de două ori pe zi, vrea întotdeauna să se autodepăşească. Şi faptul că se antrenează alături de copii ‘normali' ca să zic aşa, fără deficienţe, îl ajută foarte mult, pentru că el vrea să aibă timpii lor şi trage tare. Asta l-a ajutat foarte mult. Eu îi bag în aceeaşi oală pe toţi, trebuie să se adapteze. Eu nu îl consider sportiv cu dizabilităţi, de asta el a crescut mult, a scăzut timpii, pentru că el a încercat să fie normal, şi-a dezvoltat muşchii ca un copil normal. Dar a lucrat dublu faţă de unul care nu are nimic", spune Nistoroiu.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Referitor la participarea la Jocurile Paralimpice, antrenorul are încredere că Arian va reuşi să obţină baremurile de calificare, chiar dacă are doar 14 ani: "Are criterii de calificare, are mai multe şanse şi eu cred că va reuşi să se califice. În cazul în care nu se califică, pentru că e foarte mic ca vârstă, încercăm un wild-card. L-ar ajuta foarte mult o participare la Jocurile Paralimpice. Ar veni mai motivat, vă daţi seama. E triplu campion mondial de tineret, anul trecut. Şi acolo a concurat cu copii mai mari ca el, el era la juniori. El este dezavantajat, pentru că îi lipseşte bătaia de picioare şi frecvenţa braţelor. Pentru că practic el dă doar dintr-un picior. La crawl merge, pe probe lungi merge, dar la bras, spre exemplu, el trage doar din braţe, pentru că un picior nu are şi celălalt nu-şi face treaba cum trebuie. La bras, 70 la sută sunt picioarele, braţele contează doar 30 la sută. La fluture, la fel, trebuie să aibă bătaia mare de picioare, să se ridice din apă. Merge mai mult pe spate şi pe crawl. Are şi mixt, dar e mai bun la astea două".

Arian a încercat mai multe sporturi înainte de accidentul care a dus la pierderea piciorului, dar adevărata pasiune a cunoscut-o cu doar 3 ani în urmă, înotul, iar faptul că se antrenează alături de copii fără dizabilităţi îl ajută foarte mult.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


"Eu sunt legitimat la clubul Lamont din Cluj, unde am sprijinul unor oameni foarte bine intenţionaţi, şi îi mulţumesc doamnei Sally Lamont pentru că m-a ajutat încă de la început şi antrenorului meu, Daniel Nistoroiu, care a fost cu mine încă de când am intrat în apă. Mă ajută enorm faptul că mă antrenez alături de copii fără dizabilităţi, deoarece mă motivez şi realizez că sunt aproape de nivelul lor, iar asta îmi dă putere şi ambiţie să îi întrec. Pentru mine a ajuns să fie un stil de viaţă, mi-am făcut în aceşti ani programul astfel încât să fiu bine şi cu şcoala şi cu antrenamentele. Pot spune că m-am obişnuit şi nu ştiu dacă m-aş putea opri. La un moment dat a fost puţin dificil, dar acum m-am obişnuit şi este totul OK. Mie nu mi-a plăcut niciodată să stau într-un loc, nu aş putea să stau o zi întreagă în casă, fără să ies pe afară, să fac ceva. Adică, decât să stau la calculator, mai bine o oră de înot", spune Arian.

Îl are ca idol pe nimeni altul decât Michael Phelps, multiplu campion olimpic şi mondial, un adevărat simbol al nataţiei, dar este mândru şi de performanţele românilor Simona Halep sau Robert Glinţă: "Foarte mulţi oameni au reuşit în sport. Sincer până acum am ţintit cât mai sus şi asta înseamnă Michael Phelps, înotătorul. Dar îi apreciez foarte mult şi pe sportivii noştri, Robert Glinţă, care a demonstrat că poate face foarte multe lucruri, Simona Halep, care a ajuns numărul 1, nişte lucruri pe care nici nu le poţi descrie, este cu totul şi cu totul special. Pentru asta îţi trebuie foarte multă ambiţie, dorinţă şi perseverenţă. Mie îmi place să spun că le am pe toate, deşi poate nu este aşa, dar până acum această gândire a dat rezultate".

Arian are pentru 2019 două noi provocări, calificarea la Jocurile Paralimpice şi admiterea la Liceul cu profil sportiv ''Anghel Saligny'', unde deja a trecut proba sportivă cu media 10. Sunt alte două noi provocări pe care este capabil să le depăşească, după ce demonstrat că poate transforma dizabilitatea în abilitatea de a reuşi. Lupta sa zilnică de a arăta că nu e cu nimic diferit faţă de alţi copii îl transformă într-un adevărat campion pentru care niciun obstacol nu poate fi greu de trecut.
AGERPRES (A,V-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, i
magine: Cătălin Soci, redactor video: Marilena Gheorghiță, grafician: Traia Arsenescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Mai multe fotografii AICI

 

Citiţi şi:

 

#ziuacopilului REPORTAJ Alexandru Coman, puştiul minune al tenisului european care vrea să intre în istorie

 

#ziuacopilului Triatlon: Andreea Iordache, de la ''recordul'' din prima zi de viaţă, la prestigiul pe care vrea să-l aducă României 

 

#ziuacopilului INTERVIU Mihai Covaliu: Rolul principal în practicarea sportului de către copii îl au părinţii - VIDEO 

 

#ziuacopilului REPORTAJ Familia, principalul sponsor al viitorilor campioni români 

 

#ziuacopilului INTERVIU Bogdan Matei - Copilul trebuie să povestească şi despre educaţie fizică, nu numai despre română şi matematică

 

#ziuacopilului REPORTAJ Urzeala săbiilor - Vlad şi Mihai Covaliu, en garde pentru o nouă medalie olimpică în familie - VIDEO 

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 20-04-2025 22:13

Fotbal: FCSB a câștigat derby-ul cu CFR Cluj (3-2), în play-off-ul Superligii

FCSB a învins-o pe CFR Cluj cu scorul de 3-2 (1-0), duminică seara, pe Arena Națională din Capitală, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. Campioana a avut 3-0, dar CFR a înscris de două ori după ce FCSB a rămas în zece jucători. Clujenii au ratat prima ocazie notabilă a

Sport Intern 20-04-2025 19:06

Fotbal: Poli Iași - FC Botoșani 3-0, în play-out

Poli Iași a învins-o pe FC Botoșani la scor de forfait, 3-0 (2-0), duminică, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Mihai Bordeianu a deschis scorul (13), dintr-un penalty, după ce Xhuliano Skuka a fost faultat în careu de Patricia Matricardi, apoi albanezul a majorat difere

Sport Intern 20-04-2025 17:33

Handbal feminin: Succes la limită pentru CSM București, în sferturile Ligii Campionilor

CSM București a învins echipa daneză Team Esbjerg, cu scorul de 30-29 (13-15), duminică, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în prima manșă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin. Foto: (c) CRI

Sport Intern 19-04-2025 22:04

Fotbal: Rapid, învinsă acasă de 'U' Cluj (0-2), în play-off-ul Superligii

Rapid București a fost învinsă de Universitatea Cluj cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, în Giulești, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. ''U'' s-a impus prin golurile marcate de Ovidiu Bic (44), găsit liber în careu de Mamadou Thiam, și de ivorianul Issouf M

Sport Intern 19-04-2025 17:01

Fotbal: Farul Constanța - FC Hermannstadt 1-1, în play-out

București, 19 apr /Agerpres/ - Farul Constanța a terminat la egalitate cu FC Hermannstadt 1-1 (0-1), sâmbătă, pe teren propriu, la Ovidiu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Sibienii au deschis scorul prin Ianis Stoica (37), care a reluat în plasă mingea respinsă de portarul Alexandru Buzbuchi la șutul lu

Sport Intern 18-04-2025 22:27

Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale

ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale de baschet feminin, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 65-51 (22-10, 21-5, 10-18, 12-18), vineri, în deplasare. CS Municipal Târgoviște s-a impus cu 72-58, joi, în prima partidă a finalei.

Sport Intern 18-04-2025 22:08

Fotbal: UTA, doar 1-1 cu Sepsi OSK, la împlinirea a 80 de ani

UTA a terminat la egalitate cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, 1-1 (1-1), pe teren propriu, în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal, vineri, în ziua în care clubul arădean a împlinit 80 de ani de existență. Sepsi OSK a deschis scorul prin elvețianul Dimitri Oberlin (19), dar UTA a egalat prin congolez

Sport Intern 18-04-2025 21:03

Handbal feminin: Victorie pentru SCM Craiova în campionat

SCM Universitatea Craiova a învins-o pe CS Minaur Baia Mare cu scorul de 29-23 (13-10), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Valentina Blazevic a marcat 8 goluri pentru gazde, Asli Iskit Calișkan 7, iar portarul Darly Zoqbi De Paula a avut 10 intervenții.

Sport Intern 18-04-2025 20:02

Fotbal: Oțelul Galați - Unirea Slobozia 2-0, în play-out

Oțelul Galați a învins-o pe Unirea Slobozia cu scorul de 2-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oțelul s-a impus prin autogolul lui Paul Antoche (43) și reușita lui Frederic Maciel (51). Oțelul a ratat un penalty (35), prin Erik Bicfalvi, al cărui

Sport Intern 18-04-2025 16:39

Handbal masculin: Steaua a pierdut din nou și este tot mai aproape de retrogradare

CSA Steaua București a fost învinsă de ACS HC Buzău 2012 cu scorul de 40-36 (19-15), vineri, pe teren propriu, la Chiajna, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Steaua nu a mai câștigat de șase etape, în care a obținut un singur punct, fiind tot mai aproape de retrogradare. Cu HC Buzău, Stea

Sport Intern 18-04-2025 14:41

Rugby: Steaua a câștigat derby-ul cu SCM Timișoara în campionat

CSA Steaua București a învins-o pe campioana SCM USV Timișoara cu scorul de 29-26, vineri, în Ghencea, în derby-ul etapei a patra a Ligii Naționale de rugby. Steaua a condus cu 21-0, prin eseurile marcate de Cristi Boboc, Muharua Katjijeko și Cristian Strătilă, transformate de Alin Conache. Digo Mosese a reușit o încercare pentru bănățe

Sport Intern 18-04-2025 13:03

Fotbal: Clubul UTA împlinește 80 de ani de existență

Clubul de fotbal UTA Arad împlinește vineri 80 de ani de existență, pe care îi va sărbători cu prilejul meciului cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, de la ora 20:00, pe Arena ''Francisc Neuman'', în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii. ''Dragi utiști. Vă invităm ca în minutul 19 și 45 de secunde al meciu

Sport Intern 17-04-2025 22:10

Baschet feminin: CSM Târgoviște a câștigat primul meci al finalei Ligii Naționale

CS Municipal Târgoviște a învins-o pe ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe cu scorul de 72-58 (19-18, 18-9, 20-16, 15-15), joi, pe teren propriu, în primul meci al finalei Ligii Naționale de baschet feminin. De la gazde s-au remarcat Leilani Lakell McIntosh, cu 17 puncte, 5 recuperări, Teodora Manea, 14 p, 7 rec, 6 pase decisi

Sport Intern 17-04-2025 20:58

Handbal feminin: Gloria Bistrița a învins-o pe Corona în campionat; Rapid, ținută în șah de SCM Rm. Vâlcea

CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a învins-o pe CSM Corona Brașov cu scorul de 29-23 (14-16), joi, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Larissa Nusser, Asuka Fujita, Sonia Seraficeanu și Greta Kacsor au marcat câte 4 goluri pentru Gloria, iar portarul Renata Lais De Arruda a reuși

Sport Intern 17-04-2025 20:45

Hochei: ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară Erste Liga

ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară competiția regională de hochei pe gheață Erste Liga, după ce a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 3-1 (1-1, 1-0, 1-0), joi seara, pe Patinoarul ''Vakar Lajos'' din Miercurea Ciuc, în al șaselea meci al finalei. Echipa din Gheorgheni, care a obținut