REPORTAJ Vrancea: Boovie - O idee devenită un concurs cu peste 1.000 de elevi, care vor să demonstreze că tinerii citesc

Peste 1.000 de elevi de gimnaziu şi liceu din toată ţara şi din Republica Moldova şi-au dau întâlnire în acest weekend la Focşani, la festivalul concurs de book trailere Boovie 2019, pentru a demonstra că tinerii iubesc lectura, doar că îşi doresc o lectură altfel, care să iasă din tiparele manualului şcolar.
Nu mai puţin de 92 de echipe s-au alineat la startul ediţiei din acest an, care are ca miză participarea la renumitul Festival Internaţional de Film Transilvania, ce va avea loc la Cluj, în luna iunie.
Echipele au început pregătirile din timp şi nu puţine au fost provocările cu care s-au confruntat, astfel că, deşi s-au înscris iniţial 111 echipe, pe ultima sută de metri câteva şi-au anunţat retragerea din concurs. Numărul mare de elevi care au reuşit să ducă la bun sfârşit această provocare demonstrează că, în ciuda aparenţelor, generaţia de astăzi citeşte, doar că preferă o lectură creativă.
La un pas de a renunţa la această provocare a fost şi echipa Şcolii Gimnaziale "Duiliu Zamfirescu" din Focşani, cunoscută sub titulatura de "Şcoala 10", care a intrat în concurs chiar cu acest nume. Deşi organizatorii au fost anunţaţi de retragerea echipei, elevii s-au mobilizat pe ultima sută de metri şi au reuşit să finalizeze trailerul.
Pe membrii echipei "Şcoala 10", Ciprian Andrei, Monica, Daniela, Alexandra, Miruna Elena, Denisa şi Andreea, îi uneşte pasiunea pentru teatru, majoritatea făcând parte din echipa de teatru a şcolii care participă la Stagiunea Teatrală a Elevilor Vrânceni, un concurs interşcolar la nivel judeţean.
"Iniţial am anunţat că ne retragem din concurs, dar apoi am hotărât să facem trailerul, pentru că unii dintre noi suntem în clasa a VIII-a şi voiam să mai adăugăm o experienţă la cutia cu amintiri. A fost minunat să lucrăm împreună şi chiar dacă au fost şi unele inconveniente, le-am reglat din mers. Am cam făcut totul pe ultima sută de metri, scenariul l-am făcut într-o zi, am filmat alte două zile şi editarea a durat o zi, pentru că nu am mai avut timp. Chiar dacă nu am câştiga, nu m-aş demoraliza, pentru că am avut parte de experienţe plăcute, de oameni care ne-au ajutat", a povestit, pentru AGERPERS, Miruna Elena, elevă în clasa a VIII-a.
"Tropice tâmpe" a lui Florin Bican, cartea pe care aceştia au avut-o de citit, a fost o surpriză neaşteptată pentru membrii echipei, care mărturisesc că nu li se întâmplă foarte des să lectureze cărţi scrise de autori români, cu excepţia celor din manualul şcolar, pe care sunt obligaţi să le citească.
"Cartea m-a prins foarte mult, iar în trailer am decis să punem momente care sperăm să îi motiveze şi pe ceilalţi să o citească, mai ales că vine vacanţa de vară. Nu m-aş fi aşteptat ca un autor român să scrie o carte atât de captivantă. Mi-a plăcut limbajul, care este foarte apropiat de cel al vârstei noastre", a spus Ciprian Andrei, elev în clasa a VII-a. Ciprian a povestit că i-ar plăcea să devină regizor sau producător, iar această experienţă i-a deschis noi orizonturi.
Altfel au stat lucrurile la liceu, unde echipa Colegiului Naţional Pedagogic "Spiru Haret" Focşani, "HareTeam", a lucrat pe îndelete la scenariu, regie şi filmări pentru a face un trailer după cartea "Vara în care mama a avut ochii verzi" a scriitoarei Tatiana Ţibeleac, ba chiar a dat o fugă la mare pentru a putea ilustra mai bine acţiunea cărţii. Experienţa i-a unit pe membrii echipei, Iulian, Camelia, Călin, Miki, Alessio, Daniel, Alex, Mihail şi Robert şi i-a făcut să se cunoască mai bine.
"Propunerea de a participa la Boovie a venit din partea doamnei profesoare de limba română, Carmina Corbeanu şi la început nu am luat-o foarte în serios. Starul a fost mai greoi, cu cititul cărţii, organizarea scenariului ... Însă o dată decis totul, am pornit la drum. La propriu. Am fost la Constanţa să filmăm o parte din scene, pentru că acţiunea cărţii se petrece la mare, pe plajă. Nu a fost totul foarte uşor. Au fost zile în care s-a pus presiune, zile mai stresante, în care simţeam că toată greutatea echipei cade pe unul dintre membri. Toţi am trecut la un moment dat prin această stare. Am lucrat sub presiune, dar am reuşit să facem faţă. Niciunul dintre noi nu a mai făcut parte dintr-o activitate care să aibă legătură cu cinematografia. Chiar şi cititul cărţii în sine nu a fost foarte simplu, pentru că a fost o carte altfel decât ceea ce sunt eu obişnuit să citesc. Cartea are o încărcătură emoţională deosebită, nu are foarte multă acţiune şi a fost destul de dificil să descrii un sentiment, să prezinţi sufletul unui personaj astfel încât să te instige să citeşti cartea", a mărturisit Iulian, elev în clasa a X-a.
Iulian recunoaşte că nu este mare fan al lecturilor impuse. Îi place să citească cărţi care să îl provoace, dar această carte i-a deschis noi orizonturi. Spune că a avut întotdeauna o pasiune pentru fotografie, dar la Boovie a ajuns oarecum fără voia sa cameraman, ceea ce l-a determinat să se specializeze cumva şi în domeniul filmului, experienţă care probabil se va dovedi utilă, pentru că îşi doreşte o carieră în industria media.
"Cartea aceasta m-a atras, m-a făcut să mă deschid către o literatură mai încărcată emoţional. Niciodată nu am citit cărţi care să îmi ofere o viziune a lumii din perspectiva unui tânăr. Colegii au fost cei care au decis ca eu să filmez scenele. Faptul că ei m-au încurajat, m-a ambiţionat şi pe mine să mă interesez mai mult în acest domeniu. Aveam o bază în filmat, dar pentru că toţi şi-au pus o speranţele în mine, m-am simţit dator să mă interesez mai mult, să învăt mai mult despre filmare, despre cum se face un trailer. Mi-aş dori să lucrez în media pe viitor şi cred că experienţa acesta îmi va fi utilă", a povestit Iulian.
Din perspectiva tinerei care a interpretat unul din rolurile principale, cartea descrie problemele cu care se confruntă adolescenţii din ziua de azi.
"Iniţial mi s-a părut că nu vom putea scoate un scenariu. Este perspectiva unui băiat care priveşte totul cu o oarecare agresivitate. Îşi urăşte mama, urăşte mediul din care provine. Nu aveam prea mari aşteptări. Nu credeam că o să reuşim să facem ceva. Morala din carte se poate aplica tuturor tinerilor, pentru că autorul descrie problemele cu care se confruntă adolescenţii din ziua de azi. Am jucat rolul mamei şi recunosc că a fost destul de greu să îmi asum rolul mamei muribunde. Iniţial mi se părea o joacă, dar la final m-am ales cu o experienţă memorabilă. Lucrurile au fost uneori mai tensionate, au fost contraziceri între noi, cu doamna profesoară. Dar ne-am descoperit calităţi şi defecte şi am învăţat să o cunoaştem pe doamna profesoară şi dincolo de catedră", a spus Camelia Panica.
Una dintre echipele cu adevărat speciale din cadrul acestui festival concurs, nu doar pentru că se numeşte "Special Team" este echipa Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă "Elena Doamna". Echipa formată din Iulian Sebastian, Elvis Florin, Iasmina Iulia, Paula, Vasile, Alina, Laurenţiu, Corina, Diana, Georgiana şi Federica a avut de citit şi făcut un trailer după cartea "Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu" a lui Dan Lungu, carte în care aceştia s-au regăsit întru totul.
"Cred că am avut noroc la sorţi. Cartea mi s-a părut interesantă şi cu multe chestii reale, e scrisă pe înţelesul nostru şi tratează un subiect de actualitate. Când am imaginat scenariul am plecat de la faptul că foarte mulţi dintre colegi noştri au părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Şi mama mea a fost de multe ori plecată în Italia şi se întâmplă de multe ori să fie tratată exact ca în carte. Iar eu am fost Rădiţa la început, dar apoi am devenit cumva Mălina. Mama a spus mereu că se va întoarce, însă anii au trecut şi acest lucru nu s-a întâmplat. La început am suferit, dar apoi am început cumva să mă obişnuiesc cu situaţia", a povestit Iulian Sebastian.
Cartea i-a prins foarte mult pe elevii de la "Elena Doamna", având în vedere că reflecta şi o experienţă de viaţă proprie. Filmările pentru trailer au durat trei zile, iar montajul l-au făcut în "Săptămâna Altfel". S-a filmat cu telefonul mobil şi cu o cameră, s-a filmat în şcoală şi în parc. Elevii s-au mobilizat exemplar şi nimeni nu s-a plâns atunci când a trebuit să rămână peste ore pentru a finaliza proiectul. Colaborarea între membrii echipei, care provin din clase diferite de liceu, de la clasa a IX-a la a XII-a, a fost destul de facilă, având în vedere că aceştia locuiesc în internatul şcolii şi se simt toţi ca o mare familie.
Partea de montaj a venit cu câteva provocări, peste care însă au trecut însă, cu puţin ajutor din partea profesorilor.
"La montaj a fost dificil pentru că nu cunoşteam programul. Era programul domnului profesor de informatică şi a trebuit să stau să-l învăţ. M-a ajutat un pic şi domnul de informatică. După această experienţă am rămas cu un lucru pe care am reuşit să îl ducem până la capăt singuri. Am fost încântaţi că am fost primiţi şi noi în acest proiect", a spus Iulian Sebastian.
Festivalul Boovie începe vineri, la Focşani, şi pentru trei zile elevii şi profesorii vor avea parte de o experienţă de neuitat, pentru care însă o întreagă echipă a muncit preţ de mai bine de jumătate de an.
"A fost o muncă extraordinară, o activitate care a crescut în intensitate pe măsură ce se apropia festivalul şi care a generat un efort din toate direcţiile, dar a meritat. Încă din iarnă am creat un grup online şi am ţinut permanent legătura cu elevii şi profesorii înscrişi la Boovie, ceea ce nu a fost deloc uşor. Vă închipuiţi să trebuiască să răspunzi zilnic la sute de solicitări, care de care mai diverse. Sper să fi reuşit să mulţumim pe toată lumea. Ceea ce e sigur, e că entuziasmul lor ne-a motivat să creăm un eveniment, aş spune eu, unic în ţară. Vrem ca toată lumea să se simtă bine la noi la Focşani şi să rămână cu o experienţă de neuitat în urma acestui festival", a spus Roxana Badiu, unul dintre organizatorii festivalului.
Festivalul beneficiază de suportul unei echipe de peste 150 de voluntari, elevi şi profesori din liceele focşănene, care în aceste zile coordonează echipele din alte judeţe şi invitaţii, îi asistă şi îi îndrumă spre workshop-urile şi activităţile la care aceştia vor participa.
Organizatorii acestui eveniment sunt Colegiul Naţional Pedagogic "Spiru Haret" Focşani şi "Asociaţia Grow Up Project" Focşani, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea. Co-organizator al Festivalului este Consiliul Local, iar partenerul principal este Primăria Municipiului Focşani. Parteneri ai evenimentului sunt şi Ateneul Popular "Maior Gheorghe Pastia", Ansamblul Folcloric "Ţara Vrancei", Teatrul Municipal "Maior Gheorghe Pastia", Biblioteca Judeţeană "Duiliu Zamfirescu" şi Centrul Cultural Vrancea. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu